Använd resurserna i statens verksamhet bättre
Det är en dyster redovisning av personalkonsekvenser av strukturförändringar i statsförvaltningen som regeringen redovisar i bilaga 6 i kompletteringspropositionen. Fram till i dag har 23 765 statligt anställda registrerats hos Trygghetsstiftelsen som uppsagda. Ytterligare 24 000 beräknas bli övertaliga de närmaste tre åren. Det innebär att staten säger upp 50 000 människor samtidigt som lågkonjunkturen slår hårt på vårt näringsliv och de anställda där.
Vår uppfattning är att Sverige, liksom andra moderna stater, behöver en väl fungerande samhällsapparat, dvs. också en kunnig och aktiv statlig sektor. Det ges många exempel runt om i världen, en hel del ganska nära, på vad som händer eller inte händer när samhällsservice och samhällsadministration inte fungerar. Många stater, bl.a. de östeuropeiska, har dessutom ett stort intresse av att förbättra sin egen förvaltning genom att lära av den svenska. Det kan vi med rätta känna oss stolta över.
Utöver alla de mänskliga och sociala svårigheter som arbetslösheten medför så finns avsevärda ekonomiska konsekvenser för staten. Staten går miste om inkomster eftersom skatteintäkterna minskar och får i stället bära största delen av kostnaderna för de arbetslösa. När ett företag minskar sin personal minskar samtidigt dess kostnader. När statliga myndigheter minskar personal blir det bara en förflyttning mellan konton i statsbudgeten.
Av RRV:s skrift Statens Finanser framgår att det är utgifterna för transfereringarna som är den tunga posten. Kostnaderna för driften av statlig verksamhet är däremot låg. En galopperande utgiftsökning till följd av lågkonjunktur och kris kan inte motverkas med besparingar på våra myndigheter och verk. I krisens Sverige behövs snarare mer av statliga insatser.
Självklart behövs rationaliseringar och förändringar i den statliga sektorn, men de behövs för att verksamheterna skall bli bättre för dem de är till för och för samhället i stort, inte för att minska Sveriges budgetunderskott. Till och med den gamla tvåprocentsregeln hade förbättringar som syfte.
I detta läge duger det inte att all kraft läggs på att bryta ned så mycket som möjligt av statlig verksamhet. Våra statliga myndigheter och verk behöver i stället för att bli effektivare än hittills, både var för sig och tillsammans, se till att förbättra sin verksamhet. Regering och riksdag måste ställa tydligare sådana krav på sina myndigheter och verk och ge bra förutsättningar.
En viktig förutsättning är att besparingskraven i dess nuvarande utformning upphör och ersätts med konkreta krav på ökad samhälls- och brukarnytta av avsatta medel. Ett sådant förbättringsarbete måste fungera inom mål- och resultatstyrningens ramar. Den övertalighet av personal som kan uppstå bör, så länge som den höga arbetslösheten består, erbjudas utbildning och andra kompetenshöjande åtgärder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om effektivare användning av resurserna i statens verksamhet.
Stockholm den 7 maj 1993 Inga-Britt Johansson (s) Lisbet Calner (s) Maj-Lis Lööw (s) Anders Nilsson (s)