I propositionen föreslås åtgärder innebärande att staten skall garantera att banker och vissa andra kreditinstitut kan fullgöra sina förpliktelser i rätt tid. Det skall ske genom att stöd lämnas till fortsatt verksamhet i livskraftiga institut eller genom att lämna stöd till rekonstruktion eller avveckling i ordnade former av institut som inte kan förväntas uppnå lönsamhet på lång sikt. Det föreslås också att en särskild myndighet under regeringen inrättas, benämnd Bankstödsnämnden, med uppgift att hantera stödet till bankväsendet.
De problem i den finansiella sektorn som nu plågar den svenska ekonomin är inte unika för Sverige. Liknande problem återfinns i en lång rad länder.
Orsakerna är till stor del desamma. Avregleringar av finansmarknaderna i kombination med en uppåtgående konjunktur skapade ett drivhusklimat som ledde till att kredit- och fastighetsmarknaderna kom ur balans. Skuldsättningsgraden ökade och priserna på fastigheter steg till orimliga nivåer. Detta skedde i stort sett oberoende av vilken finanspolitik som fördes i olika länder. Japan, Sverige och Norge, som hade överskott i de offentliga finanserna, drabbades liksom t.ex. USA som hade underskott.
I Sverige steg kreditvolymen kraftigt efter avregleringen av kreditmarknaden, från 90 % av BNP 1986 till 140 % 1990, en ökning med 700 miljarder kronor. Hushållen ökade sin skuldsättning från att ha legat stabilt kring 100 % av den disponibla inkomsten under första hälften av 1980- talet till 135 % av inkomsten 1988--89, en ökning med inemot 300 miljarder kronor i dagens penningvärde.
Finanspolitiken hade under denna period en stram inriktning. Den offentliga sektorns finansiella sparande förbättrades från ett underskott på 33 miljarder kronor 1985 till ett överskott på 69 miljarder kronor 1989. De offentliga utgifterna minskade i relation till BNP från 65 % 1985 till ca 60 % 1989. Denna finanspolitikens stramhet var dock helt otillräcklig för att neutralisera de expansiva effekterna av den svaga penningpolitiken.
Det är uppenbart att kreditexpansionen var en huvudorsak till att priserna på framför allt kommersiella fastigheter, men också på bostäder, drevs upp till nivåer som inte kunde upprätthållas. Priserna tappade kontakten med hyresintäkter och räntekostnader. Under en kort tid kunde detta fortgå så länge banker och finansbolag vågade pumpa in ytterligare krediter för att täcka räntekostnaderna.
Källa: Socialdemokratiska riksdagsgruppen -- ekonomiska sekretariatet
Detta kretslopp av krediter till räntor på krediterna började svikta när finansbolaget Nyckeln havererade i september 1990. Därefter kunde investeringar i fastigheter inte längre finansieras, inte ens vid prisnivåer långt under de som noterats strax innan. De enda investerare som kunde köpa fastigheter med egna medel utan krediter, försäkringsbolagen, lämnade samtidigt fastighetsmarknaden.
Därtill kom att konjunkturen, och därmed efterfrågan på lokaler och kontor, började vända. Överhettningen bröts och vändes till en kraftig konjunkturnedgång. Denna inträffade när det omfattande kontorsbyggande som bidragit till den överhettade byggmarknaden började leda till en stark ökning av utbudet av kontor, hotell och butikslokaler.
Den samtidiga anpassningen till rimligare avkastningskrav, ökad försiktighet från bankerna samt ökat utbud och minskad efterfrågan på lokaler gav ett våldsamt prisfall på fastigheterna som i sin tur medförde konkurser för bygg- och fastighetsbolag, finansbolag och enskilda. I slutändan på dessa kedjor stod bankerna med förlusterna. Hittills har kreditförlusterna kostat bankerna närmare 100 miljarder kronor.
Så kraftiga svängningar som har ägt rum på finansmarknaderna har uppenbarligen haft en mycket stark inverkan på den reala ekonomin. Kreditexpansionen medförde en kraftig stimulans av den inhemska efterfrågan, i första hand den privata konsumtionen och av byggnadsinvesteringarna. Därigenom förstärktes och förlängdes det sena 1980-talets högkonjunktur och problemen med inflationen, kostnadsutvecklingen och konkurrenskraften förvärrades.
Problemen i finanssektorn leder nu i stället på flera olika sätt till att konjunkturnedgången förvärras. Kreditförlusterna i banker och bostadsinstitut har lett till dels en kreditåtstramning som minskar efterfrågan, dels att de vidgat sina räntemarginaler för att kompensera förlusterna. Även en sådan höjning av utlåningsräntorna verkar efterfrågedämpande. Hushållen normaliserar nu sitt sparande efter den tidigare neddragningen, vilket inneburit att de dragit ner konsumtionen med 90 miljarder kronor. Den stora mängden tomma, outhyrda lokaler som nu är resultatet av fastighetsspekulationens tid kommer för lång tid framåt att hålla nere byggnadsinvesteringarna.
Det är tydligt att det är dessa extrema svängningar i den finansiella sektorn som är huvudförklaringen till att den svenska ekonomin inte uppvisat ett vanligt konjunkturförlopp de senast åren, utan i stället genomlevt först en extrem överhettning och därefter en nedgång som är exceptionell, inte bara i svenskt utan också i internationellt perspektiv.
Den svenska ekonomin är nu inne i ett mycket utsatt läge där problemen i den finansiella sektorn och övriga delar av ekonomin ömsesidigt förstärker varandra. Arbetslösheten, efterfrågeminskningen, konkurserna, kreditförlusterna, kreditåtstramningen, budgetunderskottet och de höga räntorna påverkar alla varandra i ett dynamiskt förlopp som innebär allvarliga risker för Sveriges framtid.
Det är därför uppenbart att kraftfulla åtgärder måste mobiliseras för att lindra finanskrisen. De viktigaste är sådana som leder till lägre räntor, återvunnen tillväxt och ökad sysselsättning. Men åtgärder behöver också vidtas som på ett mer direkt sätt syftar till att minska riskerna för att finanskrisen fördjupas och som begränsar skadeverkningarna på ekonomin av de problem som uppstått.
Åtgärder som säkrar betalningssystemets stabilitet är härvidlag av central betydelse. Förtroendet för det svenska betalningssystemet har redan rubbats i sådan grad att bankers och andra instituts utländska finansiering försvårats. Vi har förklarat att vi är beredda att medverka till att staten garanterar bankernas och vissa andra instituts förpliktelser.
Det är omsorgen om Sveriges ekonomiska utveckling som motiverar denna extraordinära åtgärd, inte omsorgen om bankinstituten. Det är bankernas inlåning och annan extern finansiering som skall garanteras, inte deras egna kapital eller ägarnas tillgångar.
Det stöd som kan komma att utgå bör utformas efter så affärsmässiga principer. Statens kostnader för förlusttäckning och garantier skall så långt möjligt kunna återvinnas när instituten återfått lönsamheten. Staten bör inte eftersträva att överta ägarrollen i några institut, men ett aktivt medansvar kan i vissa fall visa sig motiverat. På längre sikt bör staten dock eftersträva att inte ha ett större ägande än i dag. De aktieinnehav staten kan komma att ta på sig bör avyttras när det är affärsmässigt motiverat. Det ägande som staten nu har i t.ex. Nordbanken bör också kunna reduceras i framtiden.
De institut som kommer att beröras har i dag ett mycket begränsat värde för sina ägare. Den svenska finanssektorn kommer dock att återvinna sin lönsamhet. Instituten kommer då att representera ett betydande värde. Om man t.ex. antar att instituten sammantagna kommer att återfå en årlig resultatnivå kring 20--25 miljarder kronor kan deras marknadsvärde komma att motsvara 10 gånger denna årsvinst. Det bör vara en självklar utgångspunkt för utformningen av stödet till finanssektorn att skattebetalarna inte bara skall vara med och bära förluster och dela risker, utan också kunna få del av den värdestegring som så småningom kan komma att uppstå som följd av deras insatser.
De överenskommelser som träffats under hösten mellan regeringen och Socialdemokraterna innehåller flera initiativ som är ägnade att minska påfrestningarna på det finansiella systemet och att reducera finanskrisens återverkningar på ekonomin. Viktigast är härvidlag överenskommelsernas effekter på räntenivån och åtagandet att garantera bankernas inlåning.
Regeringspartierna och Ny demokrati har tidigare beslutat att begränsa ränteavdragens värde från 30 till 25 % 1993. Ett fullföljande av detta beslut skulle innebära att villor och bostadsrätter sjunker ytterligare i värde, eftersom kapitalkostnaderna skulle stiga. Prissänkningen kan uppskattas till 7 %, motsvarande den ökning av lånekostnaden efter skatt som skulle följa om beslutet genomfördes. Banker och bostadsinstitut skulle med all sannolikhet drabbas av ytterligare kreditförluster då fler hushåll skulle få svårigheter att klara sina boendekostnader. Genom överenskommelsen undanröjs detta hot, ränteavdragen förblir 30 % även framgent.
Samma riksdagsmajoritet har tidigare beslutat att staten skall sälja aktier i de statliga företagen för 10 miljarder kronor per år. Detta skulle försvåra för företag som behöver bredda sin kapitalbas för att utveckla sin verksamhet att skaffa kapital via nyemissioner. I det läge som nu råder med svårigheter att låna pengar har det egna kapitalets betydelse för näringslivets finansiering ökat. Om staten skulle tränga undan företag som behöver nyemittera från marknaden skulle privatiseringen ske på bekostnad av näringslivets utveckling. Genom överenskommelsen har denna risk nu undanröjts. Ett moratorium råder för utförsäljningar av statliga aktier. Den tidigare planerade utförsäljningen av aktier för 13 miljarder kronor i Procordia har stoppats.
Dessa olika åtgärder har minskat risken för att finanskrisen fördjupas ytterligare. Även andra åtgärder är angelägna för att hindra finanskrisens verkningar.
Näringslivets kapitalbehov kommer att vara stort de närmaste åren. Enbart börsföretagens nyemissionsbehov kan uppskattas till 15 miljarder kronor per år. Därtill kommer mycket stora belopp att behövas för att ge fastighetsbolag, banker och försäkringsbolag en rimlig finansiell ställning. I stället för att öka konkurrensen om det begränsade utbudet av riskkapital bör riksdagen besluta om åtgärder som ökar tillgången på riskkapital.
Allmänna Pensionsfondens rätt att placera sina tillgångar i aktier bör vidgas. De tre AP-fonder som förvaltar aktier bör ges en vidgad ram på ytterligare 10 miljarder kronor för att placera fondmedel i aktier när möjlighet till god avkastning ges.
Även AP-fondens rätt att placera sina medel i fastigheter bör vidgas. I dag är denna rätt begränsad till högst 5 % av fondens kapital. Denna ram bör vidgas till 10 %.
Den ekonomiska krisen riskerar att försätta ett stort antal hushåll i stora ekonomiska svårigheter under de närmaste åren. Den försöksverksamhet med budgetrådgivning och skuldsanering som Konsumentverket kommer att bedriva under de närmaste åren är angelägen och nödvändig. Vi anser det dock synnerligen angeläget att införa en mer permanent ordning. Den skuldsaneringslag som sedan lång tid förberetts i Justitiedepartementet bör snarast föras fram till beslut.
Det är enligt vår uppfattning motiverat att stärka konsumenternas ställning gentemot banker och andra finansinstitut. Vi föreslår därför att en allmänhetens bankombudsman inrättas. Dennes uppgift bör vara att få till stånd en noggrann prövning av principiellt viktiga klagomål från bankkunderna. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag i enlighet härmed.
Propositionen innebär mycket långtgående ekonomiska åtaganden för skattebetalarna. Dessa åtaganden är nödvändiga för att garantera tilltron till betalningssystemet.
Det är enligt vår uppfattning av stor betydelse att den skattebetalande allmänheten kan känna förtroende för att de stöd som betalas ut används på ett rimligt sätt. Stöden får inte misstänkas bli använda till orimligt generösa fallskärmsavtal till bankchefer som misskött sina arbetsuppgifter.
I samband med att Bankstödsnämnden eller regeringen fattar beslut om stödåtgärder för bankerna bör det ske en prövning av den rättsliga grunden för de orimligt stora avgångsvederlag, som nu betalas av bankerna. T.ex. bör möjligheterna prövas att säga upp avtalen enligt avtalslagens regler om oskäliga avtalsvillkor.
För framtiden menar vi att det bör utvecklas en fast praxis för omfattningen av avgångsvederlag och att alla avsteg från en sådan praxis skall offentliggöras i företagens årsredovisningar.
Den nya myndigheten bör medverka till att en sådan praxis utarbetas och tillämpas för de institut som erhåller statligt stöd.
Myndigheten bör också verka för att ersättnings- och förmånsnivån till i första hand företagsledningarna i de institut som får stöd inte heller i andra avseenden blir mer generösa än vad som är brukligt i andra delar av näringslivet.
Slutligen vill vi understryka vikten av en bred utredning av bankkrisen, av dess internationella karaktär och av dess nationella förlopp och verkningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om en allmänhetens bankombudsman i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär en granskning av avgångsvederlagen och andra ersättningar i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen hos regeringen begär en utredning av bankkrisen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 2 december 1992 Birgitta Johansson (s) Axel Andersson (s) Bo Finnkvist (s) Leif Marklund (s) Mats Lindberg (s) Göran Persson (s) Bo Bernhardsson (s) Sylvia Lindgren (s) Reynoldh Furustrand (s)