I den socialdemokratiska motionen i anledning av proposition 1992/93:50 om den ekonomiska politiken, utgör sysselsättningsfrågan en viktig del. I partimotionen hemställes att regeringen snarast skall återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder som kan bidra till ökad sysselsättning. Med instämmande i vad som föreslås i partimotionen vill vi anföra följande beträffande sysselsättningen i Gävleborgs län.
Arbetslösheten i Gävleborg är f.n. 12,5 %. Inom vissa sektorer, t.ex. bygg och anläggning, är arbetslösheten 30% och enligt bedömningar från bl.a. byggentreprenörsförbundet kan siffran stiga till uppemot 40 % redan i vinter.
Gävleborgs län är redan tidigare hårt drabbat av strukturrationaliseringar inom såväl privat som offentlig sektor. Nedläggningen av regementet I 14, omstruktureringar inom bl.a. Posten och Vägverket har tillsammans med svårigheter inom näringslivet i allmänhet och basindustrin i synnerhet, lagt grunden för en mycket allvarlig situation i Gävleborg.
Enligt vår mening krävs nu offensiva och kraftfulla insatser i vårt län. Utöver de generella insatserna som redovisas i den särskilda socialdemokratiska partimotionen vill vi understryka behovet av snabba åtgärder för att förbättra arbetsmarknadsläget i Gävleborg.
Sedan oktober 1987 har Gävle, Söderhamn, Hudiksvall och Sundsvalls kommuner arbetat aktivt för att få till stånd ett snabbtåg på sträckan Sundsvall--Stockholm. Riksdagen har redan fattat beslut om att tidigarelägga denna utbyggnad. Vi anser det nu vara utomordentligt angeläget att projektet blir verklighet i full skala.
De fyra berörda kommunerna har tillsammans med länsstyrelserna i respektive län kommit överens om att tillskjuta den av regeringen begärda ekonomiska egeninsatsen för bygget. Vi kan inte nog betona vikten av att de beräknade 1 800 arbetstillfällena snabbt blir verklighet.
Vägverket har i med Banverket parallella beräkningar kommit fram till att det är mycket lämpligt att bygga om E 4:an mellan Söderhamn och Sundsvall. Vägverket beräknar samordningsvinsterna till minst 100 miljoner kronor vid samtidigt genomförande.
Norra stambanan mellan Östersund och Stockholm är också i stort behov av snabbare tågtrafik. Regeringen bör därför skynda på den utlovade utredningen om stambanans modernisering.
Landstinget och kommunerna i Gävleborg har genomfört en grundlig inventering av underhållsbehovet inom framförallt VA-nätet och offentliga lokaler för utbildning och omsorg. Dessa underhållsarbeten måste utföras inom den närmaste framtiden. De är också arbetskraftsintensiva varför det är angeläget att regeringen snarast vidtar åtgärder som underlättar dessa investeringar.
I proposition 1992/93:50 avsätts 1,5 miljarder för vägåtgärder i de 7 skogslänen. Skogsnäringen i Norrland åstadkommer årligen ett nettoexportvärde som ligger mellan 20 och 30 miljarder kronor. Upprustningen av vägarna är i det sammanhanget en mycket viktig åtgärd. Att förbättra möjligheterna för en god transportekonomi i skogslänen är således en viktig åtgärd för hela Sveriges ekonomi. Det är därför av stor betydelse att de i propositionen avsatta resurserna snabbt kommer de sju skogslänen till del.
De i vår motion föreslagna åtgärderna för att förbättra sysselsättningsläget i Gävleborg bygger på en grundsyn om behovet av offentliga, framåtsyftande insatser, vilka tillsammans förstärker vårt läns framtidsutsikter samtidigt som de ger tusentals människor möjlighet att få sin utkomst i form av lön för utfört arbete istället för att, som nu, tvingas till att leva på bidrag.
Framstående ekonomer visar dessutom att projekt av den här storleken till hälften finansieras genom det minskade behovet av kontantstöd till arbetslösa personer och de skatter som människor i arbete kan betala!
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i denna motion och i socialdemokraternas partimotion 1992/93:Fi35 anförts om sysselsättningsförhållandena i Gävleborgs län.
Stockholm den 12 november 1992 Axel Andersson (s) Ulrica Messing (s) Karl Hagström (s) Sinikka Bohlin (s) Widar Andersson (s) Sigrid Bolkéus (s)