Målet för kulturpolitiken
Målet för en socialdemokratisk kulturpolitik är ett vitt förgrenat kulturliv, karakteriserat av mångfald, kvalitet och tillgänglighet.
En framgångsrik kulturpolitik är omöjlig utan fullödiga konstnärliga insatser. Att garantera konstnärerna goda arbetsbetingelser och inkomstmöjligheter är därför en central uppgift.
Kulturlivet består av ett samspel mellan konstnärliga yrkesutövare, folkbildningsorganisationers och amatörgruppers kulturaktiviteter och de människor som besöker olika kulturevenemang. Samverkan mellan konstnärliga yrkesutövare och amatörer är väsentlig för att nå såväl mångfald som kvalitet i olika kulturyttringar. Därigenom kan dynamiken och skaparglädjen utvecklas.
Socialdemokratisk kulturpolitik vill ge människor goda möjligheter till aktivt skapande och andra kulturella upplevelser. Men social, ekonomisk och kulturell bakgrund skapar skilda villkor för olika grupper och klasser att ta del och delta i skapandet av kulturen. Ett viktigt mål för kulturpolitiken, skolan och folkbildningen är därför att verka för kulturell jämlikhet. En uppsökande verksamhet med förankring i vardags- och arbetslivet är en självklar del av kulturpolitiken.
Socialdemokratin vill ge möjligheter åt alla att fördjupa sina erfarenheter och vidga sina perspektiv genom att både ta del av och delta i olika former av kulturyttringar. Kulturen skapar förutsättningar för att bättre förstå sig själv och andra.
Kulturen tillgodoser behov av gemenskap och känsloupplevelser. Kulturpolitiken har också en regional dimension. De institutioner, organisationer och fria grupper som finns runt om i Sverige bör stimuleras.
Äldre tiders kultur tas till vara och levandegörs. Detta stärker sambandet mellan generationerna och ökar samhörigheten med den egna bygden. Bättre förutsättningar skapas härigenom för att utveckla kulturturism och kulturmiljövården.
En förståelse för det egna kulturarvet -- både det som är från äldre tid och de kulturtraditioner som växt fram under efterkrigstiden -- är av central betydelse för hur vi kommer att kunna ta del i Europasamarbetet.
I en allt mer internationaliserad och av massmedia dominerad värld är det en viktig uppgift för de små nationerna att värna det egna språket och den egna kulturen. Minoritetsfolkens kultur har här en särställning. En egen stark och vital kultur är en förutsättning för ett brett kulturutbyte med andra länder.
Inom Sveriges gränser befrämjas denna mångfald och detta kulturutbyte av invandrarna; deras kulturer innebär en rikedom för det svenska samhället.
Det internationella inflytandet ökar i dag på alla kulturområden. För de nationella kulturinstitutionerna betyder internationaliseringen att de måste mäta sina prestationer med det bästa som finns i andra länder. Svenska skådespelare, musiker och konstnärer liksom filmer och böcker får en ökad möjlighet att nå en utländsk publik.
Bland de kulturpolitiska målen intar yttrandefriheten en särställning. I ytterlighetsfall som rasistisk propaganda, barnpornografi och grova våld måste samhället ingripa med restriktioner och förbud. Men normalt bör fördummande, spekulativ, ensidig eller undermålig kultur alltså inte angripas med restriktioner och förbud. I stället bör samhället aktivt gynna kvalitet och mångfald. Praktiskt folkbildningsarbete spelar här en avgörande roll.
Yttrandefrihetsmålet i kulturpolitiken handlar inte bara om konstnärernas rätt att bli hörda och sedda. Djupast sett fordrar yttrandefriheten att vi också är beredda att ta del av det som är icke-opportunt och utmanande. Kulturen skall både roa och oroa.
Kultur i ekonomiskt kärva tider
''De signaler som regeringen har velat ge i kulturbudgeten är att det är viktigt att satsa på kultur även i ekonomiskt kärva tider.'' Citat från kulturministerns anförande i förra årets allmänpolitiska debatt.
Vid en jämförelse med andra områden i statsverkspropositionen kan man säga att kulturministern med förslaget till kulturbudget har hållit ställningarna vad gäller antalet kronor. Men därifrån och till att ''satsa på kultur i ekonomiskt kärva tider'' är steget längre.
Vi konstaterar också att -- såväl i årets budget som i den förra -- den del av Sverige som ligger utanför Stockholm inte är lika intressant att satsa på. Operan och Dramaten får återigen anslagsökningar, medan Riksteatern som turnerar i hela landet får vidkännas nedskärningar av anslaget. Riksteatern är den enda levande teatern som många ute i landet kommer i kontakt med.
En satsning på Göteborgs musikteater, som många tog för självklar, uteblir.
Allvarligt är också att man i budgeten visar att man saknar förståelse för läget på arbetsmarknaden.
I denna motion redovisar vi förslag som sammantaget ger en ökning av anslagen med 470 miljoner kronor.220 miljoner kronor inom kulturområdet utöver regeringens förslag varav 30 miljoner kronor till bl.a. nya grundbelopp för Göteborgs musikteater, insatser på bildkonstens område samt en satsning på över 10 miljoner kronor på kultur för barn och ungdom. Vidare 100 miljoner kronor till kulturmiljövården, 75 miljoner kronor till icke-statliga kulturlokaler och 15 miljoner kronor till konstnärlig utsmyckning i bostadsområden samt därutöver50 miljoner kronor till samlingslokaler,200 miljoner kronor till folkbildningen.
Våra förslag i motionen har prioriterats utifrån vad vi anser är kulturpolitiskt viktigt. Flera av förslagen har samtidigt effekter på sysselsättningen.
Vi vill särskilt lyfta fram några förslag som påverkar antalet arbetstillfällen:
1. Riksantikvarieämbetets anslag för kulturmiljövård för 1993/94 räknas upp med 100 miljoner kronor. Därigenom kan Riksantikvarieämbetet tillsammans med huvudmännen påbörja upprustningen av värdefulla kulturhistoriska miljöer som dels är av riksintresse, dels har stor betydelse för kulturturismen.
2. Tidigareläggning av projekt på kulturområdet inom Byggnadsstyrelsens (Statens fastighetsverks) ansvarsområde. Ett förslag föreligger till en ny, handikappanpassad huvudentré på Nordiska museet samt en ombyggnad för att inrymma hörsal, bibliotek, restaurang m.m. Operans och Dramatens magasin i Hägernäs är ej funktionsanpassade och uppfyller inte arbetsmiljökraven. Byggnadsstyrelsen bör snarast få i uppdrag att genomföra projektering.
3. Boverket har en lång kö av ansökningar som gäller nybyggnad och ombyggnad av icke-statliga kulturbyggnader. De statliga medlen till dessa byggnader uppgår till 30 % eller 50 % av den sammanlagda byggkostnaden. Den övriga kostnaden betalas av huvudmännen. En ökning av bidragsramen med 75 miljoner kronor ger därför en väsentligt större total investering.
4. Boverket ansvarar också för bidrag till byggande av samlingslokaler. Samlingslokalerna spelar en stor roll för föreningslivets möten, amatörkulturen och folkbildningens verksamhet. Ofta byggs samlingslokalerna i anslutning till en kulturinstitution eller ett bibliotek. Bidragsramen bör ökas med 50 miljoner kronor i förhållande till regeringens förslag.
5. Konstnärlig utsmyckning i bostadsområden. I förra budgetpropositionen togs bidraget bort, vilket vi socialdemokrater reserverade oss mot. För bildkonstnärerna innebar borttagandet att deras inkomstmöjligheter försämrades med mer än 30 miljoner kronor. För dem rörde det sig om uppdrag som ger ersättningar som motsvarar en årsinkomst eller mer. Regeringsförslaget karaktäriserades därför med fog som ett dråpslag mot bildkonstnärerna.
Vi föreslår att 15 000 000 kronor anslås till konstnärlig utsmyckning i bostadsområden.
I bilagorna 1 och 2 redovisas förslag på aktuella objekt inom Riksantikvarieämbetets och Boverkets områden.
Utöver dessa förslag ger förslagen inom ramen för de 30 miljonerna -- bl.a. 5 miljoner kronor till fria grupper -- fler arbetsmöjligheter för konstnärer.
Vi föreslår att anslaget till folkbildningen för studier för arbetslösa ökas med 200 miljoner kronor utöver regeringens förslag. En bieffekt av förslaget är att det gör det möjligt för studieförbund och folkhögskolor att inte behöva göra ytterligare nedskärningar i anställda och organisation. Därmed främjas indirekt möjligheterna till en god kulturverksamhet och således sysselsättning för dem som arbetar med kultur. Folkbildningen är en av de större ''arbetsgivarna'' för konstnärer.
Utöver att anslag till kulturens område ger mycket god utdelning i antal arbetstillfällen uppnås också en spridning av arbetstillfällena över hela landet som är unik.
Investeringar i kulturens infrastruktur
Investeringar på kulturområdet ses allt mera som ett medel att utveckla städer, bygder och regioner. I regionala sammanhang betonas kulturens betydelse som lokaliseringsfaktor -- en ort eller region som vill dra till sig näringsliv, handel och turism har större utsikter att lyckas om den kan locka med ett vitalt kulturliv.
Under 1980-talet har åtskilliga kommuner gjort målmedvetna kultursatsningar för att ge invånarna tillgång till ett lockande kulturutbud och för att göra den egna kommunen attraktiv. I många fall har satsningarna fått en betydelse som sträcker sig långt utanför den egna kommunen.
Sundsvalls kommun t.ex. har genom en ambitiös kulturpolitik lyckats med att få nya företag att investera i sin kommun.
Det finns numera ett flertal ekonomiska studier som tagit fasta på kulturens betydelse för att skapa dynamik och ekonomisk utveckling. En genomgående slutsats i dessa studier är att en väl fungerande ''kulturell infrastruktur'' spelar samma stora roll som barnomsorg, skola och högre utbildning för att åstadkomma en balanserad regional utveckling.
Kulturens ökande roll i samhällsplaneringen förklaras också av att den utlöser kreativitet och skaparkraft och därmed är en tillgång även för andra näringar i samhället.
Kulturen har under senare år fått en större betydelse i regionalpolitiken. Vid behandlingen av den regionalpolitiska propositionen beslöt riksdagen att länens utvecklingsfonder skall kunna användas för kulturinsatser. Detta var en betydelsefull markering. Vi anser att kulturen behöver ges ökad vikt i länsstyrelsernas regionalpolitiska planering. Kommuner och landsting som vill stärka kulturen i den egna landsdelen skall ha goda förutsättningar att påverka statens och länsstyrelsernas fördelning av regionalpolitiska medel.
Medan man i de flesta av Europas länder framgångsrikt lyfter fram kulturens roll i samhället, präglas den borgerliga politiken i kommunerna och -- om än i mindre grad -- i riksdagen av den nyliberala ideologin att stödet till kulturen skall minska och i vissa fall avvecklas helt.
Kultur i hela landet
Uppgiften att bygga upp kulturens länsinstitutioner är i huvudsak avklarad. Vi har i dag ett fungerade nätverk av länsteatrar, länsmuseer och länsorkestrar. Ansvaret för den fortsatta utvecklingen av dessa ligger nu i första hand på huvudmännen.
Denna insikt får dock inte leda till slutsatsen att behovet av en kulturpolitik som är inriktad på hela landet har minskat i betydelse. Tvärtom. För socialdemokratin är det en självklarhet att riksdag och regering skall ha ett fortsatt ansvar för att garantera kulturens tillgänglighet i hela landet. Den fråga som nu är aktuell är hur de framtida statliga insatserna skall utformas för att vara till största nytta för det lokala och regionala kulturlivet.
Nationella uppdrag till kulturinstitutionerna utanför Stockholm
De nationella kulturinstitutionerna är kraftcentra för vårt lands kulturliv. De utför inom sina respektive konstområden uppgifter som är betydelsefulla för hela landet. De ger också Stockholmsregionens invånare ett förnämligt kulturutbud.
Av den samlade statliga kulturbudgeten går i dag mer än hälften till Stockholm. Räknat per invånare är snedfördelningen än mer påtaglig. Till publika kulturinstitutioner inom teater, musik och museer uppgår de statliga bidragen i Stockholms län till ungefär 500 kronor per invånare och till övriga landet till ungefär 130 kronor per invånare. Till detta kommer att flertalet övriga nationella kulturverksamheter har sin administration förlagd till Stockholm.
Även om hänsyn tas till att åtskilliga av de nationella kulturinstitutionerna har uppdrag som är av betydelse för hela landet, är det klart att en oproportionerligt stor del av den statliga kulturbudgeten fördelas till Stockholmsregionen. Detta har medverkat till att Stockholms läns landsting samt kommunerna i Stockholmsområdet kan ta ett mindre ansvar för kulturen än vad man gjort i andra delar av landet.
Den europeiska expertgrupp från Europarådet som 1989 utvärderade den svenska kulturpolitiken betonade vikten av att skapa nationella motvikter till Stockholmsdominansen i kulturlivet. Genom att skapa kulturella kraftcentra utanför Stockholm gynnas vitalitet och rörlighet i kulturlivet. Arbetsmarknaden för de konstnärliga yrkesutövarna vidgas.
En central statlig uppgift för nittiotalets kulturpolitik är att gynna uppkomsten av fler kulturella centra utanför Stockholm samt att ge nationella uppdrag till kulturinstitutioner ute i landet.
Nationell kulturfond för kulturbyggnader och kulturturism
De statliga bidragen till kulturen i landet har hittills främst gått till residensstaden eller till den största kommunen i länet. Det är nu dags att uppmärksamma även ''andraoch tredjestädernas'' och de mindre kommunernas behov och deras betydelse för det samlade kulturutbudet i ett län.
Ett bra sätt att åstadkomma detta är att bilda en nationell kulturfond, som kan ge investeringsbidrag till kulturella ändamål utanför storstadsregionerna. Kulturfonden skall kunna samspela med kommuner, landsting, regionala utvecklingsfonder och kulturvårdande myndigheter i val av projekt.
Den nationella kulturfonden skall i första hand ge investeringsbidrag till projekt som har ett besöks- och publikvärde. Målet skall vara att ge boende på hemorten och utifrån kommande besökare möjlighet till nya kulturupplevelser.
Fondstyrelsens ledamöter bör ha regional förankring och ha kompetens från olika kulturområden.
Kulturfondens bidrag skall gå till investeringar, inte till drift eller verksamhet. Det statliga bidraget bör uppgå till mellan 30--40 % av den sammantagna investeringskostnaden. Kulturfonden bör efter en etappvis uppbyggnad disponera omkring 150 miljoner kronor per år. Under en tioårsperiod kommer därmed investeringsprogrammet tillsammans med lokala och regionala insatser att omfatta mellan fyra och fem miljarder kronor.
Genom en nationell kulturfond får kulturen fler mötesplatser.
Lokala idéer och projekt blir lättare att genomföra. Några exempel:
a. I ett stort antal kommuner planerar man eller drömmer man om nya teatrar, konserthallar, konsthallar och museer. En nationell kulturfond kan uppmuntra dessa och andra kommuner att förverkliga sina framtidsambitioner.
b. Det finns i dag ett växande intresse för ''kulturturism''. En kulturfond kan ge bidrag till större projekt för att ta tillvara sevärdheter och attraktioner i den egna bygden till glädje för både inhemska och utländska beökare.
Framgångsrika exempel på kulturturism med ett årligt besökarantal på över 100 000 är Läckö i Västergötland, Eketorp på Öland och ekomuseum Bergslagen. Ett intressant framtidsprojekt för kulturturism är Nordiska museets planer på att utveckla Julita i Södermanland till ett friluftsmuseum som visar äldre tiders odlingsteknik och odlingslandskap.
c. Det finns ett tilltagande behov när det gäller att bevara industriminnen, slott och herresäten. I en del fall tar kommuner eller landsting ansvar för detta. Många små kommuner har dock inte ekonomisk förmåga att ensamma ta ansvaret för det nationella kulturarvet. Leufsta i Tierps kommun är ett exempel på detta. En nationell kulturfond skulle ge en ökad möjlighet att ta tillvara kulturarvet.
En nationell kulturfond har självfallet ett värde i sig genom att den skapar förutsättningar för fler att ta del av kultur. En icke oviktig bieffekt är att den också skulle vara av betydelse för lokal utveckling av samhälle och näringsliv.
En kulturfond i enlighet med dessa riktlinjer skulle skapa nya utvecklingsmöjligheter för kulturen i hela landet.
Samverkansmuseer
I Kulturrådets anslagsframställan finns ett förslag om s.k. samverkansmuseer på bildkonstens, men även andra, områden.
Ett samverkansmuseum är ett regionalt eller lokalt verksamt museum, undantagsvis statligt, som enligt särskilt avtal bygger upp samverkan med ett centralt museum på motsvarande ämnesområde.
Ett samverkansavtal är en fri överenskommelse mellan parterna och innebär inte någon styrform över det ena eller andra museet eller att museerna måste vara representerade i respektive styrelser.
Genom samarbete kan initiativ- och slagkraften öka hos de museiinstitutioner runt om i landet vars samlingar och personalkompetens utgör en resurs inte bara för sina egna regioner utan också för landet i sin helhet. Ett övergripande mål är att nå fler människor med nationellt och internationellt intressanta samlingar.
I Europarådsgranskningen påpekades bl.a. att den samtida bildkonsten, inte minst den internationella, saknade kvalificerade utställningsmöjligheter och extra resurser i vissa landsdelar.
Förutsättningen för tillkomsten av ett samverkanmuseum är att en regional/lokal viljeinriktning och satsning finns samt att staten kan erbjuda medel för denna speciella roll.
Vi anser att frågan om samverkansmuseer skall utredas inom ramen för utredningen om museerna.
Exempel på museer som kan vara aktuella för nationella uppdrag eller samverkan
Bildmuseet i Umeå
För närvarande har i praktiken Bildmuseet vid Umeå universitet påbörjat ett samarbete och en verksamhet av samverkanskaraktär tillsammans med Statens konstmuseer. Ett förslag till avtal har utarbetats med målsättningen att samarbeta kring utställningar och konstbildning för Norrlandsregionen.
Rooseum i Malmö
På samma sätt har Statens konstmuseer -- och Lousiana i Danmark -- inlett ett konkret samarbete med Rooseum kring den samtida nordiska konsten, vilket i praktiken räddade verksamheten från nedläggning.
Röhsska museet i Göteborg
Röhsska museet dokumenterar och visar utvecklingen inom konsthantverk och design. Utställningsverksamheten är omfattande, under våren visas t.ex. ''Glas och keramik för dagligt bruk'' och ''Grafisk formgivning i Västsverige''. Museet har också en förnämlig föreläsningsverksamhet. Det nästan hundra år gamla museet har sådana samlingar och kompetens att det borde få ett ansvar för att vara ett designmuseum för hela landet.
Glasmuseum i Växjö
Smålands museum i Växjö -- ''huvudstaden i Glasriket'' -- förfogar över en av de största museiglassamlingarna i världen.
Svenskt konstglas är i en internationell jämförelse bland det yppersta som tillverkats och fortfarande tillverkas.
Arbetets museum
Arbetets museum i Norrköping står för ett nytänkande i museisammanhang som har uppmärksammats och rönt uppskattning inte bara nationellt utan också internationellt. I centrum för museets verksamhet står erfarenheterna i arbetslivet. Verksamheten bygger inte i första hand på insamling av föremål utan främst på villkoren i arbetslivet. Utgångspunkten tar museet i historien, men riktar också blickarna mot dagens och morgondagens arbetsliv. Det bärande mediet för museet är utställningen, härtill kommer seminarier, skrifter och artiklar. Genom samtal, dokumentation och forskning kring arbetets kultur i det postindustriella samhället vill museet främja beredskapen och öppenheten inför morgondagen. Det är således en angelägen verksamhet som inte bara beskriver arbetet i historiskt perspektiv utan också bidrar till utvecklingen av vårt samhälle.
I budgetpropositionen föreslås att Arbetets museum skall erhålla oförändrat anslag, medan andra jämförbara museer ges en uppräkning av sina anslag. Ingen redogörelse lämnas för motiven till denna särbehandling. Vi finner detta handlande mycket märkligt och föreslår att anslaget till Arbetets museum räknas upp med 500 000 kronor i förhållande till regeringens budgetförslag. Arbetets museum står för ett nytänkande som bör stimuleras och inte bestraffas.
Marina och sjöhistoriska museiområdet
Med stor sannolikhet kommer snart ett beslut om ett marinmuseum i Karlskrona. Detta är glädjande. Marinmuseum grundades i Karlskrona 1752 och är den äldsta museilokalen i Sverige. Museet visar militär sjöfart alltsedan vikingatiden.
I Göteborg finns redan ett aktivt Sjöfartsmuseum, och ett varvshistoriskt museum på det tidigare Kockumsvarvets område planeras i Malmö.
Det är en nationell angelägenhet att man dokumenterar de svenska storvarvens historia i landet och samtidigt bygger upp en framtidsinriktad kunskapsbank för varvs- och sjöfart. Ute i landet finns en stor öppenhet för ett delat ansvar och utökad samverkan på det marina och sjöhistoriska museiområdet. Ansvarsfördelningen mellan Statens sjöhistoriska museum och museerna ute i landet måste lösas.
Svenska riksteatern
Regeringen har tidigare lagt fast att det finns tre nationalscener, varav en är turnerande. Som en konsekvens av detta behandlas i år de tre nationalscenerna under samma rubrik i propositionen. Det logiska hade då varit att de tre teatrarna hanterades lika och att den föreslagna uppräkningen av anslagen fördelades på de tre teatrarna.
I propositionen sägs att bidraget till Riksteatern skall minskas med 2,3 miljoner kronor. I själva verket är minskningen 3 miljoner kronor. Skillnaden beror på att departementet räknat in en automatisk hyreshöjning för Södra teatern, vilken rent bokföringstekniskt gör minskningen något lägre.
Riksteatern får inte heller någon kompensation för prisökningar. Detta kan jämföras med vad regeringen föreslår för de två andra nationalscenerna. Operan och Dramaten föreslås få en ''traditionell prisuppräkning'' på ca 5,5 %. Riksteatern har genom utebliven priskompensation gått miste om ca 11 miljoner kronor vartill kommer den tidigare nämnda neddragningen på 3 miljoner kronor. Den reella försämringen för Riksteatern blir alltså 14 miljoner kronor.
En analys skall göras av ansvarsfördelningen mellan Riksteatern och länsteatern och bidragen skall ses över. Detta gör nedskärningen av anslaget ännu mer oförståelig. Praxis brukar ju annars vara att först utreda och därefter göra eventuella förändringar.
Vi föreslår att anslagen fördelas så att de tre nationalscenerna får en proportionell andel av årets uppräkningar. Vi anser dock att, innan man gör denna fördelning, Operan och Dramaten skall ges de föreslagna bidragen till ombyggnader liksom kompensation för att Dramaten måste stänga under ombyggnadsarbetena för scenmaskineriet. Före omfördelningen har vi också tagit hänsyn till innevarande budgetårs engångsanslag.
Förslag: Operan 248 752 000 kronor, Dramaten 149 841 000 kronor, Riksteatern 210 592 000 kronor.
Södra teatern
Riksteatern har sedan 1972 på regeringens uppdrag haft huvudansvaret för Södra teatern. Medel för verksamheten har inrymts under Riksteaterns anslag. Riksteaterns uppdrag innebär ett ansvar att förse landets teaterpublik med teater. Det kan därför inte åvila Riksteatern att ha något direkt kulturpolitiskt ansvar för en gästspelsscen i Stockholm.
Riksteatern har föreslagit att ny huvudman för Södran skulle vara en stiftelse bildad av Operan, Dramaten och Riksteatern.
Behovet av en gästspelsscen i Stockholm har framhållits av alla berörda. Verksamheten på Södran har präglats av en mångfald såväl beträffande producenter som genrer. Det är angeläget att denna mångfald kan bestå också i framtiden och att kvaliteten på gästspelsverksamheten ytterligare kan höjas.
Internationella gästspel kan i högre grad än nu besöka andra delar av landet och inte bara vara förbehållna dem som bor i Stockholm. En av anledningarna till att Riksteatern är beredd att medverka i en ny konstellation som driver Södra teatern är att Riksteatern kan bidra med sina kunskaper och erfarenheter av turnéverksamhet och olika spelplatser. Vi föreslår att de tre nationalscenerna Operan, Dramaten och Riksteatern får i uppdrag att t.ex. i stiftelseform ansvara för den fortsatta verksamheten på Södra teatern.
Göteborgs Musikteater
Den pågående uppbyggnaden av ett nytt operahus i Göteborg ställer krav på såväl Göteborgs kommun som staten att bidra till att den nya musikteatern ges rimliga ekonomiska förutsättningar.
I propositionen anförs dock att det ankommer på de regionala intressenterna att avsätta sådana resurser att ''förutsättningar skapas för en kreativ och vital verksamhet i det nya operahuset''. De upprörda reaktionerna från berörda i Göteborgsregionen är förståeliga.
Vi föreslår att ytterligare 45 grundbelopp tillförs musikteatern under förutsättning att man regionalt bidrar med sin andel av grundbeloppen.
Lönebidragen
Övergången till systemet med flexibla lönebidrag kompenseras i huvudsak endast vid institutioner med mer än 30 % lönebidragsanställda. Detta kan på sikt bli både ekonomiskt och verksamhetsmässigt kännbart för de institutioner som inte erhåller kompensation. Enbart för de regionala museerna innebär detta att 6 av 24 länsmuseer inte kompenseras för det nya lönebidragssystemet, vilket betyder en försvagning med sammanlagt 11,5 miljoner kronor eller drygt 70 tjänster.
Arbetsgruppen för Kulturens AMS-frågor har i rapporten ''Lönebidragsanställningar vid vissa kulturinstitutioner'' visat att antalet lönebidragsanställda inom kulturområdet är omfattande, och enligt vår uppfattning bör effekterna av övergången till flexibla lönebidrag noggrant följas av regeringen. Vi föreslår att regeringen får i uppdrag att återkomma till riksdagen med en redovisning av utfallet vid varje enskild institution i vad avser både ekonomi och verksamhet.
Branschstöd
Kulturtidskrifter
I propositionen föreslås att anslaget skall minskas med 2 miljoner kronor.
Situationen för kulturtidskrifterna är sådan att stödet inte får urholkas.
De flesta utgivarna av kulturtidskrifter har problem med t.ex. teknisk utrustning för tryckning och datautrustning.
I Stockholm har Kulturrådet startat en tidskriftsverkstad i Kulturhuset. Men då det rör sig om över 50 tidskrifter som skall samsas om produktionstider i en begränsad lokal är möjligheterna att utföra nödvändiga layout- och brytningsarbeten i samband med de återkommande utgivningarna ganska små. Det finns också små möjligheter för att utföra det löpande basarbetet med direktinskrivning etc.
För att förbättra situationen kan -- utöver att på olika sätt förbättra verksamheten på tidskriftsverkstaden -- lösningar där del av stödet lämnas i form av utvecklingsstöd övervägas. Detta är särskilt aktuellt för de tidskrifter som finns ute i landet.
Vi föreslår att anslaget till kulturtidskrifter höjs med 2 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Film
Riksdagen har nyligen fattat beslut om ett nytt filmavtal samt stöd till filmkulturell verksamhet. Vi anser att det är positivt att samtliga parter kunnat vara med och teckna det nya avtalet. Samtidigt beklagar vi att riksdagen fick vänta alltför länge på den utlovade propositionen, vilket orsakade stor oro bland t.ex. filmskapare.
Vi hade förväntat oss att propositionen skulle innehålla en mer markerad viljeinriktning avseende filmens betydelse för hela landet, motsvarande de ambitioner som gäller för teater-, musik- och museiverksamheten.
I vår motion betonade vi bl.a. den lokale biografägarens viktiga roll samt nödvändigheten av att visarorganisationerna ges ett generöst stöd till sitt utvecklingsarbete. För att privata och föreningsdrivna biografer på små och medelstora orter skall kunna presentera ett brett utbud av filmer måste de också -- i betydligt större utsträckning än i dag -- ha en bättre tillgång till aktuella filmer som lockar en stor publik.
I frågan om Filminstitutets importverksamhet av kvalitetsfilm för vuxna beslutade riksdagen i enlighet med regeringens förslag att denna verksamhet skall läggas ner. De flesta inom området hade förväntat sig ett motsatt beslut. I bl.a. en filmrecension några dagar senare noterades att filmen hade kunnat visas i Sverige tack vare denna import, och att det var glädjande att riksdagen beslutat att Filminstitutet även fortsättningsvis skulle ha rätten att importera kvalitetsfilm.
Vi föreslår att riksdagen med ändring av sitt tidigare beslut uttalar att Filminstitutets import av film för vuxenpublik inte bör avvecklas.
Kulturpolitiska utredningen
Riksdagen beslutade den 9 april om en kulturpolitisk utredning. I kulturutskottets betänkande framhölls att det var nödvändigt att riksdagen tog beslutet under det då innevarande riksdagsåret. Detta för att resultatet av utredningens arbete fullt ut skulle kunna påverka de beslut på kulturområdet som i fråga om treårsbudgeten för perioden 1996/97--1998/99 skall fattas våren 1996. Utskottets bedömning byggde på att utredningens resultat -- efter remissbehandling -- skulle kunna ligga till grund för bl.a. direktiv till myndigheterna våren 1994 inför de fördjupade anslagsframställningar som skall avges påföljande höst.
Då det nu är nio månader sedan riksdagen gjorde sin beställning på en kulturpolitisk utredning var förväntningarna stora på vad som skulle presenteras i propositionen. Kanske det därför var särskilt förvånande att det i propositionen endast anförs att utredningen ''avses tillsättas inom kort''. Och tidsschemat skall tydligen, trots att riksdagens beslut ännu inte effektuerats, vara det planerade.
I vår motion under allmänna motionstiden 1992 framförde vi flera långsiktigt syftande förslag.En första utgångspunkt för den framtida kulturpolitiken bör vara att den metodiskt skall främja ett ökat samspel mellan olika kulturverksamheter i landet -- ett i verklig mening nationellt kulturliv förutsätter dynamik, rörlighet och erfarenhetsutbyte mellan olika konst- och kulturområden.En central statlig uppgift för nittiotalets kulturpolitik är att gynna uppkomsten av fler kulturella centra utanför Stockholm samt att ge nationella uppdrag till institutioner ute i landet.En nationell kulturfond för kulturbyggnader och kulturturism bör bildas.
Vi föreslår att dessa förslag behandlas av den kulturpolitiska utredningen.
Andra utredningar och översyner i budgetpropositionen 1. En utredningsman skall få uppdraget att göra en analys av ansvarsfördelningen mellan Riksteatern och länsteatrarna.
2. Vid sidan av den planerade kulturpolitiska utredningen skall göras en översyn av mål- och strukturfrågor inom det statliga och statsunderstödda museiväsendet. Med hänvisning till Riksutställningars funktion och ställning i museiväsendet föreslås att även den verksamheten bör omfattas av översynen.
3. Genomgripande analys av hur den regionala musikverksamheten fungerar. I utvärderingen bör även Svenska rikskonserters relationer till länsmusiken belysas.
4. Ytterligare analys av fonogramstödet.
5. Utvärdering av prispressen på litteraturstödda titlar.
6. Kulturrådets förslag att överta handläggningen av stödet till icke-statliga kulturlokaler bör beaktas i samband med beredningen av betänkandet ''Boverket -- uppgifter och verksamhet''.
7. Utredningen om den framtida verksamheten och organisationen vid Dialekt- och ortsnamnsarkiven samt Svenskt visarkiv.
8. Skolverket förväntas utvärdera de särskilda utvecklingsinsatserna som gjorts på skolområdet.
9. Inom departementet, i samarbete med bl.a. Kulturrådet, pågår arbetet med att analysera konsekvenserna av ett EG-medlemskap.
Det är utmärkt att så många frågor inom kulturens område blir belysta.
Vi står på tröskeln till en ny tidsålder. Den kulturpolitiska utredningen måste arbeta i perspektivet av att förslagen skall vara användbara i ett nytt århundrade, men också i en ny politisk verklighet.
Den ökande internationaliseringen och förändringarna i Europa kommer att i än högre grad påverka kulturlivet i Sverige. Öppenhet mot omvärlden är en livsnödvändighet för svenska konstnärer och kulturinstitutioner liksom för svenska folket.
Våra förslag:Vi föreslår att museifrågorna behandlas i en parlamentariskt sammansatt utredning. Vi föreslår också att utredningens förslag förs vidare till en slutlig sammanvägning i den kulturpolitiska utredningen.I förra årets motion föreslog vi att man bör utreda vilka möjligheter som finns för Nordiska museet och Historiska museet att i samverkan ta ett gemensamt ansvar för att spegla den svenska historien. Vi föreslår att utredningen om museifrågorna även utreder denna fråga. Vi föreslår också att utredningen behandlar förslaget om samverkansmuseer.Vi föreslår att frågorna om Riksteatern och länsteatrarna behandlas i en parlamentariskt sammansatt utredning. De fria gruppernas roll bör också prövas i detta sammanhang. I utredningens arbete bör barn- och ungdomsteatern särskilt beaktas. Vi föreslår dessutom att utredningens förslag förs vidare till en slutlig sammanvägning i den kulturpolitiska utredningen. Vi föreslår att den kulturpolitiska utredningen behandlar resultatet av arbetet med att analysera konsekvenserna av ett eventuellt medlemskap i EG.Riksantikvarieämbetet föreslår att frågan om industrimiljöer och industriminnen skall bli föremål för en parlamentarisk utredning. Vi biträder förslaget om utredning. Vi föreslår även här att resultatet av denna utredning förs vidare till den kulturpolitiska utredningen.Våra åsikter i biblioteksfrågan redovisas i särskild motion. I propositionen anförs angående bibliotekslag att en fördjupad prövning kan göras inom ramen för den kulturpolitiska utredningen. Vi anser att frågan skall behandlas med förtur och föreslår att en fristående parlamentarisk utredning tillsätts med uppgift att precisera målen för en nationell bibliotekspolitik.
1974 års kulturpolitiska mål
Huvuduppgiften för utredningen är att utvärdera i vad mån 1974 års kulturpolitiska mål uppfyllts.
Vi vill inför utredningens kommande arbete särskilt betona 1974 års övergripande mål -- kulturell jämlikhet.
Kulturpolitiken är ett led i statens samlade politiska insatser. De mål som styr arbetet med att förändra samhället måste även gälla kulturpolitiken som därmed får ses som ett av flera instrument för att skapa ett samhälle som präglas av jämlikhet och som ger människorna möjlighet till ett rikare liv. Kulturell jämlikhet är lika angelägen som ekonomisk och social jämlikhet. Det materiella välståndet är en nödvändig förutsättning för människors frigörelse från tvång, otrygghet och bekymmer. Det är också en grund för människors möjligheter att ta till vara sina inneboende möjligheter. Möjligheterna till kulturella upplevelser följer dock inte automatiskt med ökat materiellt välstånd. På samma sätt som det krävs målmedvetna insatser för att skapa social och ekonomisk utjämning krävs det målmedvetna insatser för att demokratisera kulturlivet.
Olika undersökningar, bl.a. Kulturrådets ''Att vidga deltagandet i kulturlivet'' visar att mycket återstår att göra. Genom att granska vad som varit bra, och vad som varit mindre bra, i den förda politiken kan de framtida besluten påverkas på ett positivt sätt.
Kulturpolitiken måste spela en mer offensiv och aktiverande roll. Den måste utveckla ett kulturliv med en bred folklig förankring och därmed bli en naturlig del i fler människors liv.
Behovet av ett ökat kulturutbud inom vården, äldreomsorgen och vid fängelserna bör uppmärksammas.
Utredningen bör särskilt granska hur 1974 års mål har uppfyllts vad gäller barn och ungdomar. Våra förslag på det området finns redovisade dels i denna motion, dels i en särskild motion.
Samtidigt vill vi betona att aktivare insatser för ett vidgat deltagande inte står i motsatsställning till andra mål för kulturpolitiken, men frågan måste ges en hög prioritet i allt kulturpolitiskt arbete.
Vi föreslår att den kulturpolitiska utredningen i sin utvärdering av 1974 års mål särskilt beaktar målet om kulturell jämlikhet.
Att vidga deltagandet
Den förda kulturpolitiken har -- också på detta område -- varit framgångsrik. Mycket har förändrats. Genom t.ex. uppbyggnaden av länsinstitutionerna är kulturen nu tillgänglig i hela landet. Många projekt med uppsökande verksamhet har genomförts. Institutionerna har gjort ansträngningar för att nya grupper skall finna det naturligt att söka sig till dem.
Samtidigt visar Kulturrådets utredningsarbete att t.ex. teater- och museibesök fortfarande i stor utsträckning är beroende av social bakgrund och skillnader i utbildning.
Samhällets kulturpolitiska insatser finansieras i huvudsak genom skatter. Större delen av skatteintäkterna kommer från de stora grupperna av löntagare. Samtidigt står dessa till stor del utanför det som blir resultatet av kulturpolitiken. Klyftorna mellan dem som regelbundet deltar i kulturlivet och dem som sällan eller aldrig gör det är tyvärr alltför stora.
Många ovana besökare känner sig främmande på kulturinstitutionerna. De upplever ett psykologiskt motstånd som leder till att besök inte blir av. Bl.a. det arbete i form av information, publikpedagogisk verksamhet och ombudsutbildning som Skådebanan utför fyller en viktig funktion.
Drygt 2 miljoner svenskar läser aldrig eller ytterst sällan en bok. Omkring tre fjärdedelar av LO:s medlemmar lånar så gott som aldrig böcker på kommunens bibliotek. Däremot har utlåningen vid arbetsplatsbiblioteken varit omfattande.
Amatörverksamheten är i sig en oerhört viktig del av ett lands kultur. Men det finns också mycket som tyder på att ett eget konstnärligt utövande på fritid är en startpunkt och en inspiration för ett vidare kulturintresse.
Studieförbunden spelar en stor roll för amatörkulturen. Det är därför mycket oroande att både staten och kommunerna drastiskt har minskat anslagen till studieförbunden.
Dessutom visar Kulturrådets rapport att samtidigt som antalet teaterbesökare generellt sett något minskat har studieförbundens teaterverksamhet ökat sin årliga publik från cirka 550 000 till 1,2 miljoner besökare på sju år. 1,2 miljoner besök kan jämföras med de statliga och statsunderstödda teaterinstitutionernas sammanlagda publiksiffra på 2,5 miljoner.
Ett stort engagemang i kulturfrågorna har Folkets Hus och Folkets Park, Våra Gårdar och Bygdegårdarnas Riksförbund som bedriver en aktiv kulturverksamhet. Dessa har dock -- i likhet med andra verksamheter inom kulturens område -- problem med att anslag endast beviljas för ett budgetår i taget vilket innebär att en långsiktig bindande planering inte kan genomföras. Detta skapar svårigheter bl.a. i relationerna med de professionella konstnärerna och artisterna. Verksamheten präglas i allt för hög grad av ekonomisk osäkerhet. En övergång till en treårsram för anslagen bör prövas.
Vi föreslår att anslaget till de samlingslokalägande organisationernas kulturverksamhet ökas med 1 miljoner kronor.
Kulturrådet har i sin utmärkta och omfattande utredning ''Att vidga deltagandet i kulturlivet'' kartlagt områdena inom kulturen. Förslagen är många och det är positivt att de flesta remissinstanserna uttrycker en så tydlig vilja till förnyelse.
Vi förutsätter att den kommande kulturpolitiska utredningen behandlar dessa frågeställningar med särskild uppmärksamhet.
Några positiva exempel på annorlunda former för att nå nya grupper:Spektakeltruppen, Riksteatern, som i en intervju säger: ''Under hösten har innetorg, caféer, musikrum, aulor, filmsalar och regementen förvandlats till tillfälliga teaterscener. Landet är fullt av lokaler att upptäcka. Varje stad, varje ort har dessutom visat sig ha ännu en publik att erövra'',Folkoperan som genom sina föreställningar under Stockholm Water Festival fanns mitt i folkhavet,Stockholms Operafestival -- ett privat initiativ -- som med idén att i första hand spela opera på platser där det normalt inte spelas vare sig teater eller opera -- men där folk finns spelat i Årsta partihallar i gryningen, på varuhus, i Stadsbiblioteket, på Vasamuseet, på Centralbadet, på Centralstation mitt i rusningstrafiken m.fl. platser.
Kultur i arbetslivet
Ibland möter man dem som efterlyser fler röster i debatten och tycker att det är ett tecken på ointresse att man inte tar ett ''ansvar'' för vad som händer i tiden och i omvärlden.
Det kan vara så att det är först när man är van att reflektera över sitt och medmänniskornas liv med hjälp av litteratur, teater och konst som man själv kan formulera de frågor om tillvaron som föder engagemang för vad som händer utanför den egna kretsen.
Erfarenheten visar att tidigare insatser inom ramen för kultur i arbetslivet resulterat i positiva effekter. Lågutbildade människor har fått självförtroende genom att själva ta del i någon skapande verksamhet. Möten med professionella kulturarbetare har vidgat perspektiven.
Verksamheten bygger på gemenskapen på arbetsplatserna och påverkan från arbetskamraterna. För att få en bra lokal förankring har de fackliga organisationerna valt en modell med verksamhet och ombud inom flera olika kulturinriktningar så t.ex. har man bok-, konst-, musik- eller teaterombud. Utbildningen av kulturombuden har bedömts som mycket viktig liksom att anlita professionella kulturarbetare.
Det finns flera fördelar med arbetsplatserna som utgångspunkt för kulturaktiviteter. Många har långa resvägar till jobbet och bor långt från de traditionella kulturlokalerna. Skiftarbetare har ofta ingen möjlighet att delta i kulturlivet.
Om man är ovan vid olika kulturformer erbjuder arbetsplatsen ofta en bra naturlig första bekantskap. Dock är det svårt att i någon större omfattning arrangera t.ex. teater- eller musikföreställningar på arbetsplatserna. I de fall där man gör detta är det angeläget att upprätthålla en hög kvalitet på den professionella kulturen och vara uppmärksam på att man inte av kostnadsskäl satsar enbart på amatörutbud. Dessutom ger besöken för de professionella medverkanden impulser till förnyelse genom kontakten med olika arbetsmiljöer.
För bokutlåning och utställningar av olika slag passar däremot arbetsplatserna utmärkt liksom för besök av författare och konstnärer. Kommunens museer kan ställa ut något enstaka föremål och utlova gratis entré till besökare från den aktuella arbetsplatsen.
En del arbetsplatser har fritidsanläggningar. De skulle kunna öppnas för kulturen på ett annat sätt än i dag. Kulturen är också ''friskvård''. Vid många arbetsplatser finns fotoklubbar, sångkörer, konstföreningar m.m. De har ofta dålig ekonomi och behöver stöd.
Kulturombuden skall arbeta för att ge förutsättningar för skapande verksamhet samt arbeta för att kulturen kommer till arbetsplatsen. Man kan organisera besök på teaterföreställningar och konserter eller sälja biljetter. Man kan värva deltagare till studiecirklar och amatörverksamhet. Ett exempel. Gävle-Dala LO-distrikt har i samarbete med Gävleborgs symfoniorkester genomfört ett musikprojekt i norra Hälsingland. En projektledare rekryterade 20--25 arbetsplatsombud som fick extra stimulans genom att bl.a. vara med när orkestern repeterade och då också träffa enskilda orkestermedlemmar. Genom ombuden förmedlades biljetter till konserterna till ett reducerat pris. Erbjudandet utnyttjades i så hög grad att antalet besökare till konserterna ökade med i snitt 70 personer per konsert. Dessa 70 personer hade tidigare aldrig, eller mycket sällan, besökt en konsert. Verksamheten utökades senare till att även omfatta visaftnar, jazz m.m.
Intressant är också LO-satsningen på folkmusik. Förra sommaren anordnade man för första gången en spelmansstämma och årets stämma kommer att hållas i Bollnäs. Motiveringen till satsningen är att folkmusiken har en berättigad plats i arbetet för att sprida kultur på arbetsplatserna och att medlemmar som spelar folkmusik skall ges tillfälle att träffas och spela tillsammans.
Särskilt viktig är verksamheten med arbetsplatsbibliotek. I mitten av 70-talet fattade riksdagen beslut om en rejäl satsning för att få igång arbetsplatsbibliotek via de kommunala folkbiblioteken. Femton år senare började verksamheten avvecklas i snabb takt.
Det senaste året har 140 arbetsplatsbibliotek försvunnit. Beklagligt är att man i de kommuner där man lagt ner arbetsplatsbiblioteken inte har valt att komma in med förnyad ansökan om bidrag till arbetsplatsbibliotek.
Samtidigt minskar antalet kommuner som efterfrågar bidraget för att starta nya arbetsplatsbibliotek, till största delen beroende på den försämrade ekonomin i kommunerna och därmed en minskad vilja att starta ny verksamhet.
Utvecklingen är dock mycket olika i kommunerna. I några kommuner inte bara behåller man de arbetsplatsbibliotek som finns i dag. Man strävar också efter att komma ut till fler arbetsplatser. I andra kommuner är det anslagen till arbetsplatsbiblioteken som först skärs ner när man måste pruta i den kommunala budgeten.
Huvudanslaget för Kultur i arbetslivet har hittills varit för litet. För detta verksamhetsår fanns ansökningar om bidrag till ett belopp om 10 miljoner kronor. Anslaget till projekt är 2,7 miljoner kronor. I propositionen föreslås oförändrat anslag.
Under 1991 fick bl.a. TCO anslag för uppsökande verksamhet med musik i arbetslivet och för uruppförandet av en rockopera. Därutöver fick organisationen anslag för utbildning av kulturombud. Anslag fick också LO- projekten ''Kvinnor och bröd'' (Livsmedelsarbetarna) samt ''Boken i skogen'' (Skogsarbetarna).
Under 1992 fördelades anslag till teaterprojekt för arbetslösa ungdomar, Konst i arbetsmiljö -- föreläsningar och konstträffar, dokumentation av arbetshistoria i Åre, teaterprojekt om arbetsliv och samhällsfrågor, aktivt kulturarbete bland medlemmar inom Stockholms lokaltrafik, projekt för barnskötare på temat samhällsproblem, mobbning och rasism, m.fl.
I propositionen föreslås att 3 miljoner kronor av anslaget till arbetsplatsbibliotek, totalt 3,6 miljoner kronor, skall föras över till anslagsposten till Statens kulturråds disposition för utvecklingsverksamhet samt att 600 000 kronor skall föras över till anslagsposten Kultur i arbetslivet. Vi föreslår att medlen fördelas så att 1,5 miljoner kronor -- utöver regeringens föreslagna 600 000 kronor -- förs till anslagsposten Kultur i arbetslivet och att 1,5 miljoner kronor förs till ny anslagspost Verksamhetsutveckling inom folkbiblioteksområdet.
Anslaget till Kultur i arbetslivet skall användas till projektverksamhet samt ge möjlighet för de fackliga organisationerna att själva starta arbetsplatsbibliotek.
Från anslaget till Verksamhetsutveckling inom folkbiblioteksområdet skall även kunna utgå bidrag till de kommuner som vill starta eller utveckla bibliotek på arbetsplatser.
Konst där vi bor
Bildkonstens närvaro är inte alltid självklar sett från geografiska och/eller sociala utgångspunkter. Det saknas konst i många offentliga miljöer och i bostadsområden. Det finns få konsthallar och därmed möjligheter att se utställningar och möta konstnärer.
Projektet Konst där vi bor genomfördes med hjälp av tjugo konstnärer i olika delar av landet som informerade kommuner, bostadsföretag och byggare om möjligheterna att utnyttja boverkets bostadslåneregel för konstnärlig utsmyckning och gestaltning vid ny- och ombyggnation av flerfamiljshus. Genom projektet har en rad bostadsområden över hela landet försetts med konst. En positiv bieffekt har varit den omfattande konstpedagogik som informatörerna kunnat bedriva bland beslutsfattare och byggherrar och där värdet av konstnärliga inslag i boendemiljön framhållits.
Inom Konst där vi bor-projektet har också initierats en utvecklingsdel för att finna nya former för konsten, nya material och nya finansieringsmöjligheter.
För konstnärer har det inneburit att nära 700 nya arbetstillfällen skapades på en för konstnärerna ny arbetsmarknad genom att byggbranschen kunde söka och få bidrag för lån i en omfattning på närmare 100 miljoner kronor.
Projektet är starkt kopplat till anslaget för konstnärlig utsmyckning i bostadsområden. I förra årets budgetproposition avvecklade kulturministern båda anslagen.
Vi föreslår i motionen dels att 15 miljoner kronor anslås till en bidragsram för konstnärlig utsmyckning i bostadsområden, dels att 4 miljoner kronor anslås till en fortsättning av projektet Konst där vi bor.
Konstbildningsverksamhet
Vi behöver konsten. Människor har sedan urminnes tider på olika sätt gestaltat sin omgivning. Om vi ser oss omkring ser vi resultatet av kreativa människors önskan att stimulera vår miljö, såväl i hemmet som i den offentliga miljön. Tänk tanken att konsten inte fanns. Vad skulle vi då se omkring oss?
Överallt i det moderna samhället möter vi bilder och det kan ibland vara svårt att urskilja det verkligt angelägna. Konsten har ett eget språk som vi måste lära oss att bli delaktiga i. Här har den konstfrämjande verksamheten en unik roll. Det gäller att verka för ett ökat intresse och förståelse för bildkonsten. Det gäller också att göra bildkonsten tillgänglig för så många som möjligt.
Vi har i vårt land en lång tradition också inom det konstbildande området. Genom folkrörelseanknutna organisationer har konstbildningen fått bredd och spridning i landet. Denna verksamhet bör vi slå vakt om.
Det är av stor betydelse att den konstbildande verksamheten finns kvar och att den kan vidareutvecklas. Det är vår bestämda mening att medel till konstfrämjande verksamhet skall fördelas till de organisationer -- nya och gamla -- som vill föra den konstbildande traditionen vidare.
Vi föreslår att 3 miljoner kronor anslås till Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet ny anslagspost För konstbildning och organisationer inom bild- och formkonstområdet. Vi föreslår dessutom att till denna nya anslagspost överföres de medel som nu finns på anslagsposten 2.11. Organisationer inom bild- och formkonstområdet.
Amatörkulturen
Sång-, musik- och teatergrupper bildar runt landet ett kulturellt nätverk som är väsentligt för människors möjligheter att delta i kulturellt skapande. Den egna skapande verksamheten är en viktig inkörsport till ett vidgat deltagande i kulturlivet. Amatörkulturens utövare utgör en trogen och stor publik vid teaterföreställningar, konserter och andra kulturevenemang.
Omkring 500 000 personer sjunger regelbundet i kör. Orkestrar och amatörmusikgrupper samlar 300 000 deltagare. Folkdans, balett och modern dans har omkring 400 000 aktiva utövare.
I amatörteatern deltar ca 350 000 personer per år. Den verksamhet som finns på vissa håll i landet med ett samarbete mellan teatrar med professionella teaterarbetare och amatörer borde utvecklas. Regionala centra för amatörer med grundläggande teknisk utrustning, scenografi och klädförråd skulle innebära oanade utvecklingsmöjligheter för amatörteaterverksamheten. De små teatergrupperna ute i regionen skulle från dessa centra kunna hyra de extra resurser de själva inte kan förfoga över.
Vi föreslår att Kulturrådet tilldelas 500 000 kr utöver regeringens förslag till amatörteaterverksamheten.
Centrumbildningar
Centrumbildningarna har en viktig funktion att fylla för den icke institutionsbundna kulturverksamheten. Tio centrumbildningar erhåller årliga verksamhetsbidrag. I beaktande av den svaga ekonomiska situation centrumbildningarna befinner sig i föreslår vi att anslaget ökas med 500 000 kronor.
Barn och ungdom
I vår motion Barn och ungdomars rätt till kultur föreslår vi riktade åtgärder till detta område. Utöver 6 miljoner kronor till Kultur i skolan föreslår vi 2 miljoner kronor till Rikskonserter samt 5 miljoner kronor till fria grupper utöver regeringens förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Kulturmiljövård för budgetåret 1993/94 anvisar 100 000 000 kr utöver regeringens förslag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ombyggnad av Nordiska museets entré samt nya magasin för Operan och Dramaten,
3. att riksdagen beslutar att bidragsramen inom anslaget Stöd till icke-statliga kulturlokaler för budgetåret 1993/94 höjs med 75 000 000 kr utöver regeringens förslag,1
4. att riksdagen beslutar att bidragsramen inom anslaget Bidrag till allmänna samlingslokaler för budgetåret 1993/94 höjs med 50 000 000 kronor utöver regeringens förslag,1
5. att riksdagen beslutar att återinföra stödet till konstnärlig utsmyckning i bostadsområden,1
6. att riksdagen medger att beslut om konstnärlig utsmyckning i bostadsområden får lämnas inom en ram om 15 000 000 kronor under budgetåret 1993/94,1
7. att riksdagen till Bidrag till folkbildningen för budgetåret 1993/94 anvisar 200 000 000 kr utöver regeringens förslag,
8. att riksdagen till Bidrag till vissa museer, Arbetets museum, för budgetåret 1993/94 anvisar 500 000 kr utöver regeringens förslag,
9. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1993/94 inom anslaget Bidrag till Svenska riksteatern, Operan och Dramaten bidraget till Svenska riksteatern skall vara 210 592 000 kronor, att bidraget till Operan skall vara 248 752 000 kronor och att bidraget till Dramaten skall vara 149 841 000 kronor,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Södra teatern,
11. att riksdagen till Bidrag till regionala och lokala teater-, dans- och musikinstitutioner för Göteborgs musikteater anvisar 5 500 000 kr utöver regeringens förslag,
12. att riksdagen begär att regeringen ger en redovisning vad gäller lönebidrag i enlighet med vad i motionen anförts,
13. att riksdagen till Stöd till kulturtidskrifter för budgetåret 1993/94 anvisar 2 000 000 kr utöver regeringens förslag,
14. att riksdagen med ändring av sitt tidigare beslut som sin mening ger regeringen till känna att Filminstitutets verksamhet med import av film för vuxenpublik inte bör avvecklas,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den kulturpolitiska utredningen,
16. att riksdagen hos regeringen begär att utredningen om museifrågorna blir en parlamentarisk utredning,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredningen om museifrågorna,
18. att riksdagen hos regeringen begär att utredningen om teaterfrågorna blir en parlamentarisk utredning,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredningen om teaterfrågorna,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetet med att analysera konsekvenserna av ett eventuellt medlemskap i EG,
21. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts med uppgift att utreda bevarandefrågorna vad gäller industrimiljöer och industriminnen,
22. att riksdagen hos regeringen begär att en parlamentarisk utredning tillsätts med uppgift att precisera målen för en nationell bibliotekspolitik,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de samlingslokalägande organisationerna,
24. att riksdagen till Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, till samlingslokalägande organisationer, till anslagsposterna 2.3, 2.4, 2.5 och 2.6 för fördelning av kulturrådet för budgetåret 1993/94 anvisar 1 000 000 kr utöver regeringens förslag,
25. att riksdagen beslutar att inom anslaget Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet för budgetåret 1993/94 anslaget till Kultur i arbetslivet skall vara 4 831 000 kr och att anslaget till ny anslagspost Verksamhetsutveckling inom folkbiblioteksområdet skall vara 1 500 000 kr,
26. att riksdagen till Statens konstråd, ny anslagspost Konst där vi bor, för budgetåret 1993/94 anvisar 4 000 000 kr,
27. att riksdagen till Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Konstbildning och organisationer inom bild- och formkonstområdet, för budgetåret 1993/94 anvisar 10 628 000 kr,
28. att riksdagen beslutar att inom anslaget Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet anslagsposten Organisationer inom bild- och formkonstområdet skall upphöra,
29. att riksdagen till Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, Centrala amatörorganisationer till amatörteaterverksamhet, för budgetåret 1993/94 anvisar 500 000 kr utöver regeringens förslag,
30. att riksdagen till Bidrag till utvecklingsverksamhet, Centrumbildningar, för budgetåret 1993/94 anvisar 500 000 kr utöver regeringens förslag,
31. att riksdagen till Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, ny anslagspost Kultur i skolan, för budgetåret 1993/94 anvisar 6 000 000 kr,
32. att riksdagen till Bidrag till Svenska Rikskonserter för budgetåret 1993/94 för utvecklingsarbete i enlighet med vad i motionen anförts anvisar 2 000 000 kr utöver regeringens förslag,
33. att riksdagen till Bidrag till fria teater-, dans- och musikgrupper för budgetåret 1993/94 anvisar 5 000
000 kr utöver regeringens förslag.
Stockholm den 26 januari 1993 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)
1 Yrkandena 3--6 hänvisade till BoU
Kr335 Bilaga 1 Exempel på angelägna objekt avseende icke-statliga kulturlokaler Län AB Folkoperan, Stockholm Folkets Bio, Stockholm C Musikens Hus i Uppsala D Södermanlands länsmuseum Nyköping Palladium Bio, Katrineholm E Östergötlands länsmuseum, Linköping Arbetets museum, Norrköping F Jönköpings gamla teater Länsmusiken i Jönköping G Smålands museum, Glasmuseet, Växjö Landsbiblioteket i Växjö H Kalmar Konstmuseum, Kalmar Himmelsberga Friluftsmuseum, Borgholm I Författarnas Hus, Visby Strandridaregården på Kyllaj K Karlshamns museum Blekinge läns museum L Gösta Werner-museet, Simrishamn Humlebygget, Bromölla M Konstmuseum inom Malmö museer, Malmö Hippodromteatern, Malmö N Halmstads konsthall, Halmstad O Göteborgs stadsmuseum, Göteborg Göteborgs stadsteater, Göteborg P Älvsborgs länsmuseum, Lödöse Rydals textilmuseum, Mark R Skaraborgs länsteater, Skövde Bio/konsert- och utställningslokal, Götene S Rackstadmuseet, Arvika Västanåteatern T Hjalmar Bergman Teater, Örebro U Nyströmska gårdens vänner, Nyköping W Dalarnas museum, Falun Grafikens hus, Falun X Stiftelsen skogshistoriskt museum, Ovanåker Länsmuseet i Gävleborg, Gävle Y Gålsjö bruk, Sollefteå Konstnärsverkstad och konstmuseum i Örnsköldsvik Z Jämtlands länsmuseum, Östersund AC Stiftelsen Skogsmuseet, Lycksele Musikteaterhus (tillbygge), Umeå BD Norrbottens museum, Luleå Haparanda kulturhus, Haparanda Kr335 Bilaga 2 Exempel på angelägna projekt avseende upprustning av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse -- Industriminnen, hyttor, masugnar Forsbacka bruk X län 6 mkr Svartvik sågverk m.m. Y län 15 mkr Galtströmsbruk Y län 3 mkr Rönnöfors masugn Z län 1 mkr Olofsfors AC län 0,5 mkr Robertsfors AC län 0,8 mkr -- Bergslagens industriminnen -- Gruvor Sala silvergruva U län 4,5 mkr Dannemora C län 2,5 mkr -- Upplandsbruken Leufsta Karlholms Österby 10 mkr -- Slott, herrgårdar Tidö slott U län 3,8 mkr Engsö (ekonomibyggnader) U län 3 mkr Övedskloster M län 1 mkr Svaneholm M län 4 mkr St. Sundby D län 1 mkr Stjernsund W län 2 mkr Ljung E län 1 mkr Ekenäs E län 0,5 mkr -- Värmländska herrgårdsmiljöer Mårbacka Rottneros m.fl. 4 mkr -- Brunnsanläggningar Ramlösa M län 2,5 mkr Medevi E län 1 mkr Ronneby K län 1 mkr Sätra U län 1 mkr -- Teatrar Ystad M län 1 mkr -- Äldre timmerbyggnadskultur bl.a. U, W, X och Y län 2 mkr -- Äldre finngårdar i Värmland 3 mkr -- Äldre ladlandskap bl.a. C, AC, BD 5 mkr -- Fjällbyar bl.a. AC, BD 2 mkr -- Fyranläggningar Tylön N län 1 mkr Nidingen N län 1 mkr Grönskär AB län 3 mkr Pater Noster O län 0,5 mkr -- Visby innerstad -- Medeltida stadsplan, stenhus och ruiner 25 mkr