Det är viktigt för svensk samhällsekonomi att svenskar reser ut i världen för att arbeta. Våra kommersiella framgångar utomlands har ofta byggts upp av svenskar. Genom bistånds-, hjälp- och missionsorganisationer görs humanitära insatser av stor betydelse.
Den som tar ett utlandsbaserat arbete får en mängd praktiska problem att lösa. Därtill gäller det att få familjen att acceptera förändringarna vad avser makens förvärvsarbete, minskad social trygghet p g a att det svenska trygghetssystemet är uppbyggt enkom kring eget förvärvsarbete. I många andra länder tillkommer ett visst socialt skydd grundat på familjesituationen. Därtill kommer frågorna med barnens skolgång, bostad utomlands o s v. Svårigheterna är påtagliga när det gäller att få veta vilka regler som gäller för den svensk som flyttar ut. Problemen tycks än större för den som flyttar hem.
Det är nödvändigt att Sverige bevakar sina intressen så att svenskar vill åta sig det merarbete en utlandsstationering faktiskt innebär. Det gäller att öka tryggheten vad avser arbetsmarknad och bostad för den hemvändande svensken. Det gäller att de hemvändande barnen får bevara de språkkunskaper de tillägnat sig utomlands.
Enkla saker som att den bil man kör -- den bil man således har rätt att nyttja i Sverige som turist -- och som har alla erforderliga försäkringar betalda inte omedelbart beläggs med körförbud samt placeras i en veckor eller månader lång kö.
Även en hemvändande utlandssvensk behöver sin bil och borde, om bilen är helt funktionsduglig, ha rätt att nyttja sin bil under den tid bilen omregistreras till Sverige.
Mot bakgrund av ovanstående exempel finns skäl att analysera vilka problem som uppstår för dem som återvänder till Sverige efter utlandsstationering samt genomföra de förändringar som är motiverade.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter för hemvändande barn att upprätthålla sina språkkunskaper,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att utnyttja sin bil under den tid handläggningen av omregistreringen pågår,2
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppgift att närmare belysa och föreslå åtgärder för att bättre trygga de hemvändandes situation på arbets- och bostadsmarknaden.
Stockholm den 19 januari 1993 Charlotte Cederschiöld (m)
1 Yrkande 1 hänvisat till UbU 2 Yrkande 2 hänvisat till TU