I propositionen lämnas förslag bl a om lanthushållsskolornas framtid.
Föredragande statsråd säger i propositionen att det är viktigt att ungdomar får kunskap om kostens betydelse för hälsan och om hushållsekonomi. Vi instämmer i detta uttalande och menar att här har lanthushållsskolorna (internathushållsskolorna) en betydelsefull uppgift, dels för den enskilda eleven, dels samhällsekonomiskt.
Tyvärr innehåller propositionen en oklarhet vad gäller några av de landstingskommunala skolorna. Det anges att studievägarna ska ersättas av naturbruksprogrammet och ger sken av att de konsumentekonomiska kurserna ska in i detta program.
Det finns idag flera lanthushållsskolor utöver de tre, Ryssby, Bräkne-Hoby och Axelwold, som finns omnämnda i propositionen och som har en likartad utbildning med konsumentekonomiska kurser om ett år eller en termin. Dessa skolor bildar idag ingen egen enhet, vilket de ovan angivna gör. Så finns t ex lanthushållskolor i Plönninge (Halland), i Osby och Tollarp (Skåne) och den primärkommunala lanthushållsskolan i Borghamn (Östergötland).
Vi anser att även övriga lanthushållsskolor i likhet med Ryssby, Bräkne-Hoby och Axelwold, om de så önskar, måste få samma möjlighet att omvandlas till fristående skolor. Likaså att, som statsrådet skriver, deras ansökan prövas i positiv anda vad gäller statsbidrag. Detta måste riksdagen ge regeringen tillkänna.
Lanthushållskolorna borde enligt vår uppfattning vara ett ypperligt komplement för kommunernas individuella gymnasieprogram. Det torde i många kommuner vara så att några få elever vill studera ett visst område och för de elever som väljer konsumentekonomi med praktisk tillämpning borde kommunerna lätt kunna samverka genom lanthushållsskolan, där sådan finns. Skolorna förvaltar väl kulturarvet i god miljö och erbjuder rika möjligheter till social samvaro.
Kommunerna måste informeras om lämpligheten av att förlägga verksamhet för en grupp elever som vill göra ett individuellt program till lanthushållsskolorna. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att samtliga lanthushållsskolor/internatskolor måste behandlas på likartat sätt i statsbidragshänseende vid en eventuell övergång till fristående skolor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förläggning av elevers individuella program till lanthushållsskolorna.
Stockholm den 21 april 1992 Stina Gustavsson (c) Ivar Franzén (c) Ingbritt Irhammar (c) Stina Eliasson (c)