Riksdagens revisorer har anmält sin granskning angående invandrarpolitikens inriktning och resultat. Tyngdpunkten i denna granskning ligger på kommunernas mottagning av flyktingar och på hur man lyckats i sin strävan att integrera invandrarna på arbetsmarknaden. Därutöver behandlas ett antal frågor som hänger samman med integrationen i en vid mening.
Revisorerna föreslår att en genomgripande översyn görs av hela invandrarpolitiken. Skälen till detta är flera; bl.a. har revisorerna konstaterat att gruppen invandrare i dag har en annan sammansättning och bakgrund som skiljer sig radikalt från de förhållanden som rådde när invandrarpolitiken lades fast för drygt 15 år sedan.
Vi anser att revisorernas förslag om en övergripande översyn av hela invandrarpolitiken är bra. Invandrarpolitiken behöver debatteras, utsättas för regelbundet återkommande demokratisk granskning, precisering och översyn av de instrument som behövs för politikens måluppfyllelse. Invandrarpolitiken har sedan 1975 legat fast samtidigt som den invandrade befolkningen har blivit betydligt mera heterogen och det svenska samhället och arbetslivet under 80- och 90-talen har genomgått snabbare omvandling än under någon tidigare period.
Arbete och utbildning
Revisorerna har dragit slutsatsen att jämlikheten mellan den infödda och den invandrade befolkningen har minskat under de senaste åren. Vi delar denna bedömning och känner djup oro över de växande klyftorna -- framförallt i arbetslivet. De ökande inträdesproblemen och den allt snabbare och höga utslagningen av äldre invandrare, som värvades som arbetskraft till industrin på 50-, 60- och 70- talen, pekar på allvarliga brister i inslussningsmetoderna till arbetsmarknaden men också bristande jämlikhet i möjligheterna att utvecklas i arbetslivet, att påverka arbetsinnehållet och få del av vidareutbildning på och utanför arbetsplatsen. Revisorerna har pekat på undervisningen i svenska för invandrare, där resultaten bedöms som ''anmärkningsvärt dåliga''. Vi vill framhålla metoden sfi och parallell arbetspraktik som den ur inlärningssynpunkt erkänt effektivaste av metoderna. Inslussningen till arbetsmarknaden underlättas också och metoden borde tillämpas oavsett det allmänna sysselsättningsläget i landet.
Att ge varje individ goda kunskaper i svenska språket är en viktig uppgift i en genomtänkt invandrarpolitik. Språket ger ökand valfrihet och ett ökat inflytande över det egna livet och i rollen som samhällsmedborgare.
Svenskundervisningen för invandrare, ''gamla'' och nya, måste tas med i den föreslagna översynen liksom den ''invandrarspecifika'' vuxenutbildningens olika delar där metodiken kan anpassas så att flera får mera för samma pengar.
Den genom EES-avtalet ökande gemensamma arbetsmarknaden är ytterligare ett tungt vägande argument för översyn av invandrarpolitiken. Den gemensamma nordiska arbetsmarknaden har gett oss erfarenheter som kan ge vägledning i vilka frågor som är viktiga att beakta och skaffa beredskap inom.
Komplement till generell politik eller något annat?
Revisorerna för ett resonemang kring myndigheternas skyldigheter och påpekar att det ankommer på varje myndighet att inom ramen för sin normala verksamhet och resurstilldelning ha den flexibilitet som krävs för att vid behov kunna vidta särskilda åtgärder för invandrarna.
Det är först om tillfredsställande resultat inte kan uppnås för invandrarna inom ramen för en myndighets ordinarie verksamhet som det kan bli nödvändigt att utforma avskilda åtgärdsprogram enbart för invandrarna. Sådana program motiveras enbart av att man i någon mening misslyckats med att nå framgång genom generella insatser. Det bör ses som komplement till generella insatser, följas upp noga och helst vara avgränsade i tiden.
Det är utmärkt att varje myndighets ansvar lyfts fram av revisorerna. Det innebär en betoning av alla i Sverige boende människors lika värde. För att myndigheterna skall lyckas i sina strävanden att uppnå tillfredsställande resultat även för invandrare måste Sverige kunna erbjuda en introduktion och en svenskutbildning som utraderar de mångskiftande skillnader som finns mellan människor som är födda i Sverige, har svenska som modersmål, är uppvuxna med svenska traditioner, fått sin utbildning i svensk skola och människor som bosätter sig i vuxen ålder i vårt land. Vi är inte säkra på att detta är möjligt. Det finns grupper med särskilda behov även bland de i Sverige födda. Då försöker vi i möjligaste mån ''integrera gruppen med särskilda behov in i den allmänna verksamheten'' och ger dem skräddarsytt stöd.
Det finns stora individuella skillnader i ålder, utbildning, språklig fallenhet samt kulturell och ekonomisk bakgrund bland ''gamla'' och nya invandrare. Vi är tveksamma till nyttan av att tidsbegränsa åtgärdsprogram för invandrare. Däremot bör den kommande översynen ges i uppdrag att lägga fram förslag om hur Sverige i ordnade former kan omvandlas till ett samhälle med mångfald i livsstilar och livschanser. Det handlar om ett samhälle som byggs av svenskar och invandrare, där alla individer har möjlighet till inflytande, samma rättigheter men också lika skyldigheter. Det är lättare att respektera och förstå lagar och andra beslut om man känner delaktighet i deras tillkomst. Det är också naturligt att känna ansvar för det som man har fått påverka.
De äldre invandrarna
En bra illustration till vår tveksamhet att tidsbegränsa åtgärder för invandrare utgör situationen bland de äldsta i den invandrade befolkningen.
Man får inte glömma bort att i Sverige finns även en stor grupp äldre invandrare. Antalet äldre invandrare kommer att öka markant under de närmaste årtiondena. Samtidigt framgår av fördelningen mellan grupperna att ökningen i huvudsak kommer vara koncentrerad till några få språkgrupper bland ''de gamla invandrarna'', medan en tillväxt i större skala bland de nya grupperna blir aktuell först senare.
I regeringens proposition 1987/88:176 om äldreomsorgen inför 90-talet behandlades gruppen äldre invandrare särskilt. Riksdagens beslut innebar att kommuner och landsting måste ta hänsyn till olika invandrargruppers etniska, språkliga och kulturella särdrag, så att de socialpolitiska målen kan uppnås även för äldre invandrare.
Statens invandrarverk och Socialstyrelsen har gjort en kartläggning som ger en god överblick av situationen i äldreomsorgen för invandrare. Sammanfattningsvis visar kartläggningen att hittills har ytterst lite gjorts för äldre invandrare.
Det är av stor vikt att de äldre invandrarnas situation uppmärksammas i den föreslagna översynen av invandrarpolitiken. Åldrandet, sjukdomar och andra skador innebär ofta förlust eller allvarlig försvagning av kunskaper i det i vuxen ålder inlärda svenska språket. Då är de generella lösningarna inom vården och äldreomsorgen otillräckliga och inhumana.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av invandrarpolitiken.
Stockholm den 27 november 1992 Sinikka Bohlin (s) Lahja Exner (s) Lena Boström (s)