Försvarssektorn svarar för betydande delar av sysselsättningen inom Karlstads- och Kristinehamnsregionen.
Regionens arbetsmarknad har därför drabbats särskilt hårt genom de förändringar som de senaste åren genomförts inom försvarssektorn i vår region. Bergslagens militärområde har avvecklats, försvarets förvaltningsbyggnad Karolinen i Karlstad har successivt minskat sin verksamhet och nedskärningar inom försvarsindustrin har inneburit att ca 1 800 arbetstillfällen försvunnit.
Riksdagens beslut om fusionen av A9 i Kristinehamn och I2 i Karlstad som i december följdes upp av regeringsbeslut om samlokalisering till Kristinehamn var därför av stor betydelse för att trygga verksamhet och sysselsättning för kommande år.
Fusionen innebär dels besparingar och dels centralisering av Värmlandsbrigaden. Fusionen ska enligt riksdagsbeslutet träda i kraft 1994-07-01. För att förbereda fusion och samlokalisering krävs investeringar i Kristinehamn av bygg- och anläggningsarbeten för 100 miljoner kronor. Dessa investeringar kommer vid en tidpunkt då arbetslösheten i regionen inom byggsektorn uppgår till 30 %. Det är därför synnerligen angeläget att förberedelserna för fusionen av A9 och I2 skyndsamt igångsättes.
När Värmlandsbrigaden etablerats i Kristinehamn innebär det ett tillskott på 200 anställda och 475 värnpliktiga. I en kommun som drabbas mycket hårt av arbetslöshet är därför den beslutade lokaliseringen av Värmlandsbrigaden till Kristinehamn mycket betydelsefull för kommunens servicenäringar. Underlag för kommunal service förstärks också i ett längre perspektiv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den beslutade fusionen av A 9 och I 2 med lokalisering till Kristinehamn skyndsamt igångsätts.
Stockholm den 26 januari 1993 Kristina Svensson (s) Magnus Persson (s) Bo Finnkvist (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Jarl Lander (s)