Gamla Uppsala är ett av landets märkligaste och mest förtätade fornlämningsområden med en nyckelposition i svensk historia. Genom de omfattande markförvärv riksantikvarieämbetet gjort och genom de stora vårdinsatser som lagts ner under en följd av år har fornlämningsområdet i Gamla Uppsala kommit att få gestalten av ett nationalmonument, suggestivt men samtidigt svårbegripligt.
Sedan lång tid tillbaka har Gamla Uppsala hög status som besöksmål för såväl inhemska som internationella turister. Hundratusentals människor besöker varje år platsen antingen som deltagare i organiserade gruppresor eller enskilt.
Trots att informationen inom fornlämningsområdet förbättrats avsevärt under de senaste åren kan konstateras att det är ytterst svårt för en besökare utan specialkunskaper att förstå de enskilda fornlämningarna och deras betydelse, relationen mellan de olika fornlämningarna samt Gamla Uppsalas status regionalt, nationellt och internationellt under förhistorisk tid och tidig medeltid.
De bestående minnena för de flesta besökarna i Gamla Uppsala blir därför de tre s.k. Kungshögarna, kyrkan, Odinsborg och den suggestiva helhetsmiljön, som väcker nyfikenhet och behov av svar på frågor. Ett besök på länsmuseet inne i Uppsala ger inga svar. Där saknas material och utställningar som belyser länets förhistoria.
I ett skede när intresset för landets historia ökat och accentuerats på grund av diskussionerna om Sveriges anslutning till EG har behovet av och kravet på ett museum i Gamla Uppsala blivit påtagligt.
I museets utställningar och information i övrigt skulle ges svar på frågor om vad som gjorde att Gamla Uppsala kom till, platsens roll och funktion i det lilla och det stora perspektivet. Här skulle illustreras arbete och levnadsförhållanden. Här skulle beskrivas platsens nyckelposition i den svenska riksbildningen och ges förklaringar till de bakomliggande faktorerna. Kultens roll och betydelse såväl under förhistorisk som kristen tid skulle levandegöras. Sist men inte minst: här skulle de föremål som framkommit vid arkeologiska undersökningar i Gamla Uppsala och angränsande bygder visas.
Riksantikvarieämbetet har på initiativ av Uppsala kommun låtit utföra en utredningsskiss för ett museum i Gamla Uppsala. Utredningsskissen styrker behovet av ett museum och ger förslag till inriktning. Detta arbete kommer nu att följas upp med en regelrätt utredning, som kommer att belysa placering, utformning, innehåll och huvudmannaskap. Denna utredning förväntas vara genomförd under våren 1993.
Gamla Uppsala är ett nationalmonument och ett riksintresse. Det finns ett stort och klart uttalat behov av att den suggestiva fysiska miljön där kompletteras med ett museum som ger erforderlig kunskap om och upplevelse av miljön i sin helhet och om platsens betydelse i lokalt, regionalt, nationellt och internationellt sammanhang. Medel för en projektering i första skedet och för ett genomförande av projektet i andra skedet bör med hänsyn till Gamla Uppsalas status ställas till förfogande av riksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett museum i Gamla Uppsala.
Stockholm den 21 januari 1993 Björn Kaaling (s) Birgitta Dahl (s) Ingrid Andersson (s) Gunnar Thollander (s)