I motion 1991/92:Fi305 från allmänna motionstiden och i motion 1991/92:Fi69 med anledning av regeringens KP har vi beskrivit det allvarliga sysselsättningsläget som råder i Göteborg och som nu förvärrats långt över alla prognoser.
I motionerna har vi lagt fram förslag på konkreta åtgärder av många slag och särskilt förslag till sysselsättningsskapande investeringar.
I partimotionen ''Vägar till arbete'' 1991/92:Fi41 till kompletteringspropositionen redovisades också en rad projekt som med kort varsel skulle ha kunnat igångsättas och bidragit till ett bättre sysselsättningsläge. Alla dessa förslag avvisades av den borgerliga riksdagsmajoriteten.
Läget förvärrat
Tyvärr har läget på arbetsmarknaden ytterligare förvärrats. Den dystra vårprognosen från Länsarbetsnämnden i Göteborgs och Bohus län över arbetsmarknadsutsikterna förutsåg en arbetslöshet på 4,5 % vid årets slut.
En sammanfattning av länsarbetsnämndens höstprognos, avlämnad den 21 september, ger följande bild:
Varslen fortsätter att ligga på en hög nivå. Efterfrågan på arbetskraft ligger fortsatt kvar på en låg nivå och bedöms så göra under större delen av 1993.
Någon ökning bedöms inte komma till stånd av efterfrågan på arbetskraft i någon av länets olika näringsgrenar. Den enda bransch inom industrin som räknar med någon expansion är läkemedelsindustrin. I alla andra industribranscher, liksom inom andra näringsgrenar som byggnadsverksamhet, privata tjänstesektorn, varuhandel samt hotell- och restaurangverksamhet, andra privata tjänster och offentliga tjänster bedöms sysselsättningen fortsätta minska resten av året och under 1993.
9 % arbetslöshet i länet sommaren 1993
I augusti fanns 73 800 anmälda arbetssökande i länet, en ökning med 49 % på ett år.
I länet var 7,7 % av arbetskraften motsvarande 29 900 personer arbetslösa. De arbetslösa utgör 6,3 % av befolkningen mellan 16 och 64 år. Motsvarande siffra för Göteborg var 6,9 % och Göteborg har nu länets högsta arbetslöshet.
17 % av byggnadsarbetarna i Göteborg är arbetslösa idag. Byggföretagen uppger att man bara tänker bygga klart det som påbörjats. På grund av osäkerheten och förändringar på finansieringssidan i kombination med lågkonjunkturen kommer inga planerade nybyggen eller upprustningen av miljonprogrammet att sättas igång.
Detta innebär att arbetslösheten kommer att öka och att byggindustrin slås ut.
En ökning i omfattningen av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna under hösten kommer i stort att kunna hålla tillbaka ökningen i arbetslösheten fram till årsskiftet. Därigenom väntas arbetslösheten kunna sänkas till omkring 6 % av befolkningen mellan 16-64 år vid årsskiftet 1992/93. Under det första halvåret 1993 kommer åtgärderna sannolikt inte att vara tillräckliga utan arbetslösheten väntas successivt stiga till uppemot 9 % i slutet av sommaren 1993. Först i slutet av 1993 bedöms en svag positiv utveckling ske på arbetsmarknaden. Bedömningen inför 1992 och 1993 bygger på att omfattningen av de konjunkturella arbetsmarknadspolitiska åtgärderna berör närmare 19 000 personer eller 4 %.
Ovanstående stycke är ett direkt citat ur länsarbetsnämndens höstprognos avlämnad 1992-09-21.
Sedan dess har följande inträffat:
Den 15 oktober stoppade länsarbetsnämnden inrättande av nya beredskapsarbeten, rekryteringsstöd, utbildningsbidrag och köp av utbildning. Det ekonomiska utrymmet var intecknat. Det innebär att arbetslinjen i arbetsmarknadspolitiken fått överges.
Bilindustrins kris drabbar länet och Göteborg hårt. Volvo har tagit beslut om att minska personalstyrkan i Sverige med 4 500 personer. Det finns risk för att den största minskningen i landet kommer att ske i Göteborg. SAAB:s minskning av personalstyrkan i biltillverkningen drabbar också SAAB:s verksamhet i Göteborg. Omfattningen på den direkta sysselsättningsminskningen inom bilindustrin var inte känd när länsarbetsnämndens höstprognos upprättades. Därtill skall dessutom läggas de indirekta effekterna hos underleverantörer och serviceföretag.
Celsius har fattat beslut om nedläggning av Cityvarvet med en direkt arbetsstyrka på 420 personer berörande också ca 300 anställda hos entreprenörer. Den rekonstruktionsplan som arbetats fram har avvisats av Celsius ledning.
Statens indragningar drabbar kommunen hårt. Kommunens borgerliga majoritet har beslutat om ett sparprogram på 15 % under mandatperioden varav 3 % i år och 6 % de två kommande åren. Kommunen är den största arbetsgivaren med ca 60 000 anställda. Personalstyrkan minskar med 3 500 personer i år och minst lika mycket nästa år. Trots dessa personalminskningar och sparprogram bedömde stadskansliet inför de avslutande budgetarbetet att ett underskott på ca 1 miljard kronor skulle uppkomma som krävde ytterligare åtgärder om balans skulle kunna uppnås för 1993.
De ekonomisk-politiska åtgärderna, som var nödvändiga för att stoppa upp valuta- och finanskrisen, utgör en ytterligare press för praktiskt taget alla näringsgrenar i regionen.
Nu krävs det åtgärder
Länsarbetsnämnden måste tilldelas medel så att den åter kan börja verka efter arbetslinjen i arbetsmarknadspolitiken.
För verkstadsindustrin, som är ryggraden i den västsvenska industrin och till stora delar verksam för export, räcker det inte med uppmaningar att ''hålla ut'' och med uppmaningar till dess anställda att ''starta eget''.
Näringspolitiken som nu helt passiviserats måste aktiveras i samarbete med den västsvenska industrin. LO och TCO och deras förbund har också idéer och uppslag som måste prövas.
Det är angeläget att indragningen från kommunsektorn på 7,5 miljarder kronor avvisas som krävts i den socialdemokratiska motionen 1991/92:84.
I motion 1991/92:Fi305 krävde vi att staten skulle fullfölja sina åtaganden enligt storstadssatsningen ''Storstadens trafiksystem'' och uppgörelsen enligt den s.k. Adelsohnska uredningen. Den hårdnackade bindningen till lösningen för E6:s dragning, varöver kommunen inte råder, har inneburit att angelägna trafikinvesteringar inte minst på kollektivtrafikens område inte kommit till stånd. Lös bindningen till E6:an och släpp loss de angelägna investeringarna!
I de motioner som vi inledningsvis åberopat från allmänna motionstiden och i kompletteringspropositionen finns en rad åtgärder redovisade som fortfarande är aktuella och som om de vidtas kan bidra till att hejda den katastrofala utvecklingen på arbetsmarknaden. Det är åtgärder som vi här inte skall upprepa i detalj men hänvisar till. De berör områden som:Trafik och vägar Bostäder Upprustning av skolor Miljöförbättringsprogram Utbyggnad av Valhallabadet-Svenska Mässan Utbyggnad av cykelnätet Äldreboendet
Ytterligare exempel på projekt i Göteborg finns i den socialdemokratiska motionen 1991/92:Fi41.
Detta måste nu börja förverkligas.
De åtgärder vi i denna motion ställt krav om skulle verksamt bidra till att ge ett bättre sysselsättningsläge i Göteborg samtidigt som angelägna, framtidsinriktade åtgärder och investeringar skulle komma till stånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i denna motion och i Socialdemokraternas partimotion 1992/93:Fi35 anförts om sysselsättningsförhållandena i Göteborg.
Stockholm den 12 november 1992 Sten Östlund (s) Doris Håvik (s) Jan Bergqvist (s) Inga-Britt Johansson (s) Torgny Larsson (s) Marianne Carlström (s)