I vissa EG-länder har de offentliga enheter som berörs av direktiven om offentlig upphandling av tjänster rätt att ge koncession till en leverantör som åtar sig att tillhandahålla en offentlig tjänst.
Rätten att ge koncession ifrågasattes inte av EG- kommissionen eller EG:s ministerråd när reglerna för offentlig upphandling av tjänster utarbetades inom EG.
Kommissionen ville emellertid i sitt förslag till ministerrådet (Official Journal 25.9 COM (91) 322 def. -- SYN 293) att koncessioner skulle anmälas och införde därför en supplerande bestämmelse i syfte att skapa insyn i koncessionsgivandet.
Koncessioner omnämns dels i den inledande texten, dels i artikel 1 a vi) och artikel l h).
Koncessionen betraktas som väsensskild i förhållande till upphandling av tjänst och en rättighet som den offentliga upphandlande enheten kan använda sig av.
Kommissionsförslaget säger i artikel 1 a:
Public services are contracts for pecunary interest concluded in writing between a service provider and a contracting authority, which are not: -- -- --
(vi) Public service concessions in the sense of point (h).
I artikel 1 h) definierade kommissionen koncessionen så här:
A public service concession is a contract other than a public works concession in the meaning of Article 1 (d) of Directive 71/305/EEC, concluded between an authority and another entity of its choice whereby the former transfers the execution of a service to the public lying within its responsability to the latter and the latter agrees to provide the activity in return for the right to exploit the service or this right together with payment.
I en EG-rapport som ligger till grund för den offentliga upphandlingen motiveras skillnaden mellan koncession och upphandling på följande sätt:
En koncession av en offentlig tjänst har som mål att betjäna allmänheten med denna tjänst, medan upphandling av en tjänst avser leverans av en tjänst till den offentliga myndigheten.
Koncessionstagaren accepterar den ekonomiska risk som det innebär att tillhandahålla den offentliga tjänsten i utbyte mot utsikten att kunna förverkliga en vinst, medan den som avger ett anbud söker sin vinst i det mera begränsade sammanhang som priset för den levererade tjänsten innebär.
Förutom den skilda rättsliga karaktär som präglar koncessionen i förhållande till upphandlingen motiveras särbehandlingen av att koncessionstagaren tar större ekonomiska risker än leverantören.
Det företag som åtar sig en totalentreprenad av en tjänst genom koncession underställs därför inte de krav som bedöms vara nödvändiga inom ramen för ett anbudsförfarande.
Under behandlingen av direktivförslaget om tjänster i EG:s ministerråd togs de hänvisningar som fanns om koncession bort.
Det innebär att den av ministerrådet beslutade direktivtexten (92/50) blev mindre sträng än kommissionens förslag. Koncessioner regleras därmed inte alls och den anmälningsplikt som var kärnan i kommissionens förslag ströks.
EG:s regler om offentlig upphandling ställer alltså inga hinder i vägen för de svenska offentliga enheter som berörs av direktivet att använda sig av koncessioner. Detta ligger helt i linje med att inom vissa områden måna om det svenska nationella självbestämmandet och vårt traditionella kommunala självstyre.
Ett konkret fall kan vara att kommunfullmäktige beslutar att den kommunala barnomsorgen ges i koncession till ett föräldrakooperativ.
Denna rätt har emellertid den offentliga upphandlande enheten på varje enskilt tjänsteområde.
Underlåtenheten att i propositionen analysera den process som föregick EG-direktivets slutliga antagande är av principiellt allvarlig natur. I stort sett har texten inkorporerats kritiklöst i den svenska lagstiftningen utan att den svenska lagstiftaren haft klart för sig de rättsprinciper som väglett EG:s medlemsstater och EG:s institutioner när direktivet behandlats. Dessa principer måste beaktas eftersom de kommer att ha stor betydelse för tillämpningen av direktivet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpningen av den svenska lagstiftningen om offentlig upphandling i förhållande till EG:s direktiv till medlemsstaterna.
Stockholm den 20 november 1992 Inga-Britt Johansson (s) Marianne Carlström (s) Reynoldh Furustrand (s) Anita Johansson (s) Nils T Svensson (s)