Paintball är benämningen på en form av krigslek med speciella vapen av kolsyretyp. Denna form av krigslekar kommer från USA men har också funnits i flera europeiska länder under flera år. Vapen finns av olika typer som t.ex. pistoler, gevär, handgranater och minor. Ammunitionen består av kulor med färg överdragna med ett lager gelatin. Vanligen används kolsyra som drivgas och dess ursprungliga användningsområde är för märkning av djur vid boskapsuppfödning.
Krigslekarna går ut på att två lag tävlar mot varandra inom ett bestämt område. Den som blir träffad av ett skott får en färgfläck och är då ''död''. Skyddsglasögon och ansiktsmask är nödvändig utrustning då en träff i ögat riskerar synen.
Under det senaste året tycks paintballverksamheten ha tilltagit kraftigt i Sverige. Speciella butiker för paintballutrustning har öppnats i de större städerna. Skälen till den kraftigt ökade verksamheten är den ändrade lagstiftningen på området.
Bestämmelser om införsel, innehav och förvärv av vapen finns i vapenlagen. För inköp och innehav av vapen krävs normalt tillstånd men vissa vapen är undantagna från tillståndskravet. Det gäller kolsyre-, luft- eller fjädervapen med begränsad effek, avsedda för målskjutning. Dock gäller en åldersgräns på 18 år för innehav av dessa tillståndsfria vapen. Vidare utgår lagen från att vapnen används för målskjutning. Att skjuta mot människor är förbjudet; dock har inget åtal väckts mot paintballutövare, utom i något fall där vapnen använts på allmän plats.
Att göra krig till en lek och försöka kalla det sport är horribelt; det kan aldrig vara i linje med idrottens mål och ideologi att leka låtsasavrättningar eller att överhuvudtaget rikta vapen mot människor. Då dessa vapen nu är så lätt tillgängliga blir det allt vanligare att minderåriga får tillgång till dem -- de förekommer på skolor och ute på gator och torg. Enligt tidningsuppgifter är det inte ovanligt att man fryser kulorna och då blir naturligtsvis effekten betydligt allvarligare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om sådan ändring i vapenlagen att tillståndsprövning för kolsyrevapen införs.
Stockholm den 26 januari 1993 Britt Bohlin (s)