Det andra krispaketet lägger enligt vår mening en död hand över småföretagsamheten i Sverige. Handeln har efter tillkännagivandet av det andra krispaketet mer eller mindre avstannat. Småbutiker inom alla branscher över hela landet får i dag knappt ihop till månadshyran. Nästa år kommer företag att ramla omkull likt brickor i ett dominospel. Effekten blir förödande.
Konsumtionen kommer enligt prognoser att gå ned 4 procent. Frågan är om det räcker. Att i ett läge med den största arbetslöshet som vårt land upplevt lägga förslag som ytterligare försämrar villkoren för dem som i dag har det sämst ställt kommer att få förödande konsekvenser.
Vi måste därför se till att det skapas verkliga arbeten och att svenska företag, alla kategorier, får möjlighet att återigen börja blomstra. Detta kan ske bl.a. genom exportstöd, temporärt dramatiskt sänkta arbetsgivaravgifter, slopande av turistmomsen, sänkt ränta. Naturligtvis måste tillverkningsindustrin vara större än offentlig sektor, om det skall bli någon välfärd att fördela.
Det nya förslaget om arbetslivsutveckling har formen av en försöksverksamhet och skall pågå under två år. Vi är mycket kritiska till förslaget och dess utformning.
Om förslaget genomförs så leder det till att det skapas en jättebyråkrati, där olika aktiviteter skall ordnas i samverkan mellan arbetsförmedlingen, kommuner, fackliga organisationer, branschorganisationer, företag, folkrörelser m.fl.
Vem skall ha det yttersta ansvaret för denna jättebyråkrati? Enligt vår uppfattning hade det varit bättre om arbetsförmedlingen ensam fått sköta arbetslivsutvecklingen, eftersom arbetsförmedlingarna har kunskap om marknaden, organisationer, föreningar m.m.
Organisationer och föreningar som i dag har många lönebidragsanställda kanske ordnar kurser och s.k. caféer, men det förekommer redan i dag, och till det behövs inga statliga pengar. Skall man ha utbildningsbidrag för detta? Vi tycker inte det.
Regeringsförslaget gäller endast A-kasseberättigade. Vad händer med egna företagare i konkurs? Vad händer med människor med sociala problem, invandrare? Vad skall de göra?
Vi frågar oss också vilka företag som ställer upp på detta. Egna företagare kan som regel av tidsbrist inte medverka på den här sortens praktikpool, eftersom de har fullt upp med att försöka få sina företag att gå ihop.
Vi säger nej till ''gubbdagis''!
Förslaget om arbetslivsutveckling leder endast till att skjuta upp tiden för utförsäkring från arbetslöshetskassan. Det är enbart en uppehållande verksamhet. Vi har ett bättre förslag.
Vårt förslag:
Lägg pengarna på att köpa utbildningsplatser eller utbildning i annan form hos arbetsgivarna i det privata näringslivet. Det blir kanske inte 20 000 personer per månad som i propositionen, utan kanske hälften. Men i gengäld får dessa människor en yrkesutbildning med stora chanser att kunna fortsätta i arbetslivet, när konjunkturen vänder.
Vi kan även tänka oss att människor som uppbär arbetslöshetsersättning gör en samhällsinsats av något slag, typ Hallstahammarmodellen, som är ett obyråkratiskt system som anordnas av kommunen.
Beträffande förslaget om att tillföra Komvux 143 miljoner, och folkhögskolorna 106 miljoner anser vi följande: De föreslagna pengarna skall i så fall öronmärkas för yrkesutbildning. Anledningen till detta är att i stora städer har komvux ett väl uppbyggt system med yrkesinriktade linjer. Det har däremot inte små städer, där det enbart finns teoretisk utbildning. Folkhögskolorna har enbart förberedande yrkesutbildning förutom en fritidsledarutbildning. Därför måste, enligt vår mening, pengarna öronmärkas till yrkesutbildningar och yrkeskompletteringar.
Det måste klart framgå att beredskapsarbeten även kan sökas hos den privata företagsamheten.
Utbildningsvikariat är ett misslyckande. Om man har den minsta kunskap om företag vet man att dessa inte gärna anställer vikarier, vilket förekommer inom den offentliga sektorn. Frågan om utbildningsvikariat i det privata näringslivet bör utredas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbetsförmedlingarna i samråd med arbetsgivaren får sköta arbetslivsutvecklingen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de medel som avsetts gå till arbetslivsutveckling i stället används till att bekosta köp av utbildning och utbildningsplatser hos det privata näringslivet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett allmänt system tillskapas som går ut på att de som uppbär arbetslöshetsersättning bör kunna åläggas att göra en samhällsinsats av något slag,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de medel som avses tillföras komvux, 143 miljoner kronor, och folkhögskolorna, 106 miljoner kronor, i stället skall användas för yrkesutbildningar och yrkeskompletteringar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att beredskapsarbeten får sökas hos den privata företagsamheten,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om utbildningsvikariat inom det privata näringslivet utreds.
Stockholm den 12 november 1992 Laila Strid-Jansson (nyd) Arne Jansson (nyd)