Inledning
Regeringen och Socialdemokratiska arbetarpartiet har i september 1992 träffat överenskommelse om ett antal ekonomisk-politiska åtgärder i syfte att stabilisera den svenska ekonomin. Det var bra! Vi stöder därför överenskommelsen vad avser huvuddrag och nivå. Dock har vi naturligtvis synpunkter på, hur man hade kunnat nå samma mål men på ett annat och enligt vår uppfattning bättre och framför allt rättvisare sätt.
I valrörelsen och i början av vårt första riksdagsår blev vi i det närmaste idiotförklarade för vårt förslag att minska statens utgifter med 196 Mdr på 6 år. Nu har regeringen och Socialdemokraterna genomfört det dubbla, räknat på årsbasis. Kanske vi hade kunnat undvika krisen om vi hade fått vårt förslag seriöst behandlat.
Sjukförsäkring
Propositionens förslag har inslag av det förslag som Ny Demokrati motionerade om under riksmötet 1991/92 men saknar den totala översyn av systemet som är nödvändig, inte minst ur rättvisesynpunkt. Vi återupprepar därför vårt förslag.
Huvudprinciperna för ett bättre förslag som inte bara omfattar sjukpenningförsäkringen utan även andra socialförsäkringssystem är följande.
Enkelt och motiverande 100% av lönen kan man bara få för arbete och vid arbetsskada, förorsakad av grov försumlighet.
90% av lönen kan endast utgå vid aktiv, yrkesinriktad rehabilitering, arbetsmarknadsutbildning med klart sikte på arbete, beredskapsarbete och som garantilön (efter konkurs) om man verkligen jobbar.
80% utgår vid sjukdom, arbetsskada, vård av barn, förtidspension, arbetslöshet och garantilön utan arbete.
Ju aktivare man är desto högre ersättning. Det lönar sig alltid att arbeta. Det finns självrisk i alla systemen eller hur man nu vill uttrycka det.
Uppmanar inte till fiffel
Ersättningsnivåerna är desamma vid sjukdom, arbetsskada eller vård av sjuka barn.
De första två veckorna föreslås ersättning utgå med 67 %. Man får så att säga betalt för två dagar av tre. Nivån kan givetvis diskuteras, med den är i varje fall över miniminivån enligt internationella konventioner.
Varför två veckor? Detta sammanfaller med den s k arbetsgivarperioden. Överallt är taket 7,5 basbelopp.
Efter två veckor utgår ersättning med 80 % respektive 90 % vid aktiv rehabilitering.
Det bör finnas en sammanläggningsregel om någon blir sjuk på nytt inom 14 dagar.
Jämför med karensdag
Systemet med en karensdag påverkar negativt vad som sker dag två. Tag en betala för två-effekten.
Förslaget har alltid effekt, dvs det lönar sig alltid att arbeta respektive att vara aktiv.
Det blir rättvisare och drabbar jämnare. Karensdagar drabbar enbart korttidssjuka.
Det torde få ungefär samma effekt i hög- och lågkonjunktur. I en överhettad högkonjunktur kan man räkna med ganska ordentlig effekt av karensdagar men i lågkonjunktur, när folk är rädda om sina arbeten, slår karensdagarna mera koncentrerat mot de faktiskt sjuka.
Det borde kunna bli en reform som kommer för att stanna. Rättvisan skulle göra att både arbetsgivare och arbetstagare accepterar den.
Försäkringskassans undantag blir inte mera omfattande än idag (och mindre omfattande än vid två karensdagar).
Upplägget borde göra det lättare att ändra arbetsskadeförsäkringen och därigenom göra nödvändiga besparingar i LAF. LAF-posten är ett mycket stort problem, det vet alla finansministrar, oberoende av färg.
Ett tak för vissa försäkringssystem
Vi har i en tidigare motion föreslagit att motsvarande system med 80- resp 90-procentsnivån införs i garantilön vid konkurs. Även här sätts taket vid 7,5 basbelopp.
(80 % x 7,5 x 33 700)/12 = 16 850 kronor per månad kommer att utgå i max 6 månader. Man kommer då runt missbruket hos mindre nogräknade personer att ge sig själv en hög lön, som raskt blir garantilön i 6 månader.
Motivation är viktig
Ändringar i socialförsäkringen får givetvis inte leda till ökade kostnader för företagen. Arbetsgivarperioden och det ökade rehabiliteringsansvaret för arbetsgivarna har de facto ökat arbetsgivarnas kostnader. Likaså det avskaffade bidraget till företagshälsovården. Förslaget täcker även dessa aspekter.
Om Sverige skall få ett långsiktigt, stabilt socialförsäkringssystem måste det finnas:Motivation för arbetsgivarna att skapa bästa möjliga arbetsförhållanden för medarbetarna.Motivation för medarbetarna att göra sitt bästa på jobbet.Motivation för sjuka och arbetsskadade att så snabbt som möjligt jobba sig tillbaka till arbetslivet.
Med ett motsatt system som -- det vet vi ju alla -- kan resultera i högre ersättning vid frånvaro än vid närvaro, kan vi i allmänt oförstånd börja skapa socialfall, som så småningom inte går att rehabilitera. Vem vill det?
Det aviserade förslaget leder de facto till en högre beskattning av företagen. Vilket regeringsparti hade det på sitt valprogram? Ny Demokrati är glasklart på den punkten. Arbetsgivaravgifterna måste ned så att konkurrenskraften, och därmed sysselsättningen, ökar.
Till sist måste alla påminnas om att kollektiva försäkringssystem finansieras av folk och inte av staten. Det handlar alltså inte bara om utbetalningar utan om ännu större inbetalningar -- för Svenssons del.
Vårt förslag
Vi föreslår alltså att huvudprinciperna för sjukpenningförsäkringen och andra sociala bidrags- och trygghetssystem ändras i enlighet med vad vi tidigare motionerat om. Vi föreslår vidare att systemet med reducerad sjukpenningförsäkring införs redan fr o m budgetåret 1993/94.
Minskat statsbidrag till sjukförsäkringen
Det bör framhållas att denna besparing på 3,7 Mdr för statskassan innebär en skattehöjning för den enskilde även om den kallas egenavgift.
Pensioner
Tyvärr är det ofrånkomligt att försämra pensionerna i detta paket men det får under inga omständigheter ytterligare försämra fattigpensionärernas villkor. Det räcker inte med att anvisa 500 miljoner ''för att mildra effekten för de sämst ställda pensionärerna''. Det behövs ytterligare tillskott för att lyfta upp dem till en anständig nivå. Vi vill därför nedan anvisa medel för denna åtgärd genom minskning av biståndet.
Semester
Reducering av semestern med 2 dagar skall naturligtvis drabba alla oavsett om semestern har tillkommit genom lag eller avtal. Vi förutsätter därför att respektive avtalsparter solidariskt ställer upp. Lagstiftning vore det rätta men frågan är om föreningsrätten tillåter detta. Hela frågan blir prov på det svenska systemet och den påstådda solidariteten.
Vi föreslår en utredning syftande att ta bort fyra helgdagar, varav en klämdagsframkallande sådan.
Bostäder
Vi har invändningar mot besparingen i bostadssubventionerna, inte för besparingen som sådan, utan för att de som drabbas av hyreshöjningar inte klarar av höjningen. Vi föreslår därför i stället att besparingen sker genom en minskning av biståndet.
De tre senaste åren har hyrorna ökat med ca 55 %! Årets förhandlingar bedöms leda till ytterligare ca 10 %-iga hyreshöjningar från och med 1993. Nu har regeringen kommit överens med Socialdemokraterna om besparingar inom bostadssektorn på ytterligare 3 miljarder netto.
I våras fattade riksdagen beslut om försämrade avdragsmöjligheter genom att kapitalbeskattningen ändrades. De ändrade kapitalbeskattningsreglerna medför att lånekostnaderna för en egnahemsägare netto efter skatt ökar från 70 till 75 %.
Samtidigt fattades beslut om höjningar av kapitalkostnaderna för statligt subventionerade hyres- och bostadsrättshus för att möta försämringen för egnahemsägarna.
I klartext innebär detta att egnahemsägare enligt beslutet får högre kostnader genom försämrade ränteavdrag och kostnaderna för dem som bor i hyres- och bostadsrätt med statlig belåning ökar. Så långt var allt någorlunda rättvist.
Allt var tänkt att träda ikraft 1 januari 1993.
Regeringens uppgörelse med Socialdemokraterna innebär följande:
Beslutet om att ändra reglerna för kapitalbeskattningen skjuts alternativt rivs upp medan besparingarna av bostadsstödet för hyres- och bostadsrättshus ligger fast.
Detta innebär att egnahemsägare gynnas i förhållande till boende i hyres- och bostadsrättshus.
Som sten på börda har man dessutom, enligt överenskommelsen mellan regeringen och Socialdemokraterna, beslutat om en nettobesparing inom bostadssektorn från och med 1994 på 3 miljarder netto vilket antas motsvara 3,4--3,7 miljarder brutto. Denna indragning, i form av extra upptrappning av räntesubventioner (enligt skatteministern), drabbar i stor utsträckning de hushåll som redan idag har de högsta hyrorna. Det kommer också att slå olika för olika allmännyttiga bostadsföretag beroende på ålderssammansättningen i respektive bestånd. Därmed slår det också väldigt olika för hushållen.
Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge i Sverige och självklart är det viktigt att spara. Dock är det så att mot bakgrund av de mycket höga hyreshöjningar som varit och kommer, måste det anses närmast stötande med ytterligare 3 miljarder netto i besparingar inom bostadssektorn.
Finns det alternativ?
Skulle vi i dessa kristider följa FN:s rekommendationer och från och med 1994 ge 0,7 % i bistånd skulle detta innebära att vi gav 9 800 000 000 kronor. Skillnaden mot regeringsförslaget blir ca 4,2 miljarder (räknat på bedömt BNI för 1992). Det räcker alltså även till att ge fattigpensionärerna en tillvaro som innebär att de i alla fall får leva på existensminimum (se tabell nedan).
Det är viktigt att ge bra bistånd. För att kunna göra det på sikt så krävs det att vi klarar vår ekonomi här hemma. Eftersom Sverige går med underskott, och inte så lite heller, så sker allt bistånd med lånade pengar. Lån och räntor kommer att få betalas av framtida generationer.
Alltså, om vi från 1994 följer FN:s rekommendationer om bistånd så behöver vi inte göra dessa smärtsamma extra besparingar på boendet som Socialdemokraterna och regeringen kommit överens om. Vi klarar också att ge fattigpensionärerna en tillvaro på existensminimum. n
Tabell
Skillnad om vi ger bistånd enligt FN:s rekommendationer + 4,2 mdr Utebliven extra indragning av räntesubventionerna -- 3,0 mdr Kostnad för att ge de sämst ställda pensionärerna existensminimum -- 0,8 mdr SA besparingar i förhållande till ''krispropositionen'' 0,4 mdr
Dessa 400 miljoner behövs mer än väl till att täcka budgetunderskottet 1994.
Vi föreslår alltså att man av den besparing som åstadkommes genom att minska biståndet till 0,7 % av BNI får den överenskomna besparingen på 3 mdr och samtidigt finansiering av en höjning av fattigpensionärernas pensioner. Vi uppfyller ändå FN:s rekommendationer till medlemsländerna.
Bistånd
Regeringen och Socialdemokraterna har träffat överenskommelse om sänkning av det internationella utvecklingsbiståndet med 1 500 miljoner kr. Detta är ett beslut i rätt riktning men vi anser att utvecklingsbiståndet ska sänkas ytterligare så att det motsvarar det mål som fastställts av FN nämligen 0,7 % av givarlandets bruttonationalinkomst. Sverige har genom att fastställa en högre nivå -- enprocentmålet -- försökt vara föregångare till ett högre globalt bistånd. Endast fyra länder lämnar idag bistånd till en nivå som överstiger det av FN fastställda nämligen Norge, Sverige, Danmark och Holland. Med den ekonomiska verklighet vi upplever i Sverige idag -- budgetunderskott på mer än 100 miljarder kr -- anser vi att biståndet bör begränsas till 0,7 % av vår bruttonationalinkomst. Hur fördelningen av detta bistånd ska ske återkommer vi till under den allmänna motionstiden men vår inriktning är att programlandbiståndet på sikt bör avskaffas samt att vi bör koncentrera vårt bistånd till färre länder än vad som är fallet idag. Vi bör koncentrera biståndet till ett fåtal länder men ha beredskap för katastrofinsatser varhelst de uppträder. En väsentligt större andel av biståndet bör gå till länder i vår närhet -- främst då till de baltiska länderna. Vi anser i motsats till övriga partier i riksdagen att anslagen för ''Internationellt utvecklingssamarbete (C-anslaget)'' och ''Samarbete med Central- och Östeuropa (G-anslaget)'' bör slås samman och tillsammans utgöra 0,7 % av den svenska bruttonationalinkomsten. Detta bör innebära ett utvecklingsbistånd på sammanlagt cirka 9 800 miljoner kr eller 4 200 miljoner mindre än vad som överenskommits i den s k krisuppgörelsen. Eftersom beloppet är kopplat till vår bruttonationalinkomst kan viss justering av beloppen komma att ske.
Försvaret
Ny Demokrati menar att satsning på försvaret kan ske med kostnadseffektivitet och rationalitet. Försvarsindustrin måste ges möjlighet att konkurrera på lika villkor och har då en utomordentlig utvecklingspotential. Civil spinn-off är omfattande. Ny Demokrati återkommer i försvarsutskottet.
Övriga utgiftsminskningar
Det är intressant att konstatera att vårt förslag att minska partistödet har fått gehör, men som vanligt först i framtiden. Vi återupprepar därför vårt förslag och föreslår att trappan städas uppifrån med början budgetåret 1993/94.
Det statliga partistödet bör sålunda för budgetåret 1993/94 utgå med 80 % av 1992/93 års budgeterade belopp, för budgetåret 94/95 med 60 % och för budgetåret 95/96 med 50 %, allt i dagens penningvärde.
Asylkostnader
Den föreslagna minskningen av asylkostnader på 200 miljoner ''uppnås genom en sänkning av dagbidraget samt genom begränsning av hälsoundersökningar''. Men varför talar man inte om de bevisligen oskäliga och dåligt förhandlade förläggningskostnaderna. De kan sänkas betydligt, kanske i storleksordningen 1--2 Mdr vid nuvarande beläggningsnivå. Vi föreslår därför att det omedelbart tillsättes en delegation, huvudsakligen bestående av skickliga och vana förhandlare från näringslivet, för att omgående omförhandla gällande avtal, om nödvändigt genom en lagändring.
Åtgärder mot kostnadsläget
Det bör uppmärksammas att det genom den uteblivna momssänkningen uppkommer en kraftig skattehöjning på 3 % av allt som en familj konsumerar.
Arbetsmarknadspolitik
En betydande del av vår mycket höga arbetslöshet är tyvärr hemgjord. Den helt nödvändiga bantningen av den offentliga sektorn skall naturligtvis genomföras men inte vid en tidpunkt när vi samtidigt har en kraftig lågkonjunktur. Den friställda arbetskraften kan ju då inte sugas upp av industrin utan hamnar då i en förödande arbetslöshet och måste där betalas utan att något nyttigt arbete blir utfört. Det är en nationalekonomisk förlust med tillhörande stort mänskligt lidande. För att i någon mån motverka effekterna upprepar vi vårt förslag att genom en dispens från LAS, lagen om anställningsskydd, ge de arbetslösa möjlighet till en tillfällig anställning med bibehållet arbetslöshetsunderstöd, där företagen betalar mellanskillnaden upp till avtalsenlig eller marknadsmässig lön. Det bör ske på den anställdes eget initiativ och med en enkel rapportering.
Det skulle kunna skapa meningsfullt arbete för många tusen arbetslösa, som i dag kanske lider mer av bristen på meningsfullt arbete än på ekonomiska medel. För att förhindra missbruk måste åtgärden kringgärdas av vissa regler som bör utfärdas av regeringen. Många av de i dag arbetslösa skulle säkert kunna beredas ett fast arbete i dessa företag när konjunkturen vänder och de nya företagsstimulerande åtgärderna får effekt, vilket skulle ge en nationalekonomisk vinst!
Lärlingssystem -- en konstruktiv och nödvändig åtgärd
Ett modernt lärlingssystem måste införas med löner som står i rimlig proportion till vad ungdomarna kan tillföra produktionen. Vi uppmanar alla, inklusive regeringen att arbeta på tänkbara modeller. Frågan är nämligen av utomordentlig betydelse för näringslivet, näringslivets framtid, och därmed för de produktiva jobben.
Konjunkturanpassad arbetstid
Konjunktursvängningar har alltid funnits och vi får nog tyvärr leva med dem även i framtiden. Därför bör vi anpassa oss till det vi inte har så stora möjligheter att påverka, alltså att konjunkturerna varierar men vår arbetstid ligger fast. Det borde därför övervägas att införa konjunkturanpassad arbetstid, inom vissa ramar, t.ex. mellan 80 och 120 % och låta arbetsgivaren och det lokala facket själva bestämma arbetstiden. Ingen kan rimligtvis bättre bedöma det än parterna själva. Om det infördes snabbt på prov kan vi förmodligen undvika att tusentals anställda lämnar sina arbeten och många tidigare avskedade kanske kan återfå sina arbeten. Skall vi hjälpas åt att bära bördorna mer solidariskt vore det ju bättre för oss alla och staten om 100 % arbetade 90 % -- än att 90 % arbetar 100 % -- och 10 % står utanför allt!
Länsvägar
De föreslagna ''1,5 Mdr för reparationer och underhåll av länsvägar i framför allt skogslänen'' förutsättes enbart användas produktivt, det vill säga till att förbättra vägarna för den tunga kommersiella trafiken.
''Medlen för beredskapsarbeten ska ökas med 3,4 Mdr''
(Regeringens text)
Så stor del som möjligt av dessa medel bör istället användas till ROT-sektorn som är arbetsintensiv och där det finns ett mycket stort reparationsbehov inom den kommunala och offentliga sektorn. Nuvarande system med räntesubventioner till ROT-sektorn skall fortsätta efter 1/1 1993 med fokusering på offentliga byggnader.
Arbetsrättsutredningen (dir. 1991:118)
I propositionen framgår att Socialdemokraterna framfört önskemål om att utredningen (dir. 1991:118) angående den arbetsrättsliga lagstiftningen ges kompletterande direktiv och att eventuella beslut om lagändringar på området fattas i samförstånd. Detta försök att bromsa utredningen är allvarligt och olyckligt. Nyd:s uppfattning är helt klar. Arbetet inom Arbetsrättsutredningen måste fortgå i ursprunglig rikting. Arbetsrätten måste nämligen förändras och moderniseras. Detta är ytterst viktigt för svenskt näringsliv, för utländska investeringar i Sverige, för svensk konkurrenskraft, m m.
Arbetsskadeförsäkringen
Varje år anmäls uppåt 200 000 arbetsskador -- 1988 anmäldes 260 000 -- varav nästan 90 % godkänns. Ca 80 000 personer har f n ersättning till 100 % av sin sjukpenninggrundande inkomst för all framtid. Nuvärdet av de framtida utbetalningarna försäkringskassan redan beviljat uppgår till i storleksordningen 100 miljarder, dvs i klass med vad hela sjukvården kostar under ett år! Systemet har med andra ord resulterat i framtida åtaganden på 20 000 kronor per skattebetalare. Arbetsskadeförsäkringen kostar staten uppåt 13 miljarder enbart i år. Detta system har under många år fortsatt att rulla på utan att någon har vågat göra något.
Finansieringen skall ske via arbetsgivaravgifter, men de räcker inte till på långt när. Staten tar in 7 miljarder, betalar ut 13 och ökar således på det stora underskottet med ytterligre 6 miljarder per år i arbetsskadefonden. Budgetunderskottet ökar, staten måste låna till utbetalningarna, räntan stiger, ekonomin hämmas, arbetslösheten ökar.
Trots att drygt 8 miljarder förs över från delpensionsfonden till arbetslivsfonden kommer arbetsskadefondens underskott ändå snabbt närma sig 20 miljarder.
Ersättningsnivån bör stämma överens med reglerna i lagen om allmänförsäkring. I vårt förslag sänks de från nuvarande 100 % till 80 % vid passivitet och 90 % vid aktiv rehabilitering. Denna enkla åtgärd innebär stora besparingar.
Definitionen på arbetsskada stramas nu upp något men bör skärpas upp ytterligare. Gör man inte detta blir det svårt, för att inte säga omöjligt att privatisera försäkringen.
I och med att en privatisering genomförs ökar kraven på företagen att väsentligt förbättra sin arbetsmiljö för att få så låga försäkringspremier som möjligt.
Arbetslöshetsförsäkringen
Arbetslöshetsförsäkringen reformeras och byggs upp i tre steg:
1. Statligt grundskydd maximalt 300 dagar. Beloppet bestäms av riksdagen. 5 karensdagar.
2. Obligatorisk privat försäkring. Tecknas av arbetsgivare. Täcker skillnaden mellan grundskyddet och till 75 % av lönen upp till vad som motsvarar en årslön på 7,5 basbelopp (ca 240 000 kr). Max 300 dagar och 5 karensdagar.
3. Frivillig privatförsäkring. Denna försäkring tecknas av den enskilde själv -- om hon/han vill försäkra sig mot karensdagarna och inkomstbortfallet över 75 % samt ev förlänga de 300 dagarna. Här kan även våra fackföreningar teckna kollektiva försäkringar för sina medlemmar.
Genom att man nu lyfter ut arbetsskadeförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen ur budgeten och ansvaret lägges på företagen, de anställda samt fackföreningarna så måste riksdagen besluta om en sänkning av arbetsgivaravgifterna.
A-kassorna ska givetvis, oberoende av försäkringssystem, ej ligga hos facket.
Hemspråksundervisningen
Den statliga och kommunala ersättningen till hemspråksundervisningen bör om möjligt avbrytas vid årsskiftet 92/93 och förstärka såväl statskassan som kommunerna. Det innebär inget hinder för våra invandrare att underhålla sina hemspråk men det skall inte ske på det allmännas bekostnad.
Det finansiella systemet
De resterande medlen från de nedlagda löntagarfonderna som förvaltas av Fond 92--94 -- ca 11 miljarder -- ''skall vara föremål för samråd mellan parterna'' vad det nu kan innebära. Ny demokrati vill dock med anledning av propositionen föreslå följande användning av de resterande medlen.5 Mdr till forskning och utbildning på ett sådant sätt att resultatet kommer näringslivet och därmed samhället till del d.v.s. att stödja de teknikparker och groddföretagsgrupper som vuxit fram i anslutning till våra universitet och högskolor exemplifierade av Swedparks.3 Mdr till ett garantikreditinstitut för att på försäkringsmässiga grunder kunna lämna fullgörandegarantier till byggföretag då företagen i dag inte kan fungera på marknaden utan fullgörandegarantier.3 Mdr till ett garantiinstitut för att bistå de konkurshotade företag som oförskyllt har fått problem bl a pga bankernas agerande.
Ny Demokrati anvisar ytterligare besparingsmöjligheter: Organisationsbidragen är för många och kostar för mycket.
Staten stöder föreningslivet med allmänna medel. Detta stöd har vuxit snabbt under senare år och uppgick år 1989 till 7,5 miljarder kronor.
Kommuner och landsting ger också föreningsstöd, 1989 uppgick det till 5,5 miljarder kronor. Alltså sammanlagt 13 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar används till att stödja föreningar och organisationer.
De statliga bidragen betalas ut som allmänna bidrag utan klar motprestation (315) som resultatinriktade bidrag med ett angivet mål (3 011)som uppdragsersättning för viss prestation (2 070)statliga lönebidrag till anställda (2 088) hos föreningar.
Siffrorna inom parentes anger bidragens storlek år 1989 i milj. kronor.
De föreningar som får bidrag är stora och små, kända och okända. Allt från fackliga arbetsgivare-arbetstagare- organisationer, lantbrukets föreningsrörelse, religiösa organisationer, idrottens studiecirklar, intresseföreningar för föräldrar, pensionärer, handikappade och invandrare o.s.v. till hobbyföreningar och politiska s.k. kulturföreningar.
Som exempel kan nämnas att SIDA gav Nyeds Biodlarförening 26 000 kr och samtidigt LO 37 000 000 kr. Konsum fick av Länsstyrelsen i Norrbotten 245 000 kr och av Länsstyrelsen i Västerbotten 167 000 kr. ABF erhöll 130 000 000 kr från 12 olika statliga och regionala myndigheter. IOGT-NTO fick 24 000 000 kr.
Vi vet den sammanlagda kostnaden, men uppföljningen och utvärderingen av bidragen är dålig, för att inte säga obefintlig. Därför finns det just inga underlag för statsmakten att ompröva bidragen som i stället schablonmässigt räknas upp varje år. Det har nu gått så långt att många bidrag kommit att uppfattas som ett generellt stöd till organisationen och att staten -- eller kommunen eller landstinget -- fått någon sorts offentligt ansvar för den verksamhet som organisationen bedriver!
Det finns inget samband mellan bidragens storlek och utveckling av antalet föreningsmedlemmar. Nuvarande uppläggning missgynnar nya organisationer med nya framtidsinriktade idéer.
Det finns egentligen inga som helst garantier för att föreningar som får bidrag är levande i bemärkelsen att de engagerar medborgarna.
Dessutom plottras mycket utav stödet bort på allehanda lokala företeelser vilket givetvis medför oproportionerligt höga förvaltningskostnader.
Medlemmars egna avgifter har genom biddragen fått allt mindre betydelse för föreningarnas ekonomi, vilket hotar föreningarnas frihet och deras funktion som banbrytare för nya idéer.
Det är nödvändigt att reformera hela systemet för förenings- och organisationsstöd. Skattebetalarnas medel kan definitivt utnyttjas effektivare. Principer för bidragsgivning, beslutsunderlag och icke minst uppföljning av beslutade bidrag måste förbättras.
De enorma belopp som utbetalas hänger givetvis samman med att föreningslivet antagit enorma proportioner. Och vice versa. I dag finns det föreningar för nästan varje tänkbart behov. Ungefär 200 000 föreningar på riks-, regional och lokal nivå som tillsammans har mer än 31 milj. medlemmar.
Organisationsbidragssystem måste reformeras. Detta bör ske i huvudsak efter följande principer:
1. De allmänna bidragen knyts till föreningarnas medlemsantal.
2. De resultatinriktade organisationsbidragen tas bort.
3. Avdragsrätt för frivilliga enskilda bidrag införes för stöd till föreningar som gör allmänna samhällsnyttiga insatser. Avdragsrätten begränsas dock till ett basbelopp per år.
4. Avdragsrätten skall sålunda inte gälla bidrag till organisationer som tillgodoser medlemmarnas ekonomiska eller politiska intressen.
5. Uppdragsersättningar till föreningar och organisationer utgår efter regelrätt upphandling med tydligt angivande av upphandlad prestation och att denna upphandling sker under full konkurrens. Uppdraget följs upp och kontrolleras.
6. Stöd genom lönebidrag till handikappade skall utgå med 50 % oberoende av var de handikappade arbetar. Alltså samma regler för näringsliv och offentlig administration, organisationer o.s.v.
7. Stat, kommun och landsting skall inte betala lägre bidrag än ett och ett halvt basbelopp varigenom insatserna kan koncentreras och administrationskostnaderna sänkas.
De nya reglerna genomförs successivt under tre år så att föreningar och organisationer får skäligt rådrum.
Nyd hävdar att det måste finnas ett omedelbart besparingsutrymme på 3 miljarder kronor totalt (20 %) utan att skada de mest behjärtansvärda ändamålen.
Presstöd
Det nuvarande presstödet bör avvecklas på tre år.
Turistnäringen i Sverige
NUTEK redovisar i en rapport R 1992:53 av den 3 oktober att sedan turistmomsen infördes har Sverige tappat en del av turistomsättningen till andra länder. Istället för att dra in beräknade 4,2 miljarder fick statskassan in 2,4 miljarder kronor. Samtidigt tappade man 8 till 10 miljarder i ökade arbetslöshetskostnader och minskade skatteintäkter på andra håll. Nettoförlusten på turistmomsen är alltså 6--8 miljarder!
Turismen minskade i Sverige under 1991 med ca 25 % medan man i övriga nordiska länder kan peka på en uppgång med motsvarande siffror. Samtidigt ökade svenskarnas utlandsresor med 30 %. Detta visar att turismen inte i någon större utsträckning påverkas av konjunkturen.
Över 200 000 människor har idag sina arbeten inom denna näring. Den negativa utvecklingen för den svenska turismen kommer givetvis att reducera antalet arbetstillfällen om inte riksdagen tar sitt ansvar och vidtar nödvändiga åtgärder för att stimulera denna mycket viktiga näring.
Valutainkomsterna (exporten) från turistnäringen var år 1989 till 1991 16,4, 17,2 respektive 16,4 miljarder kronor. Detta kan jämföras med den svenska exporten inom svensk bilindustri som omsätter omkring 17 miljarder kronor. Valutautgifterna (svenskar som åker utomlands) steg samtidigt kontinuerligt och var 32,0, 36,2 respektive 36,8 miljarder kronor.
Resultatet av turistmomsen blev, inte helt oväntat, en gigantisk minusaffär för de svenska skattebetalarna. Nettoförlusten kan jämföras med drygt halva svenska u- hjälpen, tre--fyra karensdagar, eller driftskostnaden för tio regementen. Effekten av turistmomsen har enorma dimensioner. Nyd kräver att turistmomsen omgående sänks till 6 % på persontransporter samt till 12,87 % på hotell och restauranger. Vad har Sverige att förlora?
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på regeringens förslag om förändring av sjuk- och arbetsskadeförsäkringarna godkänner riktlinjerna för ett nytt sjukförsäkringssystem i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen med avslag på regeringens förslag om besparingar inom Utrikesdepartementet på 1 500 miljoner kronor per år avseende Sveriges bistånd beslutar sänka nivån för bistånd till 0,7 % av BNI, vilket motsvarar besparingar på ca 4 200 miljoner kronor per år,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de sämst ställda pensionärerna, fattigpensionärerna, tillförs, förutom de 500 miljoner kronor som regeringen förordat, ytterligare 800 miljoner kronor eller sammanlagt 1 300 miljoner kronor,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bostadssubventionerna inte skall reduceras med 3 000 miljoner kronor från den 1 januari 1994,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om effektivisering av försvaret,
6. att riksdagen med avslag på regeringens förslag om minskat stöd till politiska partier godkänner en sänkning av partistödet till 80 % för budgetåret 1993/94, till 60 % för budgetåret 1994/95 och till 50 % för budgetåret 1995/96,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättande av en utredning om reducering av förläggningskostnader för asylsökande och om förhandling av förläggningsavtal,
8. att riksdagen beslutar införa en tillfällig dispens i lagen om anställningsskydd för att främja arbetslösas möjligheter till arbete i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skyndsam utredning av ett lärlingssystem,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av ett system med konjunkturanpassad arbetstid,
11. att riksdagen beslutar att förslaget på 1,5 miljarder kronor för reparationer och underhåll av länsvägar i framför allt skogslänen endast får användas produktivt, dvs. att förbättra vägarna för den tunga kommersiella trafiken,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av tilläggsdirektiv till Arbetsrättsutredningen,
13. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning syftande till att ta bort fyra helgdagar varav en klämdagsframkallande sådan,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Arbetsrättsutredningen fortsätter enligt ursprungliga direktiv,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om besparingar i arbetsskadeförsäkringen,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en reformering av arbetslöshetsförsäkringen,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att A-kassorna, oberoende av försäkringssystem, inte skall ligga hos fackföreningarna,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ytterligare sänkningar i arbetsgivaravgifterna bör vara möjliga med hänsyn till ändringar i arbetsskadeförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen,
19. att riksdagen beslutar att bidragen för hemspråksundervisningen snarast skall upphöra, helst fr.o.m. den 1 januari 1993,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsningar av det s.k. organisationsstödet,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avveckla det nuvarande presstödet på tre år med början budgetåret 1993/94,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att momsen sänks till 6 % för persontransporter och till 12,87 % för hotell- och restaurangnäringarna.
Stockholm i november 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Peter Kling (nyd) Ulf Eriksson (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Leif Bergdahl (nyd) Dan Eriksson (nyd) i Stockholm