Arbetsmarknadssituationen i Fyrstadsregionen
I den socialdemokratiska motionen i anledning av prop. 1992/93:50 om den ekonomiska politiken utgör sysselsättningsfrågan en viktig del. I partimotionen hemställes att regeringen snarast skall återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder som kan bidra till ökad sysselsättning. Med instämmande i vad som föreslås i partimotionen vill vi anföra följande beträffande sysselsättningen i Fyrstadsregionen.
När ytterligare resurser för arbetsmarknadsåtgärder skapats genom överenskommelsen mellan Socialdemokratin och regeringen om krispaketet är det viktigt att den besvärliga situationen i Fyrstadsområdet särskilt uppmärksammas.
Fyrstadsområdet tillhör av tradition Sveriges starkaste regioner. Här finns avancerad industriell kompetens inom transportmedels- och kommunikationsområdet. Saab Automobile, Volvo-Uddevallaverken, Volvo Flygmotor, TELI och Wärtsilä är några av de internationellt orienterade och högförädlande företagen i regionen.
Rådande lågkonjunktur begränsar marknaderna för regionens företag, vilket redan lett till omfattande uppsägningar och en kraftigt ökad arbetslöshet.
Vid Saab i Trollhättan har nu ytterligare 1 650 anställda varslats om uppsägning. Det innebär att 4 500 jobb försvinner vid Saab:s trollhättefabrik under en treårsperiod. Volvo har beslutat lägga ner fabriken i Uddevalla. Det innebär att över 800 mister sina arbeten.
Den minskade sysselsättningen inom bilindustrin drabbar således hela Fyrstadsregionen mycket hårt. Till de 5 500 jobb som försvinner vid Saab i Trollhättan och Volvo i Uddevalla skall läggas effekterna vid alla de företag i regionen som är underleverantörer till bilindustrin.
Därutöver kommer många jobb som indirekt är beroende av bilindustrin. Vidare har TELI beslutat minska antalet anställda vid sin fabrik i Vänersborg. Staten har som ägare ansvar för att TELI ges förutsättningar att överleva och utvecklas.
Inom Fyrstadsregionen, kommunerna Uddevalla, Lysekil, Vänersborg och Trollhättan, har diskussioner förts om en gemensam strategi och program för att möta problemen. Programmet innehåller dels en projektkatalog som beskriver prioriterade investeringar i den regionala infrastrukturen samt prioriterade insatser inom utbildningsområdet, dels en utveckling av SIRU -- Strategigruppen för industriell regional utveckling -- som en regional bas för näringslivsutveckling.
Transportsystemet i Fyrstadsområdet har inte en tillfredsställande standard. Bristerna är uppenbara, sett utifrån de krav näringslivet och den omfattande arbetspendlingen ställer.
Bilindustrin, som totalt dominerar Fyrstadsområdet, har tillsammans med sina leverantörer en central plats i den svenska samhällsekonomin. Genom sin betydelse för sysselsättningen, direkt och indirekt, får svårigheter i bilindustrin allvarliga konsekvenser för hela nationen.
Fortsatta insatser för utvecklingen av bilindustrins leverantörer till systemleverantörer och för att öka produktiviteten bör stödjas. Vi har tidigare motionerat om satsning på kompetenshöjning för bilindustrins underleverantörer. Här hade VT-delegationen som nyligen lades ned av regeringen en betydelsefull roll, liksom andra insatser inom teknik- och produktutvecklingsområdet.
Byggandet fungerar som en motor i samhällsekonomin. Varje byggnadsarbetare skapar jobb för minst tre personer i andra branscher som är beroende av byggsektorn. Inom Fyrstadsområdet prioriteras ett flertal objekt för tidigareläggning av investeringar, som bör få del av de arbetsmarknadspolitiska medel som ingår i krisuppgörelsen.
Satsningar på alla former av utbildning och forskning kommer att vara av avgörande betydelse för regionens utveckling. Hur vi klarar kvaliteten i såväl grundskolan, gymnasieskolan, vuxenutbildningen som högskolan avgör om vi med framgång skall kunna hävda oss som en framgångsrik region i framtiden.
Särskilt måste den regionala Högskolan i Trollhättan/Uddevalla tillföras resurser som bättre svarar mot befolknings- och studerandeunderlag i regionen. En kraftfull satsning på utbildning och forskning vid högskolan skulle vara en avgörande drivkraft i arbetet för att skapa nya företag och arbetsplatser i regionen. Som ett första steg i en utbyggnad bör högskolan redan våren 1993 tillföras ytterligare 150 studieplatser.
I Götaälvdalen och Fyrstadsområdet har ett samarbete mellan näringsliv och samhälle utvecklats med sikte på att skapa nya investeringar som ger långsiktiga trygga arbetstillfällen. Den arbetsorganisation som utvecklats kallas för SIRU -- Strategigruppen för industriell regional utveckling.
SIRU utgår från en utvecklingssyn som betonar den lokala och regionala miljöns roll. För att skapa en långsiktig hållbar tillväxt och arbetstillfällen måste insatserna bygga på befintliga verksamheter. Nya industristrukturer, produkter och teknologi har sin bas i den befintliga industrin och är en produkt av industrins kommersiella och tekniska utveckling.
SIRU betonar också nätverkens betydelse för utveckling av ny kompetens och nya möjligheter. Genom gränslösa nätverk knyts kompetens, kunskap och kreativitet för att skapa nya produkter och verksamheter. Arbetsmarknadssituationen i regionen gör det angeläget att statens engagemang i SIRU förstärks och att arbetet kan fördjupas och breddas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen och i Socialdemokraternas partimotion 1992/93:Fi35 anförts om sysselsättningsförhållandena i Fyrstadsregionen.
Stockholm 12 november 1992 Ingvar Johnsson (s) Lennart Nilsson (s) Britt Bohlin (s) Lisbet Calner (s)