Förslag till ny konstruktion av utbildningsbidraget
I kompletteringspropositionen föreslår regeringen att utbildningsbidraget skall ändras så att det får samma utformning som studiestödet för vuxna, dvs. en bidrags- och en lånedel.
Detta kommer bl.a. att innebära, att människor med funktionshinder som behöver genomgå rehabilitering vid Arbetsmarknadsinstitut i framtiden kan tvingas låna pengar till detta. Det gäller dem som inte är sjukskrivna och därmed inte kan få rehabiliteringsersättning. Det handlar också om den som inte har kvalificerat sig för arbetslöshetsersättning eller har en alltför låg sådan. Grupper som särskilt kommer att drabbas av detta förslag är bl.a. ungdomar med funktionshinder som efter avslutad skolutbildning kan behöva genomgå rehabilitering för att få större chans att komma ut på arbetsmarknaden. En annan grupp är de kvinnor som vill ta sig ut i arbetslivet efter att ha varit hemma i flera år.
Att motivera människor att gå in i ett rehabiliteringsarbete kan vara svårt, men att dessutom försöka förmå dem till att genom lån finansiera sin rehabilitering vore att lägga ytterligare bördor på dem som redan i dag har det svårt på arbetsmarknaden. Särskilt drabbade blir de som är i behov av en mer omfattande rehabilitering, t.ex. personer med synskador. Eftersom synskadades möjligheter att få arbete efter en rehabilitering statistiskt sett är ganska små, så är det en mycket osäker investering man förutsätts låna pengar till. Det är då förståeligt om förtidspension för många förefaller vara det enda alternativet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att avvisa regeringens förslag till konstruktion av utbildningsbidraget vad avser konsekvenserna på rehabiliteringsområdet.
Stockholm den 7 maj 1993 Jan Andersson (s)