I den socialdemokratiska motionen i anledning av prop 1992/93:50 om den ekonomiska politiken utgör sysselsättningsfrågan en viktig del. I partimotionen hemställes att regeringen snarast skall återkomma riksdagen med förslag till åtgärder som kan bidra till ökad sysselsättning. Med instämmande i vad som föreslås i partimotionen vill jag anföra följande beträffande sysselsättningen i Gotlands län.
Strukturförändring och lågkonjunktur
Den gotländska arbetsmarknaden har speciella problem vilket bland annat belystes i arbetsmarknadsutskottets betänkande inför riksdagens beslut om regionalpolitiken inför 90-talet, 1989/90:AU13. Utskottet skriver där att ''Gotlands geografiska läge är speciellt och att dess näringsliv förutses genomgå strukturförändringar. Mot bakgrund av dessa speciella förhållanden är det enligt utskottets mening angeläget att länet blir väl tillgodosett med medel för regionala utvecklings- och glesbygdsinsatser.''
Vi befinner oss i dagens lågkonjunktur dessutom i just denna strukturförändring. Den i propositionen förväntade uppgången i industriproduktion kommer i ringa omfattning Gotland till del då vi har en låg andel sysselsatta inom industrin. Den förväntade minskningen inom offentliga tjänster liksom inom jord- och skogsbruk kommer dock att få fullt genomslag då dessa sektorer sysselsätter en stor del av arbetskraften. Som en följd av indragningen av medel från kommunerna samt det nya skatteutjämningssystemet kommer Gotlands kommun att minska sin personal med 400--500 personer de närmaste åren. Gotland är i dag dessutom det län som har den största ökningen av antalet konkurser. Av länsarbetsnämndens analyser framgår att den gotländska arbetsmarknaden kan komma att förlora mellan 1 000 och 1 500 arbetstillfällen under de närmaste tre till fem åren. Åtgärder för att motverka denna dystra utveckling måste snabbt och med kraft vidtas.
Strukturen på den gotländska arbetsmarknaden gör att riksomfattande tendenser här ofta visar sig relativt sent i konjunkturcykeln. Det är det ena skälet till att den öppna arbetslösheten hittills inte visat så höga siffror på Gotland som i många andra delar av landet. Den andra anledningen är att länsarbetsnämnden sedan flera år arbetat mycket målmedvetet för att anpassa sin organisation och personal till ett modernt och ändamålsenligt arbetssätt. Det låter sig lätt bevisas av statistiska uppgifter från Arbetsmarknadsverket att länsarbetsnämnden i Visby varit mycket framgångsrik i sina åtgärder. Att detta framsynta arbetssätt skulle ''bestraffas'' genom att de arbetsmarknadspolitiska medel som kommer länet till godo blir mindre med hänvisning till den relativt låga andelen öppet arbetslösa framstår som ologiskt, orättvist och oklokt.
Jag anser det självklart att Gotland vid fördelningen av de medel som föreslås till olika åtgärder i prop 1992/93:50, liksom i kommande förslag, tilldelas en andel baserad på det totala antalet arbetssökande utanför den ordinarie arbetsmarknaden, inte enbart de öppet arbetslösa.
Dagsläge
Senast tillgängliga siffror (921106) visar på en arbetslöshet på Gotland på 2 149 personer. Samtidigt är mer än 100 personer placerade i beredskapsarbeten, ca 450 i ungdomspraktik och närmare 600 i arbetsmarknadsutbildning. Därtill kommer de placerade på arbetsmarknadsinstitut, i enskilda beredskapsarbeten och med andra tillfälliga lösningar. På en arbetsmarknad bestående av omkring 28 000 personer betyder dessa siffror att nästan 14 % står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. De öppet arbetslösa ökar nu kraftigt, det senaste halvåret med mer än 70 %. I gruppen ungdomar upp till 25 år uppgår arbetslösheten till mer än 20 %.
Åtgärder
Länsstyrelsen och länsarbetsnämnden i Gotlands län har i en gemensam skrivelse till regeringen hemställt om de medel som behövs för att möta den svåra situation den gotländska arbetsmarknaden är på väg in och delvis redan inne i. Förslagen syftar till att långsiktigt stärka den gotländska arbetsmarknaden och inriktar sig på tre områden: kompetensutveckling, kommunikationer och turism. I det följande utgår jag till stor del från dessa förslag.
Kompetensutveckling
En nybyggnad av högskolelokaler i hamnområdet i Visby är sedan länge planerad och bör snarast genomföras i det dubbla syftet att skapa byggarbetstillfällen och ge nödvändiga lokaler till högskoleutbildningen.
Vid den utökning av högskoleplatser som har skett under året tilldelades Gotland, som enda län, inga nya platser. De gotländska eleverna väljer i jämförelsevis liten utsträckning att gå vidare efter gymnasieutbildning vilket medfört en låg utbildningskompetens i arbetslivet. Det är därför av största vikt att en rimlig andel av de i propositionen aviserade högskoleplatserna tillkommer den gotländska högskoleutbildningen.
Vidare behövs under de närmaste åren stöd för kompetensutveckling och teknikspridning i länet. Bland annat är riskkapitalförsörjningen viktig, inte bara för nystartade utan även för befintliga företag i behov av vidareutveckling.
Kommunikationer
Förbindelserna med övriga Sverige och utlandet är av stor vikt för Gotland inte minst i det nya läget med öppnare relationer till staterna öster och söder om Östersjön. På kommunikationsområdet finns färdiga förslag till förbättringar och utbyggnad av Visby flygplats. På grund av länets geografiska läge kommer flygtrafiken att vara utan konkurrens som snabbt kommunikationsmedel under lång tid framåt. De ökade godstransporterna till och från Baltikum accentuerar behovet av en förbättrad väg mellan Visby och Slite, Gotlands port mot öster. Också på persontransportsidan finns ett starkt växande intresse av de baltiska staterna.
Turism
Ut- och nybyggnad av cykelleder hör till de områden som med relativt kort förberedelsetid kan startas och där behovet tveklöst är stort.
Sedan länge planeras en ombyggnad av det gamla posthuset i Visby innerstad till konferenscenter/informationsbyrå. Detta utgör fortsättningen på ett arbete som startades i slutet av 1980- talet i samverkan med den av den socialdemokratiska regeringen utsedde särskilde förhandlaren för turistfrågor på Gotland.
Anknytning till turismen har vården av vårt gemensamma kulturarv. I dagarna har åter aktualiserats behovet av insatser för Visby ringmur, kyrkoruiner samt övriga medeltida byggnader i och utanför Visby. De medel som står till förfogande för bevarandet av dessa, samt en hel del yngre men likafullt skyddsvärda, byggnadsverk är helt otillräckliga. Länsantikvarien har äskat 20 miljoner i tidigarelagda byggnadsvårdsmedel för detta ändamål. Insatserna pågår fortlöpande och kan alltså snabbt utökas för att ge arbetstillfällen samtidigt som stora kulturvärden räddas åt eftervärlden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen och i Socialdemokraternas partimotion 1992/93:Fi35 anförts om sysselsättningsförhållandena i Gotlands län.
Stockholm den 12 november 1992 Ulla Pettersson (s)