Arbetsmarknadsläget i Bohuslän
I den socialdemokratiska motionen i anledning av prop 1992/93:50 om den ekonomiska politiken utgör sysselsättningsfrågan en viktig del. I partimotionen hemställs att regeringen snarast skall återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder som kan bidra till ökad sysselsättning. Med instämmande i vad som föreslås i partimotionen vill vi anföra följande beträffande sysselsättningen i Bohuslän.
Arbetslöshetssituationen i Bohuslän är den värsta sedan 1930-talet. De pågående strukturella förändringarna och den djupa internationella lågkonjunkturen slår mycket hårt mot länets arbetsmarknad. Yrkesgrupper som tidigare inte berörts drabbas nu. Arbetslösheten fortsätter att öka och efterfrågan på arbetskraft minskar inom samtliga sektorer. Till skillnad från tidigare lågkonjunkturer så drabbas nu även den offentliga sektorn.
Länets industriföretag arbetar med relativt lågt kapacitetsutnyttjande och har en svag orderingång. Totalt sett väntas sysselsättningen inom industrin minska. Om beslutet av Volvo personvagnars styrelse att lägga ned Uddevallafabriken blir verklighet, så tappar vi ytterligare omkring 820 jobb inom industrisektorn. Till detta kommer neddragningar inom underleverantörsledet.
Byggkonjunkturen blir allt sämre. Inga signaler som tyder på att den skall förbättras kan skönjas. Vid årsskiftet 1992/93 bedöms arbetslösheten uppgå till omkring 25 procent inom byggnadssektorn.
Även den privata tjänstesektorn väntas minska. Inom ett flertal företag har anställningsstopp införts samtidigt som krav på neddragningar offentliggjorts. Bankernas rationaliseringar medför också sysselsättningsminskningar. Därtill kommer bankernas ovilja att lämna krediter.
Den offentliga sektorns ekonomiska resurser minskar. Detta gäller för såväl staten som kommuner och landsting. Minskningen av personalstyrkan sker först genom naturlig avgång och inte återbesättande av vikarietjänster. Detta räcker dock inte, utan kommunerna har i princip anställningsstopp samtidigt som visst varsel föreligger. Inom Bohuslandstinget diskuteras neddragningar i storleksordning 600 anställda.
Sysselsättningsminskning berör i stort sett samtliga branscher och någon märkbar ökning av efterfrågan på arbetskraft kan vi inte se inom den närmaste tiden. Andelen människor som hamnar utanför den ordinarie arbetsmarknaden ökar oroande. Fler och fler kommer in i en ''rundgång'' där tillfälligt arbete varvas med utbildning/beredskapsarbete. Det krävs kraftfulla insatser för att skapa bestående jobb.
Göteborgs och Bohus län har nu fler än 24 000 arbetslösa. Det innebär flera miljarder kronor i utbetalningar av arbetsmarknadsmedel. Till detta skall läggas bortfall av skatter och avgifter.
Regeringens prognos pekar på en kraftig ökning av arbetslösheten den närmaste tiden och AMS förutser en fördubbling av kontantstöden nästa år. Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera en sådan utveckling. Vi kräver att arbetslösheten bekämpas och att de arbetslösa i så stor utsträckning som möjligt engageras i aktiva åtgärder, jobb eller utbildning.
De arbetslösa måste sättas i arbete för viktiga investeringar. Får de jobb minskar behovet av lån för att klara kontantstöden. Vi kan också undvika de allvarligaste konsekvenserna av arbetslösheten, de sociala kostnaderna.
Efterfrågan på arbetskraft kommer att vara svag en lång tid framöver, även efter det att en konjunkturuppgång börjat. För att öka sysselsättningen på sikt behövs satsningar på små och medelstora företag. Kompetenshöjande åtgärder och även nya former av arbetsmarknadspolitiska insatser behövs för att kunna bistå företagen.
Det saknas inte investeringsobjekt i Bohuslän. I samband med dammsugning av arbetstillfällen i Bohuslän våren 1992, plockade vi fram en lång lista av objekt t.ex. ny- och ombyggnad av kommunala lokaler, upprustning av skolor samt satsningar på gator och vägar. Investeringar i VA-nät och bostäder för äldreboende är också högt prioriterade objekt. Upprustning av Bohusbanan och fortsatt utbyggnad av väg E 6 till motorvägsstandard från Ljungskile till Svinesund skulle ge bestående förbättringar av länets infrastruktur. Vattenfalls förslag om ett kraftverk vid Brofjorden bör förverkligas, detta skulle ge 1 000 bygg- och anläggningsjobb i 3--4 år samt 200 bestående jobb i driftskedet. Bohusläns goda möjlighet att bygga en ''miljöbil'' bör tas tillvara. Två svenska företag har tagit fram en bil som kan sättas i produktion med kort varsel om ekonomiska förutsättningar skapas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i denna motion och i socialdemokraternas partimotion 1992/93:Fi35 anförts om sysselsättningsförhållandena i Bohuslän.
Stockholm den 12 november 1992 Sverre Palm (s) Karl-Erik Svartberg (s) Lennart Nilsson (s) Lisbet Calner (s)