Innehåll 1.
Sätt Sverige i arbete. Sammanfattning2 2.
Ekonomi i kris10 3.
Mål för en ny politik14 4.
Bryt nedgången -- återvinn tillväxten15 4.1
Sänk räntan15 4.2
Stimulera konsumtionen, sänk momsen16 4.3
Tidigarelägg investeringar17 4.4
Arbete och utbildning i stället för bidrag18 4.5
Ge företagen chans att växa19 5.
Vårt program för sunda statsfinanser21 6.
Skatt efter bärkraft32 7.
Kommunernas ekonomi37 8.
Övriga frågor39 9.
Hemställan40
1. Sätt Sverige i arbete!
-- sammanfattning av Socialdemokraternas alternativ.
1.1 En väg ut ur krisen
Sverige befinner sig i ekonomisk depression. Produktionen sjunker. Arbetslösheten växer. De offentliga finanserna försvagas. Framtidstron sviktar.
Trots en förstärkt konkurrenskraft och ett rejält uppsving för exportindustrin minskar produktionen även i år. Det är den kraftiga tillbakagången i den inhemska efterfrågan som ligger bakom fallet i produktionen och sysselsättningen. Sverige har nu ett gap på ca 10 % mellan den möjliga produktionen och den faktiska produktionen. Som nation arbetar vi nu långt under vår kapacitet.
Sverige har hamnat i en ond cirkel med ökande arbetslöshet som leder till allt sämre offentliga finanser. Den ekonomiska politik som bedrivs i Sverige bidrar till att pressa ned en redan för låg efterfrågan och förvärrar därmed problemen. Medan regeringarna i andra länder nu stimulerar investeringar och sysselsättning lägger den svenska regeringen tyngdpunkten på åtgärder som sänker aktiviteten och ökar arbetslösheten.
Den onda cirkeln måste brytas. Det behövs en ny inriktning av den ekonomiska politiken. Det behövs kraftfulla åtgärder för att få igång produktion, investeringar och sysselsättning.
Därför måste den ekonomiska politikens alla medel nyttjas. Insatserna måste ske såväl inom penningpolitiken som inom finanspolitiken och inom närings-, arbetsmarknads- och utbildningspolitiken. Alla insatser måste samordnas i syfte att få till stånd en sysselsättningsökning i näringslivet som grund för sunda statsfinanser och för ett väl fungerande välfärdssamhälle.
Regeringens kompletteringsproposition innehåller inte någon politik för att föra Sverige ur krisen. Riksdagen måste nu ta ledningen för arbetet med en ny ekonomisk politik. Vi lägger därför förslag till inriktning av penningpolitik, finanspolitik, närings-, utbildnings- och arbetsmarknadspolitik i syfte att samla en bred majoritet för en ny politik.
Vår politik för att bekämpa krisen har följande inriktning:
-- sänk räntan för att stimulera produktion och investeringar och skapa framtidstro hos medborgare och företag
-- sänk tillfälligt momsen för att hävda hushållens köpkraft och för att därmed öka produktionen i näringslivet
-- uppskjut tills vidare den extra höjningen av boendekostnaderna
-- stimulera företagen att tidigarelägga investeringar och därmed undvika framtida inflationsdrivande ''flaskhalsar''
-- höj kompetensen genom ökad yrkesutbildning och högre utbildning
-- stimulera den tekniska utvecklingen och förnyelsen, särskilt i de mindre och medelstora företagen
-- bekämpa arbetslösheten genom att stimulera näringslivet att tidigarelägga ersättningsrekrytering och genom att få kommunerna att förlänga uppsägningstiderna till dess att det finns nya jobb
-- lägg fast ett långsiktigt program för att stärka statens finanser med minst 100 miljarder kronor
-- fördela bördorna rättvist, höj skatten för inkomster över brytpunkten.
Det socialdemokratiska förslaget är ett heltäckande alternativ till regeringspolitiken både på kort och lång sikt. Vägen tillbaka till full sysselsättning och sunda statsfinanser är lång. Det är nödvändigt med en kombination av omedelbara, men tillfälliga, stimulanser samt långsiktiga och uthålliga budgetförstärkningar. Resultatet av detta program består i att arbetslösheten kan börja pressas ned och att produktionen kommer att öka med sammanlagt ca 120 miljarder kronor mer än med regeringens politik under åren 1993--1995.
1.2 Vad har hänt med Sverige?
Regeringen har vid sex tillfällen under 18 månader lagt fram nya bedömningar av Sveriges ekonomi. Dessa bedömningar gör det möjligt att studera effekterna av regeringens ekonomisk-politiska åtgärder.
För varje ny prognos har bedömningen av produktion, sysselsättning och offentliga finanser blivit allt mer negativ. Den nu framlagda kompletteringspropositionen visar att utvecklingen under 1993 och 1994 blir långt sämre än vad regeringen räknade med för ett år sedan.
Kompletteringspropositionen visar att regeringen ännu inte kommit till full insikt om krisens orsaker. Den vill inte erkänna att massarbetslösheten beror på den svaga inhemska efterfrågan och att underskottet i statens finanser beror på arbetslösheten. Den ser inte sambandet mellan sin egen politik och den ökande arbetslösheten och har inte kunnat utforma ett trovärdigt och verkningsfullt program för att ta Sverige ut ur krisen.
Sveriges ekonomi befinner sig i ett mycket allvarligt läge. De väntade framgångarna på exportmarknaderna till följd av den låga kronkursen kommer inte att vara tillräckliga som draghjälp för den svenska ekonomin. Vårt land hotas av en hög och långvarig arbetslöshet med social och ekonomisk utslagning.
Därtill kommer att den ekonomiska politiken nu riskerar att skapa ny inflationsbenägenhet. Det är en följd av att en stor del av produktionskapaciteten för hemmamarknaden slås ut och att nya och mera effektiva anläggningar inte kommer till stånd. Inflationsrisken kommer också från arbetsmarknaden, där Sverige nu genom långtidsarbetslösheten riskerar att hamna i samma fälla som många europeiska länder gjorde under 1980-talet med en hög balanspunkt mellan inflation och arbetslöshet.
Med denna politik riskerar Sverige att drabbas av den engelska sjukan med en hög arbetslöshet och hög inflationsbenägenhet och en försvagad tillväxt. Inflationsbenägenheten gör att uppgången bryts tidigt. När tillväxten börjar ta fart efter att konjunkturen har vänt inträder snart överhettningstendenser och inflation. Detta tvingar fram restriktiva åtgärder som tillsammans med de flaskhalsar som uppstått blir en broms på uppgången. Därmed sänks den långsiktiga tillväxttakten i ekonomin. I stället för att minska risken för inflation leder regeringens ekonomiska politik således till att inflationsrisken ökar.
1.3 Nya mål och en ny strategi
Det är nödvändigt att nu, snabbt och resolut, bryta den onda cirkeln.
Detta innebär att den ekonomiska politiken måste innefatta både en kraftfull stimulans för produktion och investeringar under de närmaste åren, när den allmänna efterfrågan är svag, och ett uthålligt program under hela 1990-talet för att anpassa de offentliga utgifterna och inkomsterna, så att ordningen återställs i statens finanser.
När det gäller prioriteringen av olika åtgärder och balansen mellan insatser på olika områden föreslår vi följande inriktning:
-- vi vill ha till stånd så mycket uthållig penningpolitisk stimulans som möjligt för att få igång hjulen och skapa en bestående framtidstro
-- vi vill vidare ha så mycket tillfällig finanspolitisk stimulans till produktion och investeringar som nödvändigt för att snabbt få upp tillväxten
-- vi vill ha så litet kontantstöd som möjligt och så mycket aktiva åtgärder som behövs för att hävda arbetslinjen
-- vi vill få till stånd övergång från arbetsmarknadspolitiska åtgärder till arbete på den ordinarie arbetsmarknaden så snabbt som möjligt
-- vi vill genomföra så mycket budgetförstärkning som är förenligt med en god tillväxt och åtgärderna skall väljas så att bördorna fördelas rättvist.
Vi har därför lagt upp vårt program för arbete och investeringar med det omedelbara syftet att förhindra att produktionen minskar i år och att få upp tillväxten till ca 2,5 % nästa år och ca 3,5 % året därpå.
Vår politik syftar till att på en och samma gång bekämpa arbetslöshet och inflation. Genom en tillfällig finanspolitisk stimulans kan vi förhindra utslagning av viktig kapacitet för hemmamarknaden. Genom investeringsstimulansen kan vi tidigarelägga investeringar och undvika framtida inflationsdrivande flaskhalsar i produktionen. De aktiva åtgärderna mot arbetslösheten syftar till att förhindra en permanent hög långtidsarbetslöshet och därmed bevara en låg balanspunkt mellan inflation och arbetslöshet. Minst lika viktig är den allmänna inriktningen på att krisens bördor skall fördelas rättvist. Endast på så sätt är det möjligt att få en bred uppslutning kring en hållbar politik för sunda statsfinanser.
1.4 Vårt program för arbete, investeringar och framtidstro
Sänk räntan. Sedan den fasta växelkursen övergivits har utrymmet för penningpolitiken vidgats. Handlingsutrymmet bestäms nu i viktiga avseenden av de mål och de riktlinjer som riksdagen ger för den ekonomiska politiken. Såsom dessa formulerats av riksdagens majoritet har riksbanken ålagts att med all kraft bekämpa inflationen, även till priset av en nedgång i produktionen. Räntesänkningarna har därför hittills varit beskedliga.
Med hänsyn till det farliga läge som den svenska ekonomin befinner sig i, bör riksdagen nu ange en ny inriktning för den ekonomiska politiken. Den bör formuleras på följande sätt:
För att värna sysselsättning och välfärd måste insatserna för att få igång tillväxten överordnas andra ambitioner och krav. En prisstabilitet på god europeisk nivå är därvid ett viktigt medel för god tillväxt.
Genom att slå fast en sådan inriktning av den ekonomiska politiken kan riksdagen ge Riksbanken möjlighet att bedriva en penningpolitik som bidrar till en bättre balans mellan sparande och investeringar. Därmed stimuleras produktion och nyinvesteringar och risken för inflationsdrivande flaskhalsar reduceras.
Sänk momsen tillfälligt. Riksdagen måste därutöver besluta om en tillfällig finanspolitisk stimulans både till hushållens och till företagens investeringar och förnyelse. Det bör ske i form av en tillfällig sänkning av momsen med 5 procentenheter från den 1 juli 1993 och till slutet av 1994 för att lätta på den åtstramning som nu pressar ner hushållens konsumtion och därmed produktionen. Det bör vidare ske genom att den planerade extra höjningen av boendekostnaderna på 3 miljarder kronor skjuts upp till dess att fastighetsmarknaden stabiliseras.
Stimulera näringslivets investeringar. För att snabbt få igång produktionen bör företagen stimuleras att tidigarelägga investeringar under 1993 och 1994. Det bör ske inom en ram på 10 miljarder kronor. Riksdagen bör ta initiativet till en snabbutredning för att analysera vilka åtgärder som ger de bästa effekterna på sysselsättning och tillväxt. Det är angeläget att inte någon tid går förlorad på grund av att riksdagen inte är samlad under sommaruppehållet. Skulle utredningen komma fram till att finans- och skatteutskotten gemensamt kan fatta de nödvändiga besluten på riksdagens vägnar är det en utväg som kan komma ifråga för att åstadkomma så snabba och kraftfulla effekter som möjligt.
Tillgången på riskvilligt kapital bör förbättras. Vi föreslår därför att AP-fonden får en utökad ram på 10 miljarder kronor för aktieplaceringar, vilket underlättar för växande företag att genomföra nyemissioner. Vi föreslår att verksamheten i riskkapitalbolagen omprövas så att de små och medelstora företagen verkligen får tillgång till kapital, nu när behovet är särskilt stort.
Arbete och utbildning i stället för bidrag. Arbetsmarknadspolitiken måste läggas om från bidrag till åtgärder, från sämre åtgärder till bättre åtgärder och från åtgärder till arbete. Vi vill inrikta åtgärderna på att möjliggöra en expansion i näringslivet och vi vill stimulera företagen att nu se om sitt hus inför det uppsving som bör komma till stånd med hjälp av en ny ekonomisk politik. Rekryteringsstöd bör utges med 80 % för att stimulera till nyanställningar i näringslivet och motverka långtidsarbetslöshet. Kommunerna bör medverka till att hävda arbetslinjen. Det bör ske genom att uppsägningstiderna förlängs för dem som nu är på väg att bli arbetslösa. Det gäller att nu ta till vara deras yrkeskunskaper i avvaktan på nya arbetstillfällen i näringslivet. De i budgetpropositionen avsatta medlen för kommunerna på 4,2 miljarder kronor bör förknippas med detta villkor. Därutöver behövs särskilda insatser mot långtidsarbetslösheten.
Ge företagen chans att växa. Näringspolitiken måste ges en ny inriktning. Det duger inte att passivt avvakta att det svenska näringslivet skall konkurrera med hjälp av låga löner. Det gäller att nu aktivt medverka till att nya produktiva arbetstillfällen kommer till stånd, som ger utrymme för goda reallöner. Den tekniska utvecklingen måste påskyndas och de bästa idéerna utomlands måste hämtas hem och spridas till de svenska företagen, framför allt till de mindre och medelstora företagen. Som ett led i en långsiktig tillväxtpolitik måste riksdagen vidare besluta om att öka omfattningen av den högre utbildningen så att 10 000 nya platser kommer till stånd, dvs. 7 000 fler än i regeringens förslag.
Samarbeta för tillväxt. Det är nödvändigt att den ekonomiska politiken i Sverige får en ny inriktning. Det är lika nödvändigt att Sverige medverkar aktivt i den omläggning som nu pågår internationellt. Riksdagen bör därför uttryckligen uppdra åt regeringen att understödja initiativ i de internationella organisationerna, främst inom OECD, som syftar till att stärka insatserna för tillväxt och bekämpa arbetslösheten. Sverige bör vara initiativtagare och därför måste den ekonomiska politiken i Sverige nu ha tillväxt och sysselsättning som övergripande mål.
1.5 Vårt program för sunda statsfinanser
Det behövs på kort sikt kraftfulla stimulanser för att få igång tillväxten. Det behövs samtidigt ett långsiktigt och trovärdigt program för att anpassa de offentliga utgifterna och inkomsterna så att vi kommer bort från de väldiga underskotten och de växande lånebehoven.
Regeringen har i kompletteringspropositionen presenterat en skiss till ett ''besparingsprogram'' på 81 miljarder kronor i offentliga utgifter fram t.o.m. 1998. Av detta är 35 miljarder kronor ''luft'', det är en besparing endast i förhållande till en tänkt ökning i vård, utbildning, omsorg och annan offentlig konsumtion, en ökning som ingen över huvud taget hade räknat med. Av regeringens återstående budgetförstärkningar på 46 miljarder kronor är ungefär hälften ökning av skatter och avgifter och hälften innebär besparingar i huvudsak i form av försämrade villkor för gamla, sjuka och handikappade.
Det är en allvarlig brist i regeringens förslag att bördorna läggs på dem som redan lever under små omständigheter och har svårare att bära bördorna. Det är en lika stor brist att regeringen inte vill erkänna sambandet mellan sysselsättning och statens finanser och utforma en politik utifrån dessa förhållanden. Det är ett faktum att tre fjärdedelar av underskottet i de offentliga finanserna beror på den sjunkande produktionen i näringslivet och på den växande arbetslösheten.
Halvera arbetslösheten. Den viktigaste åtgärden för att återställa balansen i statens finanser är därför att stärka näringslivet och skapa nya arbetstillfällen. För varje person som går över från a-kassa till ett arbete i näringslivet förstärks statens finanser med ca 180 000 kronor. En halvering av arbetslösheten (inkl. åtgärder) innebär en direkt förstärkning av de offentliga finanserna med 55--60 miljarder kronor genom minskade utgifter för bidrag och ökade inkomster. Därför är de omedelbara åtgärderna i form av räntesänkning och köpkraftsförstärkning en hävstång till en hög och stabil tillväxt och sunda statsfinanser.
Bättre skatteindrivning, effektiv kamp mot ekobrott. Ekonomikommissionen hävdade att det är möjligt att ta in ytterligare ca 10 miljarder kronor genom bättre skatteindrivning. Regeringen har i kompletteringspropositionen sagt att det är orealistiskt och stannat för 4 miljarder kronor. Vi har lagt fram ett samlat program mot den ekonomiska brottsligheten med ökade resurser för polisens ekorotlar, ny organisation och effektivare lagstiftning. Vi vill nu gå vidare och kraftigt förstärka skatterevisionen. Vi föreslår en ordning som innebär att kostnaderna för skatterevisionen får bäras av företagen i form av avgifter, som betalas av de företag som blir föremål för revision. Vi föreslår att en utredning tillsätts för att snabbt utforma ett lagförslag med denna inriktning. Genom en effektiv skatterevision och en effektiv indrivning bör det vara möjligt att öka statsinkomsterna med minst 10 miljarder kronor, kanske 20--30 miljarder kronor.
Reformerad sjukförsäkring. Vi vill genomföra en långsiktig förstärkning av statsfinanserna genom att reformera sjukförsäkringen. Syftet är att få ett starkare samband mellan lönebildning och inkomsttrygghet och att förstärka den försäkringsmässiga utformningen genom en ny finansiering i form av egenavgifter. Detta bör ske under en period på 5--7 år och det innebär en förstärkning av statsfinanserna med ca 30 miljarder kronor. En ökning av egenavgiften föreslås från 1 januari 1994.
Nej till utdelning av medel ur AP-fonden. De borgerliga vill under 1993/94 ta medel ur AP-fonden till ändamål som de inte anser tillräckligt angelägna att prioritera i statsbudgeten. Vi säger nej till att på detta sätt öka den offentliga sektorns underskott med 15 miljarder kronor.
Säkerställ finansieringen av a-kassan. Det är nu nödvändigt att skapa klarhet om hur arbetslöshetsförsäkringen skall finansieras så att medborgarna kan känna säkerhet för att denna centrala del av välfärdssystemet fungerar både nu och i framtiden. Vi vill för vår del omdisponera de arbetsgivaravgifter som går till sjukförsäkringen så att de i fortsättningen tillförs arbetsmarknadsfonden. Vi vill vidare att skatten för inkomster över brytpunkten tillfälligt höjs och att inkomsterna härav, ca 4 miljarder kronor, tillförs arbetsmarknadsfonden för att möjliggöra en effektiv kamp mot arbetslösheten. Arbetsmarknadsfonden bör därefter finansiera både a-kassa och den aktiva arbetsmarknadspolitiken.
Se över ersättningsnivåerna i socialförsäkringen. Det är angeläget att ersättningsnivåerna i socialförsäkringen är rationellt och rättvist utformade. Vi vill därför pröva mer enhetliga nivåer i försäkringen, inklusive föräldraförsäkringen, och åstadkomma goda incitament till arbete och rehabilitering. Dock avvisar vi bestämt varje diskussion om att använda en finanspolitiskt motiverad besparing i föräldraförsäkringen som anledning till att införa ett vårdnadsbidrag.
Vi är samtidigt kritiska till den utformning som försäkringssystemet nu är på väg att få med mera splittrade och godtyckliga nivåer för olika försäkringar. Vi hävdar att det är dags att göra en samlad bedömning av de åtgärder som vidtagits eller planeras för att säkerställa att åtgärderna uppfyller kraven på rationalitet och trygghet för individen. Det är särskilt angeläget att förstärka insatserna för rehabilitering. Stora besparingar i socialförsäkringarna kan uppnås genom att fler kan återgå i arbete och att färre blir beroende av bidrag.
Ompröva försvarsutgifterna. I hela Europa pågår nu en krympning av det militära försvaret. Även Sverige har att ompröva och omprioritera de säkerhetsskapande åtgärderna. Redan under det kommande budgetåret finns det möjlighet att uppnå vissa besparingar. På längre sikt är besparingar i storleksordningen 5--6 miljarder kronor möjliga. Det bör framför allt ske genom att automatiken begränsas i försvarsutgifterna. Därmed blir det också möjligt att åstadkomma en ökad effektivitet.
Begränsa jordbruksstödet. Riksdag och regering har under det senaste året återgått till en jordbrukspolitik med mera reglering och subventionering, t.ex. av exporten. Denna politik som innebär ett allvarligt avsteg från den politik som i bred enighet lades fast för två år sedan utgör en belastning för samhällsekonomin och för de offentliga finanserna. Vi har under vårriksdagen sagt nej till den borgerliga jordbrukspolitiken. Vi hävdar att det här finns möjlighet att förstärka de offentliga finanserna med 1 miljard kronor genom en återgång till den hittills förda jordbrukspolitiken.
Nej till vårdnadsbidrag. Vi säger bestämt nej till regeringens planer på att införa ett vårdnadsbidrag. Det är ekonomiskt lättsinne att i nuvarande statsfinansiella läge införa ett nytt bidragssystem. Det är principiellt orimligt att införa ett system som motverkar jämställdheten. Storleken på besparingen är beroende på hur omfattande regeringen tänker göra det nya bidragssystemet. Det rör sig om nya utgifter i storleksordningen 3 miljarder kronor.
Förkorta väntetiderna för flyktingarna. Sverige skall ha en generös flyktingpolitik. Det kräver emellertid en effektiv administration av asylansökningarna och förläggningsverksamheten. Vi bedömer att det finns goda möjligheter att klara en fortsatt human flyktingpolitik till betydligt lägre kostnader än i dag. Det bör vara möjligt att redan under det kommande budgetåret spara drygt 1 miljard kronor och på några års sikt spara 4--5 miljarder kronor årligen.
Miljöavgifter m.m. Regeringen har i sin skiss till ''besparingsplan'' tagit upp ökade miljöavgifter på 8 miljarder kronor. Det finns i förslaget inte någon specificering av vilken typ av åtgärder, som avses eller vilka verkningar dessa avgifter kan komma att få. Vi vill deklarera att vi är positiva till en ökad användning av miljöavgifter i arbetet på en bättre balans mellan ekonomi och ekologi. Vi föreslår att en parlamentarisk utredning tillsätts för att pröva hur sådana avgifter skall kunna användas för att förstärka statsfinanserna och förbättra miljön.
Övriga åtgärder. Regeringen har i skissen till en plan för att stärka statsfinanserna bl.a. tagit upp effekterna av ny fastighetstaxering och breddad bas för mervärdesskatten. När det gäller dessa åtgärder är vi beredda att positivt pröva mera konkreta förslag från regeringen.
1.6 Vårt budgetalternativ för 1993/94
Vårt budgetalternativ för 1993/94 är utformat med utgångspunkt från kraven på att både stimulera produktion och investeringar och att långsiktigt stärka statsfinanserna.
Det finns å ena sidan behov av att nu sätta in mycket kraftfulla stimulanser för att få igång produktion och investeringar och att börja pressa ned arbetslösheten.
Det finns å andra sidan behov av att varaktigt förstärka statsfinanserna både genom utgiftsnedskärningar och inkomstförstärkningar. När man vidtar sådana åtgärder är det viktigt att minnas att varje utgiftskrona i statens budget är en inkomstkrona på något annat håll i folkhushållet. Åtgärder som förstärker statens budget minskar medborgarnas köpkraft och sänker därmed aktiviteten och sysselsättningen.
Från tillväxtsynpunkt vore det naturligt att nu undvika varje åtgärd som negativt påverkar hushållens köpkraft. Från statsfinansiell synpunkt är det emellertid angeläget att det finns utrymme för att förändra både utgifter och inkomster på ett sådant sätt som överensstämmer med den långsiktiga inriktningen av den ekonomiska politiken.
Vi har i vårt budgetalternativ valt att redan nu genomföra en rad förändringar som vi bedömer som långsiktigt angelägna, trots att de begränsar köpkraften. Vi har i stället dimensionerat de tillfälliga stimulansåtgärderna så att den samlade effekten skall bli tillräckligt stark för att få igång produktion och investeringar och uppnå den resurstillväxt som vi eftersträvar.
Det betyder att statsfinanserna
-- på kort sikt försvagas genom stimulansåtgärderna
-- men på ett par års sikt kraftigt förstärks såväl genom en högre produktion som genom de permanenta inkomstförstärkningar och utgiftsminskningar som vi vill genomföra.
Effekter på den konsoliderade statsbudgeten 1993/94 1. Tillfälliga stimulansåtgärder
-- sänkt moms f--28 mdr -- investeringsstimulans f --10 mdr -- minskade utgifter p.g.a. effekt på basbeloppet f +4,5 mdr 2. Åtgärder för att hävda arbetslinjen
-- ökade utgifter för aktiva arbetsmarknadsåtgärder f --20,5 mdr -- minskade utgifter för a-kassa, KAS m.m. f +12,5 mdr -- ökade skatteintäkter f+5,0 mdr 3. Ökade inkomster
Effekter på produktion och sysselsättning av stimulans- politiken f+10--20 mdr 4. Långsiktiga åtgärder
Utgiftsminskningar/inkomstförstärkningar f+110--130 mdr 1.7 Försörjningsbalans
De åtgärder vi föreslår syftar till att snabbt bryta den onda cirkeln och få igång produktion och investeringar. Effekterna på samhällsekonomin framgår av nedanstående översikt:
n
Mdr Med regeringens politik
Med socialdemokraternas politik 1992 1993 1994 1993 1994
Privat konsumtion 772,3 --3,5 --0,2 --1,5 --0,1 Offentlig konsumtion 401,0 --1,0 --1,4 --0,8 --0,5 Bruttoinvesteringar 243,8 --8,9 --5,7 --3,6 --4,0 Lagerinvesteringar --5,3 --0,2 --0,4 --0,1 --1,6 Export 400,6 --4,7 --9,0 --4,7 --9,0 Import 375,9 --1,6 --3,5 --0,8 --4,7 BNP 1 436,5 --1,7 --1,2 --0,0 --2,5 Konsumentpriser
--5,5 --3,5 --3,8 --1,8 Disponibel inkomst
--4,2 --0,2 --2,8 --0,8 Sparkvot % nivå
--7,4 --7,5 --6,9 --6,5 Arbetslöshet, % nivå
--6,9 --7,0 --6,0 --5,0 Källor: Kompletteringspropositionen och egna beräkningar.
De viktigaste effekterna kan beskrivas på följande sätt:
-- den kraftiga nedgången i den privata konsumtionen kan hejdas
-- den samlade produktionen kommer att kunna hävdas i år och öka med 2,5 % nästa år, vilket innebär 24 miljarder kronor mer i år och ca 45 miljarder kronor mer 1994 än vad det blir utan stimulanser
-- arbetslösheten kan pressas ned från ca 7 % till 6 % i år och 5 % nästa år i första hand genom de aktiva arbetsmarknadspolitiska åtgärderna, men successivt under de närmaste åren genom en tillväxt av arbetstillfällen i näringslivet.
2. Ekonomi i kris 1993 kommer att bli det tredje året i rad som den totala produktionen minskar. Trots den kraftiga exportuppgång som kan väntas ske under de närmaste två åren kommer Sverige alltjämt att ha den sämsta BNP-utvecklingen både i år och nästa år jämfört med våra viktigaste konkurrentländer.
Medan Sverige genomlever den värsta krisen på 60 år har världsekonomin bara haft känning av en relativt begränsad konjunkturnedgång. I en mycket splittrad konjunkturbild bedöms den samlade internationella konjunkturen förbli fortsatt svag i år medan tillväxten kan ta bättre fart igen 1994. Japan, USA och Storbritannien är några länder som kan se fram emot en starkare uppgång. Utvecklingen i kontinentala Europa ser mera dyster ut.
Den starka förbättring som skett av den svenska konkurrenskraften, bl.a. som följd av deprecieringen av kronan och låga kostnadsökningar, väntas leda till kraftiga marknadsandelsvinster för svenska företag. Exportföretagen kommer redan i år att märka av en markant uppgång. Enligt regeringen ökar exporten med 4 % i år. Men ser man till utvecklingen under loppet av året blir uppgången flerfalt kraftigare.
2.1 Sjunkande produktion -- växande arbetslöshet
Trots exportframgångarna fortsätter minskningen av vår samlade produktion. Enligt regeringens egna bedömningar kommer Sverige år 1994 att ha ett gap mellan möjlig och faktisk produktion på inte mindre än 9 %, dvs. ca 130 miljarder kronor eller 30 000 kronor per arbetande invånare. Andra beräkningar visar att BNP-gapet snarare uppgår till 11--12 %.
Som en följd av detta kommer den totala arbetslösheten att ligga kvar på en för svenska förhållanden dramatiskt hög nivå. Ungefär 14 % av befolkningen i yrkesaktiv ålder står utanför den ordinarie arbetsmarknaden nästa år. Regeringen räknar inte heller med att dess politik skall leda till någon avgörande förbättring under resten av 1990-talet. Den totala arbetslösheten beräknas nämligen år 1998 fortfarande uppgå till 11 %, dvs. mer än en halv miljon människor i yrkesaktiv ålder.
Den svaga produktionsökningen och den höga arbetslösheten får konsekvenser för de offentliga finanserna, som kommer att visa stora underskott med snabbt stigande statsskuld och räntebörda som följd. Våra beräkningar visar att tre fjärdedelar av underskottet i statens finanser orsakas av nedgången i sysselsättningen i näringslivet.
Regeringen hävdar nu att det s.k. strukturella budgetunderskottet, kommer att vara avvecklat fram till 1998. Därmed borde man kunna vänta sig att statsfinanserna skulle vara i balans, men regeringen uppger att det alltjämt finns kvar ett faktiskt underskott på ca 50 miljarder kronor Innebörden av denna bedömning bör rimligen tolkas som en bekräftelse på att Sverige -- med regeringens politik -- år efter år kommer att tvingas arbeta långt under sin produktionskapacitet. Detta underskott är således uttryck för en permanent hög arbetslöshet och en omfattande social utslagning.
Regeringens ekonomiska politik ökar också klyftorna i samhället. En rapport som regeringen låtit utarbeta men inte offentliggjort, visar att hushållen i genomsnitt förlorar 5 % av sin köpkraft till följd av regeringspolitiken 1991-- 1993. Värst drabbas redan utsatta grupper, ensamstående med barn, flerbarnsfamiljer och långtidssjuka. Höginkomsttagare däremot klarar sig förhållandevis bra.
2.2 Strukturproblem eller efterfrågekris?
För att kunna utforma en politik som kan ta Sverige ut ur krisen krävs att man har en korrekt bild av de ekonomiska problemens orsak och karaktär.
Regeringen hävdar att det är strukturproblem som ligger bakom den kraftiga försämringen av svensk ekonomi. Man pekar ut strukturella brister av olika slag -- alltför generösa transfereringssystem, alltför starka fackföreningar, för höga skatter, för många offentliga monopol, för många statliga detaljregleringar osv.
Om man tror att det är brister av detta slag som orsakat dagens kris blir slutsatsen att krisen är över bara dessa hinder undanröjs.
Men strukturfrågorna stod i centrum för den ekonomiska debatten under 1980-talet både i Sverige och i andra länder. En rad åtgärder vidtogs också. Genomförandet av skattereformen, avregleringen av jordbrukspolitiken, den nya trafikpolitiken och infrastruktursatsningarna är exempel på konkreta åtgärder som genomfördes av den socialdemokratiska regeringen i slutet av 1980-talet.
Att Sverige, liksom en rad andra länder, haft strukturproblem -- varav en del redan åtgärdats -- kan inte på något rimligt sätt förklara den nuvarande krisen med massarbetslöshet och depression.
I stället för långsiktiga och gradvis verkande strukturfel är det i stället en plötslig och våldsam destabilisering av den svenska ekonomin som åstadkommit den dramatiska fördjupningen av lågkonjunkturen i Sverige. Huvudorsaken till dagens kris står att finna i de extrema svängningar som ägt rum i sparandet i den svenska ekonomin sedan 1985. Här går en klar skiljelinje mellan den borgerliga regeringens analys och socialdemokratins.
Under åren närmast efter avregleringen av kreditmarknaden ökade företag och hushåll sin skuldsättning drastiskt. På några få år ökade skulderna med inte mindre än 1 000 miljarder kronor. Hushållens skuldsättning ökade med 300 miljarder kronor och företagens med 700 miljarder kronor.
På tre år, från 1986 till 1989 steg den privata konsumtionen med 50 miljarder kronor utöver vad inkomsterna ökade räknade i dagens priser.
Samtidigt som hushållen ökade sin upplåning och efterfrågan gjorde näringslivet detsamma, fast i ännu större utsträckning. Tydligast syntes det på fastighetsmarknaden.
Konsekvensen av 1 000 miljarder kronor i ökade krediter och ökad köpkraft blev den mest akuta överhettning vi upplevt.
När denna process inleddes 1985--1986 arbetade den svenska ekonomin redan vid ett högt kapacitetsutnyttjande. Den ytterligare uppblåsning av efterfrågan som kreditexpansionen utlöste kunde därför inte i tillräcklig grad mötas av ökad produktion, trots en unikt kraftig ökning av arbetskraftsutbudet och trots en samtidig dämpning av den offentliga sektorns resursanspråk. I stället blev följden ökad konkurrens om tillgängliga produktionsresurser, löneglidning, inflation och ökad import.
När överhettningen bröts kom nedgången med större kraft än någon kunnat räkna med. I första hand var det hushållen som genom att sluta låna och öka sitt sparande minskade efterfrågan i ekonomin. Men samtidigt kom också exporten att stagnera och näringslivets investeringar att minska.
Under 1990 och 1991 ändrades också hushållens förväntningar om framtiden på ett sätt som i grunden påverkade deras sparbeteende. Inflationsförväntningarna skruvades ner radikalt, intresset för att låna till investeringar i egna hem minskade kraftigt. Framtidsutsikterna vad gällde möjligheterna till jobb och lönehöjningar blev därtill mörkare. Även detta minskade självfallet intresset för att sätta sig i skuld.
Sedan vändningen 1989 har den del av hushållens inkomster som inte används till att efterfråga varor och tjänster från näringslivet hitintills ökat med inte mindre än 130 miljarder kronor. Det har inneburit ett efterfrågebortfall för svenskt näringsliv som ensamt förklarar huvuddelen av minskningen i produktion och sysselsättning under denna period (diagram 1).
Tillsammans med följdeffekter på investeringar och lönsamhet i näringslivet förklarar detta efterfrågebortfall också en mycket stor del av försvagningen av statsbudgeten och det offentliga sparandet under denna tid (diagram 2).
Det är här, i de våldsamma svängningarna i sparbeteendet, som vi finner krisen kärna.
Under 1980-talet var finanspolitiken inriktad på att undanröja underskottet i statens finanser och stärka det offentliga sparandet. En betydande förstärkning ägde rum, men den var långt ifrån tillräcklig för att uppväga den våldsamma kreditexpansionens effekter på efterfrågan.
Vid regeringsskiftet hösten 1991 hade överhettningen övervunnits, inflationen brutits och sparandet normaliserats. Trots detta genomdrev den nya regeringen en politik som var utformad i det sena 1980-talets atmosfär av överhettning och spekulation. Denna politik är en viktig förklaring till det våldsamma efterfrågefallet under det senaste året.
Sveriges ekonomiska läge är just nu mycket farligt. Enligt regeringens prognos minskar köpkraften i år med 5 % och nästa år kommer totalt 14 % av arbetskraften att stå utanför arbetsmarknaden. Risken är överhängande att konjunkturnedgången går över i ett permanent massarbetslöshetstillstånd som vi vet att knappast något land lyckats klara sig ur i modern tid.
Det är nödvändigt att bryta den nedåtgående spiralen och förhindra en fortsatt fördjupning av krisen. Alla politikens medel nu måste mobiliseras för den helt överordnade uppgiften att vända utvecklingen och åter skapa tillväxt.
3. Nya mål och en ny strategi
Sverige behöver en ny ekonomisk politik. De övergripande målen för en ny ekonomisk politik skall vara full sysselsättning, ekonomisk tillväxt, stabila priser, rättvis fördelning, regional balans och god miljö.
Den ekonomiska politiken inriktas på
-- ekonomisk tillväxt med över 3 % per år
-- arbetslöshet på 3 %
-- prisstabilitet på god europeisk nivå
-- rättvis fördelning av krisens bördor liksom av framtida framsteg.
Vår politik består av två delar:
1. En kraftfull stimulans för produktion och investeringar under de närmaste åren, när den allmänna efterfrågan är svag.
2. Ett uthålligt program under hela 1990-talet för att anpassa de offentliga utgifterna och inkomsterna, så att statens finanser saneras.
När det gäller prioriteringen av olika åtgärder och balansen mellan insatser på olika områden föreslår vi följande huvudlinjer:
-- så mycket uthållig penningpolitisk stimulans som möjligt för att få igång hjulen och skapa en bestående framtidstro
-- så mycket tillfällig finanspolitisk stimulans till produktion och investeringar som nödvändigt för att snabbt få upp tillväxten
-- så litet kontantstöd som möjligt och så mycket aktiva åtgärder som behövs för att hävda arbetslinjen
-- övergång från arbetsmarknadspolitiska åtgärder till arbete på den ordinarie arbetsmarknaden så snabbt som möjligt
-- så mycket budgetförstärkning som är förenligt med en god tillväxt och åtgärderna skall väljas så att bördorna fördelas rättvist.
Med denna inriktning och genom massiva åtgärder vill vi bryta depressionen med det omedelbara syftet att:
-- förhindra att produktionen minskar i år.
-- tillväxten skall bli 2,5 % nästa år och 3,5 % året därpå.
Det innebär en ambition att få till stånd en produktionsökning som sammanlagt på tre år överstiger vad som följer med regeringens politik med 120 miljarder kronor. Det innebär väsentligt bättre förutsättningar att bekämpa arbetslösheten och att sanera statens finanser.
Vår politik syftar till att på en och samma gång bekämpa arbetslöshet och inflation. Genom en tillfällig finanspolitisk stimulans kan vi förhindra utslagning av viktig kapacitet för hemmamarknaden. Genom investeringsstimulansen kan vi tidigarelägga investeringar och undvika framtida inflationsdrivande flaskhalsar i produktionen. De aktiva åtgärderna mot arbetslösheten syftar till att förhindra en permanent hög långtidsarbetslöshet och därmed bevara en låg balanspunkt mellan inflation och arbetslöshet. Minst lika viktig är den allmänna inriktningen på att krisens bördor skall fördelas rättvist. Endast på så sätt är det möjligt att få en bred uppslutning kring en hållbar politik för sunda statsfinanser.
4. Bryt nedgången -- återvinn tillväxten!
Risken för att Sverige fastnar i ett tillstånd av permanent massarbetslöshet är överhängande. Knappast något land har i modern tid lyckats bryta sig ur ett sådant tillstånd. Den ekonomiska politikens alla medel måste nu mobiliseras för att bryta nedgången och återvinna tillväxten.
Åtgärderna måste utan fördröjning få effekt på hela samhällsekonomin -- på konsumtion, produktion, investeringar och sysselsättning. Den ekonomiska politiken skall ha sådan kraft att den berör varje företagare och konsument. Genom att ta i anspråk allas vilja och förmåga kan vi lyfta Sverige ur krisen.
Vi vill därför genomföra följande åtgärder:
4.1 Sänk räntan
Det råder allmän enighet om behovet av att sänka räntorna och att krympa räntemarginalerna för att stimulera investeringar och nya produktiva arbetstillfällen. Det är den i särklass bästa formen för stimulans av investeringar och nya produktiva arbetstillfällen.
Vid fast växelkurs är handlingsfriheten i penningpolitiken begränsad. Då måste räntan sättas på en nivå som ger balans i valutaflödena så att växelkursen kan upprätthållas. För låg ränta leder till devalveringstryck och för hög ränta medför en press uppåt på valutakursen. Utrymmet för att använda räntan för inhemska ekonomisk- politiska syften blir därmed mycket litet.
När den fasta växelkursen nu övergivits har handlingsutrymmet för penningpolitiken vidgats. Hittills har räntorna dragits ned i små steg i syfte att undvika att kronans värde ytterligare försvagas. Kronans värde har emellertid sänkts långt under den nivå som etablerades när den fasta växelkursen övergavs. Det har lett till att riksbanken visat en betydande återhållsamhet när det gäller att utnyttja den handlingsfrihet som nu skapats. Den korta räntan, som riksbanken påverkar, är fortfarande betydligt högre än i omvärlden.
Detta kan tyckas överraskande med hänsyn till att centrala faktorer som konkurrenskraft och bytesbalans förväntas utvecklas gynnsamt under de närmaste åren. Dessutom har en betydande del av de korta privata utlandslånen avvecklats och ersatts av stabilare statliga lån.
En viktig förklaring till detta är att penningpolitiken utformas och verkställs inom de ramar som riksdagen anger. Riksdagsmajoriteten ställde sig så sent som vid förtroendeomröstningen i mars bakom en inriktning som innebär att inflationsbekämpningen överordnas andra ambitioner och krav. Det är således hotet från en eventuell framtida inflation som styr utformningen av den ekonomiska politiken och därmed också penningpolitiken, inte uppgifter att åstadkomma balans mellan sparande och investeringar. Denna inriktning -- och det bräckliga parlamentariska stödet för den politiken -- väcker inte förtroende. Detta bestyrks inte minst av det faktum att Riksbanken trots ett högt ränteläge, tvingats intervenera för att motverka fallet i kronkursen. Vi anser att denna inriktning av politiken är skadlig för samhällsekonomin, både när det gäller att få till stånd tillväxt och sysselsättning och när det gäller inflationsbekämpningen. En fortsatt nedpressning av den inhemska efterfrågan leder till en utslagning av produktionskapacitet och arbetskraft i stället för nyinvesteringar och kompetensutveckling. Den svaga efterfrågan riskerar således att öka den långsiktiga inflationsbenägenheten snarare än att sänka den.
Vi hävdar därför att det behövs en annan inriktning av den ekonomiska politiken som tar sikte på de nu aktuella problemen och som kan återställa förtroendet för Sveriges förmåga att lösa sina ekonomiska problem. En sådan inriktning skall göra det möjligt för riksbanken att bedriva en djärvare räntepolitik som kan åstadkomma en bättre balans mellan sparande och investeringar. Riksdagen bör därför nu fastställa denna nya riktlinje för hela den ekonomiska politiken.
För att värna sysselsättning och välfärd måste insatser för att få igång tillväxten överordnas andra ambitioner och krav.
4.2 Stimulera konsumtionen, sänk momsen
Hushållens efterfrågan svarar för betydligt mer än hälften av den samlade inhemska efterfrågan och utgör mer än halva BNP. Åtgärder som syftar till att stärka den inhemska efterfrågan bör därför ha sin tonvikt på den privata konsumtionen om effekten på produktion och sysselsättning skall bli kraftfull och snabb.
För andra året i följd minskar den privata konsumtionen. Enligt regeringens bedömning minskar hushållens köpkraft nästan 5 % i år, dvs. 40 miljarder kronor. Samtidigt minskar bruttoinvesteringarna med 9 %, dvs. 22 miljarder kronor. Medan exportindustrin möter en ökande efterfrågan på de internationella marknaderna framstår hemmamarknaden således nattsvart. Vi har att vänta en omfattande utslagning av företag och jobb det närmaste året om inte politiken läggs om.
Vi föreslår därför att mervärdesskatten tillfälligt sänks med 5 % fr.o.m. den 1 juli 1993 till utgången av 1994. Det skulle stärka hushållens realt disponibla inkomster med ca 24 miljarder kronor räknat på helt år.
Därmed hejdas fallet i den privata konsumtionen och vänds i en uppgång under slutet av 1993. Att en del av stimulanseffekten ''läcker'' ut i form av köp av importvaror uppvägs av de spridningseffekter som efterfrågeökningen har på olika delar av ekonomin.
Men kommer inte hushållen i första hand att använda en momssänkning till att ytterligare öka sitt sparande? Hushållens sparkvot ligger i dag på en mycket hög nivå och den har ökat kraftigt sedan 1990. Motiven för detta har varit hushållens önskan att minska sina skulder efter raset på fastighetsmarknaden. Också arbetslösheten och osäkerheten om de sociala trygghetssystemen har bidragit till att hushållen fortsatt att öka sitt sparande.
För att denna skattesänkning skall få fullt genomslag måste den ske i en samlad satsning att vända konjunkturen och lägga grunden för ett nytt förtroende för ekonomin, inte minst från hushållens sida. Den måste därför samordnas med penningpolitiken, dvs. sänkta räntor, liksom med direkta åtgärder för att öka näringslivets investeringar och med nya arbetsmarknadspolitiska insatser och klara besked om de sociala trygghetssystemens framtid. Då får den sänkta momsen avsedd effekt.
En räntesänkning betyder samtidigt en broms på det pågående fallet i fastighetspriserna vilket skulle ha en starkt stabiliserande effekt på kreditväsendet och samhällsekonomin.
I krisuppgörelsen från den 20 september 1992 ingår en indragning från bostadssektorn med 3 miljarder kronor fr.o.m. 1994. Om denna minskning skulle tas ut i form av minskande subventioner, skulle följden sannolikt bli ett ökat antal konkurser i bostadsrättsföreningar, liksom i privata och allmännyttiga bostadsföretag med en stor andel nybyggda bostäder. Men även om belastningen fördelades över hela beståndet med hjälp av avgifter eller skatter, skulle ett genomförande i nuvarande läge försvåra eller försena en stabilisering av fastighetsmarknaden. Dessutom skulle den ökade belastningen på hushållens ekonomi ytterligare försämra efterfrågan. Effekten på statsfinanserna riskerar att bli motsatt den avsedda.
Den planerade indragningen med 3 miljarder kronor från bostadssektorn bör därför skjutas upp till dess en stabilisering av fastighetsmarknaden kan konstateras.
Hushållens låga konsumtionsbenägenhet är en av de viktigaste faktorerna bakom dagens efterfrågekris.
Trots detta har riksdagen fattat beslut om åtgärder som ytterligare dämpar hushållens vilja att använda sina inkomster till konsumtion eller investeringar. Särskilt nedpressande på efterfrågan verkar beslutet att begränsa ränteavdragens värde till 25 %. Detta beslut bör inte genomföras. Även det av regeringen föreslagna nya avdraget för individuellt pensionssparande har samma effekt och bör således ej genomföras.
En liten men betydelsefull åtgärd för hushållens ekonomi är att lindra pressen på hårt skuldsatta hushåll. Regeringen bör snarast lägga fram ett förslag till skuldsaneringslag.
4.3 Tidigarelägg investeringar
Uppgången inom exportindustrin kommer efterhand att leda till en kapacitetsutbyggnad och vi får en ökning av investeringarna. För att den ökningen skall ge bästa effekt på sysselsättningen bör den tidigareläggas med hjälp av stimulanser riktade till företagen.
Inom ramen för företagsbeskattningen erbjuds möjligheter att stimulera till tidigareläggning av näringslivets investeringar. Med nuvarande regler är avskrivningstiden för maskiner ca 5 år och för byggnader 25--30 år. Genom att låta investeringar som genomförs under en begränsad period skrivas av på kortare tid än den normala kan en kraftig stimulans till tidigareläggning skapas. För vissa investeringar skulle t.o.m. direktavskrivning kunna övervägas. Det skulle innebära att hela investeringen fick skrivas av det år då den genomförs.
Med de begränsade erfarenheterna av direktavskrivningar i vårt land bör effekterna analyseras närmare. En sådan analys bör ske i en snabbutredning som syftar till att redovisa de åtgärder som ger de bästa stimulanseffekterna på näringslivets investeringar. Syftet bör vara att tillvarata möjligheterna att med tillfälligt generösare avskrivningsregler åstadkomma maximala effekter på näringslivets investeringar.
Åtgärderna bör, som tidigare nämnts, organiseras som en samlad attack mot den fallande konjunkturen. Beslut om stimulans till näringslivets investeringar bör därför fattas, så att åtgärderna kan träda i kraft den 1 augusti 1993. Därvid får närmare prövas om åtgärdernas varaktighet.
4.4 Arbete och utbildning i stället för bidrag 14 % av arbetskraften beräknas under nästa år antingen vara öppet arbetslösa eller i aktiva åtgärder. I slutet av den femårsperiod som regeringen angivit som mål för sin ekonomiska rekonstruktion skulle fortfarande 11 % stå utanför den ordinarie arbetsmarknaden (diagram 3). Detta är helt oacceptabelt.
För att komplettera den ekonomiska politiken och understödja en utveckling mot tillväxt, måste de arbetsmarknadspolitiska insatserna öka i ett första skede av omläggningen av den ekonomiska politiken. Det gäller att bekämpa arbetslösheten och främja tillväxt genom att gå från bidrag till aktiva åtgärder, från mindre bra åtgärder till bättre och från åtgärd till arbete.
Nya arbetstillfällen i näringslivet måste stödjas genom en rad insatser. Vi föreslår insatser inom ROT-sektorn, underhåll av gator och vägar, underhållsinvesteringar inom statliga verk och infrastrukturinvesteringar, som sammanlagt kan ge ca 50 000 arbetstillfällen inom byggsektorn. Vi ställer oss också bakom regeringens satsning på företagsutbildning. Därutöver vill vi erbjuda företagen, framför allt mindre och medelstora, goda möjligheter att tidigarelägga sina nyanställningar genom generösa rekryteringsstöd vid nyanställning med 80 % av lönekostnaden för över 50 000 sådana anställningar.
Vi vill också satsa mer resurser på utbildning. Vi vill ge 15 000 personer möjlighet att genomgå arbetsmarknadsutbildning, ta in ytterligare 7 000 personer i högskolan och ge 3 000 personer chans till utbildning hos studieförbunden.
Totalt 10 000 nya beredskapsarbeten ställs till förfogande för att bekämpa långtidsarbetslösheten.
Det är nu dags att börja omvandla ungdomspraktikplatser till riktiga jobb. Vi säger därför nej till en ökning av antalet ungdomspraktikplatser och föreslår i stället att ungdomar får riktiga jobb genom rekryteringsstöd. Av samma skäl avvisar vi tankarna på att ge akademiker över 24
år praktikplats.
Enligt regeringens prognos kommer cirka 50 000 jobb att försvinna under 1993 och 1994 i kommuner och landsting.
Regeringen föreslår att kommunerna under 1994 skall få behålla de ökade skatteinkomster som sänkningen av grundavdraget medför, vilket beräknas till 4,2 miljarder kronor. Villkoret är dock att kommunen inte höjer skatten.
Vi föreslår i stället att villkoren för att kommunerna skall få behålla denna ökning av skatteinkomsterna knyts till att kommunerna i nuvarande sysselsättningsläge inte låter personal som sagts upp på grund av arbetsbrist bli öppet arbetslösa. Kommuner och landsting får behålla medlen om man förlänger uppsägningstiden enligt lag eller avtal för uppsagd personal.
Vår satsning innebär att statens bruttoutgifter ökar med 20,5 miljarder kronor för att under nästa år ge möjlighet att engagera 110 000 personer i aktiva åtgärder. Efter avräkning av alternativa utgifter och ökade statsinkomster blir statens nettokostnad endast 3 miljarder kronor. Vi räknar med att dessa insatser i vart fall kommer att ge jobb och aktiva insatser för ca 90 000 personer.
4.5 Ge de mindre och medelstora företagen chansen att växa
Det är de mindre och medelstora företagen som kommer att vara mest betydelsefulla för den framtida sysselsättningen. Det är därför viktigt att ta tillvara den utvecklingskraft som finns hos småföretagen och samtidigt stimulera tillkomsten av nya företag.
För dessa företag är det efterfrågeläget på hemmamarknaden som nu är det största problemet. För företagen spelar också de höga räntorna en viktig roll som hinder för produktion och investeringar. Den nya ekonomiska politiken syftar till att skapa bättre utvecklingsmöjligheter för de mindre och medelstora företagen.
Utöver de generella åtgärderna för att stimulera efterfrågan, produktion och investeringar behövs det en ny inriktning av näringspolitiken. Det duger inte att passivt avvakta att det svenska näringslivet skall konkurrera med hjälp av låga löner. Det gäller att nu aktivt medverka till att nya produktiva arbetstillfällen kommer till stånd, som kan ge utrymme för goda reallöner.
Svenskt näringsliv arbetar med många avancerade produktionsprocesser, men behöver ta ett tekniksprång som flyttar fram vårt lands positioner på den internationella marknaden. Den tekniska nivån måste höjas i industrin. Vi vill därför genomföra en satsning på att förstärka tillämpad FoU och teknikutveckling. Syftet skall vara att föra över ny teknologi till Sverige och ge bred spridning till tekniska innovationer i hela näringslivet. Särskilt viktigt är att nå mindre och medelstora företag.
Vi vill vidare genomföra en bred Europasatsning för de mindre och medelstora företagen. Vi har avsatt 500 miljoner för att stärka dessa företags möjligheter på den gemensamma europeiska marknaden. Denna satsning omfattar marknadsföring, utbildning och information om de möjligheter som EES-avtalet innebär bland annat när det gäller offentlig upphandling. Den omfattar också stimulans till småföretag att investera i Östersjöområdet, bl.a. Baltikum.
I det läge som nu råder på de finansiella marknaderna har företagens egen kapitalbas fått större betydelse än tidigare. När kreditmarknaden fungerar dåligt kan de företag som har en stark finansiell ställning lättare dra till sig kapital samtidigt som beroendet av utomstående finansiärer minskar. När uppgången i produktionen och investeringar så småningom infinner sig är det av yttersta vikt att inte expansionen hämmas av brist på rörelsekapital och investeringar. Den viktigaste källan till eget kapital är de vinstmedel som företagen själva genererar i sin rörelse.
Men företagen behöver också ha tillgång till en väl fungerande marknad för riskapital. Det råder nu stor brist på riskkapital. Det är mot den bakgrunden som ett moratorium för försäljning av statliga företag har införts. Det kapital som finns tillgängligt för nyinvesteringar på aktiemarknaden bör komma näringslivet till del som förstärkning av företagens egna kapitalbaser och inte tas i anspråk av staten genom utförsäljning av redan befintliga aktier. Vi motsätter oss den utförsäljning av aktier i AB Celsius som regeringen beslutat om i strid med det moratorium som råder. Denna utförsäljning tar i anspråk 2--3 miljarder kronor av det mycket begränsade utrymme för nyemissioner som finns på aktiemarknaden.
Men det är också angeläget att öka utbudet av riskkapital. AP-fonden bör därför ges rätt att placera ytterligare 10 miljarder kronor i aktier. Vi är beredda att överväga nya former för AP-fondens utökade placeringsrätt i syfte att skapa en bred uppslutning kring denna verksamhet.
Staten måste ta ett stort ansvar för att förse särskilt de små och medelstora företagen med riskvilligt kapital. Det är angeläget att slå vakt om de regionala utvecklingsfonderna. Organisation och huvudmannaskap bör emellertid övervägas. I anslutning till detta bör verksamheten i de nyligen inrättade riskkapitalbolagen omprövas så att de små och medelstora företagen verkligen får tillgång till kapital som de behöver för att expandera.
5. Vårt program för sunda statsfinanser 5.1 Depression skapar budgetunderskott
Sedan regeringsskiftet 1991 har statens finanser försämrats dramatiskt. Inkomsterna har fallit och utgifterna ökat. Denna utveckling måste brytas. Obalanser i de offentliga finanserna kan inte accepteras på längre sikt.
I slutet av 1980-talet visade statsbudgeten ett visst överskott. Detta överskott har nu förbytts i ett underskott på ca 200 miljarder kronor. Till detta skall läggas underskottet i arbetsmarknadsfonden som ligger utanför statsbudgeten. Underskottet i fonden beräknas av regeringen under innevarande budgetår bli 16 miljarder kronor och för nästa budgetår 36 miljarder kronor. Med nuvarande arbetslöshet ökar underskottet snabbt på grund av att inkomsterna till arbetsmarknadsfonden endast är dimensionerade för att täcka en arbetslöshet på drygt 2 %.
De växande underskotten beror både på en försvagning av inkomsterna och en ökning av utgifterna. Under det senaste året har utgifterna i den konsoliderade statsbudgeten (inklusive arbetsmarknadsfonden) ökat explosionsartat. Mellan budgetåret 1991/92 och 1992/93 ökar utgifterna med inte mindre än 125 miljarder, dvs. med ca 25 %. Statsutgifterna ökar således långt snabbare -- två--tre gånger snabbare -- än de gjorde på 1980-talet.
Underskotten finansieras genom lån och detta leder till att statsskulden ökar vilket i sin tur belastar budgeten i form av ökade ränteutgifter som tränger ut andra angelägna utgifter ur statsbudgeten och driver upp räntorna.
Underskotten i statens budget har under de senaste åren utvecklats på följande sätt:
År inkomst utgift Saldo Statens lånebehov 87/88 323 337 --14 mdr 88/89 368 350 +18 mdr 89/90 402 398 + 4 mdr 90/91 404 438 --34 mdr 91/92 398 479 --81 mdr 89 92/93 375 580 --190 mdr 234 93/94 346 537 --191 mdr 244
Av kompletteringspropositionen kan man dra slutsatsen att regeringen har tappat kontrollen över statsbudgetens utveckling. Det framgår inte minst av det faktum att regeringen fullständigt misslyckats uppskatta budgetsaldots utveckling. I januari 1992 beräknade regeringen underskottet för 1992/93 till 70 miljarder kronor. I kompletteringspropositionen beräknas underskottet för samma budgetår till 190 miljarder kronor, en avvikelse med 120 miljarder kronor.
Källa: Finanstidningen
Dessa väldiga avvikelser bottnar i en politik som bygger på bristande förståelse för de underliggande faktorer som påverkar ekonomins funktionssätt i samband med depression. Trots att mycket betydande nedskärningar och skattehöjningar beslutats och genomförts, har eroderingen av statsfinanserna fortsatt. För varje ny budgetförstärkning som beslutats har underskotten ökat, tillväxten minskat och arbetslösheten vuxit. Regeringen har utformat sin politik som om försämringar i transfereringar och höjningar av skatter inte påverkar konsumtionen och produktionen utan kan ses som isolerade åtgärder för att förstärka budgeten. Det faktiska förhållandet är att regeringens åtgärder har stor inverkan på hushållens köpkraft, företagens avsättningsmöjligheter och därmed på produktion och investeringar.
Den slutsats som man måste dra av det borgerliga experimentet med Sveriges ekonomi är att det är omöjligt att åstadkomma balans i statsfinanserna genom ensidiga köpkraftsindragningar i ett läge när hushållens köpkraft och företagens investeringsvilja är svag. En sådan politik leder till sjunkande produktion och växande arbetslöshet.
5.2 Regeringens förslag till långsiktig utgiftsstrategi
Regeringen har i kompletteringspropositionen lagt fram ett program för de närmaste fem åren, som man hävdar har en omfattning av 81 miljarder kronor. 35 miljarder kronor av dessa besparingar uppstår därigenom att regeringen antar att den offentliga konsumtionen egentligen skulle öka med i genomsnitt 2 % per år under perioden. Genom att i stället ange att den offentliga konsumtionen under denna tid skall vara realt oförändrad hävdar regeringen att en besparing med 35 miljarder kronor har uppstått.
Vi avvisar detta slags ''kalkyler'', som baseras på hypotetiska antaganden av ''vad som skulle ha kunnat hända''.
Om regeringen planerar nedskärningar av kommunernas och landstingens verksamhet bör detta redovisas på sedvanligt sätt; hänsyn kan då tas till kostnader för den arbetslöshet som skulle blir följden av sådana nedskärningar när man skall bestämma vilken nettobesparing som uppnås.
Av återstående 46 miljarder kronor hänför sig 5 miljarder kronor till tänkta effekter av en omläggning av ATP-systemet från arbetsgivaravgifter till egenavgifter. Hur en besparing därvid uppstår klarläggs inte i propositionen.
Av återstoden -- 41 miljarder kronor -- utgörs 23 miljarder kronor av skatte- och avgiftsökningar. Endast 18 miljarder kronor utgörs av egentliga besparingar.
Regeringen vill höja såväl arbetsgivaravgifter som egenavgifter för att finansiera arbetslöshetsförsäkringen. Vi vill i stället att finansieringen av arbetsmarknadsfonden och arbetsmarknadspolitiken grundligt reformeras.
Vi avvisar också regeringens förslag att dramatiskt höja egenavgifterna till ATP-systemet, minska bostadssubventionerna samt höjda avgifterna inom sjukvården och tandvården. Däremot menar vi att det är riktigt att sträva efter att höja den faktiska pensionsåldern. Den rätta metoden att åstadkomma detta är att via rehabilitering och andra åtgärder undvika att människor tvingas pensionera sig i förtid.
5.3 Den nödvändiga tillväxten
Den viktigaste förklaringen till att budgetunderskottet ökat så snabbt är den växande arbetslösheten. Mer än tre fjärdedelar av underskottet i statens finanser beror på arbetslösheten.
Avgörande för att kunna minska budgetunderskottet är alltså en politik för ökad tillväxt och sysselsättning. På kort sikt behövs kraftfulla stimulanser för konsumtion och investeringar så att fallet i efterfrågan kan hejdas och arbetslösheten förmås minska i stället för att öka. Då minskar i sin tur budgetunderskottet.
Men minskad arbetslöshet är inte tillräcklig för att åstadkomma långsiktig balans i de offentliga finanserna. Därtill krävs ett program för att över en period av 5--7 år anpassa de offentliga utgifterna och inkomsterna.
Handlingsutrymmet är emellertid begränsat, i synnerhet på kort sikt. Den svaga inhemska efterfrågan gör det mycket svårt att uppnå en snabb förstärkning av statsbudgeten, oavsett om det sker med besparingar eller skattehöjningar. Stor indragning av hushållens köpkraft leder till att de depressiva tendenserna i ekonomin förstärks med ytterligare ökad arbetslöshet och minskad tillväxt som följd.
Besparingar och utgiftsminskningar måste avvägas så att de förstärker den långsiktiga strategin för ekonomisk tillväxt och minskad arbetslöshet. Det är därvid inte tillräckligt att nu enbart fatta beslut, som avses träda i kraft vid en senare tidpunkt. Varaktiga besparingar måste börja genomföras omedelbart. För att inte efterfrågan kortsiktigt skall pressas tillbaka, vilket skulle äventyra hela rekonstruktionen av Sveriges ekonomi, har de tillfälliga stimulansåtgärderna föreslagits kraftfullare än vad som eljest varit motiverat. Det långsiktiga utgiftsprogrammet kan därför börja genomföras omedelbart utan att efterfrågan pressas ned på kort sikt.
5.4 Vårt förslag för sunda statsfinanser
Halvera arbetslösheten. För varje person som går över från a-kassa till ett arbete i näringslivet förstärks statens finanser med inte mindre än 180 000 kronor. En halvering av arbetslösheten (inklusive åtgärder) innebär därför en direkt förstärkning av de offentliga finanserna med 50--60 miljarder kronor. De omedelbara åtgärderna i form av räntesänkning och köpkraftsförstärkning är en hävstång till en hög och stabil tillväxt och därmed till sunda statsfinanser.
Bättre skatteindrivning, effektiv kamp mot ekobrott. Ekonomikommissionen hävdade att det är möjligt att öka statsinkomsterna med ca 10 miljarder kronor årligen genom bättre skatteindrivning. Regeringen anser en förstärkning utöver 4 miljarder kronor orealistisk.
För skattemoralens skull är det ytterst angeläget att få till stånd en effektivare indrivning. Lika angeläget är att kampen mot den ekonomiska brottsligheten intensifieras. Vi har i riksdagen lagt fram ett samlat program mot den ekonomiska brottsligheten med ökade resurser för polisens eko-rotlar, ny organisation och effektivare lagstiftning.
Vi går nu vidare och föreslår en kraftigt förstärkt skatterevision. Kostnaderna för skatterevisionen bör täckas genom avgifter, som tas ut av de företag som blir föremål för revision. Skatterevisionen kommer därmed från finansieringssynpunkt att behandlas på samma sätt som företagets egen revision och bli en del av företagets kostnader. De företag som inte har några anmärkningar bör slippa att betala avgifterna. Vi föreslår att en utredning tillsätts för att snabbt utforma ett lagförslag med denna inriktning. Genom en effektiv skatterevision och en effektiv indrivning bör det vara möjligt att öka statsinkomsterna med minst 10, kanske 20--30 miljarder kronor.
Dessa åtgärder är viktiga inte enbart för statsfinanserna och den allmänna skattemoralen. Det är också viktigt för konkurrensen i näringslivet att statsmakterna står upp för de hederliga företagarna. Åtgärderna är samtidigt nödvändiga om det skall vara möjligt att få medborgarnas förståelse för åtgärder som drabbar den enskilde.
Ny finansiering av sjukförsäkringen. Som ett led i arbetet på att skapa sunda statsfinanser har vi föreslagit en genomgripande förändring av sjuk- och arbetsskadeförsäkringens organisation och finansiering. Utgifterna i detta försäkringssystem uppgår 1993 till ca 32 miljarder kronor. Den snabba ökningen av utgifterna i sjukförsäkringen bröts under 1991. Utgifterna för arbetsskadeförsäkringen har fortsatt att stiga.
Vår utgångspunkt är att försäkringen skall omfatta alla och också i fortsättningen vara grundad i lagen om allmän försäkring. Försäkringen bör också i fortsättningen följa principen om skydd mot inkomstbortfall. Vi avvisar tankarna om grundskydd. Sådana lösningar skulle inte lösa det statsfinansiella problemet, men riskera att ställa människor som lever på knappa marginaler utan kompletterande försäkringsskydd.
Vi vill nu föra över ansvaret för försäkringen till arbetsmarknadens parter. Vi vill göra det för att skapa ett system, där ersättningsnivåer och finansiering befinner sig i balans. I den mån parterna vill ha till stånd bättre villkor än de som ges i lagen om allmän försäkring, så får de träffa avtal om hur dessa villkor skall finansieras.
Vi vill åstadkomma ett system som har en tydlig försäkringsmässig utformning. Den grundläggande principen för finansieringen bör därför vara att den enskilde betalar en försäkringspremie över skattsedeln, en egenavgift, till ett obligatoriskt försäkringssystem. Ett första steg på den vägen togs den 1 januari 1993 när en egenavgift på 0,95 % infördes för sjukförsäkringen. Vi vill nu gå vidare och helt ut finansiera försäkringen med egenavgifter. Uttaget skall vara relaterat till inkomsten, men oberoende av hälsorisker för den enskilde.
Den nya finansieringen bör byggas upp under en period på 5--7
år. Takten bör anpassas så att vi får optimal effekt på såväl ekonomisk tillväxt som på statsfinanser. Statsfinansiella hänsyn talar för en snabb uppbyggnad, kraven på en tillväxt för en långsam uppbyggnad. Arbetsskadeförsäkringen bör däremot finansieras som hitintills, dvs. med arbetsgivareavgift.
Säkerställ finansieringen av a-kassan. Arbetslöshetsförsäkringen befinner sig i finansiell kris. Avgifterna från arbetsgivare och medlemmar uppgår under 1993/94 till ca 10 miljarder kronor, medan utbetalningarna från arbetsmarknadsfonden till a-kassa, kontantstöd m.m. uppgår till 45--50 miljarder kronor. Underskottet finansieras genom upplåning i Riksgäldskontoret. Underskottet i arbetsmarknadsfonden ökar statsskulden och räntebördan i statsbudgeten växer.
Det är nödvändigt att snabbt åstadkomma en rimlig och hållbar finansiering av arbetslöshetsförsäkringen. De förslag som hittills presenterats tillgodoser inte kraven på en långsiktig lösning, där försäkringen utgör en del i en aktiv arbetsmarknadspolitik. Förslagen lider av en rad brister. Trots ambitionen att skapa en allmän försäkring kommer effekten att bli den motsatta, nämligen att färre kan komma ifråga för ersättning. För stora grupper i vanliga inkomstlägen kommer ersättningen vid arbetslöshet att starkt försämras. Försäkringen får inte heller någon tydlig koppling till de aktiva åtgärderna; det finns inga raka rör mellan arbetsmarknadspolitikens två huvuduppgifter.
Vi vill därför föreslå en ny och genomgripande omläggning av försäkringen och dess finansering. Den grundläggande principen bör vara att produktionen i allt väsentligt skall bära kostnaderna både för arbetslöshetsförsäkringen och för de aktiva åtgärderna i form av arbetsgivaravgifter. Skälet till detta är att både de aktiva och de passiva åtgärderna kan ses som en konsekvens av förhållandena i produktionen. Övertalighet och arbetslöshet är en följd av förändringar i samhällsekonomin, i en bransch eller i det enskilda företaget. Det är förhållanden som den enskilda arbetaren eller tjänstemannen inte kan råda över. Det är också förhållandena inom produktionen som ställer krav på aktiva åtgärder i form av platsförmedling, vägledning, omskolning eller yrkesinriktad rehabilitering. Det är företagens krav på kompetens och produktivitet som gör det nödvändigt med en aktiv arbetsmarknadspolitik. Därför är det rimligt att produktionen i allt väsentligt bär dessa kostnader genom arbetsgivaravgifter.
De samlade utgifterna för aktiva och passiva arbetsmarknadsåtgärder uppgår under 1993/94 till ca 75--80 miljarder kronor. Vi vill därför förstärka arbetsmarknadsfonden med de arbetsgivaravgifter, som hitintills finansierat sjukförsäkringen, dvs. 8,27 % av lönesumman.
Till detta vill vi lägga en tillfällig förstärkning av fonden i form av en höjning av skatten på inkomster över brytpunkten. Skatten bör utgå så länge arbetsmarknadsfonden ger underskott. Detta ger en inkomstförstärkning med 4 miljarder kronor per år.
Vi avvisar en ytterligare ökning av egenavgifterna, som innebär att de anställda skall bära de kostnader som finns inom den egna branschen. Det skulle leda till en orättvis och ekonomiskt irrationell lösning. Risken för arbetslöshet varierar från ett till tio beroende på om man är arbetare eller tjänsteman, privat- eller offentliganställd samt kort- eller långtidsutbildad. De korttidsutbildade i näringslivet har den högsta arbetslöshetsrisken. En finansiering via ökade egenavgifter skulle därför få till följd att dessa skulle få lägre lön och kraftigt ökade avgifter till sina a-kassor.
Det skulle leda till ökade kostnader i branscher och regioner som mest drabbas av konjunkturmässiga variationer i arbetslösheten. En sådan finansiering skulle med andra ord missgynna den konkurrensutsatta sektorn. Den skulle också missgynna regioner med ett svagt näringsliv. Vi avvisar alltså en sådan finansering och vill på det sätt vi här har redovisat få till stånd en rationell och rättvis finansiering som ger stabilitet och styrka för arbetsmarknadsfonden.
Denna skall därefter finansiera både försäkringen och de aktiva åtgärderna. Det betyder att utgifterna för arbetsmarknadsutbildning, rehabilitering, stöd till arbetshandikappade m.m. i fortsättningen lyfts över från statsbudgeten till arbetsmarknadsfonden.
Motiven för denna åtgärd är följande.
Vi vill för det första ha ''raka rör'' mellan aktiva och passiva åtgärder och ett tydligare samband mellan de olika delarna av arbetsmarknadspolitiken för att uppnå en bättre hushållning både med de ekonomiska resurserna och med arbetskraften.
Vi vill för det andra säkerställa att det finns medel i arbetsmarknadsfonden för framtida behov och förhindra att arbetslöshetsförsäkringen hamnar i en ny finansiell kris. Vi eftersträvar att genom den ekonomiska politiken åstadkomma en kraftig nedpressning av arbetslösheten, men vill hålla en hög och stark beredskap för att kunna möta konjunktur- och strukturförändringar i näringslivet och på arbetsmarknaden i framtiden.
Vi vill för det tredje använda arbetsmarknadsfonden för att säkerställa tillfredsställande balans i det offentliga finansiella sparandet. Vi återkommer med ett mer detaljerat förslag vid det kommande riksmötet.
Se över ersättningsnivåerna i socialförsäkringen. Vi är kritiska mot regeringens olika åtgärder som är på väg att ge splittrade och godtyckliga nivåer för olika försäkringar. Vi hävdar att det nu är dags att göra en samlad bedömning av de åtgärder som vidtagits eller planeras för att säkerställa att åtgärderna uppfyller kraven på rationalitet och trygghet för individen.
Det är angeläget att förstärka insatserna för rehabilitering. Stora besparingar i socialförsäkringarna kan endast uppnås genom att fler kan återgå i arbete och att färre blir beroende av bidrag.
Det är också angeläget att ersättningsnivåerna i socialförsäkringen är rationellt och rättvist utformade. Vi är därför positiva till att pröva mer enhetliga nivåer i försäkringen, inklusive föräldraförsäkringen. Vi avvisar varje förslag om att använda en finanspolitiskt motiverad besparing i föräldraförsäkringen som anledning till att införa ett vårdnadsbidrag.
Ompröva försvarsutgifterna. I land efter land i Europa pågår nu en krympning av det militära försvaret. Det gör det möjligt också för Sverige att ompröva och omprioritera i de säkerhetsskapande utgifterna. Vi menar att det finns möjligheter att göra besparingar på kort sikt, men framför allt på lång sikt i utgifterna för det militära försvaret. Vi bedömer att det går att uppnå besparingar på (en) miljard kronor under det kommande budgetåret och besparingar i storleksordningen 5--6 miljarder kronor under senare delen av 1990-talet. Det bör framför allt ske genom att automatiken begränsas i försvarsutgifterna. Därmed blir det möjligt att framtvinga en ökad effektivitet i verksamheten. Detta besparingsprogram kan påbörjas redan under kommande budgetår.
De förslag till långsiktiga besparingar som framförts i den socialdemokratiska partimotionen 1992/93:Fö316 leder till lägre anslag fr.o.m. budgetåret 1994/95.
Den besparing som börjar gälla då är att försvarsprisindex inte räknas upp till följd av kronans depreciering i november 1992.
Vi föreslår vidare att avskaffa den årliga uppräkning med den s.k. teknikfaktor på 1,5 % som infördes genom försvarsbeslutet 1992. Detta leder till att försvarsanslagen inte ökar med drygt 8 miljarder kronor under perioden 1997--2002.
Det femåriga försvarsbeslut som riksdagen fattade 1992 innebär att den av regeringen föreslagna anslagsramen ökar för nästa budgetår. I detta avseende torde Sverige vara unikt bland industriländerna. I andra industriländer i väst och öst genomförs sedan några år tillbaka kraftiga nedskärningar i försvarsutgifterna. Det gäller även våra nordiska grannländer.
Behovet av att reducera statens utgifter motiverar därför en minskning av anslagsramen till försvaret med 600 miljoner kronor under budgetåret 1993/94. Mot bakgrund av de mera långsiktiga besparingsförslag som presenterats i partimotionen Fö316 kan besparingsförslagen för det kommande budgetåret ges engångskaraktär.
Anslagen för import av förvarsmateriel bör budgetåret 1993/94 reduceras med 200 miljoner kronor. Regeringen bör efter hörande av berörda myndigheter återkomma till rikdagen med förslag om hur en sådan besparing kan genomföras.
Inom ÖCB:s ansvarsområde bör anslagen totalt reduceras med 200 miljoner kronor under budgetåret 1993/94. Budgetförstärkningen kan lämpligen ske genom en minskning av de avsevärda ingående reservationerna bl.a. för industriella åtgärder och genom försäljning av materiel. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om sådana besparingar.
Genom den minskning av antalet brigader i armén från 21 till 16 som genomförts eller skall genomföras under det närmaste året uppstår en mycket stor reserv av brigadutbildade värnpliktiga.
Det är därför inte nödvändigt att under de närmaste åren nyutbilda värnpliktiga i den omfattning som krävs för 16 brigader. De redan brigadutbildade bör i största möjliga omfattning också krigsplaceras i de återstående brigaderna och inte i andra delar av krigsorganisationen.
Enligt den ändrade värnpliktslagen skall armén i fortsättningen endast utbilda värnpliktiga i den omfattning som krävs för krigsorganisationens behov. Det är därför möjligt att avstå från att kalla in några tusen värnpliktiga per år under de närmaste åren. Regeringen bör snarast återkomma med förslag i denna fråga så att en besparing på 200 miljoner kronor uppstår redan under budgetåret 1993/94. Det torde komma att beröra 3 000--4 000 värnpliktiga.
Effektivare flyktingmottagande. Sverige skall ha en generös flyktingpolitik. Det kräver emellertid en effektiv administration av asylansökningarna och förläggningsverksamheten. Vi bedömer att det finns goda möjligheter att klara en fortsatt human flyktingpolitik till betydligt lägre kostnader än i dag.
Under det kommande budgetåret bör en effektivisering av invandrar- och flyktingpolitiken inledas. Det kan bland annat innebära kortare handläggningstider, ökade insatser i näraliggande länder m.m. Under det första budgetåret bör besparingar på 1 miljard kronor kunna uppnås. Sammanlagt bör det bli möjligt att uppnå besparingar om 3--4 miljarder kronor.
Det bästa sättet att få ned kostnaderna är att förkorta handläggningstiderna för prövning av rätten till uppehållstillstånd.
Invandrarverket och utlänningsnämnden har för närvarande extra resurser och kan fatta beslut snabbt. Polisen har emellertid inte tillräckliga resurser för att verkställa avvisningsbeslut i den takt som sådana beslut fattas. Detta har inneburit att det vid utgången av år 1992 fanns 6 300 personer på flyktingförläggningarna som väntade på polisens verkställighet. Situationen medför kraftigt ökade kostnader för flyktingförläggningarna. Vi föreslår därför att Invandrarverket redan under innevarande budgetår ges i uppdrag att vidta åtgärder som medför ett med 10 % minskat anslagsbehov för budgetåret 1993/94, vilket innebär en minskning av förläggningskostnaderna med 1 100 miljoner kronor.
Begränsa jordbruksstödet. Riksdag och regeringen har under det senaste året återgått till en jordbrukspolitik med ökade inslag av reglering och av subvention av livsmedelsexport. Denna politik innebär en belastning för samhällsekonomin och för de offentliga finanserna. Vi menar att en omläggning av politiken är möjlig och nödvändig. Vi har under vårriksdagen föreslagit en lägre nivå på exportstödet.
Vi har presenterat förslag som innebär en besparing på jordbrukets område med ca 1 miljard kronor jämfört med riksdagsmajoriteten. Detta uppnår vi genom att bibehålla det inkomststöd som ingick i 1990 års beslut ytterligare ett år, stå fast vid ett inlösenpris på spannmål på 90 öre, begränsa ökningen av exportstödet samt bibehålla prisregleringsavgiften på handelsgödsel och bekämpningsmedel och i stället omvandla den till en miljöavgift.
Nej till vårdnadsbidrag. Vi säger bestämt nej till regeringens planer på att införa ett vårdnadsbidrag. Det är ekonomiskt lättsinne att i nuvarande statsfinansiella läge införa ett nytt bidragssystem. Det är principiellt orimligt att införa ett system som motverkar jämställdheten.
Den besparing som det innebär att förhindra genomförandet av ett vårdnadsbidrag kan uppskattas till 3 miljarder kronor.
Miljöavgifter. Regeringen har i sin skiss till besparingsplan tagit upp ökade miljöavgifter på 8 miljarder kronor. Det finns i förslaget inte någon specificering av vilken typ av åtgärder som avses eller vilka verkningar dessa avgifter kommer att få. Vi vill deklarera att vi är positiva till en ökad användning av miljöavgifter i arbetet för en bättre balans mellan ekonomi och negativa miljöeffekter. Miljöavgifterna skall emellertid inte primärt ses som en inkomst för statskassan. En effektiv styrande miljöavgift kommer successivt att avskaffa sig själv, eftersom den sätts på ett sådant sätt att den stimulerar övergången till andra kemikalier eller andra mindre miljöstörande produktionssätt.
Under den socialdemokratiska regeringsperioden infördes exempelvis avgifter på bekämpningsmedel inom jordbruket och kväveavgifter på större förbränningsanläggningar. Båda avgifterna har på olika sätt återförts till branschen och har fått mycket goda miljöeffekter utan att drabba enskilda företag särskilt hårt. Att på detta sätt återföra avgifterna till branschen finner vi därför vara en bra modell. Även om avgiften därmed inte primärt utgör en inkomstkälla för staten, kan man använda avgifterna på ett klokt sätt t.ex. för att öka sysselsättningen.
Vi föreslår att en parlamentarisk utredning tillsätts för att pröva hur sådana avgifter skall kunna användas för att förbättra miljön och öka sysselsättningen.
I detta sammanhang bör frågan om en avfallsavgift för osorterat industriavfall prövas.
Långsiktiga besparingar
Miljarder kronor
Halverad arbetslöshet 55--60 Effektivare insatser mot ekobrott m.m. 10--20 Ny finansiering av sjukförsäkringen 30 Försvaret 5--6 Flyktingpolitiken 3--4 Jordbruksstödet 1--2 Vårdnadsbidrag 3 Miljö- och punktskatter 8 Breddad bas för mervärdesskatten 2 Ny fastighetstaxering 1
Summa:
118--136 5.5 Vårt budgetalternativ för 1993/94
Vårt budgetalternativ för 1993/94 är utformat med utgångspunkt från de ovan redovisade kraven.
Det finns å ena sidan behov av att nu sätta in mycket kraftfulla stimulanser för att få igång produktion och investeringar och att börja pressa ned arbetslösheten.
Det finns å andra sidan behov av att förstärka statsfinanserna både genom utgiftsnedskärningar och inkomstförstärkningar. När man vidtar sådana åtgärder är det viktigt att minnas att varje utgiftskrona i statens budget är en inkomstkrona på något annat håll i folkhushållet.
Åtgärder som förstärker statens budget minskar medborgarnas köpkraft och sänker därmed aktiviteten och sysselsättningen.
Från tillväxtsynpunkt vore det naturligt att nu undvika varje åtgärd som negativt påverkar hushållens köpkraft. Från statsfinansiell synpunkt är det emellertid angeläget att det finns utrymme för att förändra både utgifter och inkomster på ett sådant sätt som överensstämmer med den långsiktiga inriktningen av den ekonomiska politiken.
Vi har i vårt budgetalternativ valt att redan nu genomföra en rad förändringar som vi bedömer som långsiktigt angelägna, trots att de påverkar köpkraften. Vi har i stället dimensionerat de tillfälliga stimulansåtgärderna så att den samlade effekten skall bli tillräckligt stark för att få igång produktion och investeringar och uppnå den resurstillväxt som vi eftersträvar.
Det betyder att statsfinanserna
-- på kort sikt försvagas genom stimulansåtgärderna
-- men på ett par år kraftigt förstärks såväl genom en bättre BNP-tillväxt som genom de permanenta inkomstförstärkningar och utgiftsminskningar som vi vill genomföra.
Beslut om utgiftsminskningar och inkomstförstärkningar måste därför utformas utifrån principer som står i samklang både med tillväxtpolitiken och fördelningspolitiken. Besparingar och utgiftsminskningar får därför inte utformas på ett sådant sätt att de motverkar den övergripande ekonomisk-politiska strategin om ökad ekonomisk tillväxt.
Denna långsiktiga strategi för att sanera statens budget innebär dock inte att kravet på budgetdisciplin i närtid minskar. Regering och riksdag måste vara mycket återhållsamma både med nya permanenta utgifter och skattesänkningar.
Budgetåret 1993/94 enligt vårt förslag
Budgetförstärkningar Miljarder kronor
-- studiemedel 0,2 -- minskat stöd till jordbruk 1,0 -- besparingar i försvaret 0,6 -- karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen 1,2 -- minskat anslag till flyktingförläggningar 1,1 -- adminstrativa utgiftsminskningar 2,1 -- utebliven komp. i basbeloppsankn. förmåner 1,2 -- nej till vårdnadsbidrag 1,5 -- diverse skattehöjningar 3,0 -- höjd inkomstskatt från 1 jan. 1994 2,0 -- nej till sänkt charterskatt m.m. 0,5 -- nej till sänkt diesoljeskatt 0,3 -- nej till nya regler för pensionssparandet 0,6 -- höjning av avgiften till sjukförsäkringen 3,3 Budgetförsvagningar
-- näringspolitik 1,5 -- åtgärder mot eko-brott 0,1 -- högskola, vuxenstudiestöd m.m. 0,5 -- arbetsmarknadspolitik, nettoutgift 3,0 -- uppskjuten indragning från bostadssektorn 1,5 Tillfälliga stimulansåtgärder
a) inkomstförsvagningar 38 mdr
-- sänkt moms 28 mdr
-- investeringsstimulans 10 mdr* b) budgetförstärkning 14,5--24,5 mdr
-- ökade inkomster 10--20 mdr
-- minskade utgifter via basbeloppet 4,5 mdr * Beslut fattas under budgetåret, men utfallet sker under en längre period.
De 12 miljarderna. I budgetpropositionen i januari föreslog regeringen besparingar på 11,9 miljarder. I vår motion 1992/93:Fi203 förklarade vi socialdemokrater att vi är beredda att medverka till utgiftsminskningar på sammanlagt 11,9 miljarder kronor för budgetåret 1993/94, dvs. besparingar av samma omfattning som regeringen föreslagit. Vi riktade dock stark kritik mot sammansättningen av regeringens sparprogram. Ett sparprogram som skall bli hållbart får inte ensidigt lägga bördorna på arbetslösa, sjuka och gamla. Vi föreslog därför att riksdagen skulle ge regeringen i uppdrag att utarbeta ett samlat, långsiktigt och hållbart program för besparingar och förstärkta statsfinanser, som kunde vinna stöd av en majoritet i riksdagen. Beslut om ett sådant besparingsprogram skulle också, enligt vår mening, fattas tillsammans med ett program för arbete, utbildning och tillväxt. Regeringen valde dock att inte ta fasta på vårt krav på en samlad behandling av besparingar och offensiva åtgärder för ökad sysselsättning. Vi har därför utarbetat ett alternativt förslag. I detta har vi tagit med skattesänkningar som vi sagt nej till, nya besparingsförslag, besparingsförslag som regeringen föreslagit som vi kan acceptera. Samt nej till förslaget om vårdnadsbidraget.
Sammanfattande förslag till besparingar/budgetförstärkningar för budgetåret 1993/94
I. Utgiftsökningar/skattesänkningar vi sagt nej till Mdr
Nej till sänkt charterskatt m.m. 0,5 Nej till sänkt dieseloljeskatt 0,3 Nej till nya regeler för pensionssparandet 0,6
1,4 II. Besparingsförslag i budgetprop. januari 1993 vi kan acceptera
Utebliven kompensation för deprecieringens priseffekt i basbeloppsanknutna förmåner 1,2 Karensdagar inom arbetslöshetsförsäkringen 1,2 Administrativa utgiftsminskningar 2,1
4,5III. Nya s-förslag
Höjning av egenavgift i sjuk- och arbetsskadeförsäkringen 3,3 Besparingar i försvaret 0,6 Nej till ökat stöd till jordbruket 1,0 Minskat anslag till flyktingförläggn. 1,1
6,0 Vårt sparförslag Summa:
11,9 (Regeringens sparförslag 11,9 mdr) IV. Besparingar därutöver
Nej till vårdnadsbidrag 1,5 Nej till utdelning av kapital ur AP-fonderna ca 15,0 6. Skatt efter bärkraft 6.1 Regeringens skattepolitik
Den stora skattereformen 1990--1991 var en mycket viktig strukturreform för den svenska ekonomin. Reformens bärande principer är breda skattebaser, lägre skattekilar och en likformig beskattning av olika inkomster.
Det var vi socialdemokrater som tillsammans med Folkpartiet genomförde reformen. Moderaterna var mot reformen och utsatte den för mycket hård kritik. Efter regeringsskiftet har regeringen steg för steg genomfört moderaternas skattepolitik med inriktning på stora kapitalskattesänkningar. Däremot har skatterna på arbete skärpts.
Det uttalade syftet med denna politik har varit att sänka skatterna för att stimulera produktion och investeringar. Dessa skattesänkningar skulle finansieras genom utförsäljning av statliga företag och fastigheter samt med nedskärningar i välfärden.
Denna politik har inte resulterat i den ökning av tillväxt och sysselsättning som regeringen utlovat. I stället befinner sig Sverige i ekonomisk depression och med ett gap på 10 % mellan faktisk och möjlig produktion, som skapat en arbetslöshet som är på väg mot 14 %. Dessutom har denna politik ökat klyftorna i samhället och allvarligt försämrat statsfinanserna.
6.2 Inkomstförstärkningar på skatteområdet
Regeringen har nu övergett uppfattningen att skattesänkningar är lösningen på alla ekonomiska problem.
I regeringens långsiktiga program för en sanering av statsfinanserna ingår i stället skatte- och avgiftshöjningar på sammanlagt 23 miljarder kronor. Omkring 15 miljarder kronor av dessa inkomstförstärkningar skall förverkligas genom en breddning av momsen, en höjning av olika punkt- och miljöskatter samt en övergång till s.k. rullande fastighetstaxering. Dessutom räknar regeringen med att förstärkt skattekontroll skall öka skatteinkomsterna med ca 4 miljarder kronor.
Momsbreddning. Regeringens skiss till inkomstförstärkningar innehåller inte några preciserade förslag till hur momsbasen skall breddas. Vi är allmänt positiva till en sådan åtgärd. Regeringen räknar med att en allmän momsbreddning kan förstärka budgeten med ca 2 miljarder kronor. En sådan åtgärd leder inte bara till samhällsekonomiska vinster utan förstärker också momsens ställning som en viktig inkomstkälla för staten. Dagspressen är ett område som är befriat från moms. Det är mot den bakgrunden viktigt att en momsbreddning inte förstärker koncentrationen inom tidningsbranschen.
Höjda punkt- och miljöskatter. Genom skattereformen togs ett viktigt steg mot en ökad användning av avgifter och skatter som ett instrument i miljöpolitiken. Några konkreta förslag till ökade miljöskatter redovisas inte i kompletteringspropositionen. Det finns inte heller någon bedömning av effekterna av att, som regeringen föreslår, öka miljöskatterna med ca 8 miljarder kronor.
Vi är positiva till en ökad användning av skatter som miljöpositiva instrument. Mot denna bakgrund föreslår vi att en parlamentarisk utredning tillsätts med uppgift att pröva hur en skärpt miljöbeskattning både kan användas för att stärka statsfinanserna och för att förbättra miljön.
Rullande fastighetstaxering. Regeringen aviserar en övergång till rullande fastighetstaxering. Hur ett sådant förslag närmare skall utformas redovisar man dock inte. En rullande fastighetstaxering innebär att en fastighet omtaxeras varje år i stället för vart femte år som är regel i dag. Med en rullande fastighetstaxering undviks stora och språngvisa förändringar i taxeringsvärden och fastighetsskatt.
Detta bidrar därför till att öka stabiliteten på fastighetsmarknaden och till en bättre anpassning mellan rådande priser på marknaden och taxeringsvärden på olika fastigheter. Vi är därför nu liksom tidigare positiva till att byta till ett system med rullande fastighetstaxering.
Skärpt skattekontroll och effektivare skatteindrivning. Vi föreslår att en utredning tillsätts som snabbt kan presentera ett konkret förslag till en avgiftsfinansierad skatterevision. Genom en effektivare skattekontroll och indrivning av olika skatter är det möjligt att öka skatteinkomsterna med minst 10 miljarder kronor, kanske med 20--30 miljarder kronor.
Vi har föreslagit att 100 miljoner kronor satsas i kampen mot ekobrottsligheten varav 25 miljoner kronor skall gå till skatteförvaltningen. Dessa förslag har i riksdagen avslagits av den borgerliga riksdagsmajoriteten. I kompletteringspropositionen anges att regeringen bör kunna medge skattemyndigheterna merutgifter för nästa budgetår med omkring 20 miljoner kronor för särskilda insatser vad gäller mervärdesskatten. Vi godtar detta men upprepar våra krav från i januari om en resursförstärkning till skatteförvaltningen med ytterligare 25 miljoner kronor.
Skärpta skatteregler. Förutom en effektiv skattekontroll är det viktigt att skattemyndigheterna utrustas med legala instrument som är tillräckligt effektiva för att bekämpa olika former av skattesmitning. Vi vill därför med skärpa tillbakavisa sådana förslag till regeländringar som minskar effektiviteten i skattekontrollen utan att förslagen är motiverade av tunga rättssäkerhetsskäl. Ett sådant exempel till regeländring är beslutet att avskaffa skatteflyktslagen. Vi föreslår på nytt att denna lag återinförs så snabbt som möjligt.
Höjda egenavgifter i sjukförsäkringen. I år har första steget tagits i en reformering av sjukförsäkringen med inriktning på att nuvarande arbetsgivaravgifter successivt ersätts med egenavgifter som betalas av löntagarna själva. Den i år införda egenavgiften tas ut med 0,95 % av den pensionsgrundande inkomsten.
Det är viktigt att fortsätta denna finansiella uppbyggnad av sjukförsäkringen under resten av 1990-talet. Den fortsatta omläggningen av finansieringen bör bygga på en utformning som innebär att egenavgiften betalas över skattsedeln och med lika stor procentsats oberoende av de försäkrades hälsorisker. Denna omläggning innebär gradvis en förstärkning av statsfinanserna under resten av 1990- talet med ca 30 miljarder kronor. Vi föreslår därför att egenavgiften från 1994 höjs till 1,9 % av inkomsten. Avgiften bör utformas på ett fördelningspolitiskt godtagbart sätt.
Höjning av statsskatten på inkomster över brytpunkten. Ett långsiktigt och omfattande program för att sanera statsfinanserna kommer utan tvekan att ställa stora krav på folkhushållet och innebära svåra uppoffringar för flertalet hushåll. För att en sådan politik skall lyckas är det nödvändigt att den har en bred förankring i samhället.
Det är därför utomordentligt viktigt att ett saneringsprogram för statsfinanserna innehåller åtgärder som har en tydlig fördelningsprofil i den meningen att de också belastar grupper med både arbete och goda inkomster.
En höjning av den statliga inkomstskatten för grupper med de högsta inkomsterna tillgodoser väl dessa krav på rättvisa och bygger dessutom på principen om skatt efter bärkraft, som är en viktig del i en socialdemokratiskt skattepolitik. Vi föreslår att statsskatten höjs med 5 % till 25 % på inkomster över brytpunkten, som motsvarar en beskattningsbar inkomst på 190 600 kronor, dvs. en bruttoinkomst på nästan 202 000 kronor. Åtgärden skall genomföras från 1994 och beräknas förstärka statsinkomsterna med ca 4 miljarder kronor på helåret.
Statens inkomst från den höjda skatten skall tillföras arbetsmarknadsfonden och bidra till att finansiera åtgärder mot arbetslösheten. Den extra skattebelastningen bör utgå till dess balans mellan utgifter och inkomster uppnås i arbetsmarknadsfonden.
Den föreslagna skattehöjningen har positiva fördelningseffekter genom både dess användning och det faktum att den uteslutande belastar grupper med de högsta inkomsterna. Med denna fördelningsprofil bedömer vi att åtgärden inte kommer att få mer negativa effekter på hushållens konsumtionsbenägenhet och efterfrågan i ekonomin. Eftersom berörda grupper i regel har en hög sparbenägenhet blir nämligen dessa effekter relativt begränsade.
6.3 Momssänkning
Vi föreslår en allmän momssänkning med 5 % från 1 juli 1993 som skall gälla till utgången av 1994. Momsen föreslås således utgå med 20 % på all konsumtion med undantag av livsmedel, persontransporter samt hotell- och restaurangtjänster där skattesatsen blir 16 %.
Momssänkningen uppgår på ett år till ca 28 miljarder kronor. Tar man emellertid hänsyn till att en momssänkning indirekt minskar vissa basbeloppsanknutna statsutgifter blir budgetförsvagningen omkring 23,5 miljarder kronor. Med fullt prisgenomslag i konsumentledet bidrar åtgärden till att minska inflationen med ca 3,4 % (KPI-effekt).
Tar man också hänsyn till åtgärdens effekter på produktion samt statens inkomster och utgifter kommer emellertid budgeteffekten att bli väsentligt lägre än dessa belopp.
6.4 Skattesänkningar under våren 1993
Regeringen har under våren lagt förslag om sänkningar av vissa skatter eller förändring av skatteregler som leder till en budgetförsvagning. Det gäller bl.a. förslag om slopande av charterskatten m.m., sänkt dieseloljeskatt samt en sänkning av avkastningsskatten på pensionssparande och övergång till individuellt pensionssparande.
Vi har i motioner yrkat avslag på dessa ofinansierade skattesänkningar som sammantaget leder till en budgetförsvagning med ca 1,4 miljarder kronor. Vi vidhåller vår tidigare uppfattning och yrkar därför avslag på dessa skattesänkningar.
Övriga skatteförslag
Oförändrade ränteavdrag. I vår januarimotion om skattepolitiken har vi lagt flera förslag som får budgetkonsekvenser (se motion 1992/93:Sk354). Som exempel på dessa förslag utgör en omläggning av energiskatten, justering av skatteskalan för sänkningen av kronans fallande värde, en höjning av kapitalskatten till 30 % på kapitalinkomster (inklusive aktievinster), kapitalförsäkringar och värdepappersfonder. Dessa förslag som utgör både avslag på regeringens skattesänkningar och egna förslag. De bidrar till en budgetförstärkning med ca 3 miljarder kronor för budgetåret 1993/94.
Av dessa förslag finns skäl att närmare utveckla argumenten för att behålla kapitalskatten till 30 % och avräkningen i skatteskalan för att kronan har fallit i värde.
Krisuppgörelsen om den ekonomiska politiken innebär att kapitalskatten skall förbli 30 % och att denna nivå även skall omfatta aktievinster. Vi upprepar vårt tidigare förslag att kapitalskatten skall förbli 30 % även efter 1994 och att denna höjning genomförs på aktievinster redan från nästa år.
Det finns starka skäl för att tills vidare behålla en kapitalskatt på 30 %. Det bidrar till en skattemässig likformighet mellan arbets- och kapitalinkomster. Den innebär att ränteavdragens värde återställs vilket motverkar den kraftiga nedgången på fastighetsmarknaden.
Regeringens minskning av ränteavdragen med 5 procentenheter ökar villaägarnas kapitalkostnader med 7 %, som leder till motsvarande prissänkning på fastigheter och bostadsrätter. En ytterligare värdeminskning innebär också att banker och bostadsinstitut drabbas av större kreditförluster då flera hushåll får ökade svårigheter att klara av sina avbetalningar på lånen. Genom att behålla nuvarande nivå på ränteavdragen kan detta hot undanröjas. En samtidig höjning av kapitalskatten och ränteavdragen är statsfinansiellt neutral. Skärpning av skatten på aktievinster förstärker dock budgeten med omkring 500 miljoner kronor.
Avräkning i skatteskalan för sänkningen av kronans värde. Regeringen avser att ingen grupp skall få kompensera sig för den standardsänkning som blir effekten av att kronan har sjunkit i värde. Pensioner och andra basbeloppsanknutna förmåner skall därför inte räknas upp med den del av inflationen som beror på att kronan fallit i värde. Vi delar denna uppfattning.
Däremot hävdar regeringen att man inte bör göra motsvarande avräkning vid den årliga uppräkningen av brytpunkten och grundavdraget. Detta är anmärkningsvärt mot bakgrund av regeringens ambition att ingen grupp skall få kompensation för sänkningen av kronans värde. Skall denna princip tillämpas är det för oss socialdemokrater självklart att den bör omfatta alla grupper i samhället. Det är därför inte acceptabelt att som regeringen skriva ut fribrev till en viss grupp som får sina inkomster skyddade.
Vi anser därför att effekten på inflationen av kronans fallande värde också avräknas vid uppräkning av brytpunkten och vid beräkning av grundavdraget. Denna åtgärd förstärker budgeten med 600 miljoner kronor för 1994.
6.5 Kommunalskatten
Under avsnitt 7 utvecklar vi närmare vår inställning till regeringens förslag att slopa skattestoppet och koppla denna åtgärd till en motprestation från kommunerna att inte höja skatten. Vi införde visserligen skattestoppet 1991. Denna åtgärd, som var tillfällig, genomfördes emellertid som ett led i en politik för att bevara vissa av skattereformens resultat. Däremot har vi varit motståndare till en förlängning av skattestoppet. Ett långvarigt skattestopp innebär ett allvarligt ingrepp i den kommunala självstyrelsen.
Det finns risk för att de kommuner som har möjligheter att sänka skatten inte skulle göra detta som en följd av ett långvarit skattestopp. Dessutom innebär ett skattestopp i kombination med nuvarande statsbidragssystem att nuvarande skillnader och orättvisor mellan olika kommuner kvarstår.
Vi vill därför avveckla det kommunala skattestoppet, men vill göra det på ett sätt som minskar behovet av skattehöjningar. Vår omläggning av den ekonomiska politiken bidrar till att öka kommunernas skatteinkomster och minska kostnaderna för arbetslösheten. Detta leder till att behovet av skattehöjningar i kommun och landsting minskar kraftigt.
I dag betalar, som ett resultat av skattereformen, 85 % av inkomsttagarna enbart kommunalskatt. Det är ett stort värde att skatten på arbete för denna stora majoritet av befolkningen kan ligga kvar på nuvarande nivå, som i dag motsvarar en genomsnittlig kommunalskatt på drygt 31 %.
7. Kommunernas ekonomi
Kommunerna står inför betydande ekonomiska problem, som tvingar fram nedskärningar på område efter område. Samtidigt ställs kommunerna inför ökade behov inom skola och äldreomsorg.
Svårigheterna för kommunerna beror dels på den allmänna tillbakagången i ekonomin, dels på regeringens åtgärder gentemot kommunerna.
Förra året beslutade riksdagen om ett nytt system med generella statsbidrag samt en permanent indragning på 7,5 miljarder kronor från kommuner och landsting samt ett förlängt skattestopp. Vi socialdemokrater accepterade övergången till generella statsbidrag, men avvisade regeringens förslag till fördelningsnycklar för det nya statsbidragsystemet. Vi avvisade också förslaget om att dra in 7,5 miljarder kronor från den kommunala sektorn och vi avvisade det förlängda skattestoppet.
7.1 Statsbidragssystemet
Vi kan nu studera effekterna av regeringens politik mot kommunerna. Det statsbidragssystem som riksdagen beslutade om är på väg att haverera. Bidragssystemet innehåller betydande element av godtycke. Det är orättvist eftersom rika kommuner kan stå utanför. Systemet har inlåsningseffekter som motverkar förändringar. Slutligen är budgetförutsättningarna oklara.
Regeringen tvingas nu ändra övergångsreglerna.
7.2 Indragningarna från kommunerna
När det gäller indragningen från kommunerna har den ''rundgång'' som vi varnade för nu inträffat. Vad som hänt är att staten flyttat över en del av det statliga budgetunderskottet till kommunerna, vilket leder till arbetslöshet i kommunerna. Regeringens bedömning i kompletteringspropositionen innebär att sysselsättningen i kommunerna minskar med 120 000 personer åren 1992--1998. Det innebär att kommunerna i sin tur flyttar tillbaka underskottet till staten via a-kassan och arbetsmarknadsfonden. Genom denna omflyttning av underskottet har således ett antal personer blivit arbetslösa vilket gör det svårt att upprätthålla en god service.
7.3 Skattestoppet
Regeringen har nu tvingats ge upp planerna på ett förlänga skattestoppet ytterligare ett år. Det kommunala skattestoppet kommer automatiskt att upphöra vid årsskiftet. Men i praktiken behåller regeringen ett skattestopp genom utformningen av villkoren för att få del av de medel som avsatts för kommunsektorn.
Regeringen föreslår i kompletteringspropositionen att kommunsektorn tillförs 4,2 miljarder kronor under 1994 av de skattemedel som tillkommer när grundavdraget i inkomstskatten sänks vid ingången av 1994. Som villkor föreskrivs att den kommunala utdebiteringen inte höjs under 1994.
Avräkningen baseras på antalet invånare i kommunen. Därigenom skapas en betydande orättvisa mellan olika kommuner beroende på inkomstförhållandena. Även från ett antal andra utgångspunkter kan regeringens metod ifrågasättas.
7.4 Vår syn på den kommunala ekonomin
Det är viktigt att värna om och utveckla den kommunala självstyrelsen. En sådan strävan förutsätter att kommunerna kan påverka sin ekonomi även via beskattningsrätten. Medborgarnas valda representanter skall inför sina väljare ha det slutliga ansvaret för kommunens verksamhet och ekonomi.
Det är samtidigt angeläget att undvika höjningar av den kommunala skatten. Den för kommunerna mest angelägna åtgärden är att den ekonomiska politiken läggs om i syfte att bryta depressionen och få till stånd en ökad sysselsättning, främst i näringslivet. En sådan utveckling förstärker kommunernas skattekraft och minskar behovet av skattehöjningar.
När det gäller villkoren för de 4,2 miljarder som regeringen vill tilldela kommunerna under 1994 när grundavdraget sänks har vi följande uppfattning. Vi kan inte godta regeringens förslag. I stället vill vi att tilldelningen av medlen villkoras med att respektive kommun medverkar till att hävda arbetslinjen. Villkoren bör utformas så att en kommun, som skall ha del av medlen, förbinder sig att inte verkställa uppsägning av personal på grund av arbetsbrist under tiden från den 1 juli 1993 till den 31 december 1994. Syftet skall vara att i första hand finna nya arbetstillfällen eller utbildning till ett nytt arbete utanför kommunen och i sista hand utföra arbete i kommunen under den förlängda uppsägningstiden. Vi utvecklar detta förslag närmare i vår arbetsmarknadspolitiska motion.
När det gäller den kommunala ekonomin i övrigt råder det nu en stor osäkerhet om de framtida spelreglerna, framför allt om de finansiella ramarna för att klara de växande behoven och om regeringens avsikter med det senaste presenterade greppet om ''realt oförändrade utgifter''. Det är nödvändigt att nu snabbt skapa klarhet så att kommunerna kan få rimliga förutsättningar att uppfylla sina åtaganden mot medborgarna.
Vi föreslår därför att en parlamentariskt sammansatt beredning tillsätts. Den bör få till uppgift klarlägga de ekonomiska ramarna för kommunernas verksamhet under 1990-talet. Den bör också få till uppgift att granska rundgången mellan stat och kommun och a-kassa som en följd av regeringens åtgärder att lägga ut en del av underskottet till kommunerna. En tredje uppgift bör vara att arbeta fram ett rättvist statsbidragssystem, som kan undanröja de skadliga effekterna i det nuvarande systemet. Vi slår vakt om principen om ett samlat statsbidrag till varje kommun. Vi vill skapa ett system som är överblickbart och förutsebart såväl för staten som för kommunerna. Det måste läggas upp så att alla kommuner deltar och medverkar i skatteutjämningen. Det måste skapa rättvisa mellan kommunerna.
7.5 Vår syn på den kommunala verksamheten
Vi ser positivt på strävan att främja konkurrens inom den kommunala sektorn. Det är emellertid en stor och principiell skillnad mellan att utsätta kommunal verksamhet för konkurrens och att privatisera den. Vi vill starkt varna för en utveckling mot privata monopol. Vi vänder oss emot att privatiseringen av kommunal verksamhet forceras fram oavsett vilken verksamhet det gäller. All kommunal verksamhet lämpar sig inte för entreprenad.
Regeringen bör därför ta initativet till en fortlöpande studie av hur frågorna om konkurrensförhållandena och privatiseringen utvecklas i den kommunala sektorn.
När det gäller kvaliteten på tjänsterna inom vård och omsorg måste väl definierade och höga krav ställas gentemot entreprenörer. Rättssäkerheten och reglerna för sekretess och lika behandling, möjligheterna till insyn och kvalitetsbedömning av verksamheten måste tryggas om kommunerna väljer att lägga ut verksamheten till annan utförare. Det bör också läggas fast i lag att verksamhet som läggs ut på entreprenörer skall bedrivas på ett sådant sätt att likställighetsprincipen kan upprätthållas.
8. Övriga frågor
Postgirots ensamrätt till statliga betalningar
Riksdagen har beslutat att Postgirots ensamrätt till de statliga betalningarna skall upphöra. Avregleringen inleddes redan förra året med att Postgirots float-tid för statliga betalningar förkortades till en dag. I stället har riksdagen infört en kostnadsbaserad ersättning till Postgirot för upprätthållande av rikstäckande kassaservice. Regeringens förslag att successivt minska ersättningsnivån har på socialdemokratiskt initiativ avvisats av riksdagen.
En avsikt med att avreglera betalningsmarknaden är att genom konkurrens på lika villkor skapa betalningssystem som är kostnadseffektiva. En annan avsikt är att göra det möjligt för myndigheter och allmänhet att välja betalningssystem.
När riksdagen senast behandlade frågan (bet. 1992/93:FiU20) konstaterades att effektiviteten i betalningssystemet förutsätter konkurrens på lika villkor. För att det skall råda konkurrensneutralitet förutsätts vidare att Postgirot kan förmedla betalningar till och från banksystemet genom debiteringar av bankkonton, s.k. autogiro.
Riksrevisionsverket har i en skrivelse till regeringen konstaterat att affärsbankerna och Postgirot ännu inte nått fram till en överenskommelse som innebär att Postgirot kan förmedla betalningar på alla bankers konton. Vidare anförs i propositionen att målet är att förordningen om skyldigheten om att använda Postgirot för statliga betalningar skall upphöra från den 1 juli 1993.
Avsikten med att till fullo avreglera betalningsmarknaden är att skapa konkurrens och valfrihet. Verklig konkurrens uppstår dock först när Postgirot och bankerna kan förmedla betalningarna på ett likartat sätt. En förutsättning för att detta skall kunna ske är att Postgirot får möjlighet att förmedla betalningarna på alla bankers konton samt att Postgirots verksamhetsramar i övrigt anpassas.
Att avveckla Postgirots ensamrätt till statliga betalningar innan det finns förutsättningar för konkurrens på lika villkor innebär en stor risk för att bankerna genom bankgirosystemet får monopol på förmedling av betalningar till och från privatpersoners bankkonton. Ett gammalt monopol kommer i så fall att avlösas av ett nytt monopol. Avvecklingen av Postgirots ensamrätt bör anstå till dess att verkligt fri konkurrens etablerats.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på proposition 1992/93:150 godkänner de riktlinjer för den ekonomiska politiken som anförts i motionen,
2. att riksdagen avslår det förslag till långsiktigt program för att sanera statsfinanserna som förordats i propositionen,
3. att riksdagen med avslag på propositionen beslutar godkänna de allmänna riktlinjerna för budgetregleringen som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en avveckling av Postgirots ensamrätt till statliga betalningar inte bör ske förrän Postgirot fått möjlighet att förmedla betalningar till och från banksystemet genom debitering av bankkonton,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen och Riksbanksfullmäktige till känna vad i motionen anförts om penningpolitiken,
6. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts med uppgift att snabbutreda vilka åtgärder som kan vidtas för att stabilisera fastighetsmarknaden och därmed minska statens kostnader för bankstödet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den planerade extra höjningen av boendekostnaderna om 3 000 000 000 kr uppskjuts tills fastighetsmarknaden har stabiliserats enligt vad i motionen anförts,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en utredning tillsätts med uppgift att skyndsamt presentera förslag om hur näringslivets investeringar kan främjas inom en ram av 10 000 000 000 kr under åren 1993 och 1994,
9. att riksdagen beslutar ge AP-fonden en utökad ram på 10 000 000 000 kr för aktieplaceringar i små och medelstora företag,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den kraftfullt bör stödja initiativ i de internationella organisationerna som syftar till att stärka insatserna för tillväxt och bekämpa arbetslösheten,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sjukförsäkringen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de arbetsgivaravgifter som nu tillförs sjukförsäkringen i fortsättningen tillförs Arbetsmarknadsfonden,
13. att riksdagen beslutar att avgiften enligt 1 § lagen om allmän sjukförsäkringsavgift höjs till 1,9
% från den 1 januari 1994,
14. att riksdagen beslutar att sjukförsäkringsavgiften i lagen (1981:691) om socialavgifter fr.o.m. den 1 januari 1994 skall vara 7,23
%,
15. att riksdagen beslutar att arbetsmarknadsavgiften i lagen (1981:691) om socialavgifter fr.o.m. den 1 januari 1994 skall vara 3,15
%,
16. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en skuldsaneringslag,
17. att riksdagen hos regeringen begär en samlad redovisning av åtgärder som vidtagits eller planerats inom socialförsäkringen och hur dessa uppfyller kravet på rationalitet och trygghet för individen,
18. att riksdagen beslutar att försvarskostnaderna för budgetåret 1993/94 skall minska med 600 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
19. att riksdagen beslutar att jordbruksstödet för budgetåret 1993/94 skall minska med 1 000 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
20. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts för att bedöma hur miljöavgifter skall kunna användas för att förstärka statsfinanserna och förbättra miljön,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny fastighetstaxering och breddad bas för mervärdesskatten,
22. att riksdagen beslutar att Invandrarverkets anslag skall minska med 1 100 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
23. att riksdagen beslutar att den tidigare gällande skatteflyktslagen återinförs,
24. att riksdagen hos regeringen begär en skyndsam utredning om vad i motionen anförts om avgiftsfinansierad skatterevision,
25. att riksdagen beslutar att den årliga uppräkningen av såväl grundavdrag som brytpunkt i skatteskalan för arbetsinkomster korrigeras för den del av inflationen som är ett resultat av att kronan har fallit i värde och att denna avräkning skall bygga på Konjunkturinstitutets bedömning av den s.k. deprecieringseffekten,
26. att riksdagen beslutar att den statliga inkomstskatten fr.o.m. den 1 januari 1994 höjs till 25
% på inkomster över brytpunkten,
27. att riksdagen beslutar att den föreslagna inkomstskattehöjningen används för att finansiera kostnaderna för arbetslösheten och att skattehöjningen gäller till dess att Arbetsmarknadsfondens inkomster och utgifter är i balans,
28. att riksdagen beslutar att mervärdesskatten under tiden den 1 juli 1993--den 31 december 1994 utgår med 20
% av beskattningsvärdet dock med 16
% av beskattningsvärdet för serveringstjänster, persontransporter och sådana livsmedel som i dag har en mervärdesskatt på 21
%,
29. att riksdagen beslutar att skattesatsen på fysiska personers och dödsbons kapitalinkomster skall vara 30
% även efter år 1994,
30. att riksdagen beslutar att skatten på reavinster på aktier och andra finansiella instrument som beskattas enligt aktievinstreglerna skall vara 30
% fr.o.m. den 1 januari 1994,
31. att riksdagen beslutar att skattesatsen på avkastning av kapitalförsäkringar och på värdepappersfonder skall vara 30
% fr.o.m. den 1 januari 1994,
32. att riksdagen beslutar att införa en ny energibeskattning för industrin i enlighet med det i motion 1992/93:Sk354 redovisade förslaget,
33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att bekämpa ekobrottsligheten och olika former av skatteundandragande,
34. att riksdagen beslutar att utöver vad regeringen föreslagit anvisa 62 000 000 kr till Rikspolisstyrelsen för ekobrottsbekämpning, att användas på det sätt som redogörs för i motion 1992/93:Ju817,
35. att riksdagen beslutar att utöver vad regeringen föreslagit anvisa 4 500 000 kr till kronofogdemyndigheternas specialindrivningsenheter,
36. att riksdagen beslutar att utöver vad regeringen föreslagit anvisa 6 500 000 kr till Riksåklagaren för utökning av antalet tjänster som eko åklagare samt utbildning av ekobrottsåklagare,
37. att riksdagen beslutar att utöver vad regeringen föreslagit, anvisa 25 000 000 kr till Riksskatteverket för utökning av antalet tjänster samt utbildning av skatterevisorer,
38. att riksdagen beslutar att, utöver vad regeringen föreslagit, anvisa 2 000 000 kr till Tullverket för att öka spanings- och utredningsinsatser mot internationell ekonomisk brottslighet riktad mot Sverige,
39. att riksdagen beslutar att dieseloljeskatten skall vara 1:35 kr/l och att nuvarande nivå på fordonsskatten för tyngre dieseldrivna lastbilar och släpvagnar skall gälla tills vidare,
40. att riksdagen beslutar att återinföra charterskatten,
41. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur beslutet om slopandet av förpackningsskatten skall finansieras,
42. att riksdagen beslutar att avkastningsskatten på privata pensionsförsäkringar skall vara 10
%,
43. att riksdagen beslutar att individuellt pensionssparande utan försäkringsinslag inte skall berättigas till ett allmänt avdrag på det sätt som i dag gäller för privata pensionsförsäkringar (p-försäkringar),
44. att riksdagen beslutar att avslå 2 § i förslaget till lag med särskilda bestämmelser om utbetalning av skattemedel för år 1994,
45. att riksdagen beslutar att 2 § i motionens förslag till lag med särskilda bestämmelser om utbetalning av skattemedel för år 1994 skall villkora kommunernas och landstingens rätt att behålla den ökning av skattekraften som minskade grundavdrag medför i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 7 maj 1993 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)