Arbetslösheten fortsätter att öka i hela landet. I Östergötland står vi i en helt ny situation, där vårt län har drabbats mycket hårt av den djupa och långdragna lågkonjunkturen. Varslen har varit mer omfattande och arbetslösheten har ökat kraftigare än i något annat län.
Den 31 oktober var 16 909 människor öppet arbetslösa och 3 696 var deltidsarbetslösa. 10 241 hade tillfälligt arbete, beredskapsarbete, ungdomspraktik eller arbetsmarknadsutbildning. Sammanlagt i länet var 30 846 personer arbetslösa eller i åtgärder.
Den öppna heltidsarbetslösheten har ökat med nästan 1 000 personer de två sista månaderna trots introduktionen av ungdomspraktik under samma period. Arbetslösheten har under det gångna året ökat betydligt mer i Östergötland än i landet som helhet, från 2,7 procent den 31 oktober 1991 till 5,3 procent samma tid i år. Motsvarande siffror för landet är 2,9 procent den 31 oktober 1991 och 5,0 procent samma tid i år.
Tillbakagången är störst inom industri och offentlig sektor.
Den öppna heltidsarbetslösheten per kommun
Kommun Antal Kommun Antal
Linköping 4 867 Kinda 393 Åtvidaberg 413 Ydre 123 Motala 1 670 Mjölby 972 Boxholm 183 Vadstena 198 Ödeshög 171 Norrköping 5 537 Finspång 785 Söderköping 514 Valdemarsvik 396 AMI,Norrköping 687
Tyvärr ser framtiden ännu mörkare ut. Inte minst den offentliga sektorn kommer att drabbas betydligt hårdare än vad den hittills gjort. Ytterligare nedskärningar kommer att ske under 1993--94 som en följd av minskade statsbidrag och skatteintäkter. Detta slår hårdast mot kvinnorna.
Vi socialdemokrater vägrar att acceptera denna utveckling. Vi kräver att arbetslösheten bekämpas och att så många arbetslösa som möjligt engageras i aktiva åtgärder, jobb eller utbildning.
Krispaketet medför bland annat ytterligare satsningar på utbildning, ungdomspraktikplatser, beredskapsarbeten och tidigarelagda investeringar. Förhoppningen är att dessa åtgärder ska kunna hålla tillbaka den öppna arbetslösheten.
Ryggraden i vår ekonomi är ett starkt och slagkraftigt näringsliv. Vår välfärd är beroende av våra exportmöjligheter. När Sverige blir en del av den integrerade europeiska marknaden ökar såväl exportmöjligheter som konkurrenstryck. För att svensk industri ska kunna hävda sin plats internationellt och också stärka den, krävs kompetensutveckling på alla nivåer i företagen. I Östergötland finns en rad industrier med exportinriktad produktion. På grund av lågkonjunkturen finns för närvarande emellertid ledig kapacitet i många företag. Tillfället borde nyttjas att ge de anställda nya kunskaper, kunskaper som kan leda till utveckling av företagens arbetsorganisation, produkter och produktionsmetoder.
I propositionen anvisas utrymme för i genomsnitt 20 000 personer per månad i s k utbildningsvikariat. Vi anser att utbildningsvikariaten är ett utomordentligt instrument för att dels höja kompetensen hos redan anställda, dels ge meningsfullt arbete åt arbetslösa. Kommuner, landsting och statliga myndigheter har tidigare varit snabba att utnyttja utbildningsvikariaten och det är naturligtvis bra. Däremot har näringslivet inte i samma utsträckning tagit vara på de möjligheter som erbjudits. Regeringen bör därför enligt vår mening göra en särskild insats för att intressera näringslivet för utbildningsvikariaten. Detta bör ges regeringen till känna.
Länsstyrelsen i Östergötland under ledning av landshövdingen har bildat en länskommission med uppgift att samla alla krafter i kampen om jobben i länet. Vi har goda tillgångar i form av universitet, goda kommunikationer, ett varierat näringsliv och jordbruk. Det finns mycket att ta tillvara och utveckla, men då behöver vi också få draghjälp i form av statliga pengar till strukturinvesteringar och riskkapital för att utveckla näringslivet.
Genom ett omfattande arbete ute i kommuner och län har vi socialdemokrater i samarbete med de fackliga organisationerna dammsugit Sverige på jobb och utbildningsmöjligheter. Runt om i landet kan man ge tusentals exempel på viktiga insatser. Det är bara att sätta igång.
Inte minst i Östergötland har byggnadsarbetarna lagt ner ett omfattande arbete för att kartlägga behoven av insatser. Deras dokumentation omfattar allt från upprustning av skolor och andra kommunala lokaler till investeringar i bättre vägar.
Vi har i motioner i januari och i maj detta år pekat på behovet av infrastrukturstärkande åtgärder som bör vidtagas för att åstadkomma sysselsättning och en positiv utveckling i Östergötland.
Regeringen har inte vidtagit några som helst åtgärder för att förbättra läget i Östergötland. I de infrastruktursatsningar som regeringen hittills beslutat om finns inte ett enda projekt i vårt län.
Vi östgötska socialdemokrater föreslår nu ännu en gång att statliga investeringar i Östergötland tidigareläggs och att kommunerna stimuleras att tidigarelägga investeringar inom ramen för vad som angivits i den socialdemokratiska partimotionen.
Våra viktigaste förslag är följande.
Fullfölj upprustningen av E 4 genom Östergötland. Den nya motorvägsdelen fram till Norrköping öppnades för trafik i mitten av oktober. Nu behövs snabba beslut om byggande av förbifarten förbi Norrköping. Även i södra länsdelen förbi Mjölby och Ödeshög är det angeläget att förbättra E 4 till motorvägsstandard. Första etappen söderifrån kan tidigareläggas och påbörjas i början av nästa år.
Riksväg 50 från Ödeshög via Vadstena och Motala mot Örebro är en del i den s k Bergslagsdiagonalen. Den bör nu snabbt rustas upp, inte minst för tunga och långväga transporter mot Bergslagen och Norrland. Ombyggnad av riksväg 50, delen Ängesby--Nykyrka, kan påbörjas innevarande år.
I Motala och Vadstena går riksväg 50 rakt igenom städerna, varför behovet av förbifarter är stort. Samma förhållande gäller i Söderköping, där E 66 skär rakt igenom tätorten. I den nya färdigprojekterade vägsträckningen ingår också en ny bro över Göta kanal. Därtill finns behov av en breddning av bro över Hällaån på länsväg 210 mot Stegeborg.
Utbyggnad av länsväg 580, Pinnarp--Malexander, riksväg 32, Boxholm--Bleckenstad samt riksväg 51, Falla-- Linköpingsvägen (Finspång), är exempel på vägprojekt som kan startas inom kort.
I Östergötland finns omkring 130 mil grusväg. En målsättning beträffande den framtida beläggningsandelen har antagits. Objekt för omkring 25 miljoner kronor kan genomföras omgående.
Inom Linköpings kommun finns behov av underhåll på stambanan. Dessutom behöver betydande ombyggnads- och underhållsarbete utföras på den s k Stångådalsbanan. I Östergötland sträcker sig Stångådalsbanan genom Linköpings och Kinda kommuner.
Återuppbyggnad av Vadstena slotts vallar är angeläget och bör prioriteras. Häktet i Norrköping behöver rustas upp, vilket kan ske omgående. Ombyggnadsarbeten för brandstation i Söderköping är aktuella.
Till detta kommer ett stort antal kommunala ny- och ombyggnadsprojekt, t ex VA- och gatusaneringsarbeten i Valdemarsvik, Gusum och Ringarum m.fl. orter, ROT- arbeten på ålderdomshemmet Ringgården i Ringarum, kommunala hyresfastigheter och industrihuset Skaren i Valdemarsvik, ombyggnad av 4-bäddsrum till enkel- och 2- bäddsrum på sjukhemmet i Söderköping, renovering av sjukhem i Ydre, ombyggnad av Björsäterskolan och Centralskolan i Åtvidaberg samt renovering av skolor i hela länet.
Det finns inte bara ett stort antal större projekt i länet, utan också en mängd mindre, t ex mindre vägar, ovan angivna som 130 mil grusvägar. För att snabbt komma igång med den typen av projekt behövs en decentralisering av ansvaret för en del av infrastruktursatsningarna. Vi föreslår att varje län tilldelas egna medel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i denna motion och i Socialdemokraternas partimotion 1992/93:Fi35 anförts om sysselsättningen i Östergötlands län.
Stockholm den 12 november 1992 Maj-Inger Klingvall (s) Berit Löfstedt (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Ingvar Björk (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s)