Teknikämnets ställning
I kompletteringspropositionen föreslår regeringen 1500 nya platser för behörighetsgivande förutbildning vid universitet och högskolor. Det innebär att ungdomar som upplever sig ha valt fel gymnasielinje för att söka t.ex. till naturvetenskapliga utbildningar och teknisk högskola kan komplettera sin gymnasieutbildning. Detta kan de göra inom högskolans ram eftersom de garanteras en studieplats efter kompletteringen. Detta är ett bra ställningstagande.
Det har kunnat konstateras att ungdomar av och till har ett sjunkande teknikintresse. Många industriländer gör samma iakttagelse. En sådan nedgång bygger i hög grad på den generella attityd som finns bland ungdomar men också lärare och studievägledare. Även om det är svårt att påverka ungdomars val och attityd och deras intresse för teknik och naturvetenskap är det angeläget att öka detta intresse.
Ett särskilt mål är att också öka antalet flickor i tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. För att det skall lyckas anser vi att högskolans insatser måste knytas samman med insatser på lägre nivåer i utbildningssystemet.
Tyvärr har flickor genom skolåren fått inpräntat att de inte passar för att läsa dessa ämnen och den inställningen är svår att bryta. Därför krävs det att flickorna själva får pröva på teknik och göra det på sitt eget sätt utan att störas av ''duktiga'' pojkar som medtävlare.
Kompletteringspropositionens satsning på utbildningar som har långsiktig och uthållig effekt är en riktig utgångspunkt. Men skall dessa effekter uppnås måste utbildningssystemet känna ett ansvar för att också stimulera flickors tekniska intressen. Innehållet i utbildningen måste vara anpassat till flickors behov av sammanhang och praktisk användbarhet. Denna slutsats kan man dra av de erfarenheter man fått vid teknikstugan i Alingsås som har till syfte att bidra till att öka flickors tekniska intresse och tekniska kunnande. Den från början enkla och blygsamma satsning på en fritidsaktivitet riktad mot flickor i grundskolan i årskurserna 3, 5 och 7 har visat sig få stor betydelse för det samlade intresset för teknisk linje. På de två senaste åren har man nästan fördubblat antalet flickor som söker till teknisk och naturvetenskaplig linje. Det råder ingen tvekan om att teknikstugans satsning har haft en avgörande betydelse för det valet. Att tidigt börja i grundskolan att låta flickor i enkönade grupper möta teknik ger tydliga utslag. Undervisning ges av flickor som går i gymnasiet och som har fått lära sig att handleda. Det är kontinuitet i verksamheten och genom att de får pröva själva minskar teknikmotståndet, och flickor upplever teknik som användbar och rolig.
Det goda resultat som uppnåtts är av den arten att det finns anledning att göra satsningar på verksamheter identiska eller liknande den som sker vid teknikstugan i Alingsås. Därför bör en allmän satsning på behörighetsgivande förutbildning kunna komma i fråga. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en allmän satsning på teknikämnet bör följas upp och förverkligas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att resultaten från teknikstugan i Alingsås i tillämpliga delar kan stå som modell för en sådan tekniksatsning.
Stockholm den 6 maj 1993 Elver Jonsson (fp) Isa Halvarsson (fp)