Bankkrisen
Vänsterpartiet har i ett flertal motioner varnat för utvecklingen i bankerna och lagt fram konkreta förslag där de viktigaste har rört den ekonomiska brottsligheten, återvinning av skattebetalarnas utlägg genom staten till bankerna samt hur man får igång kreditgivningen genom bankerna igen.
Tyvärr har vi först mötts av negativa reaktioner från regeringen och majoriteten i riksdagen för att sedan få se våra förslag komma tillbaka som regeringspropåer när verkligheten har hunnit ikapp regeringen.
Det betyder dessutom att regeringen många gånger har behandlat den kanske enskilt viktigaste ekonomiska frågan under de senaste decennierna, och den största förmögenhetsöverföringen vi någonsin upplevt i Sverige, på ett ytterst nonchalant sätt.
De sjutton krav vi ställde i januari i år (1992/93:N279) för att skydda skattebetalarnas pengar i samband med bankkrisen kan därför behöva kompletteras.
Fortfarande tyngs kreditmarknaden av alltför höga räntor. En av de viktigaste orsakerna är att bankerna försöker ta igen en del av sina rekordförluster så fort som möjligt. Man vältrar över kostnaderna på privatkunder och småföretagare genom att ha ett stort gap mellan in- och utlåningsräntor och genom att omotiverat höja eller införa nya avgifter. Förmodligen påverkar det här sparandet och investeringsviljan långt mer än riksbankens räntepolitik.
Vi föreslår att staten övertar en del av de fastigheter som är den viktigaste orsaken till bankernas dåliga affärer. Därmed skulle flera saker vinnas:Staten kunde själv tillgodogöra sig kommande värdestegringar på fastigheterna.Staten kunde, genom sitt gigantiska fastighetsinnehav, kontrollera fastighetsmarknaden och genom att vänta med försäljning få prisfallet att stanna upp och därmed minska förlusterna för bankerna och därmed för staten.Ägare som inte kan betala sina räntor räddas inte kvar som fastighetsägare av bankernas friska statliga pengar utan fastigheterna går över i statens ägo. Att låta fastighetsägare gå i konkurs är en helt annan sak än att låta banker gå i konkurs.Bankägarnas kapital skrivs ned till så gott som ingenting och staten går in med en nyemission som ger banken de kapitaltäckningskrav som behövs. Staten som nu är dominerande ägare i de ''rensade'' bankerna kan sedan sälja ut dem relativt snabbt och därmed få dem att fungera som det smörjmedel i ekonomin de egentligen skall vara.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens möjlighet att ta över fastigheter i samband med förhandlingarna med bankerna enligt vad i motionen anförts.
Stockholm den 6 maj 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v)