Motionens huvudsakliga innehåll
Regeringen och Socialdemokratiska arbetarepartiet träffade i september 1992 överenskommelse om ett antal ekonomisk-politiska åtgärder i syfte att stabilisera den svenska ekonomin. Det strukturella underskottet i statsbudgeten skall minskas kraftigt. Inkomstsidan skall förstärkas, bl a för att möjliggöra ökade arbetsmarknadspolitiska satsningar. Kostnadsläget i näringslivet skall förbättras.
Som en följd av överenskommelsen lämnas i motionen förslag på en rad områden.
För socialförsäkringarna redovisas riktlinjer för ett antal förändringar. Ersättningsnivån i sjuk- och arbetsskadeförsäkringarna sänks, en karensdag införs.
Pensionsåldern höjs successivt till 66 år. Pensionsnivån sänks för flertalet pensionsersättningar. De sämst ställda pensionärerna kommer att ges visst extra stöd.
Andra områden som berörs är utgifter för barnbidrag, räntebidrag till bostäder, försvar, jordbruk, bistånd och flyktingmottagande. Den lagstadgade semestern minskas med två dagar.
I syfte att förbättra kostnadsläget i näringslivet sänks arbetsgivaravgifterna med 4,3 procentenheter fr o m den 1 januari 1993. Inkomstförstärkningar för staten uppnås genom att den generella mervärdesskatten bibehålls på nuvarande nivå samt att den reducerade mervärdesskatten höjs från 18 % till 21 %. Grundavdraget inom inkomstbeskattningen sänks med 2 400 kronor.
Andra inkomstförstärkningar uppnås genom höjningar av bl a bensinskatten. Beslutade sänkningar av kapital- och förmögenhetsskatt förskjuts i tiden. Reallöneskyddet i inkomstskatteskalan tillämpas inte för 1993 och 1994 års inkomster.
Omfattande förslag om arbetsmarknadspolitiska åtgärder redovisas. Ca 10 miljarder kronor används för olika åtgärder i syfte att bekämpa arbetslösheten.
1. Inledning
Regeringen och Socialdemokratiska arbetarepartiet träffade den 20 och den 30 september överenskommelse om ett stort antal ekonomisk-politiska åtgärder vilka man tror skall stabilisera den svenska ekonomin. En del av åtgärderna verkar vara till mer skada än nytta.
2. Allmänna synpunkter
När regeringen tillträdde för drygt ett år sedan befann sig svensk ekonomi i dåligt skick. Devalveringen år 1982 innebar en temporär (skadlig) förbättring av konkurrenskraften i svensk industri, men de strukturförändringar som borde ha skett därefter genomfördes inte. Resurserna användes till spekulation.
Devalveringarna under 1970- och 1980-talen tillsammans med den internationella uppgången dolde grundläggande strukturproblem.
Regeringen konstaterade hösten 1991 (prop. 1991/92:38) att de inhemska problemen var betydande och krävde en resolut kursomläggning i den ekonomiska politiken. Detta skulle ske med stöd av Ny demokrati. Därtill kom en svag internationell konjunkturutveckling, även då fanns inga förutsättningar att Sverige skulle få draghjälp under år 1992.
Någon vändpunkt för svensk del var inte i sikte. Både tillväxten i ekonomin som helhet och industriproduktionen bedömdes också under år 1992 utvecklas sämre än i OECD- området i övrigt. Arbetslösheten väntades öka, liksom antalet varsel och konkurser. Såväl näringslivets investeringar som lönsamheten föll.
Under hösten 1991 stod det klart att de offentliga finanserna försämrats snabbt sedan ett år tillbaka. En faktor som bidrog härtill var den kraftiga ökningen av de offentliga transfereringarna i slutet av 1980-talet. Därutöver medförde konjunkturnedgången och ett antal andra faktorer såsom nedväxlingen i inflationstakt att skatteinkomsterna minskade snabbt, med plundrade banker som naturlig följd.
Till detta kom de ökade problemen på kreditmarknaden. Sedan mellankrigstidens finansiella kris har en betydande stabilitet rått på svensk kreditmarknad. Under senare år har dock flera kreditinstitut dragit på sig stora och växande kreditförluster. Detta har fått ske utan statens ingripande. Se nedan beträffande exemplet Svenska Kreditförsäkrings AB.
Exempel rörande Svenska kreditförsäkrings AB (''Svenska Kredit'')
Ägare: Aktiekapital 20 mkr:
Skandia 31 % Trygg Hansa SPP 31 % Wasa 10 % Franska försäkringsbolag 10 % Övriga 18 %
100 %
Affärsområden: 1. Garantier (fungerar på samma sätt som en bankgaranti) 1. a. Borgensförsäkringar (Bygg och verkstadsbranschen) 1. b. Kreditgarantier 2. Återförsäkring (Mottagen och avgiven) 3. Kapitalförvaltning (aktier, obligationer och fastigheter) 4. Kundkreditförsäkring (Försäkrings AB Protectoring) 1. a. Skydd mot kundförluster 1. b. Inkasso
Konsolideringskapital (''Substans'')
mkr 1987 750 1988 975 1989 1 200 1990 1 000 1991 200
Resultaträkningar (mkr)
1991 1990 1989 Premieintäkt 330 286 256 Driftskostnader -- 125 --107 --97 Försäkringsersättning --2 025 --345 --125 Bruttoförlust 1 819 166 +37Avgiven återförsäkring
(700 mkr. Ev tvistiga) +1 136 +107 --17 Nettoförlust 683 59 +20 Kapitalavkastning +55 +31 +25 Totalförlust 628 28 +45Balansräkningar
Tillgångar 1991 1990 1989 Likvida tillgångar 925 338 190 Fordran på återförsäkring 700 158 22 Placeringstillgångar 927 754 763 Aktier etc. 194 322 257
-------- -------- --------
2 745 1 572 1 232Skulder och eget kapital
Finansiella skulder 1 115 244 107 Försäkringsskulder 1 442 509 293 Obeskattade reserver 166 775 786 Eget kapital (AK 20) 22 44 45
-------- -------- --------
2 745 1 572 1 232
Ansvarsförbindelser (Felredovisning = Svindel) 1 0 0
Åtagande Mkr
Kreditförsäkringar 6 000 (4 000 = Stor risk) Protectoring 17 000
Förlustandel 23 000
Problematiken idag 1. Svenska Kredit konkursmässigt (Har ställt in betalningarna) 2. Ingen likviditet (Bankerna vill ej hjälpa till) 3. Kapitaltillskott från ägarna 100 mkr Friskt kapital 300 mkr Omvandling av fordringar 400 mkr 4. Regeringen ville i det längsta undvika konkurs (drabbar anseendet för hela det finansiella systemet) 5. Bruttobeloppet av alla risker (6 + 17 miljarder kr) är gigantiskt. Varken ägarna eller bankerna klarar ett stort fallisemang.
Mot den bakgrunden formulerade regeringen en ekonomisk-politisk strategi, som ej förbättrar utvecklingskraften i svensk ekonomi.
Politiken kräver såväl statsfinansiell disciplin och motsvarande återhållsamhet i kommunerna som utbudsstimulerande åtgärder för den konkurrensutsatta sektorn.
Regeringen föreslog således och riksdagen fattade beslut om kraftiga besparingar -- 35 miljarder kronor -- i statens utgifter. Det kommunala skattestoppet förlängdes. Flera kommuner till skada. Samtidigt avvecklades eller sänktes skatter motsvarande 9 miljarder kronor. Detta medförde stora inkomstbortfall. Ett omfattande privatiseringsprogram antogs, löntagarfonderna avskaffades och viktiga avregleringar genomfördes eller förbereddes.
En omfattande översyn av transfereringssystemen inleddes i syfte att minska de offentliga utgifterna. Detta leder till sociala kostnader.
Även om situationen på kort sikt såg mörk ut utgjorde möjligheten till en internationell uppgång en ljuspunkt. Den skulle underlätta kampen mot arbetslösheten och hålla tillbaka en försämring av de offentliga finanserna. Uppgången har uteblivit.
Till de mindre ljusa inslagen i vår omvärld hör etableringen av EG:s inre marknad och EES. En liknande integrationsprocess pågår i Nordamerika. Alla unioner är till skada.
Under sensommaren och hösten 1992 har de svenska problemen blivit uppenbara för allt fler.
Statsfinanserna har, främst på grund av fallande inkomster, försämrats och budgetunderskottet ökat. Arbetslösheten har fortsatt att växa. Finanskrisen har fördjupats och börjar nu sätta spår i den reala ekonomin. Depressionen närmar sig.
Denna försämring av den omedelbara konjunkturbilden tillsammans med internationella faktorer medför att den ekonomiska politikens inriktning och stramhet ifrågasätts.
Den akuta krisen i svensk ekonomi har således både internationella och inhemska orsaker. En del skapas av regeringen själv.
Den internationella konjunkturen har blivit svagare än väntat. Konjunkturuppgången i USA dröjer. Trots successiva räntesänkningar låter återhämtningen där vänta på sig. En betydande spännvidd i räntenivå har uppkommit mellan USA och Västeuropa. Detta har sänkt dollarkursen och kraftigt försämrat de europeiska företagens konkurrenskraft. Vår skogsindustri drabbas hårt.
I Europa har utvecklingen i hög grad bestämts av återverkningarna av den tyska återföreningen. Kostnaderna för denna ledde under åren 1990 och 1991 till en mycket expansiv finanspolitik, vilket bidragit till en för tyska förhållanden hög inflationstakt. Denna har mötts av penningpolitisk åtstramning genom höga räntor. Räntorna i andra europeiska länder har dragits upp som följd härav. Den höga räntenivån i Europa dämpar aktiviteten i företagen och håller tillbaka hushållens konsumtionsmöjligheter.
Det förhållandet att kriserna i Sverige sammanfallit med eller utlösts av oro i vår omvärld kan dock inte tas till intäkt för att orsakerna står att finna i internationella förhållanden. Höstens kris är bara en i raden av orosperioder på de svenska penning- och valutamarknaderna. Förklaringen till att kronan varit så sårbar och påverkats kraftigare än jämförbara länders valutor måste sökas i inhemska förhållanden. Det viktigaste skälet är att vi saknar valutaregleringens goda skydd. Följaktligen är det här som åtgärderna måste sättas in.
Riksbanken, regeringen och den socialdemokratiska oppositionen har tyvärr agerat felaktigt och kraftfullt för att försvara kronan. Den borde ha fått flyta fritt.
Såväl finanspolitiken som penningpolitiken måste understödjas av en valutareglering.
Nu finns risk för att vi revalverat mot DM.
Under flera decennier har konkurrenskraften försvagats till följd av en inflation som har överstigit omvärldens. Denna försvagning har mötts med devalveringar och offentlig expansion, vilket ytterligare drivit på prisstegringstakten och långsiktigt ökat inflationsgapet gentemot omvärlden. Dessutom har en nödvändig strukturomvandling förhindrats. Politiken har varit ansvarslös.
Det strukturella budgetunderskottet, dvs den del av underskottet som inte är konjunkturberoende, måste på sikt enligt regeringen elimineras. Det kräver en väl avvägd kombination av åtgärder. Huvudinslagen i de åtgärder som nu föreslås är minskade offentliga utgifter och en skattepolitik som inriktas på att förstärka den konkurrensutsatta sektorn. De små människorna drabbas av denna politik.
För att denna politik skall kunna fullföljas också på längre sikt måste vissa fundamentala förutsättningar vara bättre än i andra länder. Inte bara inflationen måste vara i paritet med omvärlden utan också lönsamheten i näringslivet.
För att sanera de offentliga finanserna krävs enligt regeringen ingrepp i ett antal olika utgiftssystem. Det är i första hand inkomstöverföringar som måste skäras ner. Dessa har vuxit snabbt under 1980-talet. Deras snabba tillväxt tränger ut investeringar och sänker reallönerna. Förutom de direkta kostnaderna för denna utgiftsökning tillkommer i flera transfereringssystem en svag koppling mellan avgifter och förmåner. Motiven för arbete är svaga. Denna utveckling måste brytas. Utgiftssystemen måste ändras så att de tydligare än hittills gynnar arbete och sparande.
Den svenska ekonomin är svag. Inflationstakten och kostnadsökningarna har dämpats kraftigt. Konkurrenskraften har förbättrats och produktiviteten ökar. Utrikeshandeln med varor och tjänster visar överskott. Det finns inte särskilt goda möjligheter att svensk ekonomi kan utnyttja en kommande internationell konjunkturuppgång.
Just nu pågår en stor utslagning av industriell kapacitet i Sverige. Under mindre extrema förhållanden skulle en hel del av de utslagna företagen ha haft goda förutsättningar att klara konkurrensen.
Ett annat inslag i krisuppgörelsen är intensifierade arbetsmarknadspolitiska insatser. Arbetslösheten är för svenska förhållanden mycket hög och utgör ett allvarligt problem. Det brådskar med att vidta ett antal åtgärder som på kort tid minskar de negativa sociala effekterna av arbetslöshet och som på längre sikt bidrar till den nödvändiga återhämtningen inom svenskt näringsliv. Långsiktigt beroende av kontanta bidrag skapar sociala problem för individer och utgör en oacceptabel finansiell belastning för statsmakterna. Därför är det viktigt att hävda arbetslinjen och samtidigt förnya arbetsmarknadspolitiken.
Kompletterande inkomstförstärkningar föreslås också. Inkomstförstärkningarna skall bl a täcka kostnaderna för de arbetsmarknadspolitiska utgifter som samtidigt föreslås.
3. Åtgärder
Sjukförsäkring m.m.
Regeringen och Socialdemokraterna är eniga om att snarast tillsätta en beredning i syfte att genomföra en ny försäkringsmodell som innebär att sjuk- och arbetsskadeförsäkringarna flyttas ut ur statsbudgeten. Detta är en felaktig åtgärd.
Försäkringen föreslås vara generell i den meningen att rätten till ersättning liksom grundvillkoren skall garanteras i lag och i princip omfatta alla invånare mellan 16 och 65 år. Finansieringen av grundvillkoren föreslås med enhetliga avgifter. Arbetsmarknadens parter föreslås få huvudansvaret för försäkringarna, vilket är olyckligt.
Det övervägs om andra försäkringar, såsom arbetslöshetsförsäkringen och förtidspensioneringen också bör föras in i det nya systemet. Detta motsätter jag mig.
Sjuk- och arbetsskadeförsäkringen skall enligt min mening ej lyftas ut ur budgeten.
Regeringen bör ej föreslå sänkta ersättningsnivåer i sjuk- och arbetsskadeförsäkringarna. Förslag om karensdag kommer nu att läggas fram med ikraftträdande den 1 april 1993. Detta motsätter jag mig.
Dessa förändringar kommer sammantaget att minska inkomstöverföringarna till hushållen, dvs de svaga grupperna drabbas, vilket är oacceptabelt.
Semester
I syfte att minska kostnaderna inom i första hand näringslivet föreslås att den lagstadgade semestern minskas med två dagar. Jag motsätter mig detta förslag.
Bostadssubventioner
Enligt regeringens överenskommelse med Socialdemokraterna skall bostadssubventionerna reduceras med 3 miljarder kronor från den 1 januari 1994 netto, dvs sedan hänsyn tagits till en trolig ökning av bostadsbidragen. Effekterna blir förödande med en orättvis fördelning och medför problem för bostadsföretagen. Timingen är fel vid avskaffandet av bostadssubventioner. Trähusbranschen är i akut kris. de senaste prognoserna visar att efterfrågan är 0. Jag tar Boverkets prognos på allvar! Skulle Boverket få rätt försvinner 3 000--4 000 jobb i branschen. Dessutom drabbas ett stort antal underleverantörer. Arbetslösheten bland byggnadsarbetare är 18--20 %. Detta är en del av priset för regeringens och Socialdemokraternas överenskommelse.
Själva principen för avskaffande kan vara riktig, men det får inte ske på det här viset, så snabbt. Den här generationen som inte fått lära sig att spara till eget boende måste få tid på sig.
Vi drar oss till minnes subventionerna från 1970-talet och miljonprogrammet från 1960-talet.
De nu föreslagna åtgärderna får allvarliga konsekvenser för hela Sverige.
Barnbidrag
Den av riksdagen tidigare beslutade höjningen av barnbidrag, studiebidrag mm per den 1 januari 1993 skall ej genomföras. Jag motsätter mig förslaget.
Bistånd
Sverige har under ett antal år avsatt 1 % av bruttonationalinkomsten (BNI) till internationellt utvecklingssamarbete. Sammantaget skall biståndsramen minskas med 1,5 miljarder kronor jämfört med innevarande budgetårs biståndsram. Nedskärningarna är ett svek mot tredje världen, jag motsätter mig förslagen.
Försvar
Inom försvaret skall utgiftsnivån sänkas. Västgöta flygflottilj (F6) i Karlsborg avvecklas från den 1 juli 1993, för att vara helt avvecklad vid utgången av budgetåret 1994/95. Förslaget beräknas ge en permanent besparingseffekt om ca 250 miljoner kronor. En ytterligare flygflottilj kommer att läggas ner. Inom den civila delen av totalförsvaret föreslås en sänkning av planeringsramen med 100 miljoner kronor. Vidare föreslås att kontant- och reseförmånerna för värnpliktiga och vapenfria tjänstepliktiga sänks nu så att en permanent besparing om ca 150 miljoner kronor därutöver uppnås. I krisuppgörelsen anges besparingarna på försvaret till 1,2 miljarder kronor per år vid fullt genomslag. De föreslagna besparingarna är en katastrof med tanke på oron i gamla Sovjetunionen. Det är risk för ett tredje världskrig om ej oron på Balkan stoppas.
Övriga utgiftsminskningar
Partistödet kunde minskas med 100 % fr o m nästa mandatperiod. Inom Kommunikationsdepartementets område skall utgifterna minska med 300 miljoner kronor. En besparing på 250 miljoner kronor skall ske inom Jordbruksdepartementets område. Inom studiestödsområdet beräknas ändrade studiemedelsförmåner leda till en besparingseffekt om ca 300 miljoner kronor. Det är ej acceptabelt.
I överenskommelsen ingår besparingar på 500 miljoner kronor inom Justitiedepartementets område. Besparingarna bör bl a göras genom rationaliseringar inom polisväsendet och genom att reglerna för polisaspiranters studieförmåner förändras så att studiefinansieringen kommer att ske med studiemedel.
Finanskrisen har dessutom uppdagat bristen hos de s k Eko-rotlarna. Den centrala roteln på rikskriminalen vilken skall spana på finanshajarna har enligt min mening sovit en ''törnrosasömn''. Bankerna har plundrats på 120 miljarder kronor utan att någon dömts. Mot den bakgrunden kan väsentliga besparingar företas inom Eko-polisen.
Till detta kommer att man kan ha ett polisdistrikt i varje län. Därigenom sparar man ytterligare 500 miljoner kronor genom mindre byråkrati. De gamla polisdistrikten kan ledas av en kriminal- och en ordningskommissarie. All samordning och all löneredovisning kan med stor fördel ske på länsnivå.
I andra länder fungerar polisen bra lokalt och centralt.
Genom besparingarna kan man dessutom ge personalen bättre betalt och förse dem med bättre utrustning.
Kostnadsläget
För att sänka kostnadsläget för näringslivet och stimulera till tillväxt och sysselsättning förskjuts skattebördan från produktion till konsumtion. Detta medför att bördorna fördelas orättvist.
Inkomstförstärkningar
Tre miljarder kronor från Arbetslivsfonden dras in till statskassan. Detta är bra.
I syfte att både åstadkomma önskvärda miljöförbättringar och förstärka statskassan kommer bensinskatten att höjas med 77 öre för oblyad och 97 öre för blyad bensin per liter. Vidare halveras avdraget för allmän energiskatt på bränsle för värmeproduktion i kraftvärmeanläggningar år 1993. Avdraget slopas helt år 1994. Miljöskatter har hittills varit ett effektivt instrument i miljöpolitiken. Detta gäller i synnerhet svavelskatten. Det är angeläget att även framgent använda olika skatter för att minska miljöutsläppen. En höjning av svavelskatten har aktualiserats för att ytterligare skärpa beskattningens miljöprofil.
Dessa förslag bör snarast genomföras.
De föreslagna åtgärderna påstås ge totalt en inkomstförstärkning på 5,3 miljarder kronor år 1993. För år 1994 och senare år begränsas inkomstförstärkningen genom bensinskattens inverkan på basbeloppet till ca 4,4 miljarder kronor. Regeringen bör därför snarast återkomma till riksdagen med förslag som upprätthåller budgetförstärkningen.
Tobaksskatten höjs med 19 öre per cigarett från den 1 december 1992. På övriga tobaksvaror höjs skatten i motsvarande mån. Det beräknas ge 1,9 miljarder kronor i långsiktig effekt. Höjningen är otillräcklig. Skatten bör ge över 3 miljarder kronor.
För inkomståren 1993 och 1994 kommer inte det tidigare beslutade reallöneskyddet, som innebar att den s k brytpunkten i skatteskalan räknades upp med 2 procentenheter utöver förändringen av konsumentprisindex, att gälla. Inkomstförstärkningen beräknas till 1,6 miljarder kronor.
Sänkningen av kapitalskattesatsen från 30 till 25 % skjuts upp två år till den 1 januari 1995. Skattereduktionen på grund av underskott i inkomstslaget kapital på 30 % består därmed under motsvarande period. Det är främst av internationella skäl angeläget att sänkningen av skattesatsen kommer till stånd om än med viss fördröjning. Det skatteuttag på 25 % som redan för år 1992 gäller för värdepappersfonder, kapitalförsäkringskapital och aktievinster bör höjas till 30 %.
Särreglerna för allemanssparkonto slopas fr o m år 1993. Detta innebär att banksparandet träffas av ett skatteuttag på 30 % under åren 1993 och 1994. För allemansfondsparandet ligger skatteuttaget kvar på 20 % främst med hänsyn till risken för störningar på aktiemarknaden vid en höjning av skattesatsen, det är fel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens förslag i proposition 1992/93:50 och godkänner de riktlinjer som förordas i motionen.
Stockholm den 4 november 1992 Sten Söderberg (-)