Klyftan mellan rika och mycket fattiga länder kommer att fördjupas på grund av den ekonomiska krisen i världen. Exempelvis beräknas antalet fattiga i Afrika bli fördubblat fram till slutet av 1990-talet.
I propositionen anges att Sverige under ett antal år avsatt 1 % av bruttonationalinkomsten (BNI) till internationellt utvecklingssamarbete. Regeringen kommer enligt propositionen även fortsättningsvis att använda sig av nuvarande beräkningsmetod. Målet är att så snart Sveriges ekonomi så tillåter åter uppnå ett u-landsbistånd som motsvarar 1 % av BNI. I propositionen hemställs om besparingar inom utrikesdepartementets område på 1 500 miljoner kronor per år för tiden 1993--1997 (sålunda inte en minskning med 0,8 miljarder nästa år, vilket felaktigt angetts bl.a. i Från Riksdag och Departement 1992:29).
Det är framför allt de 19 s.k. programländerna som drabbas av minskade biståndsanslag, nämligen Angola, Bangladesh, Botswana, Etiopien, Guinea Bissau, Indien, Kap Verde, Kenya, Laos, Lesotho, Moçambique, Namibia, Nicaragua, Sri Lanka, Tanzania, Uganda, Vietnam, Zambia och Zimbabwe.
Tolv frivilligorganisationer verksamma på biståndsområdet -- bland dem Diakonia, Lutherhjälpen, Rädda Barnen och Röda Korset -- har reagerat mot föreslagna nedskärningar.
SIDA-chefen Carl Tham rapporterar att åtskilliga kollegor i andra industriländer tror att de skall få svårare att hävda sitt bistånd då modellandet Sverige minskar u- hjälpen. SIDA:s styrelse varnar också i en skrivelse till regeringen, att det finns risk att Sveriges beslut kan få en internationell kedjeeffekt med allvarliga konsekvenser för det totala biståndets omfattning.
SIDA:s styrelse betonar att det är viktigt att klarhet skapas om att en nerdragning endast är tillfällig.
Den föreslagna nerdragningen av biståndet är alltför stor. Det har förekommit diskussioner om att göra minskningen betydligt mindre. Förhandlingsmöjligheterna synes inte vara uttömda. Man har av allt att döma inte varit främmande för att göra minskningen betydligt mindre. Det vore av stort värde om u-hjälpen kunde ligga på oförändrad nivå. I vart fall bör en besparing på u-hjälpen göras väsentligt mindre än som föreslås i propositionen och endast tillfällig, dvs. begränsas till kommande budgetår.
Det bör vid en ökning av biståndsanslaget övervägas att ytterligare minska försvarsanslaget.
Försvarsanslaget skärs nästa år ned med 0,7 miljarder kronor enligt propositionen. Bantningen fortsätter varje år till 1997, då försvarsanslaget skall ha krympt med 1,2 miljarder kronor.
I våras beslutade riksdagen att öka försvarskostnaderna med 7,3 miljarder kronor under en femårsperiod. Den nuvarande utvecklingen är att praktiskt taget alla länder i Europa minskar sina försvarskostnader. Det finns enligt min mening möjligheter till ytterligare begränsningar av våra försvarskostnader. Även andra möjligheter till utökning av biståndet än via minskning av försvarsanslaget bör prövas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att u-landsbiståndet utökas väsentligt i förhållande till vad som anges i propositionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla besparingsmöjligheter främst inom försvaret tillvaratas i syfte att utöka u-hjälpen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en minskning av u-hjälpen endast görs tillfällig, dvs. begränsas till ett budgetår.
Stockholm den 12 november 1992 Hans Göran Franck (s)