I proposition 1992/93:129 föreslås bl.a. att principen om kommunens avgifter för service, omvårdnad och vård skall utformas så att kostnaderna för de boende blir neutrala i förhållande till de boendeformer i vilka tjänsterna ges. Vi anser att detta är bra. De stora skillnader som råder med nuvarande avgiftssystem har skapat stora orättvisor exempelvis mellan dem som bor på sjukhem och dem som bor på ålderdomshem.
Stora skillnader är det också mellan de avgifter olika kommuner tar för tjänster de utför. Detta påverkar i hög grad ekonomin för människor som är beroende av de kommunala tjänsterna. Handikapputredningen har i sitt kartläggningsbetänkande ''Handikapp och välfärd?'' visat att den disponibla inkomsten för en person kan variera med nära 16 000 kronor på ett år beroende på i vilken kommun man bor. Vi anser att dessa stora skillnader är djupt orättvisa.
Sedan handikapputredningens kartläggning gjordes har kommunernas ekonomi försämrats. Skattestopp råder och riksdagen har beslutat att dra in ekonomiska medel från kommunerna. Risken är påtaglig att avgiftsfinansieringen ökar i kommunerna och att klyftan mellan de personer som är beroende av kommunala tjänster och andra kommuninvånare ökar.
Ädelavgiftsutredningen lade förslag om ett högkostnadsskydd för kommunala tjänster inom äldre- och handikappomsorgen. Förslaget möttes av kritik från flera remissinstanser, bl.a. ansåg Socialstyrelsen att även avgifter för färdtjänst och hjälpmedel borde inrymmas i ett högkostnadsskydd. Vi anser att detta är angeläget särskilt som den kommande handikappropositionen inte innehåller förslag om att taxorna inom färdtjänsten skall jämställas med övrig kollektivtrafik, vilket handikapputredningen föreslog. Många remissinstanser framhöll också att den grundgaranti som utredningen föreslog inte tog hänsyn till yngre funktionshindrade personers behov av ekonomiska medel för att kunna leva ett aktivt liv.
I stället för att följa Ädelavgiftsutredningens förslag om ett högkostnadsskydd föreslås i denna proposition att nuvarande regler skall fortsätta gälla. Det betyder att avgifter skall vara skäliga, inte överstiga kommunens självkostnad samt att de skall bestämmas så att den enskilde har tillräckliga medel för sina enskilda behov. Dessutom föreslås att regeringen skall ge Socialstyrelsen och Riksrevisionsverket i uppdrag att noga följa utvecklingen när det gäller utformningen av kommunernas avgiftssystem i den del som rör äldre- och handikappomsorgen.
Vi anser inte att detta räcker. De kartläggningar som har gjorts visar att det idag är alltför stora skillnader i kommunernas avgiftssättning. Kommunernas försämrade ekonomi kan komma att innebära att klyftorna mellan dem som är beroende av kommunernas tjänster och övriga kommuninvånare kommer att öka ytterligare. Vi anser därför att regeringen snarast bör lägga förslag om ett högkostnadsskydd som tar hänsyn till de synpunkter som remissinstanserna framhållit.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär ett förslag till högkostnadsskydd med utgångspunkt ifrån remissinstansernas synpunkter.
Stockholm den 12 november 1992 Bo Holmberg (s) Anita Persson (s) Ingrid Andersson (s) Rinaldo Karlsson (s) Jan Andersson (s) Maj-Inger Klingvall (s) Hans Karlsson (s) Martin Nilsson (s)