Gävleborgs län är ett län som alltför ofta kommer på mellanhand. Vi är ett av de sju Norrlandslänen som är mycket beroende av skogen som råvara. Samtidigt som vi ligger för nära Stockholm för att våra problem riktigt ska tas på allvar. När förutsättningarna för norra Sverige diskuteras så räknas inte Gävleborg in där. Tyvärr blir denna negativa beskrivning av det geografiska läget ännu mer felaktigt när det råder lågkonjunktur.
Istället ska detta mellanläge beskrivas och användas tvärtom. Det är en styrka att ligga nära Stockholm och det är samtidigt bra att vara början av Norrland. Länet utgör en inkörsport både till övre Norrland och till Mellansverige. Länet har resurser och goda förutsättningar att möta framtiden. Naturtillgångarna i framförallt skogen och malmen har präglat industrins inriktning och den kunskap som ligger här måste tas tillvara och utvecklas vidare. Människors kreativitet och vilja till ansvar och samverkan ger möjligheter till detta. Natursköna boendemiljöer som det finns rikligt av inte bara längs dalgångarna utan även i välplanerade tätare områden börjar alltmer uppfattas som attraktiva dragplåster.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Sysselsättningsläget i Gävleborgs län är nu ytterst allvarligt. Lågkonjunkturen och de strukturförändringar som måste göras både inom privat och offentlig sektor gör att antal uppsägningar och varsel fortsätter att öka även om ökningstakten har avtagit. Med en arbetslöshet på 7,0 % eller drygt 12 500 personer och ungefär lika många i arbetsmarknadspolitiska åtgärder behövs mycket tydliga ansträngningar.
En tredjedel av länets ungdomar är antingen utan arbete eller i arbetsmarknadsåtgärd. I Ovanåker och i Bollnäs är över 40 % av ungdomarna utan fasta arbeten. Totalt har ca 3 500 ungdomar sysselsättning genom ungdomspraktikplatser.
Gävleborgs län har prioriterats när arbetsmarknadsdepartementet har gjort fördelningar av arbetsmarknadspolitiska resurser. Under innevarande budgetår finns ca 1,3 miljarder för olika åtgärder. Aldrig tidigare har så många människor i vårt län erhålllit stöd från staten. Detta räcker emellertid inte utan ytterligare ansträngningar måste göras ifrån statens sida för att ''arbetslinjen'' ska gälla så många som det överhuvudtaget är möjligt.
En ökad flexibilitet och handlingsberedskap är en förutsättning för att maximala effekter ska kunna fås av insatta medel. Tyvärr är det nuvarande regelsystemet så omfattande med olika detaljkrav att det blir onödigt. Genom att införa en enda bidragsform riktad till arbetsgivare skulle mycket administration förenklas.
Ett anställningsstöd som omfattar rekryteringsstöd, allmänna beredskapsarbeten, starta eget, arbetsutveckling och arbetsprövning bör införas. Undantag måste göras för ungdomspraktikstödet eftersom anställningsformen bygger på tillfälliga insatser utan krav på anställning.
Regionalpolitiska insatser
Ett förfaringssätt som medger ett flexiblare sätt att arbeta på måste eftersträvas. Det finns behov av att förändra reglerna för t ex lokaliseringsstödet och glesbygdsstödet så att de får effekter som ökar tillväxt och sysselsättning. Med friare former kommer man även åt de svårigheter som speciellt kvinnorna nu råkar in i med t ex ökad andel halvtidsanställningar. Beslut om fördelning bör tas så nära de berörda som möjligt för att få de bästa effekterna. Därför bör Gävleborgs län få bli ett frilän med friare möjligheter att samordna både de regionalpolitiska och arbetsmarknadspolitiska anslagen.
Den tillfälliga inplaceringen av Ovanåkers, Bollnäs, Söderhamns och Nordanstigs kommuner i stödområdet upphör att gälla från och med halvårsskiftet 1993. Denna inplacering måste förlängas att gälla ytterligae tre år. Dessutom bör även Delsbo och Bjuråker tas med i stödområdesplaceringen.
Kommunikationer
Ett omfattande investeringsprogram för att förbättra den eftersatta svenska infrastrukturen har gjorts under mandatperioden. Satsningarna ligger redan nu på en nivå som är ca tre gånger så stor som under 1980-talet. För Gävleborgs del är det projekten snabbtåg på Ostkustbanan, ny E 4 mellan Söderhamn och Enånger samt möjlighet till snabbare tåg på norra stambanan som måste prioriteras i anslagen.
Restiden mellan Stockholm och Östersund går att minska till under 4 timmar, något som är oerhört angeläget för att skapa förutsättningar för utveckling i de inre delarna av Norrland. Ansträngningar måste nu göras för att få fram ett detaljerat projekt med klara anvisningar om finansiering och tidsprojektering.
En finansieringsplan som innehåller en total syn på hur Ostkustbanan och nya sträckningen E 4 ska genomföras måste nu presenteras. Flera delar är klara men det återstår fortfarande finansiering av sträckan Söderhamn--Enånger till Banverket. Det får inte ske några förseningar genom att Arlandabanan norrut inte kan samfinansieras med privata intressen. Dessa tre projekt är oerhört viktiga inte bara i infrastruktursyfte utan ger också många viktiga arbetstillfällen.
Gävleborgs län måste knytas ihop med hela landet och inom länet genom att vägnätet effektiviseras. Fortfarande finns många länsvägar som behöver förbättras och beläggas. T ex hela 301:an behöver ordentliga åtgärder för att undvika kraftiga stopp under tjällossning och även öka den ordinarie framkomligheten.
Genom nedläggning av I 14 har arbetet nu påbörjats med att hitta andra användningar för hela I 14-området. Korsningen E 4 och riksväg 80 vid västra infarten till Gävle måste byggas om för att inte utgöra en flaskhals. Detta bör räknas som avvecklingskostnader.
Riksdagen fattade redan 1981 ett beslut om att bygga en bro över Dalälven vid Sundet--Hasselön. Fortfarande har detta beslut ej genomförts och nu är det hög tid att en projektering görs som visar hur detta projekt går att fullfölja.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av ett anställningsstöd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra Gävleborgs län till ett frilän,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Ovanåkers, Bollnäs, Söderhamns och Nordanstigs fortsatta inplacering i stödområdet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att delar av Hudiksvall bör placeras i stödområdet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om snabbare tåg på norra stambanan,2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om snabbtåg på ostkustbanan,2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om E 4, sträckan Söderhamn-- Hudiksvall,2
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslag för förbättringar av väg 301,2
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder vid avveckling av I 14,2
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bro över Dalälven.2
Stockholm den 26 januari 1993 Karin Starrin (c) 1 Yrkande 2 hänvisat till BoU. 2 Yrkandena 5--10 hänvisade till TU.