När den s k inre marknaden under 1993 öppnas i flertalet europeiska länder ökar möjligheterna till fri handel med bl a varor, tjänster och kapital. En sådan utveckling är önskvärd och bör åtminstone på sikt kunna sänka kostnader i produktion och förvaltning genom ökad konkurrens.
Även inom bygg- och bostadssektorn i Sverige finns all anledning att stimulera konkurrensen i syfte att sänka och rationalisera verksamheten.
Regler för näringsverksamhet, konkurrens och upphandling måste därför skapas.
Regeringen har nyligen lämnat två propositioner i dessa frågor. Den ena gäller offentlig upphandling (prop 1992/93:88) och reglerar dessa frågor främst för stat, landsting och kommuner. Den andra gäller ny konkurrenslagstiftning (prop 1992/93:56) och reglerar övrig verksamhet.
En central fråga blir därför var gränsen ska dras mellan offenlig och övrig verksamhet när det gäller tillämpningen av EGs och EES-avtalets regler.
I propositionen om offentlig upphandling behandlas frågan om vilka statliga myndigheter, kommunala organ samt övriga kommunala verksamheter som ska omfattas av lagen, dvs ska betraktas som ''upphandlande enhet'' i lagens mening. I lagförslaget (1 kap, 6§) sägs:
Termen upphandlande enhet innefattar sådana bolag, föreningar och stiftelser som har inrättats för att fullgöra uppgifter i det allmännas intresse och inte har en industriell eller kommersiell karaktär.
Detta innebär att sådana enheter ska omfattas av lagen som uppfyller båda kraven, nämligen att vara ägt av kommunen samt bedriva en icke konkurrensutsatt verksamhet.
De kommunalt ägda bostadsföretagen och stiftelserna uppfyller naturligtvis det första kriteriet. Däremot uppfyller de inte det andra kriteriet, eftersom de utan tvekan är utsatta för konkurrens på bostadsmarknaden. Sedan de särvillkor som tidigare gällt för dessa företag och stiftelser inom kort är helt avskaffade, måste de arbeta på helt lika villkor som alla andra aktörer på bygg- och bostadsmarknaden. De bedriver tveklöst sådan verksamhet som redan är utsatt för konkurrens, de måste genom aktiv marknadsföring aktivt erbjuda sina bostäder, lokaler och sin service och de kan dessvärre gå i konkurs om verksamheten från ekonomisk utgångspunkt inte är sund.
I propositionen anför regeringen (sid 40) att syftet med förslagen är att upphandling ska utsättas för marknadens villkor. Vidare sägs i propositionen att ''om däremot företagen i fråga är utsatta för konkurrens och bedriver sin verksamhet på helt affärsmässiga villkor, föreligger i en mening redan förutsättningar för en affärsmässig upphandling. I en sådan situation finns det inte någon särskild anledning att via regler föreskriva hur upphandlingen ska gå till.''
Slutligen anförs i propositionen (sid 41) att ''vad jag nu i korthet anfört innebär att det förhållandet att det allmänna äger företaget inte ensamt spelar någon avgörande roll. Man får väga in i bedömningen även den verksamhet som företaget i frågan bedriver. Om det offentliga ägandet inte medför att företaget har en inriktning eller en verksamhet som innebär att företaget tillhör någon i viss mening skyddad del av förvärvsverksamheten, skall det inte tillämpa lagen.''
SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) har i yttrande till regeringen i mars 1992 enhälligt yrkat på att lagen om offentlig upphandling inte ska anses tillämplig på kommunalt ägda bostadsföretag och stiftelser.
Till saken hör att Boligministeriet i Danmark har skrivit till EG-kommissionen (DG III) och begärt att kommissionen ska ta ställning till om allmännyttiga bostadsföretag ska omfattas av reglerna för offentlig upphandling. I väntan på beskedet har Boligministeriet i Danmark beslutat att tillämpningen av reglerna om offentlig upphandling ska uppskjutas. Samma tolkning görs av regeringarna i Tyskland och Holland.
Mot denna bakgrund anser jag att kommunalt ägda bostadsföretag och stiftelser klart är utsatta för sådan konkurrens och bedriver sådan verksamhet att de inte ska omfattas av lagen om offentlig upphandling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lagen om offentlig upphandling inte skall vara tillämplig på kommunalt ägda bostadsföretag.
Stockholm den 20 november 1992 Karin Starrin (c)