Enligt propositionen skall trafiksäkerhetsverket (TSV) läggas ned den 1 januari 1993 och dess arbetsuppgifter överföras till vägverket (VV). Enligt den föreslagna nya organisationen skall VV:s väghållningsdivision utvidgas till att även ha hand om huvuddelen av TSV:s nuvarande uppgifter, inklusive verksamheten vid registeravdelningen i Örebro som dock även fortsättningsvis skall ges stor självständighet, och TSV:s regionala organisation inordnas i VV:s regionala organisation.
En viktig princip i de organisatoriska förändringarna bör vara att renodla och tydliggöra de olika roller som olika aktörer bör ha. Enligt propositionen får VV en blandning av föreskrivande och exekutiva uppgifter, som kan ifrågasättas från principiella synpunkter.
Klar åtskillnad mellan föreskrivande och utförande organ är en viktig princip även inom EG. EG förordar t.ex. en klar åtskillnad mellan myndigheters beslutsfattande och intyganden från ''notified bodies'' om att vissa krav är uppfyllda.
Vi tillstyrker bildandet av ett ''nytt'' vägverk genom sammanslagning av VV och TSV, men anser inte att man bör överlåta till det nya verket att besluta om inriktningen och den övergripande prioriteringen av trafiksäkerhetsarbetet. I utredningen om det framtida trafiksäkerhetsarbetet föreslogs inrättandet av en särskild trafiksäkerhetsdelegation knuten till statsrådsberedningen. Vi anser att ett sådant organ behövs för politisk styrning och förankring av trafiksäkerhetsarbetet, men lämpligen i stället knutet till kommunikationsdepartementet, som bör ha det övergripande politiska ansvaret för trafiksäkerheten.
Vi anser också att vägverkets roll som föreskrivande myndighet bör renodlas så långt det är möjligt. Genomförandet av uppgifter som grundas på myndighetsföreskrifter bör i största möjliga utsträckning ligga hos organ som inte har föreskrivande funktion. Sammanslagningen och omorganisationen utgör ett bra tillfälle att ytterligare minska den oönskade blandningen av roller. VV bör därför inte ha hand om förarprövningen. Det finns enligt vår uppfattning inte heller några vägande skäl för att låta TSV:s registeravdelning ingå i det nya verket.
Förarprövningens organisatoriska placering
Enligt propositionen skall förarprövningen överföras till VV vid sammanslagningen med TSV. Detta innebär att huvuddelen av TSV:s nuvarande distriktsorganisation inordnas i det nya verkets motsvarande organisation. Därmed bibehålls inom samma organ såväl föreskrivande som exekutiva uppgifter, vilket kan ifrågasättas från principiell synpunkt.
Vi anser att minst lika stora samordningsvinster bör vara möjliga om TSV:s förarprövande uppgifter övertas och inordnas i AB Svensk Bilprovnings (ASB) organisation. Härigenom skulle också den önskvärda renodlingen av föreskrivande och exekutiva funktioner uppnås även inom detta område. Dessutom bör en viss serviceförbättring vara möjlig tack vare ASB:s bättre geografiska tillgänglighet med egna eller förhyrda lokaler på 176 platser.
Endast TSV:s körkortsbyrå bör ingå i VV. TSV:s regionala organisation bör avvecklas och dess förar- och fordonskontrollerande verksamhet övertas av ASB.
Registerfrågornas organisatoriska placering
TSV:s registeravdelning i Örebro är i huvudsak en serviceenhet som betjänar flera aktörer inom myndighets- och kontrollsektorn, samt allmänheten, bilhandeln och försäkringsbranschen. Det finns inga vägande skäl att låta denna serviceenhet ingå i VV.
Det finns däremot flera skäl som talar för en frikoppling från VV. Det nya verket blir, liksom TSV varit, bara en av flera föreskrivande myndigheter på fordonsområdet. Föreskrivande och exekutiva funktioner bör som tidigare nämnts inte ligga hos samma organ. En helt fristående ställning torde vara mest fördelaktig för registeravdelningen. Ett alternativ är en knytning som dotterbolag till någon av de största användarna. Det finns enligt vår mening skäl som talar för en sådan knytning till ASB.
Uppgifter från typbesiktningen av nya fordon rapporteras direkt till registeravdelningen från ASB:s typbesiktningsenhet, och även bilprovningsstationernas datasystem kommunicerar numera direkt med registeravdelningen i Örebro. Detta betyder att även registeruppgifter från registreringsbesiktningar, som tidigare sändes per post till länsstyrelsernas bilregisterenheter för inmatning, rapporteras direkt till registeravdelningen via datasystemet. Därmed har den försening med minst ett dygn bortfallit, som postgången till länsstyrelserna inneburit, och ASB svarar numera direkt för inmatningen av alla tekniska uppgifter som registreras om fordonen.
Om ASB övertar ansvaret för förarprövningen kommer företaget även att svara för alla registeruppgifter om de nya körkort som utfärdas. ASB blir därmed den aktör som direkt svarar för alla nytillkommande grunduppgifter i registren.
Den geografiska spridningen och det längre öppethållandet gör att ASB kan erbjuda allmänheten och bilhandeln bättre service än länsstyrelserna. Dessutom torde en hel del registerärenden som av- och påställning av fordon, ägarbyten m.m. ha samband med en besiktning av fordonet och därigenom kunna klaras av vid ett och samma tillfälle i samband med besöket på bilprovningsstationen.
Länsstyrelsernas bilregisterenheter bör därför avvecklas och verksamheten överföras till ASB. Med registeravdelningen knuten till ASB som ett dotterbolag kan man därigenom samla all registerservice hos en enda aktör och finansiera verksamheten i sin helhet via registerhållningsavgifterna. På så sätt underlättas också utvecklingen av data- och kommunikationssystemen, samtidigt som samordningsvinster blir möjliga.
Att samla all registerservice inom ASB bör också vara till fördel för den framtida utvecklingen av en effektivare fordonskontroll. En av de viktigare utvecklingslinjerna torde nämligen bli att öka användningen av selektiva urvalsmetoder för att utveckla inställelseregler som bättre svarar mot olika fordonskategoriers kontrollbehov och att via uppgifter i bil- och körkortsregistren söka ringa in fordons- och ägarkombinationer med högre risk än andra.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en trafiksäkerhetsdelegation samt beträffande förarprövningens och registerfrågornas organisatoriska placering.
Stockholm den 21 oktober 1992 Sten-Ove Sundström (s) Sven-Gösta Signell (s) Håkan Strömberg (s) Margareta Winberg (s) Bo Nilsson (s) Anita Jönsson (s) Jarl Lander (s) Ines Uusmann (s)