I den reviderade finansplanen föreslås fortsatt stora satsningar för att bekämpa arbetslösheten. Det är enligt min uppfattning en stor brist att regeringen i detta sammanhang inte föreslår ökade insatser för sysselsättningsskapande åtgärder inom kulturmiljöområdet. Att bygga vägar är däremot en klassisk åtgärd för att bekämpa arbetslöshet. Så också i de nu föreslagna åtgärderna där regeringen vill anslå 1,2 miljarder kr. för att bygga och reparera länsvägar.
I takt med att mekaniseringen har utvecklats ger dock väginvesteringar förhållandevis få arbetstillfällen per satsad krona. Jämförelsevis ger en satsad miljon på väginvesteringar 2,7 årsarbeten medan motsvarande summa om den ges till t.ex. renovering av kulturlokaler innebär 5,4 årsarbeten.
De sysselsättningsåtgärder som vidtas inom kulturområdet innebär investeringar och upprustningar av kulturminnen och kulturmiljöer. Arbetena är ofta småskaliga vilket innebär att de kan sättas igång snabbt. De erbjuder dessutom ofta möjlighet till arbeten av hantverksmässig karaktär som ofta passar en äldre arbetskraft.
Sverige har på många sätt försummat att skydda och bevara sitt kulturarv. De insatser som för närvarande görs med sysselsättningsmedel visar att mycket går att uträtta med förhållandevis små insatser. När detta dessutom innebär att en ofta hantverksskicklig yrkeskår kan beredas arbete motiverar detta enligt min mening att ytterligare medel tillförs kulturområdet för sysselsättningsåtgärder. Riksdagen bör därför omfördela 100 miljoner kr. från investeringar på länsvägar till sysselsättningsåtgärder på kulturområdet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen med ändring av regeringens förslag beslutar att omfördela 100 miljoner kronor från anslaget för länsvägar till sysselsättningsåtgärder på kulturområdet.
Stockholm den 7 maj 1993 Siw Persson (fp)