Slå vakt om biståndsmålet!
Den ekonomiska krisen i Sverige är visserligen mycket allvarlig, men ändå högst begränsad i jämförelse med utvecklingen i de fattigaste och mest skuldtyngda länderna på jorden. Sverige har sedan lång tid ett rykte som en generös biståndsgivare. Detta dock sett i förhållande till andra biståndsgivare, inte i förhållande till behovet i de fattigaste länderna.
När vi nu, med motivet att spara i vår svenska statsbudget, frångår den sedan länge fastlagda principen om att avstå 1 % av BNI till stöd för de fattiga länderna, väcker detta uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. I flera internationella tidskrifter bl a Financial Times, kommenterar man vår sänkning och ser den som en illa varslande signal och ett trendbrott som kommer att bana väg för sänkningar även i andra länder. Detta är djupt olyckligt. Strävan till en rättvisare fördelning får inte stanna inom nationella gränser. Då kommer vi aldrig att uppnå målet om en hållbar utveckling på jorden och det drabbar oss alla.
Sänkningen föreslås bli 1,5 miljarder räknat från innevarande budget. Den automatiska sänkning som skulle skett p g a att BNI sjunker uteblir dessbättre. Sänkningen blir ca 10 % och kraftigare än nedskärningen av de militära utgifterna. Då hör det ändå till saken att försvarsanslagen kraftigt ökades i juni -92.
U-länderna behöver mer än 1 % av BNI från den rika världen för att bl a klara miljömålen. De 60 miljoner som Sverige från 1 juli 1992 bidrar med till Global Environmental Facilities är bara en början. Till de fyra biståndsmål vi tidigare har haft, har vi lagt ett femte, miljöbiståndet. Det är viktigt att detta inte drabbas av några nedskärningar.
Allmänhetens kunskaper om biståndets positiva effekter är bristfälliga. Tyvärr har misslyckade projekt alltid varit intressantare för massmedia. Därför behövs ytterligare satsningar på positiv information för att skapa en kraftfull opinion till försvar för tankarna om en rättvisare fördelning av jordens resurser och för ett generöst svenskt bistånd. SIDA:s nuvarande kampanj är ett steg i rätt riktning, men det behövs mer.
Mot bakgrund av de allvarliga konsekvenser som en nedskärning av biståndet får är det angeläget att tidsperioden med ett sänkt bidrag blir så kort som möjligt. Redan budgetåret 94/95 bör förutsättningarna prövas att återställa biståndet till 1 % av BNI.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att öka opinionsbildningen för biståndets betydelse,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att nedskärningarna ej bör drabba miljöbiståndet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det bör prövas att återställa biståndet till 1 % av BNI redan budgetåret 1994/95.
Stockholm den 11 november 1992 Lena Klevenås (s) Torgny Larsson (s) Berit Löfstedt (s)