I den socialdemokratiska motionen i anledning av prop. 1992/93:50 om den ekonomiska politiken utgör sysselsättningsfrågan en viktig del. I partimotionen hemställes att regeringen snarast skall återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder som kan bidra till ökad sysselsättning. Med instämmande i vad som föreslås i partimotionen vill vi anföra följande beträffande sysselsättningen i Kalmar län: Folkets vilja till arbete är nationens viktigaste tillgång. Arbetslöshet är ett slöseri med människor och kapital. Kraftfulla åtgärder måste sättas in nu om inte Sverige skall lämna den fulla sysselsättningens politik och bli ett land med hög permanent arbetslöshet, sänkt tillväxt, minskad framtidstro, ökade sociala klyftor och sämre livskvalitet.
I Kalmar län upplever vi nu rekordhöga arbetslöshetstal. Särskilt utsatta är vissa delar av länet samt vissa branscher. Exempelvis är trä- och bostadsbyggnadssektorn samt vissa tillverkningsindustrier nära nog helt utslagna.
Inom kommunerna i norra Kalmar län har t.ex. Trä- och Metallavdelningarna 50--60 % av sina medlemmar arbetslösa. Flera hundra är snart utstämplade ur A-kassan.
Förutom detta finns andra hot i regionen t.ex. nedläggning av Volvo Kalmarverken, DAGAB samt varsel vid ABB Kalmar Trains, vilket berör 4 500 personer i de olika leden. 34 % av tillverkningsindustrin slås ut på en tvåårsperiod. Om samtliga diskuterade varsel blir verklig arbetslöshet pekar siffrorna mot 15--20 %. Vi kan dessutom vänta oss stora strukturförändringar under kommande år på jordbruksområdet, inom livsmedelsindustrin, bygganknuten industri och i den statliga regionala förvaltningen. Med tanke också på vissa grundläggande svagheter som utflyttning och därav följande hög åldersnivå, låg inkomst- och utbildningsnivå, lågt nyföretagande och liten satsning på forskning och utveckling, försvåras läget ytterligare. Man kan också förutse en minskad offentlig verksamhet som resultat av kommunalt skattestopp och indragning av statsbidrag.
Läget är dock inte omöjligt att påverka. Med en omläggning av den ekonomiska politiken kan man förhindra ökning av arbetslösheten. Med strategiska insatser för utbildning och kompetenshöjning samt med tidigareläggning av investeringar kan vi skapa arbete och tillväxt. Det finns många nyttiga projekt som går att sätta igång med kort varsel. Det kan t.ex. gälla ROT-program för bostadshus och fastigheter samt om- och tillbyggnad av skolor, sjukhem och ålderdomshem. Likaså underhåll och utbyggnad av vatten- och avloppsanläggningar. Det gäller investeringar i vägprojekt i de flesta av länets kommuner. En satsning på järnvägar som kust-till-kust--banan Mönsterås--Kalmar och Stångådalsbanan och dess vagnmaterial som därmed skulle skapa arbete för ABB Kalmar Trains är angeläget, liksom vissa objekt inom Luftfartsverkets och Kriminalvårdsverkets områden. Totalt rör det sig om 30 objekt till en investeringskostnad på drygt 1,1 miljard kronor i vårt län. Vi upprepar också det angelägna i att utbyggnaden av Mönsterås bruk blir verklighet. På utbildningsområdet är det av vikt att man vid fördelning av platser inom t.ex. högskolan tar regionalpolitiska hänsyn. Högskolan i Kalmar kan på sina specialområden ta emot fler studenter med bibehållen utbildningskvalitet. Fördelning av medel för upphandling av arbetsmarknadsutbildning och utveckling av företagens arbetsorganisation samt fler platser på Komvux m.m. är andra viktiga områden. Det är också angeläget att den höga kompetens som finns på Teleskolan utnyttjas bättre.
För att höja den tekniska nivån på företagen och för att Kalmar län skall bli ett konkurrenskraftigt industrilän bör ett industri- och utvecklingscenter tillskapas.
Om dessa projekt sätts igång och vi får en regionalpolitiskt motiverad fördelning av olika aktuella anslagsposter, skulle arbetslösheten kunna pressas tillbaka. Samtidigt skulle länet stå bättre rustat inför framtiden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i denna motion och i socialdemokraternas partimotion 1992/93:Fi35 anförts om sysselsättningsförhållandena i Kalmar län.
Stockholm den 12 november 1992 Stig Alemyr (s) Birger Rosqvist (s) Lena Öhrsvik (s) Bengt Kronblad (s)