Skapa fler arbetstillfällen i Norra Älvsborg
I den socialdemokratiska motionen i anledning av prop 1992/93:50 om den ekonomiska politiken utgör sysselsättningsfrågan en viktig del. I partimotionen hemställes att regeringen snarast skall återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder som kan bidra till ökad sysselsättning. Med instämmande i vad som föreslås i partimotionen vill vi anföra följande beträffande sysselsättningen i Norra Älvsborg.
I vår motion i anledning av proposition l991/92:150 redovisade vi i maj l992 den svåra arbetsmarknadssituationen i Norra Älvsborg. Regeringens bostadspolitik och aviserade nedskärningar av kommunernas ekonomi hade tillsammans med konjunkturnedgången lett till en kraftig ökning av arbetslösheten i valkretsen.
Vi påvisade i motionen att en mycket stor del av arbetslösheten berodde på regeringens underlåtenhet att vidta åtgärder som skulle fått fart på sysselsättningen. De satsningar inom arbetsmarknadspolitiken som senare kom till var helt otillräckliga. Det har bidragit till att situationen på arbetsmarknaden nu är mycket allvarlig.
Den öppna arbetslösheten är nu 5,8 procent. Enligt länsarbetsnämndens prognos för 1993 förväntas arbetslösheten hösten 1993 vara uppe i 7,3 procent. Om man även inräknar de som är föremål för någon form av arbetsmarknadsåtgärd står idag 26 000 personer eller 9,6 procent av arbetsstyrkan utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Denna siffra förväntas nästa år öka till 34 000 personer eller 12,5 procent enligt länsarbetsnämndens beräkningar.
Den dramatiska utvecklingen inom bilindustrin innebär att antalet arbetslösa i valkretsen kommer att öka kraftigt. Volvos nedläggningen av Uddevallafabriken och indragningar vid SAAB:s anläggning i Trollhättan innebär att 2 500 jobb ytterligare försvinner utöver de nära 3 000 som försvunnit vid SAAB de senaste åren.
Till detta skall läggas att många kommuner i Norra Älvsborg är starkt beroende av företag som är underleverantörer till bilindustrin. Det gäller särskilt kommunerna i Dalsland där behovet av kraftfulla insatser är stort. I dagarna har exempelvis Sylwan i Ed varslat om personalminskningar. Det starka beroendet av bilindustrin kräver dels satsningar på kompetensutveckling för bilindustrins underleverantörer, dels satsningar för att skapa ett allsidigare näringsliv.
TELI i Vänersborg har varslat 150 anställda. Oron är stor om TELI:s framtida utveckling. Mycket stort kunnande finns idag hos de anställda. Detta bör tas tillvara i den framtida utvecklingen. Verksamheten har lång tradition i Vänersborg. På denna kunskap och tradition måste den framtida verksamheten kunna byggas. Staten har som ägare stort ansvar för att TELI ges förutsättningar att leva kvar och utvecklas.
Tillgången på goda kommunikationer är av avgörande betydelse för en regions utveckling. Investeringar i kommunikationer kan dessutom bidra till att skapa arbetstillfällen. Flera av de vägprojekt som kan tidigareläggas i norra Dalsland kan finasieras genom de medel som föreslås för vägar i skogslänen.
Regeringen måste omgående ta ställning till att Norge-- Väner-länken skall byggas. Efter ett sådant beslut skulle byggande av delarna Erikstadssvängen och Öxnered-- Trollhättan kunna komma igång med kort varsel. Byggande av Norge--Väner-länken, satsning på pendeltågstrafik i Göta älvdal, upprustning av Herrljungabanan och satsning på Herrljunga som resecentrum behövs för att utveckla järnvägstrafiken i valkretsen.
Satsning på utbildning är en investering för framtiden. Vi socialdemokrater har tidigare vid flera tillfällen redovisat förslag för att ge de arbetslösa ökade möjligheter till utbildning. Vi har föreslagit väsentligt utökat antal platser i olika former av utbildning.
De som gått två år i gymnasieskolan bör erbjudas ett tredje år. Teknikstugan i Alingsås är ett bra exempel på att få fler flickor att intressera sig för teknisk utbildning.
Regeringen tvingades till sist ge efter och presenterade i augusti förslag till ytterligare högskoleplatser som dock nästan enbart kom de största högskolorna till del. Genom krisuppgörelsen kan nu socialdemokraternas tidigare förslag till ökade satsningar inom såväl arbetsmarknadsutbildning, gymnasieskolan, komvux, folkbildningen och högskolan genomföras.
De resurser för utbildning som nu tas fram måste i rimlig utsträckning komma vår valkrets till del. Vi föreslår att högskolan i Trollhättan/ Uddevalla tillförs väsentligt ökat antal utbildningsplatser utöver vad regeringen föreslagit. Som ett första steg i en utbyggnad bör högskolan redan våren 1993 tillföras ytterligare 150 studieplatser. Högskolan bör ges möjlighet att erbjuda distansundervisning.
De borgeliga partiernas beslut att dra in 7,5 miljarder från kommunerna späder på arbetslösheten ytterligare och minskar utrymmet för kommunala investeringar. Indragningen minskar således antalet jobb både i kommunerna och byggsektorn. Vi socialdemokrater vill istället satsa i lågkonjunktur för att få fart på hjulen. Vi vill satsa på investeringar i infrastruktur och kommunalt byggande. Tillsammans med kraftiga satsningar på utbildningar och investeringar skulle detta leda till en väsentligt lägre arbetslöshet i vår valkrets.
Byggmaterialindustrin sysselsätter många i Norra Älvsborg. Det gäller i särskilt hög grad Mittenälvsborg där flera företag nu signalerar bekymmer. Alingsås har högst arbetslöshet i länet. Nedgången inom byggandet slår nu hårt. De kommande två åren beräknas bostadsbyggandet och ombyggnadsverksamheten mer än halveras. Detta tillsammans med det minskade byggandet i övrigt gör att denna länsdel blir ett krisområde om åtgärder mot detta inte vidtas.
Det är därför viktigt med satsningar inom bygg- och anläggningssektorerna. Genom att satsa på stimulans till byggandet skulle många ges arbete samtidigt som många behov byggs bort. Byggandet fungerar som en motor i samhället, då byggandet genererar jobb i så många andra led.
Det offentliga byggandet är mindre känsligt för konjunktursvängningar. Här finns möjligheter att tidigarelägga projekt och därmed utjämna konjunkturen. Det handlar inte om att expandera verksamhet utan om tidigareläggning och ersättningsinvesteringar.
Den ''dammsugning'' efter arbeten i Norra Älvsborg som genomfördes i våras visade på ett stort behov av byggande. En uppföljning av denna ''dammmsugning'' visar att de flesta möjliga byggprojekt kvarstår. Endast ett fåtal av dessa planerade byggen har tidigarelaggts.
Vi återupprepar därför att bostäder behöver byggas om, gruppbostäder för äldre behöver byggas. Skolor behöver repareras. Världens bästa skola bör bedriva sin verksamhet i ändamålsenliga lokaler. VA-ledningar behöver bytas ut. Inom infrastrukturen finns stora dokumenterade behov.
Stora delar av byggbranschen och de som är beroende av denna riskerar att slås ut. De unga som är sist anställda söker sig till andra sysselsättningar, och byggföretag, arkitektur- och konsultföretag försvinner. När konjunkturen sedan vänder står vi utan kunnande och kapacitet med överhettning som följd. I vår valkrets finns följande statliga och kommunala projekt som kan startas omgående eller tidigareläggas.
Fi57
Älvsborgs län
Byggstart Kostn mkr Antal sysselsatta Ale kommun Ny-om-tillbyggnad av kommunala lokaler Ombyggnadsarbeten förskolor o skolor Omb. av Nödingeskolan Omb o renov Folkets Hus Fritid och kulturminnen Förbättringsarbeten av motions-, vandrings- och promenadleder Renovering av fågeldammarna Uppr Glasbruksmuseet/Kvarnen Uppr föreningslokaler/klubbhus Uppr av Nödinge SK, Backagård Uppr o städning av bl a Bäckravinen Uppr runt Hälltorpssjön Motionsslinga från Nolängens IP Vandringsled t Ranneberget Vandringsled båthamnen-fd Wicanders Vandringsled Knaptorpsomr Förbättr motionsspår Alafors Förbättr ÄIK:s 5-kilometare Röjning i kommunskogen Förbättr Hålsjöns badplats Lekplatser Alvhems tätort Vatten- och avloppsanläggningar Va-sanering i tätorterna Gator och vägar
Väg 978 Älvängen -- Skepplanda 20,0 Väg 45 Stora Viken -- Nödinge 20,0 Väg 45 Vägskälen Nödinge 25,0 Väg 975 Bro vid Billingsdal 1,6 Väg 968 Bro vid Kilanda 1,0 GLAB Älvängens station 20,1 Väg 970 Grunne -- Ryd 4,0 Väg 980 Skepplanda -- Kvarnabo 6,5 Väg 997 Bro vid Stommen 1,8 Väg 45/979 Vägskäl Motell Göte Älv 2,0 Väg 45 Kungsvägen Alvhem 3,6GCM-leder Bohus-Nödinge Asfalteringarb vägar o p-platser Renov vägbelysn Surte o Bohus Trafikljus södra infarten t Nödinge Omb trafikljus norra infarten GCM-leder Alevägen GCM-leder Folketshusvägen GCM-leder Ledetvägen Ljussignal på Folketshusvägen (skolv) GCM-leder Älvängen norra Skepplanda GCM-leder Vallmovägen Trottoarer nya Starrkärrsvägen Trafikljus korsn Repslagarev/RV45 Trafikljus korsn Resplagarev/Göteborgsv
Alingsås kommun Ny-om-tillbyggnad av kommunala lokaler
Uppr.Nolhagaskolan 20,0 Vatten- och avloppsanläggningar Gator och vägar
Bro vid Borgens industriomr omgående 4,0 GC-bana till Björkekärr Väg 985 Anten -- Vänga -- Långasund 2,7 Väg 986 Vänga -- Ulvarås 1,0 Väg 1034 Magra -- Ränne by 2,8 Väg 942 Bro vid Ubby 2,3 Väg 180 Alingsås -- Simmenäs 4,0 Tillbyggnad verkstad Anten -- Gräfsnäs järnväg 1,2 Ombyggnad lasarett 24,8 Dals Eds kommun Ny-om-tillbyggn. kommunala lokaler
Fjärrvärme m panncentral för flis omgående 6,0 Tillbyggnad terapilokal Hagalid 1,3 Om- och tillbyggnad ålderdomshem Nössemark 2,3 Rep o underhåll kommunala byggnader 1,9 Fritid och kulturminnen
Nyb. bollhall, Haga omgående 5,0 Vatten- och avloppsanläggningar
VA-ledning, Torp m pumpstation '' 3,3 Färgelanda kommun Ny-om-tillbyggnad av kommunala lokaler
Rep av fritidsgård och skola omgående 2,0 Ombyggnad Dalslands Folkhögskola 6,0 Vatten- och avloppsanläggningar
Rep o underhåll VA-ledning Stigen 1,0 Rep o underhåll VA-ledning Färgelanda 1,6 Gator och vägar
Väg 1095 Lerdal -- Kåtebol 5,0 Väg 1069 St Mosse -- Torsbyn 5,5 Väg 172 Bro vid Bön 3,5 Väg 1120 Bro vid Järbo 2,1 Herrljunga kommun Ny-om-tillbyggnad av kommunala lokaler
Om o tillb. ålderdomshem Hemgården '' 15--
20 Ombyggnad bibliotek 1,0 Tillbyggnad panncentral 13,5 Plattform för snabbtåg 3,0 Tillb. församlingshem Herrljunga 7,5 Gator och vägar
Ny industriväg i Ljung omgående 2,0 GC-väg Furulund 1,0 Väg 810 Molla-Sibbored 2,0 Väg 918 Eggvena -- Bråttensby 2,1 Väg 791 Vesene -- Tämta 4,5 Väg 840 Häljarp -- Sträte 2,5 Väg 811 Molla -- Hönestorp 2,0 Väg 912 Björkedal-Hudene 1,2 Väg 810 Bro vid Molla skola 2,0 GC-tunnel under järnvägen 4,3 Lerums kommun Vatten- och avloppsanläggningar Va Stenkullen -- Gråbo Gator och vägar Ny förbifart väster Stenkullen GC-tunnel under jvg Floda GCM-väg Floda-Stenkullen Hjällnäsbron över GC-väg Gråbo-Annekärr Ny vägundergång Floda
Lilla Edets kommun Ny-om-tillbyggnad av kommunala lokaler
Om o tillb. ålderdomshem omgående 30,0 Om o tillb. 2 nedslitna skolor '' 40,0 Ombyggnad brandstation 1,5 Vatten- och avloppsanläggningar
Dagvattenledning omgående 3,0 Sanering av va-systemet '' VA Lödöse-Nygård 2,0 Utbyggnad reningsverk 5,5 Vägar
Ombyggnad Edetbron (gamla)
1,0 Väg 1039 Hjärtum -- Hasteröd 5,0 Väg 1029 Norra Hagen Nötebron 4,0 Väg 45/167 Lilla Edet 1,3 Väg 45/996 Lödöse 3,4 Väg 45 Göta -- Glässnäs 1,2 Melleruds kommun Ny-om-tillbyggnad av kommunala lokaler
Nyb. av samlingslokal omgående 0,8 Åsensbruks församlingshus rep.
4,0 Rådskolans matsal nyb.
2,5 Fagerlidshemmet omb.
13,0 Gator och vägar
Förl. av Dalslandsgatan omgående 2,0 Järnvägsviadukt Melleruds tätort 10,0 Väg 1159 Bolstad -- Högstorp 4,0 Väg 1149 Bro vid Torstolletorp 1,0 Förbifart + planfrikorsning Mellerud 75,0 Delproj Norge-Vänerlänken: Erikstadssvängen Trollhättans kommun Ny-om-tillbyggnad av kommunala lokaler
Takomläggn. Sylteskolan '' 3,6 Nyb. utbildningscenter etapp II 100,0 Allmänna åtgärder i skoloromgående 8,3 Uppr. värme-vent Frälsegårdsskolan '' 0,4 Uppr. gymnastiksal Frälsegårdsskolan '' 0,2 Renov. Hjortmosskolan '' 0,2 Renov. gymnsalsgolv Karlstorpsskolan '' 0,3 Uppr. Lyrfågelskolan '' 0,8 Uppr. gymn.sal Nils Ericsonskolan '' 0,4 Förbättrad vent.anl Norra Björke skola '' 0,2 Miljöförbättr åtg Pettersbersskolan '' 0,2 Uppr. Skoftebyskolan '' 0,4 Uppr. Strömkarlsskolan '' 0,01 Förråd Edsborg '' 0,5 Ombyggnad Trollhättan järnvägst. SJ 30,0 Ombyggnad Gruppbostäder 1,2 Fritid och kulturminnen
Skjutbana omgående 6,0 Uppr. sim-sportanl. Älvhögsborg '' 60,0 15 årsarb Jupiter 11 anläggn. park, rep.byggnad Gator och vägar
GC-separering bl a Modhs v/Syltev omgående 2,5 2 årsarb GC-separering Albertsvägen '' 3,0 2,5 '' Utb. GC-huvudnät Lextorpsv '' 1,5 1,5 '' GC-bana Sjuntorp '' 6,5 8 '' Broförbindelse över Göta älv '' 185,0 150 '' Dubbelspår Thn-Öxnered '' 524,0 200 '' Fyrfältighet Edsborgsleden '' 54,0 30 '' Strandgatan '' 2,5 Gator i Torsred '' 3,3 Modhs väg/Syltev '' 2,5 Storgatan '' 2,0 Nona Hedkullevägen '' 4,0 GC-bana Gärdhemsv '' 2,0 GC-väg Velanda '' 2,5 GC-väg Öresjö '' 4,5 Föreningsgatan '' 0,6 Spannmålsgatan '' 0,8 Väg 1011 Sjuntorp -- Upphärad 5,0 Väg 1018 Hälltorp -- Slätterna 4,0 Väg 45/1013 Torpa 1,4 Vårgårda kommun Ny-om-tillbyggnad av kommunala lokaler
Tillbyggn. Fridhemsskolan omgående 3,0 Tillbyggnad gymn-sal Asklanda 4,5 Vatten- och avloppsanläggningar
Reningsverk omgående 2,3 Vägar
Väg E20/824 Bälinge 2,4 GC-tunnel under järnvägen 4,5 Väg 891 Algustorp -- Olstorp 1,0 Väg 907 Landa -- Kvinnestad 1,2 Vänersborgs kommun Ny-om-tillbyggnad av kommunala lokaler
Nyb. av bussterminal omgående 5,0 Nyb. polishus '' 80,0 Verkstadslokal SJ Öxnered 3,0 Markarbeten 1,0 Ombyggnad Riksbankshuset 3,8 Ombyggnad torgkiosker 2,0 Ombyggnad Vänerskolan 40,0 Ombyggnad tandvård Brålanda 1,5 Ombyggnad Brättegården 1,5 Ombyggnad Restad 1,5 Vatten- och avloppsanläggningar
VA-ledn Nuntorp-Frändefors omgående 4,5 VA Storegårdsvägen '' 2,5 Gator och vägar
Gång-cykelväg Brålanda omgående 2,0 Nordkroksvägen '' 7,0 Storegårdsvägen '' 2,5 Gångtunnel u järnvägen '' 5,0 Gång-cykelväg Stallbacka '' 9,0 Väg 1152 Frändefors -- Timmervik 4,0 Väg 1130 Sundals Ryr-Nortorpet 1,5 Åmåls kommun Ny-om-tillbyggnad av kommunala lokaler
Södra skolan. om- och nyb. omgående 12,0 Nyb. kyrklig adm. byggnad '' 4,0 Ombyggnad Edsleskogs skola 1,0 Tillbyggnad Elverk 2,4 Rehab. bassäng 6,4 Bro över Nygatan 5,0 Underhåll SJ-verkstäder 1,9 Stationsmiljöprojekt 4,0 Ny infart till SJ-verkstäder 2,0 Tak- och fasadrenovering SJ 1,0 Ombyggnad tandvård 2,3 Ombyggnad Nolbyskolan 9,0 Ny lågstadieskola 5,0 Flera smärre om- och tillbyggn.projekt 3,0 Bengtsfors kommun
Brobyggnad 40,0 Ny-om-tillbyggnad av kommunala lokaler
Bengtsgården pers utr 0,04 Fasad Rollo plast 0,04 Fasad biblioteket 0,5 Fasad Centralbacken 0,06 Tingshuset tak/fasad 0,5 Skåpafors ny panna 0,2 Franserud brandtäckn/tak 0,4 Billingsfors brandst fas 0,1 Nygård vårdcentr ombyggn 5,2 Brogatan fasader 1,3 Korpens lokaler 0,1 Stenladugården/Virkest 0,8 Beredskapsarbete inom naturvården
Ombyggnad sjukhem 3,0 Vägar
Väg 1212 Barkerud -- Berget 15,0
Nu måste arbetslösheten sänkas, nu måste trenden brytas och arbetslöshetssiffrorna pressas mot de tre procent som är vårt första mål. Vi har faktiskt råd att arbeta i Sverige. Varje procents ökning av arbetslösheten kostar staten 5,5 miljarder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i denna motion och i socialdemokraternas partimotion 1992/93:Fi35 anförts om sysselsättningsförhållandena i Norra Älvsborg.
Stockholm den 12 november 1992 Rune Evensson (s) Ingvar Johnsson (s) Britt Bohlin (s) Lena Klevenås (s)