Innehållsförteckning
1.
Inledning3 2.
Socialförsäkringssystemet4 2.1
Behovsprövade barnbidrag5 2.2
Omläggning av trafikförsäkringen5 2.3
Arbetsskadeförsäkringen5 2.4
Enhetliga ersättningsnivåer6 2.5
Bidragsarbitrage6 2.6
Arbetslöshetsersättning7 3.
Biståndet7 4.
Flyktingpolitiken8 5.
Politiska sektorn10 5.1
Partistöd10 5.2
Presstöd10 5.3
Organisationsbidrag11 5.4
Moms på dagspress11 5.5
Politiska utnämningar11 6.
Rationalisering av statliga verk11 6.1
Arbetsmarknadsverket11 6.2
Statens Invandrarverk12 6.3
SIDA12 6.4
Översyn av övriga verk och myndigheter12 7.
Företagen och jobben13 7.1
Riskkapitalet13 7.2
Investeringar i Sverige13 7.3
Tillväxt13 7.4
Innovatörer och entreprenörer13 7.5
Konkurser m.m.14 7.6
Ny arbetsmarknadspolitik ger riktiga jobb14 7.7
Svartjobb17 7.8
Turismen17 8.
Skatter17 8.1
Företagsbeskattning18 8.2
Semestermoms18 8.3
Matmoms18 8.4
Allmän moms som efterfrågestimulator18 8.5
Fastighetsskatt19 8.6
Flyttskatt19 8.7
Taxeringsvärde på fastighetsmark19 8.8
Miljöskatter19 8.9
Punktskatter19 8.10
Sänkt grundavdrag för höginkomsttagare19 8.11
Totala effekter20 9.
Räntesänkning20 10.
Bostadspolitik20 11.
Ekonomisk brottslighet21 12.
Privatiseringen -- hur går det?22 13.
Antag Lindbeckkommissionens paket i riksdagen23 14.
Budgeteffekter av Ny demokratis förslag -- exkl. dynamiska effekter23
Hemställan24
1. Inledning
Nu gäller det för regering, riksdag och riksbank att sätta krisen i centrum, att lägga tidigare låsningar åt sidan och endast arbeta med konstruktiva lösningar. Den svenska krisen är nämligen mycket djup. Budgetunderskottet är västvärldens högsta.
Det gick ju bra att skylla alla möjliga obekväma beslut på EG. Då borde det gå ännu bättre att skylla på just Krisen.
Det som nu måste göras bör enligt vår uppfattning vara kraftfullt trovärdigt en satsning på människans initiativkraft och entreprenörskap rättvist
Politiskt ledarskap liksom en konstruktiv samverkan mellan politikerna och riksbanken är nu nödvändigt.
När nu politikerna börjar vakna är det viktigt att riksbanken också gör det och ändrar attityd. En låg ränta är nämligen en förutsättning för att vi ska kunna ta oss ur krisen.
De övergripande målen
De övergripande målen måste vara att få ner räntan och få upp jobben. Den effektiva räntan som folk och företag betalar respektive de riktiga jobben.
Eftersom bankräntorna är dubbelt så höga som riksbanksräntan, så måste bankakutens arbete accelereras, så att de absurda räntemarginalerna i banksystemet kan trappas ner. Det måste gå fort. Utan ett fungerande kreditsystem får vi inget fungerande näringsliv och därmed inget återvunnet välstånd.
Ny Demokrati i politiken
Vårt val är att tillsammans med regeringspartierna arbeta fram en förbättring av kompletteringspropositionen enligt de riktlinjer som skisserats ovan.
Nedanstående åtgärder skulle lägga grunden för fortsatt konstruktiva diskussioner Utgiftssänkningar Satsningar på jobben och företagandet Skattesänkningar avsedda att öka inhemsk efterfrågan och ge nya jobb En justering av grundavdraget
Vid remissdebatten den 22 april, garanterade vi att budgetförstärkningen verkligen kommer att beslutas i den storleksordning som regeringen aviserat i kompletteringspropositionen. Vi påpekade också att vi kommer att argumentera för bättre lösningar.
I all blygsamhet hoppas vi att våra förslag bemöts med respekt. Vi har nämligen alltsedan valrörelsen 1991 pekat på exakt de problem som nu i förfärande takt aktualiseras och också rekommenderat den sorts lösningar som nu gradvis börjar accepteras av andra. Våra varningar om den felaktiga valutapolitiken, och vår idoga argumentation för sänkt ränta, stöds idag i mycket vida kretsar.
Ledarskap
Riksdag och regering skulle visa det ledarskap som idag behövsgenom att sänka partistöd, presstöd och organisationsstöd, genom att ta i med hårdhandskarna mot politiska utnämningar, genom att ändra och begränsa fallskärmsavtalen i den offentliga sektorn, genom att tänka på vad som uppfattas som rättvist av medborgarna och, genom att snabbast möjligt utarbeta en konsekvent och framtidsinriktad ungdomspolitik.
Visst kan räntan sänkas
Om riksbanksfullmäktige visar att de finns Om politiken är en trovärdig kombination av att gasa och bromsa med rätt tidsperspektiv Om vi når politisk stabilitet i riksdag (och regering!) Om inget återfall sker till socialistisk skattepolitik Om Lindbeckkommissionens förslag accepteras som långsiktig riktlinje Om bankakuten snabbt tar nya och tuffa grepp på bankkrisen (t ex tillgångsgaranti)...
Då går räntan ner ...
Efterfrågan behöver stimuleras
Ny Demokrati anser att efterfrågan måste stimuleras på ett sätt som även ger jobb. Den privata konsumtionen är på väg att falla med 4% -- kanske mer. Det privata sparandet är plötsligt högst i världen! Undra på det, med den osäkerhet och de absurda räntenivåer vi har idag.
Samtidigt som räntan bearbetas enligt ovan, måste vi ju få igång efterfrågan. Det finns bara ett snabbverkande medel och det är momssänkningen. Vi har rekommenderat den s k turistmomsen som garanterat ger jobb och gör det billigare för svenska folket att semestra i sitt eget land och matmomsen som samtidigt sänker kostnaderna för de sämst ställda. Dessutom vill vi avkräva regeringen ett löfte att använda den allmänna momsen som krisregulator. Risken är nämligen att hjulen stannar, konkurserna ökar och sysselsättningen minskar i de flesta samhällssektorer utanför exportindustrin. Detta får inte ske. Problemen skulle växa Sverige över huvudet.
2. Socialförsäkringssystemet
Svenska politiker har utlovat en välfärd, garanterad av socialförsäkringar, som är helt orimlig. Arbetsmarknadsfondens skuldsättning ökar i raketfart, ATP kommer inte att hålla osv. Vi har ett system där vi betalar folk för att inte arbeta...
60% av befolkningen avlönas av den offentliga sektorn eller av diverse försäkringskassor.
Ny Demokrati anser att bidrag är till för att hjälpa dem som har det sämst ställt, eller som inte kan klara sig själva på annat sätt. Miljonärer ska inte behöva barnbidrag. Därför är det mycket enkelt att börja avbidragiseringen genom att behovspröva barnbidragen.
Försäkringssystem bör vara just försäkringssystem, dvs system där premierna kan täcka försäkringskostnaderna. Detta gäller trafikskadeförsäkring, arbetsskadeförsäkring och arbetslöshetsförsäkring.
För att undvika fusk, eller s k bidragsarbitrage, måste systemen göras enkla och överskådliga och ersättningsnivåerna vara lika.
2.1 Behovsprövade barnbidrag
Ny Demokrati har motionerat om en total reformering av familjepolitiken. Det nuvarande systemet är för dyrt och gynnar höginkomsttagare på de andra skattebetalarnas bekostnad. På kort sikt finns det dock en självklar besparingsmöjlighet, nämligen behovsprövade barnbidrag. Inga bidrag bör utgå till familjer med höga inkomster. Det gäller såväl barnbidrag som andra typer av bidrag.
Regeringen har beräknat kostnaderna för barnbidragen till ca 17 miljarder. Vårt förslag är att man behovsprövar barnbidragen så att fullt bidrag utgår till barnfamiljer med inkomster upp till ca 320 000 kronor. Denna gräns är vald så att inga betydande marginaleffekter skall uppstå (en familj med 3 eller fler barn kan få bostadsbidrag ända upp till en inkomst på ca 320 000 kronor).
Vid en hushållsinkomst på 500 000 kronor utgår inget bidrag. I intervallet däremellan sker en kontinuerlig avtrappning. Detta skulle, enligt Finansdepartementets beräkningar, ge en besparing på 3 miljarder kronor.
Besparing 93/94 94/95 95/96 96/97
Behovspr.bidrag 3,0 3,0 3,0 -- Successivt inför av ny familjepol -- 7,0 12,0 21,0 2.2 Omläggning av trafikförsäkringen
Genom att lyfta över ansvaret för trafikolycksfall från den allmänna sjukförsäkringen till trafikförsäkringen blir försäkringsbolagen mer intresserade av rehabilitering och trafiksäkerhet. Stat och landsting sparar minst 6 miljarder i minskade kostnader i sjukförsäkringen och sjukvården och samhällskostnaderna minskar även totalt sett.
Besparing 93/94 94/95 95/96 96/97
1,0 3,0 6,0 6,0 2.3 Arbetsskadeförsäkringen
Enbart livräntorna i systemet kostar ca 5 miljarder kr per år. Nivån bör sänkas från 100% till 80%.
Vidare bör man:Strama upp definitionen på arbetsskada ytterligare, dvs skärpa bevisregeln, eller inrätta en lista på sjukdomar som bör godkännas. Förebilder till en sådan lösning finns i många andra länder.Göra om beräkningen av livräntorna så att de bättre svarar mot en normal och skälig inkomst. Idag kan man dubbeljobba en kortare tid och sedan i extremfall få livslång livränta beräknad på dubbel lön.Privatisera försäkringen. Genom en privatisering införs en vilja och ett ansvar för att systemet skall gå ihop, något som idag saknas.
Besparing 93/94 94/95 95/96 96/97(enbart på sänkning av livräntenivåerna)
vid 80%-nivå 1,0 1,0 1,0 1,0 2.4 Enhetliga ersättningsnivåer
Regeringen har påbörjat ett arbete mot mer enhetlighet i ersättningsnivåerna, men helhetsgreppet saknas fortfarande. I systemet finns kvar inslag som uppmuntrar människor att bidragsoptimera.
Ersättningsnivåerna vid frånvaro från arbete skall vara enhetliga, oavsett om orsaken till frånvaron är exempelvis sjukdom, arbetsskada, tillfällig vård av barn, lönegaranti, smittbärarpeng eller beredskapsarbete. Även Lindbeckkommissionen betonar vikten av enhetliga nivåer. Regeringen bör därför snarast återkomma med ett förslag på detta område.
Lönegarantin är fortfarande föremål för omfattande bedrägerier och snedvrider konkurrensen till nackdel för hederliga företagare. Taket bör därför sänkas ytterligare från 100 000 kr till 50 000 kr och utgå i maximalt 3 månader.
Besparing 93/94 94/95 95/96 96/97 lönegaranti 0,7 0,7 0,7 0,7 (sänkt -- 80%) lönegaranti 1,0 1,0 1,0 1,0 (max 50 000, 3 mån) övrigt 1,0 1,0 1,0 1,0 2.5 Bidragsarbitrage
Det nuvarande socialförsäkringssystemet inbjuder genom sin konstruktion till otillbörligt utnyttjande. Man kan optimera sina bidrag från olika försäkringar eftersom dessa utdelas utan någon inbördes kontroll, s.k. bidragsarbitrage. Svenskens moral har eftersatts och många drar sig inte för att uppge falska uppgifter. Detta måste kunna beivras, då det egentligen inte är annat än rent bedrägeri.
Märk att statens pengar är våra skattepengar. Det är inte självklart för alla. Staten bör starta en folkkampanj som syftar till att höja moralen, så att folk i större utsträckning inser vilken betydelse det har för skattetrycket. Blotta vetskapen om att kontroll sker, kan sannolikt minska fusket.
Skattebetalarnas inkomstöverföringar till hushållen uppgår till 380 miljarder kronor varav ca 130 miljarder i kategorier som är särskilt utsatta för fusk. Det behövs en bättre samordning. En försiktig bedömning ger vid handen att ca 10% av de fuskkänsligaste transfereringarna, eller 13 miljarder kan sparas genom att upprätta ett allmänt register för utdelade understöd och ersättningar. Det skall till exempel inte vara möjligt att uppbära statlig lönegaranti eller arbetslöshetsunderstöd och sjukpenning samtidigt. Registret bör vara sekretessbelagt och bara kunna användas i syfte att uppdaga fusk. Vid upptäckt av misstänkt bidragsfusk skall frågan överlämnas till behörig myndighet för åtgärd.
Besparing 93/94 94/95 95/96 96/97
2,0 5,0 10,0 13,0 2.6 Arbetslöshetsersättning
Arbetslöshetsförsäkringen måste reformeras. En tänkbar modell är enligt följande:Statligt grundskydd maximalt 300 dagar. Beloppet bestäms av riksdagen. 5 karensdagar.Obligatorisk privat försäkring. Tecknas av arbetsgivare. Täcker skillnaden mellan grundskyddet och till 75% av lönen upp till vad som motsvarar en årslön på 7,5 basbelopp. Max 300 dagar och 5 karensdagar.Frivillig privatförsäkring. Denna försäkring tecknas av den enskilde själv -- om han/hon vill försäkra sig mot inkomstbortfallet över 75% samt ev förlänga de 300 dagarna.
3. Biståndet
Sverige har givit cirka 250 Mdr i bistånd till s k u-länder. Trots att det ena projektet efter det andra avslöjas och trots att mottagarna bevisligen varit höggradigt korrumperade och köper vapen för många gånger mer än u-hjälpen, kvarstår den svenska biståndspolitiken i stort sett oförändrad.
Det är en skandal att ha kvar denna ineffektiva, motsägelsefulla och även för mottagarländerna direkt skadliga biståndsverksamhet. Biståndet har blivit en apparat i sig självt. Ett etablissemang med stora fonder. Hela affärsidén är barock. Den svenska regeringen tar inte reda på vilka länder som ska hjälpas eller varför. Man fastställer att biståndsbyråkraterna måste göra av med cirka 1% av BNI (f n 14,5 Mdr).
Det kan vara farligt att dra ned på utgifter som samtidigt minskar den inhemska efterfrågan. Då kan hjulen stanna i Sverige. Just därför är det illa administrerade, och vårdslöst hanterade, biståndet en perfekt besparingspost.
Den biståndspolitik vi förordar innebär en stor förändring jämfört med den som bedrivits hittills. Den förordar en utveckling som bygger på mottagarlandets egna ekonomiska, sociala och kulturella strukturer. Den betonar mottagarlandets eget ansvar. Den tar fasta på att de nödvändiga förändringarna i biståndsländerna bara kan åstadkommas genom de enskilda människornas egna kunskaper, initiativ och vilja. Och den ser kunskapsöverföringen, inte överförandet av pengar, som det avgörande medlet för utveckling.
Allt bistånd bör föras samman under ett och samma anslag. Detta anslag skall innefatta det totala biståndet inklusive stödet till Baltikum och Östeuropa. Sveriges långsiktiga biståndsmål fastställs till 0,7 % av BNI -- samma som antagits av FNs medlemsländer.
I dagens kärva ekonomi bör dock biståndet halveras till knappt 7,2 miljarder, vilket motsvarar drygt 0,5 % av den svenska bruttonationalinkomsten (BNI). Vi föreslår en radikal omorientering av biståndets administration och prioriteringar -- ett lägre bistånd behöver inte betyda ett sämre bistånd.
Vi vill prioritera biståndet till Baltikum och Östeuropa och föreslår en höjning av anslaget till 2 miljarder. Vi föreslår dessutom en export- och investeringskreditgarantiram på 4 miljarder -- en fyrdubbling i förhållande till regeringens förslag.
Programländertanken bör avskaffas och ersättas med ett renodlat projekttänkande. Detta skall bestå av katastrofhjälp, hjälpsändningar, flyktinghjälp, familjeplanering m m. För detta ändamål föreslår vi inrättandet av en operativ biståndsmyndighet som ersätter den samordning som nu sker inom SIDA, BITS, Swedecorp m fl mindre myndigheter. I den operativa biståndsmyndigheten skall ansvaret för Sveriges alla bilaterala biståndsinsatser ligga, samt dessutom koordinering av enskilda och frivilliga organisationer. Totalt bilateralt bistånd ca 3 miljarder.
De multilaterala anslagen är på många håll orimligt höga i förhållande till Sveriges storlek. Dessa bör ses över och prioriteras. UD bör ha det samlade ansvaret för samtliga multilaterala anslag som idag finns spridda på en rad departement och på SIDA. Totalt multilateralt bistånd ca 2 miljarder.
Sverige bör ej ge bidrag till skuldlättnadsåtgärder för att andra långivare skall kunna få sina fordringar betalade!
Riks. NyD Besparing med NyD:s förslag
Multilateralt bistånd 3,1 1,8 1,3 SIDA-anslag 6,7 2,5 4,1 Andra biståndsprogram 1,8 0,6 1,2 (BITS m m) Adm. av biståndsprog. m m 0,4 0,2 0,2 Baltikum och Östeuropa 0,9 2,0 --1,1
Totalt 12,9 7,1 5,8
Med våra förslag till förändringar och rationaliseringar av biståndet blir besparingen ca 5,8 miljarder kronor.
Besparing 93/94 94/95 95/96 96/97
5,8 5,8 5,8 5,8 4. Flyktingpolitiken
Ny Demokrati har vid upprepade tillfällen påtalat hur felaktig flyktingpolitiken varit. För drygt ett år sedan varnade vi för organiserad chartertrafik av ekonomiska flyktingar. För någon månad sedan bekräftade förra chefen för Invandrarverket under ett utskottsförhör att vi haft rätt i vår kritik. Regeringens flyktingpolitik att vänta i fyra månader med att införa visering för Serbien och Montenegro kostade skattebetalarna 4,5 Mdr i form av onödiga förläggningskostnader.
Riksrevisionsverket påtalar att det finns betydande utrymme för Invandrarverket att förbättra kostnadseffektiviteten i förläggningsverksamheten. Vi påstår att det går att spara långt mer än vad Riksrevisionsverket angivit.
F d JO, Per-Erik Nilsson, har gjort en partiell översyn av utlänningslagen (SOU 1993:24) och gör en mycket kritisk granskning av begreppet ''Ny ansökan''. Han föreslår också att lagakraftvunna utvisningsbeslut ska hanteras av en förvaltningsdomstol -- kammarrätten -- i stället för av Statens Invandrarverk. Per-Erik Nilsson föreslår även vissa ändringar inom rättshjälpssystemet som leder till besparingar.
Men vad görs? Flyktingpolitiken sopas under mattan. Den är farlig att tala om, ty då kan regeringen spricka.
Den är nödvändig att tala om, menar vi, och den är nödvändig att ändra. Flyktingar som får asyl blir ofta långtidsarbetslösa. De sociala påfrestningarna är uppenbara på många ställen där flyktingförläggningar finns.
Det går inte att gömma flyktingpolitiken i en utredning, som ska vara klar i mars 1995. Det som sker -- sker nu. Många åtgärder måste vidtagas omgående -- inte skjutas på framtiden i avvaktan på den parlamentariska kommitténs ställningstaganden.
Självklara åtgärder som måste vidtas snarast inkluderar strikt begränsning till konventionsflyktingbegreppet, strikt begränsning av anhöriginvandringen till att endast omfatta make/maka och deras barn, införande av skärpta viseringsregler samt kraftfulla åtgärder mot illegalt asylsökande.
Människor som p g a inbördeskrig, svält och arbetslöshet är på flykt måste hjälpas i sitt närområde. Vi hjälper mångdubbelt fler -- officiellt talar man om 11 gånger fler -- genom att sätta in internationell hjälp i de drabbades närområde i stället för att låta dem komma hit.
Dessutom bör följande åtgärder vidtas:
Invandrarverkets asylprövningstid bör snarast möjligt nedbringas till högst tre månader.
Avdrag på dagbidraget ska göras om någon inte deltar i anbefallt arbete, uteblir från svenskundervisning eller undanhåller sig från utredning.
Utländska medborgare ska vid allvarlig kriminalitet och vid upprepad mindre allvarlig kriminalitet utvisas.
Schablonersättningen till kommunerna bör sänkas med 20%.
Vid utvisning samt vid utlandsboende ska pension och andra socialförsäkringsförmåner upphöra.
Asylsökande och flyktingar ska betala vanlig patientavgift för sjuk- och tandvård.
För att minska socialbidragskostnaderna bör reglerna ändras så att utländska medborgare under sina första 2 år i Sverige endast erhåller 80% av socialbidragsnormen.
Samhällets kostnader för hemspråksundervisningen bör slopas.
Den nationalekonomiska resurs som finns i form av outnyttjade kommunala bostäder måste utnyttjas. Dygnskostnaden kan härigenom reduceras väsentligt.
Kontinuerlig granskning bör göras av Invandrarverkets verksamhet och kostnader.
En flyktingminister bör syssla med flyktingfrågor på heltid.
Besparing (Mrd kr) 93/94 94/95 95/96 96/97
Hemspråk 0,5 1,0 1,0 1,0 Kommunbidrag 1,3 2,6 2,6 2,6 Skärpt anhöriginvandring 2,0 2,0 2,0 2,0 Förläggningskostn. 1,5 3,1 3,1 3,1 Övriga åtgärder 0,1 0,1 0,1 0,1
SUMMA 5,4 8,8 8,8 8,8 5. Politiska sektorn
Det politiska systemet beviljar sig självt enorma belopp. Vi tror inte att skattebetalarna, som är politikernas arbetsgivare, vill ha det så.
De politiska partierna får, inklusive gratislokaler, gratisresor och annan uppbackning, ungefär 1 Mdr/år!
Presstödet, som även det är politiskt, är ungefär 0,5 Mdr/år.
Momsbefrielse för dagstidningar handlar om 1,5 Mdr och har nu äntligen observerats av regeringen.
Organisationsbidragen, som alls icke bara går till idrott och handikappade utan tvärtom till en nästan oändlig samling mottagare, är en politisk smörjelse som både kan och måste avvecklas.
Politiska utnämningar kostar kanske ingenting på papperet, men kan kosta hur många miljarder som helst i praktiken. Kompetens, och ingenting annat än kompetens, måste vara vägledande när man tillsätter chefer för stora verksamheter, som sysselsätter tusentals människor och använder eller distribuerar väldiga belopp.
Fallskärmsavtalen är avslöjade och det finns enkla recept för att komma till rätta med denna avart av solidarisk lönepolitik inom den offentliga sektorn.
5.1 Partistöd
Partistödet är oskäligt stort. Genom sin utformning och omfattning cementerar partistödet den rådande politiska maktstrukturen. Vi anser att stödet bör sänkas till hälften över en treårsperiod; för budgetåret 1993/94 till 80%, vilket för det statliga stödet innebär en besparing med 28 miljoner kr.
5.2 Presstöd
Vi föreslår att stödet till dagspressen avvecklas under en treårsperiod med en 30-procentig början budgetåret 1993/94. Istället för 503 milj kr förslår vi 352 milj kr i presstöd till dagstidningarna och till Presstödsnämnden en minskning av anslaget med 0,8 milj kr till 4,5 milj kr. Den sammanlagda besparingen blir 150 milj kr.
5.3 Organisationsbidrag
Uppskattningsvis uppgår organisationsbidragen totalt till c:a 13 miljarder. En ordentlig kartläggning av utgående organisationsbidrag är nödvändig! Vi föreslår att organisationsbidragen skärs ned med 20% -- 20% -- 10% över en treårsperiod.
5.4 Moms på dagspress
För dagstidningarna gäller att den ingående momsen får dras av, men moms på försäljningen behöver inte tas ut. Denna förmånliga särbehandling innebär ett förtäckt presstöd. Vi föreslår att tidningarna fr o m det kommande budgetårsskiftet blir skyldiga att betala moms. Det beräknas ge en budgetförstärkning med 1,5 miljarder kronor och sammanfaller såvitt vi förstår med regeringens kompletteringsproposition.
5.5 Politiska utnämningar
Det är samhällsekonomiskt slöseri att tillsätta viktiga chefsbefattningar enbart på politiska meriter. Att vara chef fordrar chefskompetens och ledaregenskaper. Det är skattebetalarnas pengar det handlar om, och när det gäller bolag och statliga verk, där man bollar med miljarder, krävs affärsmässighet. Ny Demokrati föreslår därför att tjänsterna ifråga tillsätts på samma sätt som i det privata näringslivet, dvs genom utannonsering av tjänsten och ett urval bland dem som innehar erforderlig kompetens.
Besparing 93/94 94/95 95/96 96/97
(Halverat partistöd, avvecklat presstöd och nedskärning av organisationsbidrag) 2,8 5,6 7,1 7,1 (Moms på tidningar 1,5 1,5 1,5 1,5)
6. Rationalisering av statliga verk
Statliga verk och myndigheter sysselsätter ett stort antal byråkrater, kanaliserar mycket stora summor och har tiotusentals anställda. Vi menar att Arbetsmarknadsverket, lika väl som Statens invandrarverk och SIDA, kräver en omgående och genomgripande översyn. Det finns mycket starka skäl att tro att ett utbrett slöseri pågår, att organisationerna inte är organiserade för att handha de belopp som numera flyter genom dem.
Enbart arbetslöshetsrelaterade kostnader närmar sig nu 100 Mdr/år!
Staten måste föregå med gott exempel och snabbt, kritiskt och professionellt granska sin egen verksamhet.
6.1 Arbetsmarknadsverket
I en tidigare lagd motion,(92/93:A268), presenterar Ny Demokrati detaljerade förslag om hur en total översyn av arbetsmarknadsverket och dess verksamhet omgående bör göras, i syfte att rationalisera, effektivisera och förenkla det nuvarande systemet, som uppenbarligen inte fungerar tillfredsställande.
Vi anser att varken Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS), LAN eller AMI behövs. Därför föreslår vi att de läggs ner och att deras ansvar delegeras till Arbetsmarknadsdepartementet och de resursförstärkta arbetsförmedlingarna.
Besparingsmöjligheterna uppskattas till cirka en halv miljard kronor.
6.2 Statens Invandrarverk
Statens Invandrarverk måste bantas, rationaliseras och effektiviseras. Kompetensen måste höjas och SIV måste bli bättre på att förhandla och göra affärer. De genomgripande förändringar vi föreslår beträffande flykting- och invandrarpolitiken kommer bl a att leda just till stora administrativa besparingar.
6.3 SIDA
Ny Demokrati anser att ansvaret för allt svenskt statligt bistånd skall ligga på en operativ myndighet. SIDA, BITS och SWEDECORP samt en del mindre myndigheter inom biståndsområdet bör därför läggas ihop i en ny operativ enhet (jfr motion 92/93:U266).
Biståndet får inte ätas upp av en tung och dyr administration. Därför måste stora nedskärningar och rationaliseringar göras. En liten och effektiv administration, med konkreta resurser och kvalificerad personal, kan uppnås genom samarbete mellan frivilliga och enskilda organisationer, näringslivet, värnpliktiga och arbetslösa. Här finns stora besparingar att göra. Redan för bå 93/94 bör kostnaderna kunna halveras till ca 150 miljoner kronor.
6.4 Översyn av övriga verk och myndigheter
Staten ska enligt Ny Demokratis uppfattning bara bedriva sådan verksamhet som det är absolut nödvändigt att just staten har hand om. Den offentliga verksamheten bör därför kunna minska till ungefär den omfattning den hade 1960. Antalet verk, myndigheter och offentliganställda måste därför kraftigt bantas. Det kan ske på olika sätt, t ex genom att verksamhet upphör, privatiseras, sammanslås, rationaliseras, utsätts för ändrad medelsanvisning och lagändringar. Dessutom måste staten överhuvudtaget minska sitt engagemang i företag och verksamheter som staten helt eller delvis äger eller bidrar till genom olika stödformer.
En rationaliseringskommission bör tillsättas, med uppgift att utreda och föreslå vilka verk och myndigheter som ska avvecklas och i övrigt administrera avvecklingsverksamheten samt även komma med förslag till tjänsteindragningar och rationaliseringar (jfr motion 92/93:Fi211).
Besparing (Mdr kr) 93/94 94/95 95/96 96/97
AMV 0,5 0,5 0,5 0,5 SIV (se kap 4) SIDA 0,15 0,15 0,15 0,15 Övriga verk/mynd 1,0 6,0 11,0
Summa 0,65 1,8 6,8 11,8 7. Företagen och jobben
Banksystemet fungerar inte. Små och medelstora företag, som alla talar så väl om, har mycket svårt att få krediter. Riksbankens penningpolitik har varit direkt förödande för företagsamheten i Sverige.
7.1. Riskkapitalet
Det riskkapitaltillskott som beslöts i samband med avveckling av löntagarfondsmedeln i juni 1992 ser ut att till största delen missbrukas för andra ändamål.
Regeringen måste utnyttja sitt ägarinflytande för att ändra både bolagsordning och ägarförhållanden i riskkapitalbolagen och de s k portföljföretagen Atle och Bure.
7.2 Investeringar i Sverige
Investeringar i Sverige ligger nu oerhört lågt. Maskininvesteringarna är lägre än i Indien räknat per capita. Vi behöver investeringar för jobben och för en kommande högkonjunktur. Ett investeringsavdrag på 30% för 1993 (93/94 vid brutet räkenskapsår) är ett enkelt sätt att dra igång investeringar.
För att ytterligare stimulera investeringsviljan, föreslår vi ett startavdrag i form av en engångsavskrivning på maskiner m m upp till 200.000 kronor.
Effekterna av föreslagna avdrag är svårberäknade men kan uppskattningsvis ligga på 1 miljard. Till detta kommer enorma positiva dynamiska effekter.
7.3 Tillväxt
I samband med att svenska företag framskjuter sina positioner i framförallt Central- och Östeuropa, uppstår en kraftigt ökad efterfrågan på investeringskrediter. Därför anser vi att en fyrdubbling bör göras av regeringens garantibelopp till 4 Mrd kronor.
Exportkreditnämnden (EKN), har fått tillstånd att utfärda exportkreditgarantier till max 70 miljarder kronor. Ny Demokrati anser att beloppet ska höjas till 100 Mdr bl a med hänsyn till den intensifierade exportdrive som svenska företag kommer att göra med anledning av den 20- procentiga devalveringseffekten.
Nyd accepterar inte att de s k u-krediterna enbart kan ges till vissa u-länder. Vi anser att OSS-staterna och baltstaterna fritt ska kunna ansöka om dessa krediter, trots att dessa länder inte rubriceras som u-länder.
Framförallt måste såväl u-krediter som exportkreditgarantier i högre grad än tidigare kanaliseras till småföretagen!
7.4 Innovatörer och entreprenörer
I ett skede där landet ropar efter idéer och åtgärder som kan främja den industriella tillväxten, måste bättre förutsättningar skapas för enskilda uppfinnare och små innovationsföretag att ta fram och utveckla nya idéer och produkter som kan skapa fler arbetstillfällen.
Ny Demokrati har redan föreslagit att 100 Mkr av Industri- och nyföretagarfonden används enbart för att finansiera innovationer (jfr motion 92/93:N280). Innovationsfondens medel ska göras disponibla för marknaden genom av Utvecklingsfonden administrerade produktråd. Dessa bör etableras i samarbete med lokala sakkunniga från olika verksamheter inom näringslivet och en representant från Sveriges Uppfinnarförening. Produktrådets uppgift blir att fungera som ett kompetent bollplank för uppfinnare och besluta om bidrag eller lån i olika etapper av en produktutveckling fram till en företagsetablering, då riskkapitalbolagen eller annan lämplig samarbetspartner kan ta över.
7.5 Konkurser m m 1992 gick 22 000 företag i konkurs. Det var en ökning med 20% sedan 1991. Sverige behöver fler företag -- inte färre. I konkursernas spår följer arbetslöshet och kapitalförstöring.
Ny Demokrati föreslår därför att tre förändringar av konkurslagstiftningen snarast införs, som en temporär krisåtgärd, i avvaktan på ett mer permanent lagförslag.
För det första skall företag som kan klara sig ges bättre förutsättningar. Vi föreslår därför att prioriterade fordringsägare vid konkurser bara skall erhålla 75% av sin totala fordran. Detta skulle leda till att bankerna skulle vara mindre benägna att sätta sina kunder i konkurs.
I syfte att förhindra den s.k. dominoeffekten, bör leverantörer förmånsprioriteras och skatter göras oprioriterade. Vid de 22 000 konkurserna 1992, var leverantörsförlusterna 25 miljarder.
Slutligen bör de företag som drabbas av konkurs p.g.a. någon annans konkurs kunna nyttja någon form av konkursgaranti eller räntefria lån.
7.6 Ny arbetsmarknadspolitik ger riktiga jobb
Underskottet i arbetmarknadsfonden beräknas nästa år bli 60 miljarder kronor!!! Arbetsmarknadsfonden redovisas inte i budgeten. Vi menar att det vid presentation av budgeten bör fästas större tonvikt vid upplåningsbehovet, som är det bästa begreppet för helheten i den svenska ekonomin.
Arbetsrätten
Våra anställningsformer och s k trygghetslagar är helt otidsenliga. Vi håller på att dela upp svenska folket i arbetsägare och arbetslösa. Till de senare hör, med matematisk nödvändighet, ungdomarna. Sist in, först ut, gör livet minst sagt osäkert för dem som är vår framtid. Generationsmotsättningarna kan öka och anledningen döljer sig bakom vackra ord som solidarisk lönepolitik, anställningstrygghet och arbetsrätt.
Fackets makt
Minska fackets makt. Många goda företagsidéer har stupat på fackliga villkor. Öka i stället makten för den enskilde.
Förhandlingsbart anställningsstöd
Ersätt det nuvarande krångliga systemet med olika stödformer, med ett enda anställningsstöd till arbetsgivarna, som är förhandlingsbart i både tid och procent. Det leder till mindre byråkrati för alla inblandade och leder till att ett stort antal riktiga jobb skapas.
Ungdomspraktik
Ungdomspraktikplatserna lär enligt uppgift ha lett till att ca 12 000 ''riktiga'' jobb förlorats. Fusk har förekommit. Ny Demokrati anser att ungdomspraktiken bör ändras så att företagarna får betala en viss del av lönen (på ca 50 kr/h), exempelvis 2 500 kronor totalt i månaden per ungdom. Detta skulle -- räknat på 100 000 jobb -- innebära en besparing för staten på ca 3 Mdr kronor. I kombination med detta föreslår vi att provanställningen för just ungdomsgruppen mellan 18 och 25 år bör förlängas tillfälligt till att avse 18 månader. Många ungdomar skulle få riktiga jobb med allt vad det innebär av utveckling, självkänsla etc.
Utbildning och lärlingssystem
Arbetsmarknadsutbildning är nödvändig och regeringen har många idéer. Dessvärre vågar väl ingen tro att det finns ens en rimlig effektivitet i det jättelika pådraget. På sikt är det säkert lönsammare och rimligare att införa lärlingssystem som gör att det blir meningsfullt för ungdomar att utbilda sig och att arbeta.
Det svenska systemet med att administrera all yrkesutbildning i offentlig regi t ex AMS och på Komvux är dyrt och ineffektivt. I ett lärlingssystem som det vi föreslagit ansvarar staten för den teoretiska utbildningen och för delar av kvalitetskontrollen (jfr motion 92/93:Ub499). I övrigt organiseras och bekostas utbildningen av företagen. Utbildningen blir mer verklighetsanpassad och tusentals ungdomar skulle få meningsfull utbildning.
Vad gäller arbetsmarknadsutbildningen, menar vi att stora besparingar kan göras genom att integrera utbildningen i företagens egen utbildning. Företagsutbildning kostar mindre än hälften av vad nuvarande arbetsmarknadsutbildning kostar, bl a genom att man kan utnyttja företagens lokaler, maskinpark och administration. Arbetsmarknadsutbildningen ska naturligtvis vara meningsfull och leda fram till riktiga jobb!
Arbetslivsutveckling (ALU)
Arbetslivsutveckling (ALU), som den är utformad idag, inbjuder till fusk. ALU ska istället anordnas av arbetsförmedlingar, kommuner och näringsliv som tillsammans, i kommunal regi bildar exempelvis någon form av ''näringspolitisk stiftelse''. Det innebär en huvudman, mindre krångel, snabbare hantering och mindre byråkrati (jfr motion 92/93:A229).
ALU ska vara tillgänglig för alla arbetslösa. Inte bara för dem som uppbär A-kassa eller KAS.
Inom den offentliga sektorn såväl som näringslivet finns resurser i form av lokaler, maskiner etc som exempelvis kvällstid står outnyttjade. Dessa skulle kunna utnyttjas för ALU-projekten. Detta bör ALU-deltagarna ställa upp på, även om det innebär obekväm tid etc.
Ett stort problem med ALU är att det kan snedvrida konkurrensen. Det är också för lätt att erhålla ALU- pengar. Innan ett ALU-projekt påbörjas, bör därför ovan nämnda huvudman bedöma att projektet ifråga inte menligt inverkar på redan etablerad företagsverksamhet och därvid leder till snedvriden konkurrens.
Starta-eget-bidrag
Som en särskild form av arbetsmarknadsutbildning finns starta-eget-bidragen. Dessa bidrag ska användas optimalt på såväl nya som existerande företag.
Särskilda insatser
Regeringen vill satsa 151 miljoner på arbetsmarknadsinsatser för flyktingar och invandrare och anger som skäl till varför detta behövs främst bristfälliga kunskaper i svenska. Vi motsätter oss detta och menar att flyktingar och invandrare ska lära sig svenska inom ramen för befintliga utbildningsinsatser.
Vad gäller starta-eget-bidrag nämns flyktingar och invandrare som ''prioriterad'' grupp. Detta motsätter vi oss bestämt.
Skatteavdrag för reparationer och tillbyggnader
Ny Demokrati anser att regeringens förslag, att medge ett skatteavdrag på 30 % av arbetskostnaderna, för egnahemsägare som låter utföra reparationer och tillbyggnader, är ett steg i rätt riktning.
För att skapa ytterligare arbetstillfällen, föreslår vi dock att skatteavdrag får göras fullt ut, för såväl arbetskostnader som material, ända upp till ett basbelopp. Avdragsrätten bör tidsbegränsas, så att arbetet måste vara slutfört senast den 30 juni 1995.
Egnahemsägarna står för 60 % av boendet och vi beräknar att vårt förslag skulle leda till ca 8.000--10.000 nya jobb. Dessutom skulle den svarta sektorn minska.
ROT-satsning i skolorna
Andra halvan av 1993 ser ut att bli mycket mörk för byggbranschen. Trots beslutade ROT-åtgärder bedömer AMS att arbetslöshetstalen kommer att uppgå till 35 % vid årsskiftet 93/94. Den omfattande omställning som måste ske i byggbranschen försvåras av det alltigenom dystra arbetsmarknadsläget. De stora systemförändringar som sker med främst neddragningar av bostadssubventionerna bidrar till att dra ned produktionen under en anpassningsperiod.
Skolan är vår största arbetsplats. Regeringen har ambitionen att vi ska få världens bästa skola. Då kan den inte se ut hur som helst. Vi föreslår att staten ger ett tillfälligt investeringsbidrag till reparation och ombyggnad av skolor. Staten står för högst 30 % av reparation och ombyggnadskostnader upp till en total volym om 10 miljoner per skola. Totalkostnaden för dessa åtgärder begränsas till högst 1 miljard kronor för staten. Reglerna bör utformas så att de överensstämmer med reglerna för reparation och underhåll för kommunala lokaler i det tidigare beslutade ROT-programmet. Tidsbegränsning kommer således att gälla så att arbetet måste vara påbörjat senast 1 juli 1994 och slutfört senast 30 juni 1995.
7.7 Svartjobb
Svartjobben, finns de?? Javisst finns de i mängd, om än ej på pappret. Var finns kvittot på svarta affärer? Ett sätt att få bort svartjobben är att göra vanligt, hederligt arbete lönsamt och att göra det meningsfullt för privata arbetsgivare att få kvitton på beställda arbeten.
7.8 Turismen
Sänkt ränta betyder jobb. Det vet alla. Sänkt skatt kan snabbt få samma effekt. Turistmomsen drar teoretiskt in cirka 2 Mdr/år. Eftersom turism är oerhört priskänslig skulle en kraftig sänkning av turistmomsen kunna ge 10.000--20.000 nya jobb inom en näring som just tappat cirka 30.000 arbeten och genomlidigt tusentalet konkurser. Genom deprecieringen av den svenska kronan har turismen blivit en stor möjlighet för Sverige. Nu gäller det att ta den möjligheten, inte att avfärda förslagen om konstruktiva åtgärder med att det ändå ser litet bättre ut än förra året. Turismen är, globalt sett, den snabbast växande av alla industrier. Sveriges förutsättningar borde vara utsökta!
Besparing 93/94 94/95 95/96 96/97
Investeringar --0,5 --1,0 --1,0 --1,0 Exportkrediter --0,5 --0,5 --0,5 --0,5 Ungdomspraktik 3,0 3,0 3,0 3,0 Särskilda insatser 0,15 0,15 0,15 0,15 Egnahems-ROT --0,5 --0,5 0 0 Skol-ROT --0,5 --0,5 0 0
TOTALT 1,15 0,65 1,65 1,65 8. Skatter
Ny Demokrati förespråkar ett lägre skattetryck. Det nuvarande höga skattetrycket i Sverige verkar hämmande på individernas och därmed landets totala ekonomi. Det höga skattetrycket i Sverige jämfört med vår omvärld har också lett till ett omfattande skattefusk. Riksrevisionsverket beräknar att staten förlorar minst 40 miljarder p g a skattefusket och i samband med de många konkurserna.
Krisen i Sverige beror till stor del på den alltför stora offentliga sektorn och på de stora utgifterna i transfereringssystemet. Detta i kombination med att alltför höga skatter belastar den krympande privata sektorn hårt.
För att komma till rätta med problemen och skapa utrymme för strategiska skattesänkningar, föreslår Ny Demokrati stora nedskärningar i statens utgifter bl.a. i transfereringssystemet, biståndet, flyktingpolitiken och i den politiska sektorn.
8.1 Företagsbeskattning
Ny Demokrati har konsekvent påpekat att det är nyföretagandet som är ekonomins spjutspets mot framtida välfärd. Det är i småföretagen som de nya möjligheterna och jobben finns. För att få fart på de välståndsskapande krafterna och för att få nya företag att etablera sig i ökad omfattning är det nödvändigt med en rimlig skattenivå och skatteregler som stimulerar till investeringar.
Ny Demokrati har tidigare föreslagit förenklingar samt omfattande skattesänkningar för småföretagen så att vi får en mera neutral företagsbeskattning. I motion 1992/93:Sk362 har vi sålunda lämnat utförliga förslag. En del av förslagen läggs nu fram för förnyad behandling.
* Skatteminskningar för småföretagare. --5,2Mdr 8.2 Semestermoms
NUTEK redovisar i en rapport den 3 oktober (R 1992:53), att sedan turistmomsen infördes, har Sverige tappat en stor del av turistomsättningen till andra länder. Istället för att dra in beräknade 4,2 miljarder, fick statskassan 2,4 miljarder kronor. Samtidigt tappade man i negativa dynamiska effekter omkring 8 miljarder i ökade arbetslöshetskostnader och minskade skatteintäkter på andra håll. Nu blir visserligen kostnadsläget lägre för utländska turister i och med försvagningen av den svenska kronan, men vi anser att det fortfarande finns stora och positiva dynamiska effekter på att sänka turistmomsen och därigenom ge en signal till omvärlden, om att vi inte bara är ett vackert, utan också billigt, land att turista i. Därför föreslår vi en momssänkning inom turismen från nuvarande 21 procent, till 12 procent på hotell och restauranger och till 9 procent inom persontransporterna.
Denna sänkning ger en statisk inkomstminskning på omkring 1,5 miljarder kronor, men kommer enligt vår mening att leda till stora positiva effekter på statsbudgeten genom bl a minskad arbetslöshet och ökade skatteintäkter.
* Sänkning av turistmomsen från 21 till 12 resp 9 procent. --2,4Mdr 8.3 Matmoms
När man stryper medborgarnas ekonomi genom stora nedskärningar i transfereringssystemet m m uppstår en risk för att konsumtionen stryps så hårt att ytterligare företag slås ut, med ökad arbetslöshet som följd.
Ny Demokrati föreslår därför en rejäl momssänkning på livsmedel, från nuvarande 21 procent till 9 procentenheter. Detta kostar statskassan statiskt omkring 12 miljarder. Nettobortfallet blir sannolikt betydligt mindre, dels p g a att människor spenderar dessa medel på andra varor och tjänster, dels p g a att kommunernas kostnader minskar vid inköp av livsmedel till skolor, ålderdomshem, vårdinrättningar etc.
* Minskad matmoms från 21 till 9 procentenheter. -- 10,9Mdr 8.4 Allmän moms som efterfrågestimulator
Den allmänna momsen bör användas som regulator om konsumtionen, p g a de hårda besparingsåtgärderna, skulle visa sig bli alltför låg.
8.5 Fastighetsskatt
Fastighetsskatt leder till sämre pantvärde och därmed högre räntekostnader. Osäkerhet om framtida fastighetsskatteuttag leder till instabilitet på fastighetsmarknaden. Därför motsätter vi oss alla former av höjd fastighetsskatt.
Fastighetsskatten bör i stället avskaffas under en tioårsperiod, med ca 1,6 miljarder per år. På grund av det statsfinansiella läget bör detta inte påbörjas förrän tidigast budgetåret 94/95.
8.6 Flyttskatt
Ny Demokrati menar att flyttskatten i allra högsta grad hämmar fri flyttning och därmed hindrar ett effektivt resursutnyttjande av bostadsbeståndet. Vi anser därför att denna skatt omgående bör slopas. I och med denna skattesänkning uteblir inkomster för staten på ca 1,7 miljarder kronor.
* Slopad flyttskatt --1,7 Mdr 8.7 Taxeringsvärde på fastighetsmark
Ny Demokrati anser att nuvarande taxeringsvärden på mark för egnahem i många fall är alldeles för höga. Alltför stora regionala skillnader på markvärdet leder till stora orättvisor för människor som bor i likvärdiga hus men i skilda regioner. Det är inte ovanligt att en familj tvingas flytta från sin fastighet på grund av detta.
Ny Demokrati anser att en ändring omgående bör göras. Vi föreslår att taxeringsvärdet på marken för egnahem maximeras till 100.000 kronor. Detta leder till minskade inkomster för staten på omkring 0,5 miljarder.
*Takvärde på taxering av fastighetsmark för egnahem: -- 0,5 Mrd 8.8 Miljöskatter
Miljöskatter måste anpassas till våra konkurrentländer så att likvärdiga förhållanden råder. Annars finns stor risk att företag lägger sin produktion utomlands. Våra miljösatsningar bör gå ut på att främst hjälpa före detta Östeuropa. Där blir det mycket stor miljöeffekt av åtgärder.
8.9 Punktskatter
Vi har inga erinringar mot att punktskatter kan följa prisutvecklingen. Dock har vi synpunkter på nivån på vissa punktskatter och menar att en del skatter bör sänkas på sikt för att harmoniera med främst EG-länderna.
8.10 Sänkt grundavdrag för höginkomsttagare
Sveriges statsfinanser kräver hårda besparingar över hela linjen. Alla måste vara med och betala. Av rättviseskäl föreslår vi därför att grundavdraget vid inkomster över brytpunkten successivt sänks från 8 400 kr till 5 000 kr enligt en skala så att kraftiga marginaleffekter undviks. Därigenom får låg- och högavlönade samma skattereduktion (ca 2 500 kr per år).
Besparingen genom detta förslag blir ca 1,5 miljarder kr per år.
8.11 Totala effekter
Ny Demokratis föreslagna skattesänkningar blir enligt följande (Mrd):
Besparing 93/94 94/95 95/96 96/97 minskad matmoms --10,9 --10,9 --10,9 --10,9 minskad turistmoms -- 2,4 -- 2,4 -- 2,4 -- 2,4 skatteminskningar för småföretagare -- 2,0 -- 5,2 -- 5,2 -- 5,2 minskat taxeringsvärde på fastighetsmark
-- 0,0 -- 0,5 -- 0,5 slopad flyttskatt -- 1,7 -- 1,7 -- 1,7 -- 1,7 slopad ny fastighetstaxering -- 1,0 -- 1,0 -- 1,0 -- 1,0
Summa --18,0 --21,7 --21,7 --21,7 Sänkt grundavdrag 1,5 1,5 1,5 1,5
9. Räntesänkning
Genom en kraftfull finanspolitik och genom att ge tillräcklig efterfrågestimulans inom landet kan den svenska ekonomin komma tillbaka. En vändning till det bättre kan ske, men bara under en förutsättning.
Den förutsättningen är att räntan sänks. Riksbanken måste inse att man är till för att driva penningpolitik, inte för att skylla sin egen oförmåga på politikerna. Riksbankens uppgift är helt enkelt att sänka den korta räntan. Sedan gör marknaden sitt. Detta måste på ett tydligt sätt klargöras för riksbanken.
10. Bostadspolitik
Hushållens största utgiftsposter, oavsett boendeform, är just räntor och skatter. Det framtida ränteläget kommer att bli avgörande för våra boendekostnader. En stram finanspolitik som bidrar till att hålla nere hushållens räntekostnader är därför mycket viktig. Den av riksdagen beslutade minskningen av bostadssubventionerna fr o m 1994 med 3 miljarder kr måste upphävas (jfr vår motion 1992/93:Fi36).
Över 50 % av byggkostnaderna utgörs av skatter och avgifter. Höga skatter på byggandet kräver höga subventioner. Nu när vi reformerat bostadsfinansieringssystemet och successivt minskar räntebidragen måste detta mötas med sänkta skatter på byggande och förvaltning. De skatter som fördyrar byggandet mest är momsen och arbetsgivaravgifterna. Fastighetsskatt, flyttskatt m m se kap 8.
Ett särskilt bosparande är viktigt av många skäl och bör snarast införas.
Vi måste också sätta stark kostnadspress på byggandet. Byggbranschen är en av de sämst fungerande branscherna med många inslag av monopol och oligopol. Priserna på byggande har sjunkit kraftigt den senaste tiden. Dock är det så att det till den allra största delen beror på lågkonjunkturen. Stor risk finns att det åter blir kraftiga prisstegringar när konjunkturen vänder.
Fastighetsbomben
Det samlade fastighetsvärdet uppgår för närvarande till (lågt räknat) 1.500 miljarder. Detta kan jämföras med det samlade börsvärdet, där också fastigheter ingår, som för närvarande är drygt 500 miljarder. När det handlar om så ofattbara belopp och känsligheten är så stor som just nu på fastighetsmarknaden är det självklart att felaktiga politiska signaler kan stjälpa hela lasset.
Otäck spiral
Krisen på fastighetsmarknaden är långt ifrån över. Vi vet också att förändringar kan slå igenom mycket hårt och snabbt när marknaden diskonterar nya förutsättningar. Mycket talar för att det är kommunerna och enskilda som står på tur, inte minst vad gäller konkurser för relativt nyproducerade lägenheter med bostadsrätt. Ett antal allmännyttiga bostadsbolag riskerar att komma (har kommit) på obestånd. Kommunerna har ofta stora borgensåtaganden vilket kan leda till att hela deras ekonomi kommer i gungning. I förlängningen leder detta till ytterligare instabilitet och därmed minskat förtroende på kapital- och penningmarknaden.
Eftersom det rör sig om så stora värden så kan detta få mycket allvarliga konsekvenser på hela samhällsekonomin. En miljard i ena änden kan diskonterat bli mångdubbelt i den andra. Tyvärr är den andra änden ofta skattebetalarna. Vi riskerar som läget är nu att hamna i en mycket otäck negativ spiral.
Regeringen måste snarast och med hjälp av kvalificerade bedömare utreda hur fastighetsmarknaden kan stabiliseras. Detta bör göras av en kommission à la Lindbeck. I utredningens direktiv bör också ingå att titta på alla de imperfektioner som präglar byggbranschen och komma med förslag till åtgärder.
11. Ekonomisk brottslighet
Den svarta sektorn är omfattande i Sverige. Bidragsfusk eller lagligt s k bidragsarbitrage är en väl utvecklad vetenskap i bidragssverige. Momsfusket är välkänt. Ett okänt antal människor bor och verkar i Sverige men betalar inte svensk skatt. Det kan röra sig om uppåt 20 000 personer, som undanhåller skatter om sammanlagt 3--5 miljarder kronor.
Ett effektivare skattesystem skulle, enligt Lindbeckkommissionen, kunna tillföra 10 miljarder kr. Beloppen är förmodligen ännu högre.
Det viktiga är att få folk att inse att de brott som begås, begås mot laglydiga medborgare och företag. Genom att agera kriminellt, slår vissa arbetstagare ut andra. Genom att låtsas vara sjuk när man inte är det, stjäl man pengar från sina grannar och arbetskamrater. Genom att fuska med momsen gör man konkurrenssituationen omöjlig för laglydiga företag. Genom att missbruka garantilöner vid konkurs kan man slå ut -- ibland med bankernas goda minne -- sunda konkurrenter.
Den ekonomiska brottsligheten, som särskilt är koncentrerad till storstäderna, har vuxit till ett stort samhällsproblem. Det står helt klart att med nuvarande resurser och resursanvändning håller ekonomiska brottslingar ett betryggande försprång till brottsbekämparna. Storleken på den svarta marknaden torde uppgå till 150 miljarder. Genomförs åtgärderna enligt nedan uppskattas besparingspotentialen till minst 10 miljarder per år, inom en treårsperiod.
Förbundet för Jurister, Samhällsvetare och Ekonomer, JUSEK, har i 10 punkter föreslagit åtgärder som skall leda till en minskning av den ekonomiska brottsligheten. Vi ställer oss bakom åtgärdsförslagen:
1. Ge klara entydiga signaler till myndigheterna när det gäller bekämpningen av ekobrottsligheten. Avpolitisera frågan. Tillsätt en tvärpolitisk kommission som följer myndigheternas arbete.
2. Använd arbetsmarknadspengar för att bekämpa den ekonomiska brottsligheten. Minst 5 000 ekonomer och 1 000 jurister är idag utan arbete!
3. Tillför skatteförvaltningen, åklagarväsendet och polisväsendet resurser som öronmärks för den ekonomiska brottsligheten. I ett första skede bör kvalificerade revisorer anställas i Stockholm, Göteborg och Malmö. Se över deras roll.
4. Anställ kvalificerade ekonomer och jurister vid polisens ekorotlar och inrätta fler ekoåklagartjänster. De som skall bekämpa den ekonomiska brottsligheten behöver bättre kunskap i ekonomi och juridik än vad bovarna har.
5. Direktrekrytera ekopoliser som har en gedigen ekonomisk utbildning.
6. Skapa system med utbytestjänstgöring för revisorer och jurister hos polis, åklagare och skattemyndigheter för att åstadkomma bättre samverkan.
7. Öka takten i utbyggnaden av myndigheternas tekniska utrustning. Framför allt -- ge dem tillräckligt datorstöd.
8. Använd den högutbildade, kvalificerade personalen på rätt sätt och låt den inte få ägna tid åt uppgifter som med fördel kan skötas av andra personalkategorier.
9. Ge dem som arbetar med ekobrott kontinuerlig kompetensutveckling, så att de bättre kan möta nya brottsformer.
10. Ge bättre lön till dem som bekämpar den ekonomiska brottsligheten. Annars kommer arbetet inte att få sådan status att de duktigaste kan rekryteras och behållas.
Besparing 93/94 94/95 95/96 96/97
2,0 5,0 10,0 10,0 12. Privatiseringen -- hur går det?
Riskkapitalet i Atle, Bure och riskkapitalbolagen används inte för att få fart på de privata företagen. Intrycket är i stället att det används för enskilt imperiebyggande. Hade det varit bättre om staten behållit greppet över löntagarfondsmedlen? Klarar inte kapitalismen att ens privatisera tidigare konfiskerade medel?
Förstår inte svenska myndigheter och politiker att det krävs spelregler även på en avsocialiserad marknad? Det är inte bara att tuta och köra. Det torde det totala debaclet vid avregleringen av taxinäringen ha visat.
Arbetsmarknadspolitiken kan också slå ut sund verksamhet. Det finns turistanläggningar som drivs med personal, som helt och hållet betalas med ALU-medel. Vad ska konkurrenterna göra? Sätta sina företag i konkurs och driva dem med lönegaranti?
Marknadsekonomin utsätts idag för sabotage från många håll. Ibland i oförstånd, men ibland dessvärre efter noggrann planering.
13. Antag Lindbeckkommissionens paket i riksdagen
Sist men inte minst föreslår vi att tillämpliga delar av de 113 punkter som Lindbeckkommissionen föreslog antas av riksdagen som riktlinjer för den ekonomiska politiken.
14. Budgeteffekter av Ny demokratis förslag -- exkl dynamiska effekter
Budgeteffekt 93/94 94/95 95/96 96/97 Socialförsäkringssystemet
Behovspr.bidrag 3,0 3,0 3,0 -- Successivt inför av ny familjepol -- 7,0 12,0 21,0 Trafikförsäkringen 1,0 3,0 6,0 6,0 Arbetsskadeförsäkr livräntenivåerna sänks till 80% 1,0 1,0 1,0 1,0 Lönegaranti 0,7 0,7 0,7 0,7 (sänkt -- 80%) Lönegaranti 1,0 1,0 1,0 1,0 (max 50 000, 3 mån) Övrigt 1,0 1,0 1,0 1,0 (beredsk, m m) Minskat bidragsfusk 2,0 5,0 10,0 13,0
Summa soc förs 9,7 21,7 34,7 43,7 Åtgärder mot ekobrott 2,0 5,0 10,0 10,0 Bistånd 5,8 5,8 5,8 5,8 Flyktingpolitiken Hemspråk 0,5 1,0 1,0 1,0 Kommunbidrag 1,3 2,6 2,6 2,6 Skärpt anhörig invandring 2,0 2,0 2,0 2,0 Förläggningskostn. 1,5 3,1 3,1 3,1 Övriga åtgärder 0,1 0,1 0,1 0,1
Summa flykting 5,4 8,8 8,8 8,8 Politiska sektorn Partistöd 2,8 5,6 7,1 7,1 Presstöd Organisationsbidrag Rationaliseringar AMV 0,5 0,5 0,5 0,5 SIDA 0,1 5 0,1 5 0,1 5 0,1 5 Övriga verk/mynd -- 1,0 6,0 11,0
Summa rationalisering 0,6 5 1,6 5 6,6 5 11,6 5 Företagen och jobben Investeringar --0,5 --1,0 --1,0 --1,0 Exportkrediter --0,5 --0,5 --0,5 --0,5 Ungdomspraktik 3,0 3,0 3,0 3,0 Särskilda insatser 0,15 0,15 0,15 0,15 Egnahems-ROT --0,5 --1,0 --0,5 0 Skol-ROT --0,5 --0,5 0 0
Summa företag o jobb 1,1 5 0,1 5 1,1 5 1,6 5
TOTAL SUMMA 27,5 48,7 74,2 88,7 Sänkt grundavdrag 1,5 1,5 1,5 1,5 TOTALT 29,0 50,2 75,7 90,2 Skatter Minskad matmoms --10,9 --10,9 --10,9 --10,9 Minskad semestermoms -- 2,4 -- 2,4 -- 2,4 -- 2,4 Skatteminskningar för småföretagare -- 2,0 -- 5,2 -- 5,2 -- 5,2 Minskad taxeringsvärde på fastighetsmark -- 0,0 -- 0,5 -- 0,5 -- 0,5 Slopad flyttskatt -- 1,7 -- 1,7 -- 1,7 -- 1,7 Fördröjd reducering av bostadssubventioner -- 1,5 -- 1,5 0 0 Slopad ny fastighetstaxering -- 1,0 -- 1,0 -- 1,0 -- 1,0
Summa skatter --19,5 --23,2 --21,7 --21,7 TOTALT 9,5 27,0 54,0 68,5
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa ett system med behovsprövade barnbidrag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lyfta över ansvaret för trafikolycksfall från den allmänna sjukförsäkringen till trafikförsäkringen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändring av arbetsskadeförsäkringen,
4. att riksdagen hos regeringen i enlighet med vad i motionen anförts begär förslag på enhetliga ersättningsnivåer vid frånvaro från arbete t.ex. på grund av sjukdom, arbetsskada, tillfällig vård av barn men även för lönegaranti, smittbärarpeng eller beredskapsarbete,
5. att riksdagen omedelbart beslutar sänka taket för lönegaranti till högst 50 000 kr att utgå under maximalt tre månader,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en landsomfattande kampanj mot bidragsfusk som syftar till att höja moralen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett allmänt register över utdelade bidrag, stöd och andra ersättningar i syfte att begränsa fusket och förbättra samordningen och därigenom få ned de totala kostnaderna,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en reformerad arbetslöshetsersättning,
9. att riksdagen omprövar tidigare beslut och godtar vad i motionen förordats om kraftiga besparingar i det multilaterala biståndet och sänker ifrågavarande anslag med 1,3 miljarder kronor för budgetåret 1993/94,
10. att riksdagen omprövar tidigare beslut och godtar vad i motionen förordats om kraftiga besparingar i SIDA- anslaget och sänker ifrågavarande anslag med 4,1 miljarder kronor för budgetåret 1993/94,
11. att riksdagen omprövar tidigare beslut och godtar vad i motionen förordats om kraftiga besparingar i andra biståndsprogram (BITS m.m.) och sänker ifrågavarande anslag med 1,2 miljarder kronor för budgetåret 1993/94,
12. att riksdagen omprövar tidigare beslut och godtar vad i motionen förordats om kraftiga besparingar i administrationen av biståndsprogam m.m. och sänker ifrågavarande anslag med 0,2 miljarder kronor för budgetåret 1993/94,
13. att riksdagen höjer de tidigare anslagna medlen till Baltikum och Östeuropa med 1,1 miljarder kronor för budgetåret 1993/94,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundläggande förändringar i biståndspolitiken,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att snabba åtgärder vidtas inom flyktingpolitiken vilka omfattar strikt begränsning till konventionsflyktingbegreppet, strikt begränsning av anhöriginvandringen till att endast omfatta make/maka och deras barn, införande av skärpta viseringsregler samt kraftfulla åtgärder mot illegalt asylsökande,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det är betydligt billigare och betydligt bättre att människor som på grund av inbördeskrig, svält och arbetslöshet är på flykt hjälps i sitt närområde än i Sverige och att de svenska hjälpinsatserna koncentreras till sådana närområden,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det skapas förutsättningar så att Invandrarverkets asylprövningstid snarast nedbringas till högst tre månader,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avdrag på dagbidraget skall göras om någon inte deltar i anbefallt arbete, uteblir från svenskundervisning eller undanhåller sig från utredning,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det snarast skapas sådana förutsättningar att utländska medborgare som begår allvarliga brott eller som gör sig skyldiga till upprepad mindre allvarlig brottslighet kan utvisas,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att schablonersättningen till kommunerna sänks med 20 %,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vid utvisning samt vid utlandsboende pension och andra socialförsäkringsförmåner skall upphöra,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att asylsökande och flyktingar skall betala vanlig patientavgift för sjuk- och tandvård,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utländska medborgare under sina första två år i Sverige endast erhåller 80 % av socialbidragsnormen,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att samhällets kostnader för hemspråksundervisningen skall slopas,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att outnyttjade kommunala bostäder måste utnyttjas som flyktingförläggningar i syfte att få ned dygnskostnaden,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en noggrann kontinuerlig granskning görs av Invandrarverkets verksamhet och kostnader,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en flyktingminister som sysslar med flyktingfrågor på heltid,
28. att riksdagen i fråga om förläggningskostnader beslutar om en sänkning av anslagsnivån med 1,5 miljarder kronor för budgetåret 1993/94,
29. att riksdagen beslutar sänka kommunbidraget för 1993/94 i enlighet med vad som anförts i motionen,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det skapas sådana förutsättningar att användningen av fallskärmsavtal inom den offentliga sektorn upphör eller i vart fall begränsas,
31. att riksdagen beslutar sänka partistödet i enlighet med vad som anförts i motionen,
32. att riksdagen beslutar om en avveckling av presstödet under tre år med en 30-procentig början budgetåret 1993/94, dvs. en sänkning till 352 miljoner kronor för 1993/94,
33. att riksdagen beslutar om en minskning av anslaget till Presstödsnämnden med 0,8 miljoner kronor,
34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ordentlig kartläggning av organisationsbidragen samt åtföljande nedskärningar,
35. att riksdagen beslutar att tidningar skall bli skyldiga att betala moms i enlighet med vad som föreslagits i motionen,
36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att chefer inom statliga verk, bolag och andra verksamheter skall tillsättas efter utannonsering av tjänsten och genom ett urval bland dem som innehar erforderlig kompetens,
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att AMS, LAN och AMI läggs ner och att deras ansvar överförs till Arbetsmarknadsdepartementet och till de resursförstärkta arbetsförmedlingarna,
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Invandrarverket måste bantas, rationaliseras och effektiviseras,
39. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att SIDA, BITS och Swedecorp samt en del mindre myndigheter inom biståndsområdet läggs ihop till en ny operativ enhet,
40. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om besparingsmöjligheter inom SIDA redan under budgetåret 1993/94,
41. att riksdagen hos regeringen begär att en rationaliseringskommission tillsätts med uppgift att bl.a. utreda och lämna förslag på verk och myndigheter som kan avvecklas,
42. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att ändra både bolagsförhållanden och ägarförhållanden i riskkapitalbolagen och de s.k. portföljföretagen Atle och Bure i syfte att förhindra fortsatt missbruk,
43. att riksdagen beslutar införa ett investeringsavdrag på 30 % för år 1993 i enlighet med vad som anförts i motionen,
44. att riksdagen beslutar införa ett startavdrag i form av en engångsavskrivning på maskiner m.m. upp till 200 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
45. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att garantibeloppet i fråga om investeringskrediter fyrdubblas, dvs. till 4 miljarder kronor,
46. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nivån för de exportgarantier som utfärdas av Exportkreditnämnden höjs från nuvarande maximala 70 miljarder kronor till 100 miljarder kronor,
47. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att även OSS-staterna och baltstaterna skall ges möjlighet att söka s.k. u-krediter,
48. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att såväl u-krediter som exportkreditgarantier i högre grad än tidigare kanaliseras till småföretagen,
49. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det snabbt måste skapas bättre förutsättningar för enskilda uppfinnare och små innovationsföretag,
50. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att prioriterade fordringsägare vid konkurser bara skall erhålla 75 % av sin totala fordran,
51. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vid konkurser skall leverantörer förmånsprioriteras och skatter göras oprioriterade,
52. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att företag som drabbas av konkurs på grund av annans konkurs skall få någon form av konkursgaranti eller räntefria lån,
53. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vid presentationen av regeringens budgetförslag skall fästas större vikt vid upplåningsbehovet, som är det bästa begreppet för helheten i den svenska ekonomin,
54. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en genomgripande förändring av arbetsrätten,
55. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det måste skapas förutsättningar för att effektivt minska fackets makt och i stället öka makten för den enskilde,
56. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det nuvarande krångliga systemet med olika stödformer måste ersättas med ett enda anställningsstöd till arbetsgivarna, som är förhandlingsbart i både tid och procent,
57. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring i fråga om ungdomspraktikplatser som innebär att arbetsgivaren måste betala en viss del av lönen för ungdomspraktikanten, förslagsvis 2 500 kr per månad,
58. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tiden för provanställning för ungdomar i åldern 18--25 år tillfälligt förlängs till 18 månader,
59. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en genomgripande förändring av arbetsmarknadsutbildningen, bl.a. genom införande av lärlingssystem,
60. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar i fråga om arbetslivsutveckling i syfte att göra verksamheten effektiv, minska konkurrenssnedvridningar samt förhindra fusk,
61. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att starta-eget-bidrag måste användas optimalt på såväl nya som existerande företag,
62. att riksdagen avslår förslaget att satsa 151 miljoner kronor på arbetsmarknadsinsatser för flyktingar och invandrare,
63. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att flyktingar och invandrare inte skall vara en prioriterad grupp för starta-eget-bidrag,
64. att riksdagen i enlighet med vad som anförts i motionen beslutar att skatteavdrag för reparationer m.m. skall få göras fullt ut för såväl arbetskostnader som material upp till ett basbelopp för arbeten som slutförts senast den 30 juni 1995,1
65. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kraftfull ROT-satsning i skolorna,
66. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenklingar samt omfattande skattesänkningar för småföretagen i syfte att få en mera neutral företagsbeskattning,
67. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avkastningen på satsat kapital beskattas som kapitalinkomst vad gäller egenföretagare,
68. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att beskattningen av egenföretagares avsättning till expansionskonto likställs med vad som gäller för aktiebolag,
69. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reglerna om den schablonmässigt beräknade räntan tas bort då det egna kapitalet i verksamheten är negativt vad gäller egenföretagare,
70. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kapitalunderlag för beräkning av skatteutjämningsreserv nollställs,
71. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kvittning skall få göras av underskott i näringsverksamhet mot tjänste- och kapitalinkomster,
72. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att periodiseringsfonder skall införas,
73. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att företagen ges möjlighet till en viss avsättning av lönesumman till en obeskattad lönereserv,
74. att riksdagen beslutar om en kraftig sänkning av momsen inom turistnäringen,
75. att riksdagen beslutar sänka momsen till 12 % på hotell och restauranger,
76. att riksdagen beslutar sänka momsen till 9 % inom persontransporter,
77. att riksdagen beslutar sänka matmomsen till 9 %,
78. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att använda den allmänna momsen som en efterfrågestimulator,
79. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa fastighetsskatten under en tioårsperiod med början tidigast budgetåret 1994/95,
80. att riksdagen beslutar att omgående avskaffa den s.k. flyttskatten,
81. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att taxeringsvärdet på marken för egnahem maximeras till 100 000 kr,
82. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att miljöskatterna anpassas till våra konkurrentländers så att likvärdiga förhållanden råder,
83. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att punktskatter på sikt sänks för att harmoniera med främst EG-ländernas,
84. att riksdagen beslutar att grundavdraget vid inkomster över brytpunkten sänks i enlighet med vad som anförts i motionen,
85. att riksdagen i enlighet med vad som anförts i motionen omedelbart vidtar nödvändiga åtgärder i syfte att snabbt få en räntesänkning till stånd,
86. att riksdagen upphäver beslutet om minskning av bostadssubventionerna med 3 miljarder kronor fr.o.m. 1994,
87. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa bättre förutsättningar för bosparande,
88. att riksdagen hos regeringen begär att en kvalificerad utredning tillsätts med uppgift att utreda fastighetsmarknaden och komma med förslag till åtgärder,
89. att riksdagen hos regeringen begär att en tvärpolitisk kommission tillsätts med uppgift att utreda den ekonomiska brottsligheten i enlighet med vad som anförts i motionen,
90. att riksdagen godtar de åtgärder som föreslagits i motionen i syfte att snabbt få en effektiv bekämpning av ekonomisk brottslighet,
91. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av klara och entydiga spelregler på en avsocialiserad marknad i syfte att skapa förutsättningar för önskvärda nysatsningar, att förhindra missbruk och ekonomisk brottslighet samt snedvridningar i konkurrensen,
92. att riksdagen beslutar godkänna Lindbeckkommissionens förslag som riktlinjer för den ekonomiska politiken i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 6 maj 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Bert Karlsson (nyd) Harriet Colliander (nyd) Bengt Dalström (nyd) Stefan Kihlberg (nyd) Arne Jansson (nyd) Kenneth Attefors (nyd) Leif Bergdahl (nyd) Peter Kling (nyd) Karl Gustaf Sjödin (nyd) Max Montalvo (nyd) Lars Andersson (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Lars Moquist (nyd) Richard Ulfvengren (nyd) Ulf Eriksson (nyd) Robert Jousma (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd) Anne Rhenman (nyd) John Bouvin (nyd) Christer Windén (nyd) Dan Eriksson (nyd) i Stockholm Claus Zaar (nyd)
1 Yrkande 64 hänvisat till SkU.