Sammanfattning
Lagförslaget innebär att EG:s direktiv (89/552/EEG) om gränsöverskridande television transformeras till svensk lag som en följd av EES-avtalet. På vissa punkter har dock den borgerliga regeringens politiska ställningstaganden fått till följd att lagförslaget inte anpassats till direktivet utan till befintliga svenska lagar. Detta gäller framförallt reklamreglerna. Ny Demokrati anser att den svenska radio- och TV-lagstiftningen i sin helhet bör harmoniseras med EG-direktivet. I motionen lämnas också ett förslag som går ut på att klargöra och säkerställa rätten till genmäle.
Rätt till genmäle
Enligt EG-direktivet skall varje fysisk eller juridisk person vars legitima intressen, i synnerhet vederbörandes rykte och goda namn, har skadats av påståenden om felaktiga fakta i ett TV-program, ha rätt till genmäle eller motsvarande.
Den nuvarande yttrandefrihetsgrundlagen ger emellertid inte möjlighet att införa bestämmelser som innebär att beriktigande eller genmäle skall ske i programmen, vilket hänger samman med att den som sänder TV-program självständigt avgör vad som skall förekomma i programmen (3 kap 4 § YGL).
Lagrådet har ifrågasatt om inte yttrandefrihetsgrundlagen bör ändras så att det blir möjligt för Kabelnämnden att besluta att ett beriktigande skall ske i ett program som företaget sänder. En sådan ordning är också mera i direktivets anda, menar lagrådet.
För markbundna sändningar i Sverige gäller enligt radiolagen att skyldighet för programföretaget att sända genmälen och beriktiganden får bestämmas i avtal, vilket också skett. Kanal 1, TV 2 och TV 4 är alltså skyldiga att sända genmälen och beriktiganden i sina program.
Direktivet omfattar uppenbarligen inte bara rätten till beriktigande, dvs rättelse av felaktig uppgift, utan också rätten till genmäle, dvs rätten att få komma till tals och bemöta de felaktiga påståendena. Rätten gäller inte heller enligt lagförslaget den TV-kanal, sändning eller program där den påstådda felaktigheten förekommit. Lagrådet har för sin del uttalat att den rätt till genmäle eller motsvarande åtgärd som sålunda tillförsäkras enligt direktivet får i och för sig anses kunna tillgodoses genom vad som i förslaget betecknas som beriktigande. Uttalandet kan ifrågasättas.
Den svenska lagstiftningen bör följa EG-direktivet i fråga om rätt till genmäle och beriktigande. Den svenska lagstiftningen bör också utformas så att det inte råder någon tvekan därom.
Av lagtexten bör det därför direkt framgå att det finns en rätt till genmäle, dvs en rätt att själv få komma till tals och bemöta de felaktiga påståendena om det är befogat.
Vidare bör rätten till genmäle och beriktigande kunna ske i den kanal, sändning eller program där felaktigheten förekommit eller i program som företaget sänder, bekostar eller svarar för på annat sätt. En tvingande lagstiftning med detta innehåll kräver ändring i yttrandefrihetsgrundlagen. Ett lagförslag bör presenteras i riksdagen i så god tid att ändringen kan träda i kraft den 1 januari 1995, då Sverige förväntas ansluta sig till EG/EU.
Reklamregler och konkurrens
Tunga juridiska instanser i Sverige har, i sina remissyttranden över lagförslaget, påpekat att de reklamregler som föreslås för satellittelevisionen är strängare än direktivets, och gör också gällande att totalförbudet mot reklam till barn står i strid med EG:s regler om varors och tjänsters fria rörlighet. Lagrådet framför tveksamhet mot förbudet, men väljer i sitt slutliga ställningstagande att följa regeringens uppfattning.
Det finns all anledning att fråga sig vad som ligger bakom regeringens ställningstagande att frångå EES- avtalet avseende reklamreglerna.
De strängare reklamreglerna, vad gäller reklamtid och programmens brytning, innebär att en svensk satellit-TV- station får sämre möjligheter att konkurrera med internationella stationer som sänder till Sverige. En svensk station får inte heller sända program utan reklam mot vederlag utanför annonstid. Detta hemmatillverkade förbud har inga motsvarigheter vare sig i direktivet eller i Europakonventionen om gränsöverskridande television.
Eftersom Sverige är ett litet land, med en begränsad marknad i förhållande till länderna i EG, kommer direktivets krav på 50 % europeisk produktion och kravet på att 10 % av de europeiska programmen ska vara gjorda av fristående producenter att bli så kostnadskrävande att det är tveksamt om några svenska satellit-TV-kanaler kan komma till stånd. Lägger man därtill att satellitstationerna på svenskt initiativ ges sämre konkurrensmöjligheter genom restriktivare reklamregler minskar möjligheterna ytterligare.
För den markbundna reklamkanalen TV4 gäller strängare regler än EG-direktivets. Av avtal med staten följer vidare ett omfattande public-service-uppdrag. TV4 ska dessutom leverera en del av sina reklaminkomster för att täcka ökade kostnader till den statliga televisionen. Man kan med fog hävda att det för statens del är ekonomiskt fördelaktigt att skydda TV4.
En svensk satellitstation får, om den drivs med likartade regler som den markburna TV4, som når en betydligt större svensk publik, uppenbara svårigheter att hävda sig i konkurrensen med TV4. I förhållande till sina utländska konkurrenter, som alltså inte behöver följa de restriktiva svenska reglerna, försvåras konkurrensförutsättningarna ytterligare. Reklamreglernas restriktiva utformning kommer uppenbarligen att medverka till att svenska satellitsändningar inte kommer att kunna etableras eller i vart fall få betydande svårigheter att överleva i ett längre perspektiv. Å andra sidan kan också TV4 få svårigheter att konkurrera med utländska satellitkanaler som sänder på Sverige.
Allt detta talar för att likartade regler bör gälla för alla som sänder till en svensk TV-publik.
I propositionen noterar regeringen att för vissa satellit- TV-företag uppkommer ekonomiska konsekvenser av EG- direktivet, eftersom det kommer att krävas ett större inslag av europeiska verk i programmet och även färre reklaminslag. Detta kan åtminstone under en övergångsperiod komma att fördyra programverksamheten, menar regeringen. Risken är dock att det med hänsyn till den begränsade svenska marknaden och konkurrensförhållanden inte blir svårigheter av övergående natur för svenska satellitsändningar, utan bestående men.
Mot den bakgrunden förefaller det därför märkligt att ytterligare försvåra konkurrensförutsättningarna för svenska satellitsändningar.
I första hand bör reglerna i radiolagen och annan radio- och TV-lagstiftning anpassas till EG-direktivet i fråga om reklam. En annan möjlighet är att anpassa reglerna för satellitsändningar till EG-direktivet. I vart fall bör den särskilda regeln om reklam riktad till barn under 12 år utmönstras ur lagstiftningen (12-årsregeln).
Program mot betalning
Enligt 19 § förslaget till lag om satellitsändningar av TV- program får program mot vederlag endast sändas under annonstid i televisionen. Förbudet leder, vilket ovan redovisats, till orimliga konsekvenser för satellitkanaler som i dag upplåter sändningstid mot betalning i en omfattning som inte är obetydlig. Regeln måste därför avvisas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att rätt till genmäle skall föreligga för den som utsatts för en felaktig uppgift eller ett felaktigt påstående i ett program att själv få komma till tals och bemöta felaktigheten om han eller hon har ett befogat intresse därav,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att yttrandefrihetsgrundlagen skall ändras så att rätten till genmäle eller beriktigande skall kunna ske i kanal, sändning eller program där felaktigheten förekommit eller i vart fall i program som det ifrågavarande TV-företaget sänder, bekostar eller svarar för på annat sätt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att anpassa radiolagen och annan radiooch TV-lagstiftning till EG-direktivet i fråga om regler för reklam,
4. att riksdagen beslutar utforma lagen om satellitsändningar av TV-program till allmänheten på sådant sätt att reglerna för reklam anpassas till EG- direktivet,
5. att riksdagen beslutar utmönstra den s k 12-årsregeln ur radio- och TV-lagstiftningen,
6. att riksdagen i vart fall beslutar att inte anta 12- årsregeln i förslaget till lag om satellitsändningar av TV- program till allmänheten,
7. att riksdagen inte antar den del av 19 § förslaget till lag om satellitsändningar av TV-program till allmänheten som innebär att program mot betalning endast får sändas under annonstid i televisionen.
Stockholm den 24 november 1992 Harriet Colliander (nyd)