Den nuvarande regeringen har betonat vikten av att kunna äga sin bostad. För att kunna ha möjlighet till detta fordras ett bra finansieringssystem. Bosparande är ett exempel på detta. Genom att under ett antal år spara regelbundet öppnas möjligheter att, till rimliga villkor, kunna låna pengar till sin bostad.
Bofrämjandet har föreslagit en intressant modell, vars grunddrag är hämtade från Tyskland. Målsättningen med Allmänt Bosparande är ett bra och tryggt boende.
Huvuddragen är följande: Förslaget innefattar såväl en sparfas som en förmånlig lånefas. Staten förutsätts medverka med en bosparpremie. Besparingarna för statens del ligger i att subventionerna förväntas minska, samtidigt som sysselsättningen ökar och därmed momsintäkterna från byggande. Eftersom sparandet sker i Sverige minskar bostadsfinansieringsinstitutens behov av att täcka sin upplåning i utländsk valuta.
Låntagaren lånar till en fast ränta, vilket minskar den osäkerhet som många känner inför en rörlig ränta. I tider av hög realränta kan detta betyda stora besparingar för låntagaren. Effekterna av en ytterligare nedtrappning av kapitalbeskattningen och därmed ränteavdragens värde till EG-nivå drabbar inte låntagaren lika mycket vid en låg räntesats som vid en högre.
Systemet är billigt för statskassan. Sparpremien är den enda utgiften och den kan betraktas som ett investeringsavdrag mellan sparande och lån. Bara de ökade momsintäkterna på boinvesteringarna kan beräknas täcka utgiften för sparpremien många gånger om.
I ljuset av det statsfinansiella läget, den sjunkande aktiviteten inom bosektorn och arbetslösheten som hänger samman med denna, bör ett införande av ett allmänt bosparande skyndsamt övervägas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa ett allmänt bosparande.
Stockholm den 26 januari 1993 Christer Lindblom (fp) Ingela Mårtensson (fp)