Utöka högskoleverksamheten i Blekinge
Högskolan i Karlskrona/Ronneby startades formellt den 1 juli 1989. Utbildningslinjer finns främst inom områdena teknik, datalogi, ekonomi och samhällsplanering, speciellt fysisk planering. De fristående kurserna omfattar en rad andra områden med inriktning inte minst mot det nya Europa. Högskolan har i dag ca 1 200 studerande.
De nya resurser som föreslås enligt budgetpropositionen innehåller enbart konsekvenser av tidigare fattade beslut. Det är stor efterfrågan på högskolan Karlskrona/Ronnebys utbildningsutbud. Det är därför viktigt att utbyggnaden av högskolan får fortsätta med kraft både vad gäller utbildningslinjer, fristående kurser och forskning.
Forskning
En viktig del av högskolans verksamhet är forskning och forskarutbildning som behövs för att långsiktigt trygga god kompetens och hög kvalitet inom grundutbildningen.
Högskolans betydelse som motor i den regionala utvecklingen måste särskilt understrykas. Drivkraften i denna motor är i hög grad beroende av hur stor satsningen är inom forskning och utveckling.
Tilldelningen av medel för forskningsändamål för högskolan i Karlskrona/Ronneby uppgår enligt budgetpropositionen till drygt 1,2 milj.kr. för 1992/93. Beloppet är otillräckligt för att åstadkomma en god forskningsanknytning för en grundutbildning som är budgeterad till drygt 30 milj.kr. Vid nästa forskningspolitiska proposition bör högskolan i Karlskrona/Ronneby tillföras ökade resurser för forskningsändamål.
Teknisk utbildning
Av högskolans tekniska utbildningar är flertalet tvååriga. Det är välkänt att de krav som närmandet till EG och en mer internationell arbetsmarknad ställer är att ingenjörsutbildningen måste få bli treårig. Till detta kommer att arbetsmarknaden för närvarande är mycket svår och att skicka ut ingenjörer som i en internationell jämförelse har en kort utbildning är problematiskt. Istället bör man utnyttja situationen och snabbt avsätta resurser för att ge möjlighet till treåriga tekniska linjer.
Högskolan i Karlskrona/Ronneby har beslutat att satsa på att bygga ut de tvååriga linjerna med ytterligare ett år. Inför verksamhetsåret 1992/93 kommer omdisponeringar att ske inom anslagen så att en påbyggnad på ett år kan ges på ett par av de tvååriga ingenjörslinjerna. Eftersom detta måste göras inom befintliga anslag blir omfattningen inte tillräcklig. En utökning behövs framöver.
Högskolan i Karlskrona/Ronneby har i dag två YTH- linjer. Utfallet av dessa två linjer har varit mycket positivt. Långsiktigt bör en utbyggnad av YTH-utbildningen ske.
LIF-anslaget
Efterfrågan på och betydelsen av de fristående kurserna är naturligtvis stor. Det nya Europa växer snabbt fram och för högskolan i Karlskrona/Ronneby som ligger geografiskt nära och har goda förbindelser och kontakter med både östra och västra Europa betyder satsningen på en internationell inriktning mycket. Behoven är stora och mycket mer skulle kunna göras. Begränsningen är bristen på resurser.
Det kan framhållas att högskolan i Karlskrona/Ronneby inte bedriver någon lärarutbildning. Detta betyder att högskolan inte kan räkna med att tillgodogöra sig den planerade förstärkningen inom lärarutbildningen som aviserats i budgetpropositionen.
Högskolan i Karlskrona/Ronneby bör därför under nästa budgetår genom omfördelning tillföras 600 000 kr. genom ökning av LIF-anslaget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högskolans utbyggnad i Karlskrona/Ronneby.
Stockholm den 27 januari 1992 Jan Björkman (s) Hans Gustafsson (s) Christer Skoog (s) Yvonne Sandberg-Fries (s)