1 juli 1992 ändrades beskattningen av alkoholhaltiga drycker så att skatten relaterades till alkoholhalten. Detta innebar att drycker med förhållandevis lägre alkoholhalt blev billigare medan drycker med högre alkoholhalt blev dyrare. Denna förändring av alkoholbeskattningen genomfördes som en del i den restriktiva alkoholpolitik som Sveriges riksdag och regering verkar för sedan en lång tid, samtidigt som förändringen innebar ett närmande till det beskattningssystem som gäller inom EG.
Under hösten 1992 har svensk ekonomi genomgått en mycket djup förtroendekris, bland annat beroende på det alltmer ökande budgetunderskottet. Därför har regeringen efter en uppgörelse med socialdemokraterna lagt förevarande proposition. Propositionen innehåller ett stort antal förslag och kompromisser. Vår bedömning är dock att de föreslagna åtgärderna behöver kompletteras med ytterligare åtgärder för att öka statens inkomster och minska utgifterna.
I samband med omläggningen av alkoholskatten väcktes flera motioner med förslag om höjning av grundbeloppet för skatten. Andra motionsförslag innebar skattesänkningar. Skatteutskottet uttalade bland annat följande i sitt betänkande (1991/92:SkU25) med anledning av dessa motioner:
När det gäller skattenivån ligger alkoholbeskattningen visserligen betydligt lägre inom EG än i Sverige, men det finns inte något formellt hinder för ett enskilt EG-land att ha höga alkoholskatter. Utskottet instämmer i regeringens uppfattning att det med hänsyn till de alkoholpolitiska målen och det statsfinansiella läget inte finns skäl till en lägre skattenivå än vad som föreslås i propositionen.
Man anförde också
att prisinstrumentet även i fortsättningen bör prövas för att minska alkoholkonsumtionen.
Vetenskaplig forskning visar på ett mycket klart samband mellan alkoholpriset och alkoholkonsumtionen. Detta kan enkelt uttryckas med att 10 % höjning av priset leder till minst 7 % sänkning av konsumtionen. När det gäller exempelvis öl är priskänsligheten större. Sänkt konsumtion innebär en minskning av mänskligt lidande, inte minst för utsatta kvinnor och barn. Det leder också, direkt eller indirekt, till minskade alkoholrelaterade kostnader inom exempelvis sjukvård, socialvård och socialförsäkring.
Med tanke på behovet av förbättringar av det statsfinansiella läget finns det anledning att nu också genomföra en höjning av skatten på alkohol. Detta speciellt då det är klart att en höjning samtidigt för med sig nämnda positiva effekter.
Planerade större höjningar av alkoholpriser innebär samtidigt en tillfälligt ökad konsumtion. Många som har möjlighet köper hem en större mängd alkohol än normalt. När alkoholen finns hemma ökar konsumtionen lätt över genomsnittlig nivå. Därför finns det anledning att förändra nuvarande politik med oregelbundna beslut om beskattningsförändringar, till ett system där skatten ändras i takt med förändringar av konsumentprisindex. Detta kan till exempel göras genom kvartalsvisa avstämningar eller varje gång konsumentprisindex genomgått en viss angiven förändring.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att höja skatten på alkohol med 5 %,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alkoholskatten därefter bör regleras i enlighet med konsumentprisindex utveckling.
Stockholm den 12 november 1992 Ingrid Näslund (kds) Harald Bergström (kds) Ulf Björklund (kds)