I propositionen aviseras om förändringar av riskkapitalförsörjningen till små och medelstora företag. Regeringen föreslår att äganderätten i de olika bolagen till största delen utskiftas till de företag som har betalat vinstdelningsskatt. Riskkapitalbolagen skall ägas privat och drivas på strikt affärsmässiga grunder.
Vi anser att med en strikt affärsmässig tillämpning kommer riskbenägenheten hos de i propositionen föreslagna riskkapitalbolagen att vara mycket låg för att inte säga obefintlig. Erfarenheten visar att, åtminstone i expansiva perioder med högavkastande alternativ, kapitalet söker sig från de mer riskfyllda satsningarna inom småföretagen. Det skapar en ryckighet i tillförseln av kapital, vilket betyder att den förnyelse och utveckling som skulle kunna ske genom tillväxt i befintliga småföretag och genom nybildning av företag blir för svag. Det är ett näringspolitiskt intresse att få en önskvärd uthållighet och tillfredsställande tillgång till riskkapital. Detta kan ske dels genom att statsmakterna ger goda förutsättningar för privata aktörer. Men det kan också ske genom att staten själv på olika sätt uppträder som aktör på marknaden ensam eller i samverkan med privata placerare.
I en lågkonjunktur förstärks sannolikt de privata bolagens belägenhet att inte ta risker.
Slutsatsen av detta blir att staten även fortsättningsvis bör spela en aktiv roll, när det gäller att garantera riskvilligt kapital.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår propositionen samt att riksdagen hos regeringen begär ett nytt förslag till statens medverkan när det gäller riskkapital till mindre och medelstora företag.
Stockholm den 21 oktober 1992 Mats Lindberg (s) Reynoldh Furustrand (s)