I rubricerade proposition föreslår regeringen ändring vad gäller beskattning av fackliga stipendier om det föreligger ett uppdragstagarförhållande mellan givaren av stipendiet och mottagaren t.ex. i form av ett förtroendeuppdrag, och givaren har ett eget intresse av att mottagaren deltar i utbildningen då bör skatteplikt föreligga.
Enligt vår mening är detta ännu ett exempel på hur man försöker slå sönder den fackliga verksamheten genom att försvåra möjligheterna till facklig utbildning.
Traditionellt har svensk fackföreningsrörelse haft ett starkt lokalt inflytande över avtals och lagars tillämpning och på stora avtalsområden gäller minimilöneavtal som kräver lokal anpassning ner till varje enskilt företag.
Det lokala fackliga arbetet kräver därför redan i dag en god utbildning för de förtroendevalda för att de anställdas rättigheter skall kunna hävdas på lika vilkor med företagens resurser.
Starka arbetsgivarkrafter driver nu kraven på att lönebildningen helt skall ske ute i de enskilda företagen. Skulle arbetsgivarkraven på ännu längre gående lokal tillämpning och lönebildning vinna framsteg kommer kraven på de lokala fackliga företrädarna att bli än större.
Det har setts och måste ses som ett allmänt samhälleligt intresse att de anställdas rättigheter och möjligheter kan tillvaratas på likvärdiga vilkor. Kommer de fackliga organisationerna, om arbetsgivarkraven vinner framgång, att delegera strejkrätten är det än mer uppenbart att det samhälleliga intresset finns av goda och kunniga företrädare för de anställda genom deras fackliga organsationer. Skall detta vara möjligt krävs också utbildning och då får inte utbildningen försvåras av samhället.
Frågan om beskattning av fackliga stipendier var föremål för översyn i samband med skattereformen. Något förslag till beskattning av stipendier presenterades varken av denna utredning eller i propositionen som behandlade skattereformens olika förslag om inkomstskatten.
Att på detta sätt genomföra en skatteskärpning för en kategori är helt oacceptabelt enligt vår mening. Därför måste förslaget avvisas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår förslaget att beskatta stipendier som utgår för deltagande i fackliga kurser.
Stockholm den 30 november 1992 Monica Öhman (s) Leif Marklund (s) Åke Selberg (s) Sten Östlund (s)