Innehåll
1 Inledning, förslag i tabellform7 2 Skattepolitik för solidaritet7 2.1 Skattepolitik, arbetslöshet och budgetunderskott8 2.2 Skattepolitik för 1990-talet9 3 Inkomstbeskattning12 3.1 Fysiska personers inkomstskatt12 3.2 Kapitalbeskattningen12 3.3 Juridiska personers inkomstskatt -- företagsbeskattning13 4 Lagstadgade socialavgifter -- arbetsgivaravgifter14 5 Skatt på egendom14 5.1 Fastighetsskatt14 5.2 Förmögenhetsskatt15 5.3 Arvs- och gåvoskatt15 5.4 Stämpelskatt15 6 Skatt på varor och tjänster16 6.1 Mervärdesskatt16 6.2 Skatt på tobak samt spritdrycker och vin16 6.3 Energi- och miljöskatter16 6.4 Skatt på annonser och reklam18
Sammanfattning
I motionen föreslår Vänsterpartiet följande:
Höjda inkomstskatter -- solidaritetsskatt. Grundavdraget för inkomster över brytpunkten slopas. Den statliga skatten på 20 % höjs till 25 %. Ett nytt skikt i skatteskalan inrättas med 30 % för inkomster över 250 000 kr. För budgetåret ger detta 7,5 mdr kr.
Den reducerade momsnivån återställs från 21 % till 18 %. För budgetåret ger detta en inkomstminskning på netto 3,3 mdr kr.
Arbetsgivaravgifterna höjs med 3 procentenheter. För budgetåret ger detta en nettoinkomst på 9,6 mdr kr.
Skatteuttaget på industrins energikonsumtion återställs delvis, och skatten på el höjs med 1,3 öre. För budgetåret ger detta 2,5 mdr kr.
Reglerna för beskattning av kapital, förmögenheter, arv och gåvor skärps. Ändringarna kan träda ikraft först för inkomståret 1994, dvs. 1995 års taxering. Åtgärderna leder inte till påtagliga inkomstförstärkningar under budgetåret 1993/94.
I motionen redovisar Vänsterpartiet riktlinjer för hur en solidarisk skattepolitik långsiktigt och uthålligt skall medverka till att minska arbetslöshet och budgetunderskott.
1 Inledning
I januari 1992 redovisade Vänsterpartiet i två motioner, 1991/92 Sk352 ''En rättvis skattepolitik'' samt 1991/92 Sk351 ''Skattepolitik för arbete och rättvisa'', ett sammanhållet skattepolitiskt alternativ. I motionerna redovisade Vänsterpartiet förslag till en ny inriktning på skattepolitiken, samt konkreta yrkanden för budgetåret 1992/93.
Under föregående riksmöte har dessa motioner samt en rad skattemotioner i anslutning till propositioner behandlats av riksdagen. I de flesta fall har riksdagens majoritet avvisat Vänsterpartiets förslag.
I föreliggande motion, ''Skattepolitik för solidaritet'', upprepar vi inte alla de principiella resonemang eller den argumentering som vi fört i dessa motioner. För en mer utförlig genomgång kring skattepolitiken hänvisar vi till ovan angivna motioner.
I motionen ''Skattepolitik för solidaritet'' redovisar Vänsterpartiet sin principiella syn på skattepolitiken under 1990-talet och konkreta förslag för budgetåret 1993/94.
Budgetkonsekvenser 1993/94 a5n -- Grundavdraget över brytpunkten slopas = + 4,0 mdr -- Höjd inkomstskatt = + 3,5 mdr -- Avdragstak = + 1,35 mdr -- Reducerad moms sänks från 21 till 18 % = -- 3,3 mdr -- Höjd arbetsgivaravgift 3 % = + 9,6 mdr -- Höjd skatt på industrins energikonsumtion = + 1,5 mdr -- Höjd skatt på el = + 1,0 mdr -- Höjd stämpelskatt = + 0,9 mdr Summa inkomstförstärkning = + 18,55 mdr
2 Skattepolitik för solidaritet
Skatternas grundläggande uppgift är att finansiera de offentliga utgifterna samt att utjämna skillnader i inkomst och förmögenhet. Dagens skattesystem klarar inte att fullgöra dessa uppgifter.
Skattereformen ledde till fördelningspolitiska snedfördelningar. Skattskyldiga med låga inkomster missgynnades i allmänhet av skatteomläggningen. De fick små skattelättnader men fick stå för en stor del av finansieringen via breddade och höjda indirekta skatter. Höginkomsttagarna fick så stora skattelättnader att de generellt sett gynnades av skattereformen.
Regeringen Bildt har fortsatt att minska skatternas utjämnande funktion. Genom riktade skattesänkningar bl.a. för företag, kapital, förmögenheter, arv och gåvor, kombinerat med bredbasiga skattehöjningar för hushåll, har låginkomsttagarna missgynnats.
Skattereformen var inte bara en omläggning utan ledde i praktiken till en skattesänkning. Vänsterpartiet uppskattar underfinansieringen till ca 20 mdr kr. För en redovisning av Vänsterpartiets analys av underfinansieringen se Vänsterpartiets skattemotion ''Om en rättvis skattepolitik'' januari 1992, avsnitt 4.
Den s.k. skattekvoten, dvs. skatteuttaget i förhållande till BNP, har fallit de senaste åren. 1991 var skattekvoten 53,1 %. Skattekvoten för 1993 beräknas enligt finansdepartementet till 50,6 och till 50,7 för 1994.
2.1 Skattepolitik, arbetslöshet och budgetunderskott
Sverige befinner sig idag i en mycket djup ekonomisk kris. De två allvarligaste yttringarna är den dramatiskt ökande arbetslösheten och de stora budgetunderskotten.
Dessa problem kan inte lösas utan hänsyn till varandra. En väg att stimulera ekonomin och sysselsättningen är att satsa på en expansiv finanspolitik. Det kan ske genom underbalansering av budgeten via utgiftsökningar eller skattesänkningar.
Möjligheten att driva en expansiv finanspolitik begränsas av budgetunderskotten, underskott som i princip var bestående under hela 1980-talets högkonjunktur.
Trots underskotten så utgick den s.k. enda vägens politik från målsättningen att ge Sverige en ny start genom skattesänkningar. Det uttalade målet från regeringen Bildt var att sänka skatterna med 10 mdr kr per år under 1990- talet. Regeringen Bildt har också sänkt många skatter. I finansplanen anger regeringen sina s.k. strategiska skattesänkningar till 40 mdr. Nettosänkningarna uppges dock ligga på 10 mdr.
Den enda vägen har uppenbart havererat. BNP har sjunkit tre år i rad. Industrin har förlorat 200 000 arbetstillfällen. Arbetslösheten växer och budgetunderskotten likaså. Det är uppenbart att skattesänkningar inte är någon genväg till tillväxt.
Underskotten
Underskotten är nu dramatiskt stora. För innevarande budgetår 1992/93 beräknas de till 200 mdr kr, detta gentemot en budget som utgick från ett beräknat underskott på ca 70 mdr. För budgetåret 1993/94 beräknas budgetunderskotten till 160 mdr.
Detta är troligen en underskattning. Regeringen har gjort optimistiska bedömningar av utgifterna för kommande budgetår. Vissa utgiftsposter ingår inte i budgeten, som t.ex. underskotten i arbetsmarknadsfonden. Av finansplanen (bilaga 1 sid. 69) framgår att statens upplåningsbehov ligger på 200 mdr kr för 1993/94. Till detta kommer att kostnaderna för finanskrisen inte redovisats öppet i budgeten. Kostnaderna för denna kris måste troligen klaras via kontot ''tillkommande utgiftsbehov netto''. Ett konto som är satt till 6 mdr. De samlade underskotten kan därför komma att överstiga 200 mdr för 1993/94.
Underskotten gör att statsskulden växer. 1994 ligger skulden på över 1 000 mdr kr. En ökande statsskuld pressar upp ränteläget. En stor statsskuld med höga ränteutgifter tvingar fram nedskärningar av andra utgifter. Det tränger undan utrymmet för angelägna inkomstöverföringar och minskar utrymmet för offentlig konsumtion. På sikt riskerar vi att få en skatterevolt om allt fler inte får ''återbäring'' i form av offentlig service för sina skattebetalningar.
Vägen att i praktiken försöka inflatera bort underskotten, dvs. låta en högre inflation minska underskotten, är inte tillrådlig. En hög inflation slår fördelningspolitiskt snett och driver upp ränteläget. Det hämmar tillväxten och därmed möjligheterna att trygga såväl arbete som god miljö.
Dessa förhållanden talar för påtagliga och snabba skattehöjningar i syfte att sanera statsfinanserna. Stora skattehöjningar mitt i en extremt djup lågkonjunktur enbart i syfte att täcka underskotten kan dock verka hämmande på efterfrågan samt investeringsviljan och därmed pressa upp arbetslösheten.
De samtidiga problemen med arbetslösheten och budgetunderskotten sätter gränser för vad som är möjligt att åstadkomma med såväl finanspolitik som penningpolitik. Större uppmärksamhet måste därför ägnas åt politikens möjligheter att styra resurserna dit där de gör bäst nytta för att stimulera både efterfrågan och investeringar. Vänsterpartiets skattealternativ för 1993/94 utgår från denna verklighet.
Höjd inkomstskatt
För budgetåret 1993/94 förespråkar Vänsterpartiet vissa skattehöjningar. Fördelningsskäl talar för att inkomstskatterna bör höjas. Detta ligger i linje med de krav på en särskild värn-, kris- eller solidaritetsskatt som diskuterats under senare tid.
En höjd inkomstskatt kan påverka hushållens totala konsumtion. På senare år har sparkvoten ökat dramatiskt. Det är troligen hushåll i de högre inkomstskikten som ökat sitt sparande mest. En stor del av de inkomstförstärkningar som en höjd inkomstskatt ger bör därför styras över för att finansiera inkomstöverföringar till hushåll med låga inkomster. En solidarisk skattepolitik av det slag som Vänsterpartiet förespråkar kan bidra till att minska hushållens finansiella sparande och öka hushållens samlade konsumtion.
2.2 Skattepolitik för 1990-talet
Skatteuttaget i Sverige är högt. Det är dock inte dramatiskt högre än i många jämförbara länder. För en jämförelse bl.a. med andra industristater i Europa se Vänsterpartiets motion ''En rättvis skattepolitik'' januari 1992.
Det höga svenska skatteuttaget kommer främst från en bred och hög moms och andra indirekta skatter. På flera områden är det svenska skatteuttaget dock inte högre än i många andra industristater. På några områden är det t.o.m. väsentligt lägre. Det gäller t.ex. den svenska företagsbeskattningen. Se tabell nedan.
Företagsbeskattning
Tabell över total skattebelastning på utdelad vinst i Sverige, och vägt genomsnitt för EG 1991, för individer med maximal marginalskatt. För Sverige uppgifter för 1991 och 1993 (inom parentes med beaktande av Anellavdrag) n Sverige 1991 = 51,0 (40,5) % Sverige 1993 = 47,5 (36,3) % EG 1991 = 56,8 %a4 (Källa: Sverige, Europa och skatterna, finansdepartementet mars 1992, sid. 50)
Inte heller den svenska inkomstbeskattningen eller de lagstadgade arbetsgivaravgifterna ligger högre än genomsnittet för EG/EU:s medlemsstater. Detta framgår av nedanstående tabell. Det bör observeras att när det gäller arbetsgivaravgifterna så beskriver tabellen förhållandet före sänkningen av de svenska arbetsgivaravgifterna.
Arbetsinkomster a5n
Marginalskatt Arbetsgivaravgift 1992 1 juli 1991a4Sverige 24--51 % 37 % Vägt EG-snitt 16--52 % 36 %a4(Källa: Sverige, Europa och skatterna, finansdepartementet mars 1992, sid. 55)
Inte ens kapitalbeskattningen i Sverige ligger över snittet för EG/EU:s medlemsstater. Detta framgår av följande tabell.
Kapitalbeskattning
Kapitalinkomstbeskattning i Sverige och EG 91.01.01, maximala marginalskatter, effektiv skattesats för reavinster. Procent. n
Aktier Utdelning Reavinster Räntora4Sverige 30,0 19,1 30,0 Vägt EG-snitt 50,5 7,4 35,4a4(Källa: Sverige, Europa och skatterna, finansdepartementet mars 1992, sid. 60)
Nedanstående tabell ger en mer detaljerad bild av skillnaderna i företagsskatt och arbetsgivaravgifter mellan Sverige och EG/EU-staterna. Även denna tabell beskriver förhållandet innan sänkningen av de svenska arbetsgivaravgifterna.
Arbetsgivaravgift och företagsskattesatser i Sverige och EG-länderna 1991. Procent n
Land Arbetsgivar- Företags-
avgift skattesats
Italien 53 47,8 Frankrike 49 42,0 Nederländerna 44 35,0 Tyskland 37 44,3 Portugal 36 39,6 Spanien 35 35,3 Belgien 29 39,0 Grekland 25 40,0 Luxemburg 22 40,3 Irland 20 10,0 Storbritannien 19 34,0 Danmark 0 38,0 Vägt EG-snitt, efter ECU-vikter 37,4 40,6 Sverige 37,0 30,0 a2(Källor: TCO välfärdsfakta nr 4 1992. Sverige, Europa och skatterna, finansdepartementet mars 1992. Svensk beskattning i ett integrerat Europa, bilaga 2 till LU92.)
I takt med att välfärden och rättvisan gröps ur så växer förståelsen för behovet av uthålliga skatteinkomster. Förslagen om en särskild s.k. kris-, värn- eller solidaritetsskatt har därför mött ett brett gensvar.
Allt fler inser att det inte finns något sådant som en ''gratis lunch'', dvs. att välfärd måste betalas. Detta framgår av en SIFO-undersökning som genomfördes under perioden 7--11 september 1992, på uppdrag av SKTF.
Undersökningen visade att det finns en bred majoritet för kommunala skattehöjningar om detta krävs för att behålla standarden på äldreomsorg, skola och barnomsorg. Stödet för skattehöjningar är också stort bland regeringspartiernas sympatisörer.
Följande fråga ställdes: Skulle du vara villig att betala mer i skatt till din kommun för att den skall kunna behålla standarden i äldreomsorg, barnomsorg, skola och bibliotek? Alla siffror nedan anges i procent. n
Ja Nej Tveksam/ Vet eja4Barnomsorg 59 36 5 Äldreomsorg 81 16 3 Skola 75 20 5 Bibliotek 47 48 5
Hela 73 % av dem som i ett riksdagsval skulle rösta på Moderaterna är beredda att höja kommunalskatten för att behålla kvalitén på äldreomsorgen. 64 % av Moderaternas sympatisörer resonerar på samma sätt beträffande skolan. Motsvarande för Folkpartiets sympatisörer är i bägge fallen 75 %. Av Centerns sympatisörer är 91 % beredda att betala mer för att bibehålla nivån på äldreomsorgen, och 85 % säger ja till att betala mer för skolan.
(Källa: TCO-tidningen nr 22/92 sid. 3)
Vänsterpartiet ser inget egenvärde i ett högt skatteuttag. Det är dock inte möjligt att klara budgetunderskotten enbart genom tillväxt eller besparingar. Det senare innebär i praktiken oftast nedskärningar av offentlig service.
Budgetunderskotten måste därför angripas på tre fronter samtidigt. En framgångsrik bekämpning av underskotten förutsätter:ökad nationalinkomst, dvs. tillväxt genom minskad arbetslöshet; fler arbetade timmar ger ökade skatteinkomster skattehöjningar besparingar (nedskärningar/effektiviseringar).
I Vänsterpartiets finansmotion redovisas en politik för minskad arbetslöshet och för en uthållig tillväxt. I finansmotionen redovisas också sparalternativ för att minska de offentliga utgifterna.
Senast under budgetåret 1995/96 måste statsbudgeten vara på väg mot balans. Vänsterpartiets finansmotion redovisar en väg för detta, en väg som även kräver skattehöjningar. Hur stora dessa behöver bli beror på hur framgångsrikt en politik för full sysselsättning kan drivas och i vilken takt som sparprogrammen kan genomföras.
En höjning av skattekvoten med 2 procentenheter motsvarar ca 30 mdr kr. Skattekvoten 1991 var 53,1 %. Skattekvoten för 1993 beräknas enligt finansdepartementet till 50,6 och till 50,7 för 1994.
En snabb och mycket kraftig skattehöjning för att sanera statsfinanserna är inte lämplig av konjunkturskäl, men under 1990-talet kan det bli nödvändigt att höja skatteuttaget med 20--30 mdr kr. för att få kontroll på budgetunderskotten.
Företagen kan tänkas bidra inom intervallet 10--15 mdr kr, fördelat på tre delar: inkomstskatter genom avvecklad skatteutjämningsreserv (surv), arbetsgivaravgifter samt energi- och miljöskatter. Sådana höjningar måste fasas in med hänsyn till konjunktur- och kostnadsläget inom företagssektorn.
Hushållen kan bidra inom samma intervall, dvs. 10--15 mdr kr fördelat på kapital- och förmögenhetsbeskattning, samt indirekta och miljörelaterade skatter.
3 Inkomstbeskattning
Inkomstbeskattningen kan delas in i tre grupper: skatt på arbetsinkomster, skatt på kapitalinkomster samt företagsbeskattningen.
3.1 Fysiska personers inkomstskatt
Vänsterpartiet föreslår att inkomstskatten höjs genom tre åtgärder:
1. Grundavdraget slopas för inkomster över brytpunkten. Detta sker genom att avdraget trappas ned från en inkomstnivå på ca 150 000 kr, så att det helt upphör för inkomster över brytpunkten. Detta gör att marginalskatten stiger från ca 33 % till 40 % för inkomster under brytpunkten -- vid en kommunalskatt på 30 %. Skatteuttaget ökar mest för de inkomsttagare som ligger över brytpunkten. Inkomstförstärkning budgetåret 1993/94 kan beräknas till 4 mdr.
2. Den statliga skatten höjs från 20 % till 25 % för inkomster över brytpunkten. Inkomstförstärkning budgetåret 1993/94 kan beräknas till 2,25 mdr.
3. Ett nytt skikt i skatteskalan på 30 % inrättas för inkomster över 250 000 kr. Inkomstförstärkning budgetåret 1993/94 kan beräknas till 1,25 mdr.
3.2 Kapitalbeskattningen
Skattesatsen för beskattning av kapitalinkomster är 30 %. Regeringen har deklarerat att man vill sänka skattesatsen till 25 %. Riksdagen har också fattat beslut om en sådan sänkning. Vänsterpartiet föreslår att riksdagen beslutar att skattesatsen för beskattning av kapital skall vara 30 %.
Skärpta regler
Vänsterpartiet anser att alla kapitalinkomster skall beskattas med samma skattesats. En ''neutral'' kapitalbeskattning gör att kapitalbeskattningen inte styr kapitalplaceringar eller investeringar. Principen minskar möjligheterna till skatteundandragande, och ökar den fördelningspolitiska träffsäkerheten. I samband med valutakrisen hösten 1992 togs ett steg i denna riktning. Då beslöts att slopa den reducerade skattesatsen för allemansspar. Skatteuttaget för sparande i allemansfond fick dock ligga kvar på 20 %.
Regeringen Bildt har dock gått i motsatt riktning. Genom de beslut som riksdagen tog med anledning av proposition 1991/92:60 ''Skattepolitik för tillväxt'' har principen om 30 % i kapitalbeskattning snarare kommit att bli undantaget än regeln.
Vänsterpartiet föreslår att flertalet av dessa beslut upphävs, och att avdragsmöjligheterna i kapitalbeskattningen minskas.
För detta syfte föreslår Vänsterpartiet följande för inkomståret 1994, 1995 års taxering:Återställd skatt på avkastning av privata pensionsförsäkringar från 10 till 15 % (intäkt 300 mkr). Återställd skattesats för avkastning på kapitalförsäkring till 30 % (intäkt 500 mkr). Återställd skatt på överskott i värdepappersfond till 30 % (intäkt 400 mkr). Inför 30 % i skatt på sparande i s.k. allemansfond. Återgå till 30 % i skatt vid reavinstbeskattning av aktier och andelar i handelsbolag. I samband med beslutet att sänka till 25 % angavs att sänkningen skulle ge ett bortfall på 840 mkr. Inför ett strikt avdragstak för bruttoräntor överstigande 110 000 kr (intäkterna kan beräknas till 2,7 mdr). Åtgärden bör leda till inkomstförstärkningar redan under budgetåret 1993/94. Detta med hänsyn till jämkningar av preliminärskatteuttaget. För budgetåret kan inkomstförstärkningen beräknas till 1,35 mdr.
I andra hand vid avslag på yrkandet om avdragstak för bruttoräntor över 110 000 kr: Återinför tidigare avdragsbegränsning för ränteavdrag, dvs. de regler som gällde före riksdagens beslut med anledning av prop. 1991/92:60. Intäkterna kan beräknas till 200 mkr.
Summa ovanstående = 4 540 mkr.
3.3 Juridiska personers inkomstskatt -- företagsbeskattning
Den effektiva svenska bolagsskatten har alltid varit låg. Genom skattereformen kom den effektiva bolagsskatten att sjunka något ytterligare. Sverige har f.n. en av industrivärldens lägsta beskattningar av bolagsvinster. För statsbudgeten 1993/94 beräknas posten endast ge 17 mdr kr.
Vänsterpartiet anser att den effektiva bolagsskatten bör höjas till vad som är normalt inom t.ex. EG/EU. Detta sker bäst genom att systemet med avsättningar till skatteutjämningsreserv, s.k. surv, avvecklas. Avvecklingen kräver övergångslösningar och måste föregås av ett utredningsarbete. Riksdagen bör begära att regeringen tillsätter en utredning i detta syfte.
I proposition 1992/93:100 bilaga 8 sid. 4--5 föreslår regeringen vissa skattelättnader för enskilda näringsidkare och handelsbolag. Förslaget beräknas ge ett skattebortfall på 430 mkr.
Det är riktigt att mindre företag -- enskilda näringsidkare -- är skattemässigt missgynnade i förhållande till aktiebolagen. Vänsterpartiet menar att skatteförhållandena bör göras mer likformiga oavsett företagsform. Sådana förändringar bör med hänsyn till det ansträngda budgetläget finansieras inom ramen för den samlade företagsbeskattningen. Vänsterpartiet avstyrker därför regeringens förslag till skattelättnader för enskilda näringsidkare. Regeringen bör återkomma till riksdagen med sådana förslag att föreslagna lättnader kan finansieras inom ramen för den samlade företagsbeskattningen. Det bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
4 Lagstadgade socialavgifter -- arbetsgivaravgifter
Riksdagen har beslutat att sänka arbetsgivaravgifterna med 4,3 % procentenheter från den 1 januari 1993. Detta skedde i ett läge när regeringen tillsammans med Socialdemokraterna försökte skydda den fasta kronkursen genom en s.k. intern devalvering. Detta misslyckades och riksbanken har beslutat att låta kronan flyta fritt. Detta har lett till en kraftig devalvering av kronkursen.
Redan före devalveringen beräknade regeringen att industrins konkurrenskraft var på väg mot en förbättring på ca 10 %. Detta genom låga löneavtal, höjd produktivitet och låg inflation. Genom devalveringen av kronan beräknas exportindustrins kostnadsläge ha förbättrats med 15--25 %.
Motiven för sänkningen har därmed bortfallit. Detta skulle motivera att sänkningen återtogs i sin helhet. Företag som huvudsakligen säljer på den svenska marknaden har dock inte gynnats lika påtagligt av devalveringen. Detta gör att det kan vara motiverat att låta en del av sänkningen kvarstå.
Vänsterpartiet föreslår att arbetsgivaravgifterna höjs med 3 procentenheter från den 1 juli 1993. Varje procentenhets höjning ger brutto ca 6,3 mdr kr. Inkomstförstärkningen netto efter avräkning för offentlig sektor kan beräknas till ca 3,2 mdr. En höjning med 3 procentenheter ger således en intäkt på 9,6 mdr.
5 Skatt på egendom 5.1 Fastighetsskatt
I en alltmer internationaliserad ekonomi blir många skattebaser utsatta för ett omvärldstryck. Hushåll och företag kan välja att flytta sina tillgångar till länder med lägre skatter. I det perspektivet är fastighetsskatten en av de mer stabila inkomstkällorna, eftersom fastigheter inte flyttar. På sikt bör man överväga att flytta över en större del av skatteuttaget till fastighetsskatten.
I många länder ingår fastighetsskatten i den kommunala skattebasen. Det finns många skäl som talar för en sådan ordning. Det är t.ex. kommunerna som svarar för huvuddelen av kostnaderna för den infrastruktur som är knuten till en fastighet.
Fastighetsskatten bör på sikt vidgas även till industrifastigheter. Det skulle ge skatteintäkter på mer än 2 mdr kr.
En utredning som prövar i vilken takt och omfattning som ovanstående kan ske bör tillsättas. Vad ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Fastighetsskatt bör som tidigare också utgå på kommersiella lokaler. De befriades nyligen från skatten i avsikt att lindra fastighetskrisen. Vänsterpartiet föreslår att fastighetsskatten för kommersiella lokaler återinförs från inkomståret 1994, dvs. vid 1995 års taxering.
Med hänsyn till det ansträngda konjunkturläget kan det dock finnas skäl att medge möjligheter till lindringar i fastighetsbeskattningen. För kommersiella lokaler bör det finnas möjlighet att medge befrielse från skatt för outhyrda lokaler. Det bör även finnas möjlighet till jämkning av fastighetsskatt för de fall värdet på fastigheten sjunkit väsentligt. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
5.2 Förmögenhetsskatt
Förmögenhetsskatten beräknas ge 2 mdr kr för budgetåret 1993/94. Förmögenhetsskatten har nyligen sänkts av riksdagen efter förslag från regeringen Bildt. Innan dessa sänkningar genomfördes gav förmögenhetsskatten ca 2,5 mdr. Förmögenhetsskatt utgår fr.o.m. 1993 års taxering med 1,5 % för den förmögenhet som överstiger 800 000 kr.
Regeringen anser att förmögenhetsskatten skall avvecklas. Vänsterpartiet motsätter sig detta. Förmögenhetsskatten ger inte stora inkomster till statskassan, men den spelar en viktig roll inom fördelningspolitiken. Vänsterpartiet anser därför att riksdagen skall besluta att förmögenhetsskatten inte skall avvecklas fr.o.m. 1995 års taxering.
Även om förmögenhetsskatten bör vara kvar så är den i behov av en grundlig översyn. Olika tillgångar beskattas olika hårt, och exempelvis guld, konst och antikviteter beskattas mycket lindrigt. Förmögenhetsskatten är också utformad så att den ger alltför goda möjligheter till undandragande av skatt genom skatteplanering.
Vänsterpartiet var inte avvisande till slopad skatt på s.k. arbetande kapital i mindre företag, under förutsättning att det förenades med åtgärder som breddade basen för förmögenhetsskatten, och ett stopp för vissa möjligheter till skatteundandragande.
I departementspromemorian Ds 1990:91 finns förslag till hur förmögenhetsskatten kan reformeras så att den fungerar på ett mer ändamålsenligt sätt. Vänsterpartiet föreslår att denna promemoria får utgöra grundvalen för förslag till reformerad förmögenhetsbeskattning. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.
I väntan på att en ny förmögenhetsbeskattning kan införas så bör en progressiv skatteskala återinföras med tre steg: den befintliga nivån på 1,5 %, ett skikt på 2,5 % för förmögenhet som överstiger 1 600 000 kr, samt ett skikt på 3 % för den förmögenhet som överstiger 3 600 000 kr. Riksdagen bör besluta om att återinföra dessa skalsteg från inkomståret 1994, dvs. 1995 års taxering. Inkomstförstärkningen kan beräknas ligga på ca 300 mkr.
5.3 Arvs- och gåvoskatt
Riksdagen sänkte skatteskalorna med anledning av proposition 1991/92:60. Sänkningen gav ett intäktsbortfall på 420 mkr. Vänsterpartiet anser att skatteskalan bör återställas till vad som gällde före beslutet med anledning av proposition 1991/92:60. Ett återställande kan träda ikraft senast till 1995 års taxering och bör kunna ge en intäkt på 420 mkr.
5.4 Stämpelskatt
Stämpelskatten utgår vid förvärv av aktier och fastigheter. Skatten bör höjas med 1/4 procentenhet, dvs. till 1,75 %. Detta torde ge ca 900 mkr i intäkt.
6 Skatt på varor och tjänster 6.1 Mervärdesskatt
Konjunktur- och fördelningsskäl talar för beslut om en sänkning av både den allmänna och den reducerade momsen. De stora budgetunderskotten begränsar dock möjligheterna till skattesänkningar.
I första hand bör den reducerade momsnivån, som nyligen höjdes från 18 till 21 %, återställas till tidigare nivå. Vänsterpartiet föreslår att den reducerade momsnivån sänks till 18 %, från den 1 juli 1993. En sänkning med 3 procentenheter på lågmomsen ger med 1993 års prognossiffror ett skattebortfall brutto på ca 3,9 mdr kr och netto på ca 3,3 mdr.
Vänsterpartiets förslag till skärpningar av beskattningen på kapitalinkomster och förmögenheter m.m., samt de inkomstförstärkningar som Vänsterpartiets arbetslinje i den ekonomiska politiken innebär, kan ge grund för ytterligare sänkningar inom mervärdesskatteområdet under budgetåret 1994/95.
6.2 Skatt på tobak samt spritdrycker och vin
Folkhälsoskäl talar för en kraftig beskattning av dessa produkter. Tobaksskatten har också nyss höjts mycket kraftigt.
Regeringen aviserar i finansplanen höjningar av skatten på spritdrycker. Se finansplanen bilaga 1 sid. 46: ''Skatten på starkare alkoholhaltiga drycker höjs så att priset på dessa drycker anpassas till KPI-utvecklingen för varor och tjänster i allmänhet.''
Vänsterpartiet stödjer en inriktning för högre skatt på alkohol. Skatten på sprit och vin bör höjas med minst 5 %. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna. Om försäljningsvolymen skulle förbli densamma efter en sådan höjning så skulle intäkterna stiga med ca 450 mkr. Det kan dock antas att en prishöjning kan leda till en minskad försäljning. Skattenettot av en höjning på 5 % eller mer är därför svårbedömd.
6.3 Energi- och miljöskatter
En uthållig utveckling kräver att produktion och konsumtion styrs i banor som gynnar hushållning med energi och naturresurser. Vänsterpartiet förespråkar ett aktivt användande av skatt på energi och miljöavgifter för att skapa ett samhälle i ekologisk balans.
I avvaktan på ''kretsloppspropositionen'' ställer inte Vänsterpartiet några samlade förslag angående miljörelaterade skatter och avgifter. Vi avser att återkomma till dessa frågor i samband med ''kretsloppspropositionen''.
På förslag av regeringen i kompletteringspropositionen 1992, prop. 1991/92:150, beslöt riksdagen att sänka industrins energiskatter mycket kraftigt från den 1 januari 1993. Beslutet innebär att industrin befrias från energiskatt på bränslen och el. Koldioxidskatten för industrin fastställdes till en fjärdedel av den allmänna nivån. Skattesänkningarna skall enligt regeringen ge upphov till ett skattebortfall på ca 4 mdr kr.
Vänsterpartiet gick emot de kraftiga skattesänkningarna för industrins energiförbrukning. En uthållig industripolitik kan inte bygga på att industrin skall stimuleras med låga priser på el eller andra energikällor. Det är riktigt att de svenska energiskatterna för industrin var höga men detta kompenserades av att de svenska elpriserna var och är mycket låga vid en internationell jämförelse.
I systemet fanns också en takregel som innebar att skatteuttaget för industrins energiskatter inte kunde bli högre än 3 % av produktionsvärdet. Regeringen hade dessutom möjlighet att genom särskilt beslut sätta ner taket till 1,2 % för särskilt energikrävande industri. Detta tak finns fortfarande kvar för företagens koldioxidskatter.
Industrins energiskatter bör återställas. Detta måste ske på ett sätt som inte kortsiktigt försvårar en förstärkning av den svenska industriproduktionen. Genom devalveringen har exportindustrins konkurrenskraft förstärkts med mellan 15 och 25 %. Detta ger utrymme för vissa återställningar av energibeskattningen på industrin redan budgetåret 1993/94.
Sänkningen för industrin skulle enligt riksdagens beslut finansieras via höjda energiskatter för hushållen. Hushållen skulle i sin tur kompenseras via sänkt moms. Hushållen får genom riksdagens beslut att inte sänka den generella momsen, och beslutet att höja den reducerade momsen till 21 % inte denna kompensation. Till de höjda energiskatterna för hushållen kommer dessutom beslutet att höja bensinskatten mycket kraftigt.
Vänsterpartiet ser det som nödvändigt att på sikt öka skatteuttaget på energi och konsumtion, som påverkar miljön i negativ riktning. Sådana höjningar måste dock ses i ett fördelningspolitiskt sammanhang, och hushåll med låga inkomster bör kompenseras t.ex. genom sänkt moms eller inkomstförstärkningar. Vänsterpartiets förslag om sänkt matmoms och nej till neddragningar av sociala trygghetssystem skall bl.a. ses i detta perspektiv.
Vänsterpartiet föreslår att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad ovan anförts angående behovet av ett ökat skatteuttag på miljöskadlig produktion och konsumtion. Detta innebär bl.a. ökade skatter på t.ex. koldioxid, kväve och svavel. Andra åtgärder är t.ex. avgifter på klorerade organiska ämnen, på arsenik och krom, förpackningar och osorterat avfall, m.m.
Budgetåret 1993/94
För budgetåret 1993/94 föreslår Vänsterpartiet att energiskatterna höjs så att inkomsterna ökar med 2,5 mdr kr.
Skatteuttaget på industrins energikonsumtion återställs delvis. Totalt bör den ökade skattebelastningen på industrin under budgetåret 1993/94 ge skatteinkomster på 1,5 mdr. kr.
Detta kan ske genom att industrin åter får erlägga skatt på elektrisk kraft, och genom att höja industrins koldioxidskatt till hälften av den allmänna nivån. För de fall en sådan ökning skulle innebära en för snabb ökning av skattebelastningen på enskilda företag, kan det övervägas att sätta ner taket för det samlade energiskatteuttaget till 0,6 %.
Riksdagen bör begära förslag från regeringen till återställd energibeskattning för industriell produktion i enlighet med vad som anförts i motionen.
Vänsterpartiet föreslår vidare att skattesatsen för produktion av elektrisk kraft höjs i genomsnitt med 1,3 öre, dvs. från 8,5 öre till 9,8 öre, per kWh. Detta ger en inkomstförstärkning på 1 miljard kr.
Höjningen bör läggas ut så att den blir större för den el som produceras från kärnkraftverk. Detta kan ske genom att höja den skatt på 0,2 öre per kWh som utgår på kärnkraftsel. För budgetåret 1993/94 beräknas skatten ge 140 mkr. Vänsterpartiet föreslår att skatten höjs till 0,6 öre per kWh. Detta torde ge ca 300 mkr. Under denna förutsättning kan den allmänna energiskattehöjningen om 1,3 öre per kWh reduceras i motsvarande grad.
Riksdagen bör begära förslag från regeringen till höjd skatt på elektrisk kraft i enlighet med vad som anförts i motionen.
6.4 Skatt på annonser och reklam
Reklamskatt utgår på annonser och reklam. Skatten är 4 % för annons i allmän nyhetstidning, annars 11 %. Annonsskatten beräknas ge 1 miljard kr i intäkter för budgetåret 1993/94.
Reklamskatt utgår däremot t.ex. inte på reklam i TV, där företaget i stället betalar en koncessionsavgift för rätten att sända markbundna sändningar med reklam. Frågan om skatt på radioreklam är oklar.
Reklamskatten har utretts bl.a. av ''reklamskatteutredningen'' SOU 1988:17. Den hastigt förändrade mediasituationen gör det nödvändigt att snabbutreda frågan ytterligare.
Vänsterpartiet anser att reklamskatten kan höjas och breddas t.ex. även till TV-kanaler med rätt att sända reklam. En snabbutredning för detta syfte bör tillsättas. I direktiven skall ingå att lägga förslag så att intäkterna ökar med minst 500 mkr. Detta torde var möjligt bl.a. genom att bredda reklamskatten till nya media. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om fysiska personers inkomstskatt och grundavdrag under inkomståret 1994 enligt vad i motionen anförts,
2. att riksdagen för inkomståret 1994 beslutar om 15
% i skatt på avkastning av privata pensionsförsäkringar,
3. att riksdagen för inkomståret 1994 beslutar om 30
% i skattesats för avkastning på kapitalförsäkring, överskott i värdepappersfond, sparande i allemansfond, reavinstbeskattning av aktier och andelar i handelsbolag,
4. att riksdagen för inkomståret 1994 beslutar om ett avdragstak för bruttoräntor överstigande 110
000 kr,
5. att riksdagen, vid avslag på yrkande 4, beslutar att införa avdragsbegränsning för ränteavdrag enligt de regler som gällde före riksdagens beslut med anledning av regeringens proposition 1991/92:60,
6. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning om den effektiva bolagsskatten tillsätts enligt vad i motionen anförts i avsnitt 3.3,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den samlade företagsbeskattningen i avsnitt 3.3,
8. att riksdagen beslutar höja arbetsgivaravgiften med tre procentenheter från den 1 juli 1993,1
9. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning om fastighetsskatten tillsätts enligt vad i motionen anförts i avsnitt 5.1,
10. att riksdagen för inkomståret 1994 beslutar om skatt för kommersiella lokaler,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lindringar i fastighetsbeskattningen av kommersiella lokaler,
12. att riksdagen beslutar att ej avskaffa förmögenhetsskatten,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reformerad förmögenhetsbeskattning i avsnitt 5.2,
14. att riksdagen beslutar att införa en progressiv förmögenhetsbeskattning enligt vad som anförts i motionen i avsnitt 5.2,
15. att riksdagen beslutar att skatteskalan för arvs- och gåvoskatt återställs till vad som gällde före beslutet med anledning av proposition 1991/92:60,
16. att riksdagen beslutar höja stämpelskatten till 1,75
%,
17. att riksdagen beslutar sänka den reducerade momsnivån till 18 % från den 1 juli 1993,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högre skatt på alkohol enligt vad som anförts i motionen i avsnitt 6.2,
19. att riksdagen hos regeringen begär förslag till återställd energibeskattning för industriell produktion i enlighet med vad i motionen anförts i avsnitt 6.3,
20. att riksdagen hos regeringen begär förslag till höjd skatt på elektrisk kraft i enlighet med vad i motionen anförts i avsnitt 6.3,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatt på annonser och reklam i avsnitt 6.4.
Stockholm den 26 januari 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Berith Eriksson (v) Lars Bäckström (v)
1 Yrkande 8 hänvisat till FiU