Skådebanerörelsen är en väletablerad och viktig del i det svenska kulturlivet. Genom ett mycket väl utbyggt nätverk nås många människor av information om och stimulans att besöka olika evenemang, främst inom scenkonsten. Långt färre människor skulle besöka våra teatrar om det inte vore för Skådebanan. Skådebanans verksamhet bärs upp av en mångtusenhövdad kår av ombud.
Även om den alldeles dominerande delen av Skådebanans verksamhet bedrivs ideellt och utan ekonomisk ersättning kan densamma ändå inte totalt sett klaras utan finansiella tillskott. Sedan lång tid tillbaka uppbär också skådebanerörelsen statliga bidrag för sin verksamhet. Även landsting och kommuner stöder i olika omfattning de sexton regionala skådebanorna runt om i landet. Det skall dessutom framhållas att de organisationer, som är medlemmar i skådebanerörelsen, i många fall också utöver sina medlemsavgifter lämnar bidrag.
Det finns en bred enighet om att Skådebanan utför ett mycket värdefullt publikarbete. Statens kulturråd framhåller t.ex. detta i den till regeringen år 1990 överlämnade rapporten ''Att vidga deltagandet i kulturlivet'' (1990:4). Kulturrådet har också i sin anslagsframställning för budgetåret 1993/94 begärt en ökning av anslaget till skådebanerörelsen om 1 miljon kronor under en treårsperiod.
Regeringen har dock i budgetpropositionen föreslagit ett oförändrat anslag. Därmed blir det inte möjligt att fortsätta verksamheten vid alla de regionala skådebanorna. I första hand torde de fyra skådebanorna, som f.n. är under uppbyggnad eller rekonstruktion, komma att drabbas. Dessa skådebanor erhåller under innevarande budgetår särskilt bidrag från Statens kulturråd.
En av dessa fyra skådebanor är den i Linköping. Den är under rekonstruktion och många är engagerade i det arbetet. Fortfarande försöker man t.ex. hålla kontakt med sitt omfattande nät av ombud. Det vore utomordentligt olyckligt för kulturlivet i Linköping och hela västra Östergötland om Skådebanan i Linköping inte kunde få överleva och utvecklas. Många, som inte alldeles självmant kommer till olika kulturevenemang, skulle aldrig mötas av ett erbjudande.
Vi motionärer anser alltså att Skådebanan i Linköping behöver få statligt stöd till fromma för invånarna i regionen. Statens kulturråd borde ges möjligheter att fortsätta sitt ekonomiska engagemang för Skådebanan i Linköping. Under verksamhetsåret 1991/92 fick berörd skådebana ett stöd från Statens kulturråd om 440 000 kronor, motsvarande fyra grundbelopp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt statligt stöd till Skådebanan i Linköping.
Stockholm den 26 januari 1993 Berit Löfstedt (s) Sonia Karlsson (s)