Nej till svenskt medlemskap i EG/EU
Vänsterpartiet är ett internationalistiskt parti. Vårt nej till medlemskap i EG är inte ett uttryck för inskränkt provinsialism. Vårt alternativ till EG innebär ökad frihet för människor att röra sig över nationsgränser i hela världen. Vårt alternativ innebär också fördjupad demokrati och självständighet i Sverige.
Vänsterpartiet förespråkar frihandel och är principiell anhängare av att tull- och handelshinder avvecklas, inte bara inom en viss del av världen, utan i hela världen. EG:s protektionism med tullmurar och importbegränsningar gentemot länder utanför, är snarast uttryck för provinsialism.
Grundfrågan i diskussionen om ett eventuellt svenskt medlemskap i EG är synen på den politiska demokratin. Dels gäller det demokratin inom EG. EG är en regeringarnas organisation. Ministerrådet tar de avgörande besluten. Är man inte överens, röstar man. Ministrarna från de stora länderna har fler röster än ministrarna från de små länderna. Besluten tas i slutna rum utan offentlighet, och protokollen publiceras inte. Fattade beslut blir bindande för samtliga medlemsländer. Det folkvalda parlamentet har ett synnerligen begränsat inflytande i den politiska processen och reell beslutanderätt i ytterligt få frågor.
Dels gäller det frågan hur medborgare i små länder ska kunna få ett inflytande i en stormakt. Ty även om EG:s styrelseskick skulle demokratiseras, t.ex. genom att parlamentet fick mer makt i förhållande till ministerrådet, så skulle medborgare i små stater som Sverige inte ha mycket att säga till om. Vårt nationella folkstyre skulle begränsas, om vi gick med.
EG omfattar idag ca 350 miljoner invånare och i en framtid kanske ännu fler. Huvudfrågan är, om det över huvud taget är möjligt att bygga upp en superstat och samtidigt bevara en livskraftig demokrati. Det handlar om avståndet mellan medborgarna och beslutsfattarna. Om demokratin ska fungera, måste det till en mindre centralistisk ordning än EG:s.
Sverige har en tradition av politisk pluralism och kommunalt självstyre, som inte kan förenas med EG:s överstatlighet. Sedan lång tid tillbaka har medborgarna rätt till insyn i myndigheternas förehavanden. Någon sådan rätt finns inte i EG:s rättssystem.
Den offentliga makten i EG utövas i hög grad på grundval av de fördrag och det regelverk, som under historiens gång byggts upp, och i mindre grad på den pågående demokratiska processen och parlamenten i medlemsländerna. En svensk kommissionär i EG ska alltså företräda EG:s intressen och inte Sveriges. Vid konflikt mellan EG-rätt och nationell rätt kan EG-domstolens avgöranden sätta den nationella rätten ur funktion. Denna domstol kan också, som vi erfarit, annullera såväl rådets som kommissionens rättsakter. I flera avseenden kommer vid ett medlemskap beslut, som hittills fattats av politiskt valda organ, att beslutas av ämbetsmän i EG:s institutioner. I vad mån dessa institutioner styrs av starka lobbygrupper är svårt att avgöra. Men lobbygruppernas verksamhet skulle inte pågå, om de inte ansåg sin verksamhet framgångsrik och lönsam.
Vänsterpartiet är i princip för att frågor om gemensam säkerhet, miljö och mänskliga rättigheter kan beslutas på överstatlig nivå, men vi accepterar inte EG:s djupt odemokratiska struktur med en sluten byråkrati och ett tandlöst parlament.
Från EG till EU
Sverige har lämnat in en ansökan om medlemskap i EG. Sedan dess har en viktig förändring skett. De europeiska gemenskaperna ska också bilda en politisk union (EPU) och en ekonomisk och monetär union (EMU) som tillsammans med EG ska utgöra den Europeiska unionen (EU). De besluten träffades på toppmöte i Maastricht den 9--10 december förra året. Den nya traktaten ska undertecknas i februari. När Sveriges förhandlingar med Bryssel inleds, kommer de alltså att gälla medlemskap i EU, inte EG.
Förutsättningarna för det riksdagsbeslut, som togs i december 1990, har alltså förändrats. Ett ja till EG betyder nu ett ja till den politiska och monetära unionen.
Säkerhet i Europa -- och utanför
I det nya Europa, som växer fram efter Sovjetväldets och Jugoslaviens sönderfall, finns motsättningar och konflikter, en del gamla, andra nya. Vi ser dem på Balkan och inom OSS. Folk kräver sin självbestämmanderätt. Cypernfrågan är fortfarande olöst. I Turkiet bemöts kurdernas nationella krav med militärt våld.
Mot den bakgrunden får den alleuropeiska säkerhetsprocessen (ESK) inte överges. Tvärtom måste ESK stärkas och vidareutvecklas, få fredsskapande och fredsbevarande funktioner. Begreppet ''gemensam säkerhet'' måste fyllas med ett nytt innehåll nu när den gamla förutsättningen, uppdelningen på två block, bortfallit. Sverige och andra neutrala och kärnvapenfria länder (NN-staterna) ska arbeta för att ESK ger de central- och östeuropeiska folken sådana säkerhetsarrangemang att de kan känna sig trygga, även minoriteterna.
Utanför Europa, i Mellanöstern, Asien, Afrika och Latinamerika, pågår ett trettiotal krig. I många av dem är de europeiska stormakterna och USA inblandade. De har fortfarande intressen, som de bevakar i sina f.d. kolonier och intressesfärer. De har militära biståndsavtal och trupper i oroliga områden. Militärbaserna har inte avvecklats. Världen är inte fredlig.
Därför måste Sverige fortsätta att arbeta för fredlig lösning av konflikter, för ett stärkt och mer handlingsdugligt FN.
Neutraliteten behövs
Vänsterpartiet, som under hela sin existens försvarat den svenska neutraliteten, kan inte acceptera att den reduceras till att Sverige ska förhålla sig neutralt till krig i vårt närområde, att den ersätts med en ''klar europeisk identitet''. Ty, även om förutsättningen för den alliansfria utrikespolitiken bortfallit genom den ena alliansens, Warszawapakten, upplösning, kvarstår de skäl, som föranledde Karl XIV att 1834 avge vad han kallade ''ett formligt förklarande av mitt system av sträng och oberoende neutralitet.'' Den gången handlade det om att hålla Sverige utanför ett fruktat krig mellan England och Ryssland i Mellanöstern.
Detta var begynnelsen till det som senare utvecklades till ''aktiv neutralitet'' och som givit oss möjlighet att medla och skapa fred. Detta har varit en grundbult i vårt FN-arbete. Det är därför grundfalskt att säga att neutraliteten inte behövs längre, därför att öst-väst-konflikten upphört.
Den europeiska unionen
De beslut, som EG fattade på sitt toppmöte i Maastricht i december, lade grunden för Europeiska unionen med en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik, som ska inbegripa alla frågor som hör samman med EU:s säkerhet, inbegripet utformningen av en gemensam försvarspolitik, som i sinom tid kan komma att leda till ett gemensamt försvar. Den ska vara förenlig med NATO:s säkerhets- och försvarspolitik.
Västeuropeiska unionen (VEU) ska bli en integrerad del i EU:s utveckling och stärka solidariteten inom NATO. VEU ska verkställa sådana EU-beslut och -aktioner, som har försvarskonsekvenser. VEU ska utvecklas som EU:s försvarskomponent och som medel att stärka NATO:s europeiska pelare. VEU-staternas representation i alliansen och EU kan bli enligt formeln ''dubbla hattar'', som återstår att utforma.
Inom EU ska de övergripande besluten fattas av ministerrådet. Då krävs i princip enhällighet. Men om det redan finns två tredjedels majoritet, ska enskilda länder så långt som möjligt undvika att blockera ett beslut.
Ett nära samarbete skisseras mellan EU:s och VEU:s respektive ledningsorgan. VEU ska flytta till Bryssel. Även dess parlamentariska församlingar ska samarbeta.
Vad betyder detta för Sverige?
Sverige, som inte är medlem i VEU, kommer att utsättas för ett starkt tryck att bli det. Det har antytts i Bryssel att Sveriges ställning annars blir ohållbar. Redan 1996 kan situationen bli akut, när integrationen av VEU i EU ska revideras.
Ett svenskt medlemskap i EU leder bakvägen in i NATO.
Det kan också betyda slutet på Sveriges kärnvapenfria status. President Mitterrand har väckt frågan, om Frankrike kan tänkas ställa sina kärnvapen i EU:s tjänst, när enighet nåtts om en gemensam utrikespolitik.
Det är också oklart, om planerna på att göra Norden till en kärnvapenfri zon måste skrinläggas, i det fall ett nordiskt land går in i VEU. Som medlem där kan ett land bli förpliktat att ta emot kärnvapen under vissa omständigheter.
Var ska svenska soldater slåss?
De ''dubbla hattarna'' betyder att de s k brandkårsstyrkor, som nu både NATO och VEU bygger upp, kan komplettera varandra. Under en amerikansk general utgör de NATO-trupper, som endast kan sättas in inom NATO:s operationsområde, dvs. inte utanför Europa -- det var ju problemet i kriget vid Persiska viken. Om styrkorna ställs under en brittisk eller fransk general, kan de däremot operera som VEU-styrkor varhelst EU ska hävda sin ''identitet på den internationella scenen'', som det står i Maastrichtdokumentet.
Då måste vi ställa frågan: Ska Sverige delta när de gamla kolonialmakterna försvarar sina intressen utanför Europa? Uppenbarligen anser statsministern det. Svenska Dagbladet citerade honom den 24 november:
''Det är fullt möjligt att Sverige kan delta i en gemensam europeisk militärstyrka som kan gå in i olika krislägen, säger Carl Bildt'', skrev tidningen.
EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik gäller även vapensamarbete, vapenhandel, militär utbildning, planering, nedrustningsarbetet och ESK-processen.
Ingen egen stämma
EU ska tala med en röst, vilket EG gör redan idag, t.ex. i FN. Här skulle Sverige inte längre kunna spela en självständig roll, som medlare och fredsmäklare. Redan nu finns det tveksamhet i FN-kretsar om Sveriges kandidatur till säkerhetsrådet. Sverige har blivit för europeiskt, sägs det.
Men Sveriges möjligheter att påverka EU:s politik torde bli ännu mindre. Vi har exempelvis sett EG:s agerande i fallet Jugoslavien, som påminner om den orwellska djurfarmen: vissa är jämlikare än de andra djuren. Den tyska återföreningen förvandlade Tyskland från en någorlunda jämnstor makt till en dominerande. Det har framkallat reaktioner i de andra EG-länderna, särskilt Frankrike.
Med kolonialmakterna mot tredje världen
Även biståndspolitiken ska samordnas inom EU. Visserligen heter det i traktaten att unionens utvecklingsbistånd ska komplettera medlemsstaternas politik. Men det står också att medlemsländerna ska samordna sin u-landspolitik och sina biståndsprogram. Då ställs vi inför frågan om Sverige ska medverka i en politik, som slår ut u-ländernas jordbruk? EG:s livsmedelshjälp har gjort det genom dumpning av exempelvis vete och torrmjölk från överskottsbergen. EG:s jordbruksbistånd har huvudsakligen gått till att öka produktionen av exportgrödor, vilket pressat ner priserna, och till storskaligt jordbruk.
Vid ett svenskt EU-medlemskap -- vad sker med de fem av riksdagen fastslagna biståndspolitiska målen: resurstillväxtekonomisk och social utjämning ekonomiskt och politiskt oberoendedemokratisk samhällsutvecklingframsynt hushållning med naturresurser och omsorg om miljön?
Om Sverige integreras med de gamla kolonialmakterna Storbritannien, Frankrike, Spanien, Portugal, Belgien, Nederländerna, Tyskland och Italien, kommer våra relationer med tredje världen att förändras. Då försvinner drömmen om en ny ekonomisk världsordning. Den bör avföras från FN:s dagordning, har EG yrkat.
Nya murar
När många gamla murar rivits, är EG-länderna i färd med att resa nya murar mot flyktingar, främst från världens fattiga länder. Hittills har denna verksamhet i huvudsak skett utanför EG:s institutioner, något som undandrar den från parlamentets insyn och domstolens kontroll.
Det är bl.a. fråga om att genom en kombination av gemensamma, skärpta visumregler och stränga sanktioner mot transportföretag, som medför passagerare utan alla resehandlingar i ordning, som asylsökande utestängs från Västeuropa. Sverige måste ta omedelbara initiativ i lämpliga internationella fora för att bryta denna farliga utveckling.
EG och den samhällsekonomiska effektiviteten
Kortsiktigt räknar man med att en ekonomisk integration sparar in direkta kostnader för gränskontroller och tulladministration. 1989 beräknade man de återstående besparingarna av denna typ inför 1992 totala gemensamma marknad till mellan 0,5 och 1% av EGs samlade BNP. Självklart finns där också en del att spara in på våra gränsstationer mot främst Danmark och Tyskland om Sverige kommer med i EG.
Man skall också komma ihåg att en hel del kontroll av varutransporter och icke-EG-medborgare måste finnas kvar också inom EG. Jordbruksvaror som man begär exportbidrag för inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken är ett exempel. Man kommer också att tvingas införa kontroller mot sådant som kan sprida epidemier, mot terrorism och narkotika.
Så länge de enskilda länderna har kvar sin beskattningsrätt, måste det också finnas ett omfattande skattekontrollsystem, oavsett EG. En av tullverkets viktigaste uppgifter är i dag att hantera momsregistrering. De olika momssatserna kräver ett komplicerat clearing- system som slussar pengar mellan export- och importländer.
EG:s uppdelning av varorna vid tullkontroll är betydligt mer finfördelad än den svenska. EG arbetar med ca 14 000 varugrupper mot ca 6 800 här. Detta leder till att Sverige tvingas investera i nya datasystem och nya mer omfattande administrativa rutiner vid ett medlemskap. Det kan inte heller ses som ett bidrag till internationell harmonisering, eftersom det inte är självklart att FNs statistik kommer att likna EGs mer än vår.
Vinsterna av frihandel
På medellång sikt beräknas frihandeln leda till en omflyttning av kapital och arbetskraft i riktning mot de företag och branscher man har bäst naturliga förutsättningar för inom respektive land och därmed ökad handel.
Cecchinirapporten räknade med stora vinster på EG:s inre marknad. Vinstmöjligheterna är naturligtvis störst i branscher där handelshindren -- som ju numera nästan enbart består av s.k. icke-tariffära (icke-tullar) hinder -- mellan EG och Sverige är störst. Victor Norman (norsk EG-positiv professor i nationalekonomi) använde Cecchinirapportens metoder och beräknade 1989 vinsterna för bilar till 6% av förädlingsvärdet, för kontorsvaror och farmaceutiska produkter 2% och för elapparater i hushållen 1%.
Men denna typ av undersökning tar bara hänsyn till effekterna av borttagna handelshinder mellan Sverige och EG, inte till de nya hinder, som tillkommer som ett resultat av EG:s handelshinder utåt. Det frihandelsavtal, som vi har med EG, ger oss redan tullfrihet på industrivaror. Om Sverige blir medlem, måste vi tillämpa EG:s tulltaxa utåt, som för industrivaror ligger på en högre genomsnittlig nivå än Sveriges.
1988 var skillnaden mellan höjden på EG:s och Sveriges tullmur utåt en procent enligt UD (5,6 mot 4,6) och 1,8% enligt Kommerskollegium (5,6 mot 3,8).
Exempel på varugrupper, där tullarna genomsnittligt låg högre i EG än i Sverige är papper och massa (+1,6% i skillnad 1988), transportmedel (+2,0), kemiska produkter (+2,8), elektriska maskiner (+3,9%) samt foto/ film- utrustning (+6,2). EG:s skydd verkar vara som högst i branscher utsatta för japansk och amerikansk konkurrens.
EG har också icke-tariffära handelshinder. Bl.a. fanns det 1990 ca 40 frivilliga exportbegränsningar. De gällde främst tredje världens teko-varor, men också japanska bilar och östeuropeiskt stål. Särskilt branscher, som domineras av storföretag i Sverige, skulle få ökat skydd mot konkurrens från länder utanför EG vid ett svenskt medlemskap. Det skulle inte medföra ökad effektivitet för svensk ekonomi.
Kläderna och maten
I juli 1991 avvecklade Sverige multifiberavtalet, som begränsar import av textilier och kläder och som främst haft udden riktad mot tredje världen. Det är högst ovisst om EG kommer att göra detsamma med de 26 avtal om begränsningar av tekoimporten under multifiberavtalet, som enskilda medlemsstater i EG eller deras företag har.
EG:s jordbrukssubventioner kostar ca 30 miljarder ECU (ca 200 miljarder kronor) och tar mer än halva EG- budgeten. Prisstödet tar 96% och resten går till direkta bidrag och arealbidrag. Effektivitetsförlusterna, som jordbrukspolitiken lett till, har uppskattats till 20 miljarder ECU. Sveriges stödpolitik stod 1990 för 59% av jordbrukets inkomster mot 48% i EG.
EG:s överskottslager av spannmål, nötkött, smör och torrmjölk är nu högre än 1988. Den mest högljudda kritikern av EG:s jordbruksprotektionism är visserligen USA, men det är länder som det köttexporterande Argentina som drabbas hårdast.
De högre svenska matpriserna beror i huvudsak på dålig konkurrens i förädling och distribution och högre matmoms. Om den svenska avregleringen av jordbruket fortsätter, om matmomsen sänks mera och om konkurrenslagstiftningen skärps, så kanske vi får matpriser, som ligger i nivå med eller rentav lägre än EG:s. En svensk EG-anslutning kan alltså komma att innebära en effektivitetsförlust för jordbruket.
Samhällsekonomisk effektivitet och miljö
Hittills har vi utgått från ett snävt företagsekonomiskt effektivitetsmått. Men vad händer om man tar hänsyn till sociala kostnader och föroreningar av olika slag samt förslitning av människor och natur? Med andra ord: är ett svenskt EG-medlemskap samhällsekonomiskt effektivt? Det är naturligtvis en komplicerad fråga.
På en del områden har EG mer avancerade fysiska kontroller och kvalitetskrav än Sverige. Men troligen har vi mer av miljöavgifter. EG har exempelvis hårdare kvalitetskrav på luft och vatten än vad vi har, medan vi har kilometerskatt och avgifter på konstgödsel.
EG-kommissionen lade 1991 fram förslag om koldioxid- och energiskatter på kol med 60%, på olja med 40%, på naturgas med 35%, på el med 20% och på bensin med 5% fram till år 2000. Höjda miljöskatter är bra ur miljösynvinkel. I verkligheten gynnar EG kärnkraft -- trots sina planerade skattehöjningar.
Varken kärnkraften, bilismen eller flyget bär sina egna samhällsekonomiska kostnader om man tar hänsyn till alla miljöeffekterna av produktion och användning, till olycksfall och säkerhetssystem och till skrotnings- och avfallshanteringen. På en genuin konkurrensmarknad med full samhällsekonomisk kostnadstäckning skulle dessa branscher få stora svårigheter att överleva med nuvarande teknologi.
Effektivare konjunkturpolitik i EG?
I begreppet ekonomisk effektivitet ligger också det fulla utnyttjandet av samhällets alla resurser: arbetskraft, maskiner, fabriker och naturresurser. Anhängarna av en svensk EG-anslutning hävdar att det också ur denna effektivitetsaspekt är nödvändigt med en svensk knytning till både det gemensamma valutasystemet och till den ekonomiska politiken i övrigt inom EG. Eftersom den öppna arbetslösheten ligger ca 5% högre i EG än här, strider deras argumentation mot begreppet ekonomisk effektivitet.
Nyliberala ekonomers resonemang går ut på att arbetslösheten måste upp först i en chockbehandling så att man tar knäcken på inflations- och devalveringsförväntningarna, men om några år antas arbetslösheten minska igen, när kapitalismen får ny fart. Men erfarenheterna från övriga länder -- t.ex. England -- där man fick sin massarbetslöshet redan för mer än ett decennium sedan, är att arbetslösheten tenderar att bli permanent. Dessutom stiger då också inflationen igen eftersom den utslagna arbetskraften inte längre fungerar som lönepress.
Den monetära unionen
Den svenska kronan är nu knuten till ECU:n, som är en sammanvägning av EG:s 12 valutor. Ett exempel på vad ECU-anknytningen har inneburit, är att dollarn sjunkit jämfört med den svenska kronan, vilket kraftigt försvagat konkurrenskraften för den del av den svenska exportindustrin, som är inriktad på USA.
Allt fler ekonomer varnar i dag för konsekvenserna av den i Maastricht beslutade monetära unionen. Den tyska räntan har stigit och den tyska riksbanken, som också är motorn i EGs valuta- och penningpolitik, driver i dag en hård antiinflationsdrivande -- och arbetslöshetsskapande -- politik. Trots detta beräknas inflationen i EG bli högre än i Sverige i år. Vi uppfyller redan alla de krav man ställde upp i Maastricht för deltagande i valutaunionen. Det finns ingen anledning varför vi skulle tvinga in oss i valutaunionens tvångströja och avsvära oss rätten att föra en mer aktiv politik mot arbetslösheten.
Skatter och löner
De flesta EG-anhängarna påstår att utgifterna för den offentliga sektorn och de svenska skatterna måste ner till EG:s nivåer vid ett medlemskap. De säger att de svenska lönerna och vinsterna måste anpassas till EG. Men det är högst tveksamt.
Skillnaden mellan den offentliga sektorns storlek i EG och Sverige har överdrivits. Korrigerar man för ''rundgången'' av skatt på svenska transfereringar (ATP, sjukpenning etc) har Danmark större offentliga utgifter i procent av BNP, och Belgien och Irland högre skatteuttag än här. Tar man också hänsyn till olika andelar pensionärer, passeras vi också av Holland.
Lönerna är inte heller i genomsnitt särskilt höga i Sverige. Det som hänt under 70- och 80-talen är att produktiviteten höjts när inkomstskillnaderna minskade under 70-talet, men produktiviteten ökade mindre när klyftorna ökade.
Rörlig arbetskraft?
Undersökningar visar att chefer och högutbildade specialister är de som i första hand använder sig av den fria arbetsmarknaden. I mitten av 80-talet låg de årliga mellanstatliga flyttningarna inom EG på 0,1% av befolkningen och detta betydde en minskning sedan 70- talet. Det är osannolikt att arbetskraftsrörligheten mellan de nuvarande EG-länderna och Sverige blir större än så vid ett medlemskap, snarare talar de geografiska och kulturella avstånden för en ännu lägre procentandel som flyttar. En viktig orsak är den stora arbetslösheten inom EG, som hämmar rörlighet på arbetsmarknaden.
Konkurrens och monopol
EG-anhängarna hävdar att konkurrensen ökar och monopolen får svårare inom EG. Och det är sant, att på papperet är EG:s konkurrenslagar hårdare än de svenska. Men EG tycks ha minst lika svårt som Sverige att omsätta sina konkurrenslagar i effektiv kamp mot monopol. EG kan exempelvis stoppa en fusion, om de fusionerade företagens samlade årsomsättning på världsmarknaden överstiger 5 miljarder ECU och om minst två av företagen har en omsättning inom EG på minst 250 miljoner ECU. Men detta hindrade varken fusionen mellan ASEA och Brown Boveri eller Tetra Paks köp av Alfa-Laval, trots att båda fusionerna ledde till stark marknadsdominans på vissa produktområden.
Redan Adam Smith sa att så fort två kapitalister träffas så börjar de konspirera mot marknaden, och detta är i högsta grad sant för EG. I EES-avtalets artikel 13 står det, att reglerna om den fria rörligheten inte gäller, om de hotar ''industriell och kommersiell äganderätt''. Vad det betyder kan man exempelvis se nu, när EG:s läkemedelsjättar försöker förlänga patenttiderna och därmed hålla uppe sina till stor del skattefinansierade monopolvinster.
I Rom-traktatens 37
§ står det att medlemmarna gradvis skall anpassa de statliga varuhandelsmonopolen, så att alla inom EG behandlas lika med hänsyn till leverans och försäljningsvillkor. Detta kommer troligen att betyda, att både Systembolagets och Apoteksbolagets monopol blir förbjudna. Slutsatsen blir: lagstadgade statliga monopol skall inte få finnas inom EG, men de privata marknadsmonopolen driver med framgång sin lobbying i Bryssel.
Offentlig upphandling
EG:s regler för offentlig upphandling föreskriver, att en vara får innehålla högst 50% icke-EG-lands-material för att få företräde. Detta förutsatt att priset inte ligger mer än tre procent över konkurrerande anbud med större inslag av icke-EG-material.
Är EG ett hot mot storfinansen?
EG-medlemskapet har ibland framställts som ett hot mot den svenska storfinansens maktställning. Men liknande maktgrupper finns i alla EG-länder, och tendensen är ett ökat samarbete mellan dem i organisationer av typ European Round Table of Industrialists. Man trodde ett tag att EG skulle tvinga fram ett avskaffande av den graderade rösträtten på aktier. Men sedan den europeiska storfinansens många lobbygrupper agerat, så verkar den ''risken'' nu vara borta. Små svenska aktieägare lär knappast få mer att säga till om i sina bolag vid ett svenskt medlemskap.
Vad kostar EG?
Grönboken tror att Sveriges bidrag till EG skulle röra sig om ca 16--18 miljarder kronor per år om vi blev medlemmar 1992 (inkl. räntorna på vissa fondavsättningar). Av jordbruksstödet skulle vi få tillbaka en betydligt mindre andel än vad vi skulle betala. För att en region skall få strukturstöd, krävs att dess BNP per invånare är högst 70% av EG-genomsnittet.
EG-anslutningens nettokostnad hamnar troligen på nivån 10 miljarder kronor. Man kan fråga sig, om detta är väl använda pengar, sett ur samhällsekonomisk effektivitetssynvinkel.
En samhällsekonomisk kalkyl behövs
I 1990 års långtidsutredning gjorde nationalekonomerna Harry Flam och Henrik Horn en genomgång av olika för- och nackdelar för Sverige av att vara med eller ej i EG ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Deras slutsats var att ''inget av de två belysta alternativen entydigt kunde sägas vara överlägset det andra ur samhällsekonomisk synvinkel.''
Det finns all anledning att nu följa upp Flams och Horns studie. Vad innebär besluten i Sverige om jordbrukspolitiken och multifiberavtalet? Vad har hänt inom EG, sedan genomgången gjordes etc?
Man bör då också -- om en sådan uppföljning görs -- belysa genomförbarheten av det som de båda ekonomerna kallade ett ''tredje alternativ'', dvs att Sverige skulle anpassa sig till EG ensidigt, öppna oss mer än EG mot resten av världen och samtidigt behålla en egen ekonomisk politik utanför EG.
Alternativ till EG
Vänsterpartiet är för internationellt samarbete. Vi vill ha goda handelsförbindelser med Europeiska unionens länder och folk. Frihandelsavtalet från 1973 kan fortsätta och kompletteras med delar som går utöver industrivaror. Särskilda solidariska handelsavtal med länder i tredje världen bör etableras från svensk sida.
Det nordiska samarbetet bör utvidgas och effektiviseras. Motståndet i de nordiska länderna mot EU-medlemskap är omfattande. Generell välfärdspolitik, effektiv offentlig sektor, regionalpolitisk omfördelning, kärnvapenfria länder, låg arbetslöshet, starka fackföreningar, kvinnors ställning i yrkesliv och politiska församlingar är värden som har stark uppslutning i de nordiska länderna. Dessa grundläggande värderingar är en bra grogrund för en fördjupning och utveckling av samarbetet i Norden och Östersjöregionen.
Det avgörande alternativet till EU-medlemskap är fördjupad politisk och ekonomisk demokrati. Den utvecklas underifrån genom medborgarnas aktivitet på arbetsplatsen, i bostadsområdet, i den direktvalda kommundelsnämnden, i det kommunala självbestämmandet, i det direktvalda länsparlamentet, i riksdagen, i det alleuropeiska samarbetet och i ett demokratiserat FN.
Europeiska unionens nuvarande uppbyggnad och med ständigt ökad materiell tillväxt som sin filosofi styrs av en ogenomtränglig byråkrati. Med sin demokratiska efterblivenhet kan den inte vara svaret på vår tids stora utmaningar: den globala ojämlikheten, arbetslöshetsgisslet och miljöhoten.
Men om EG skulle demokratiseras på ett djupgående sätt, om det vidgas till att omfatta hela Europa, om protektionismen avvecklas och om miljön, solidariteten, sysselsättningen och nedrustningen ges förtur, är vi beredda att ompröva vårt ställningstagande. Men då är det frågan om något helt annat än vad Sverige nu ansökt om medlemskap i.
Förutsättningar för ett beslut om EES-avtalet
Vid ett gemensamt ministermöte mellan EG och EFTA i december 1989 beslutades att förhandlingar om ett brett upplagt avtal skulle inledas, vilket skedde i juni 1990. EFTA-länderna avsågs bli en del av den inre marknad som ska etableras inom EG i januari 1993 och karakteriseras av den fria rörligheten för varor, personer, tjänster och kapital.
När detta skrives, finns ännu inget färdigt avtal. Vi vet inte ens om ett avtal kommer att undertecknas, för förhandlarna har råkat i tidsnöd. Det förslag som finns är fortfarande hemligt, liksom många av de konsekvensanalyser som görs av offentliga myndigheter och institutioner. Hemlighetsmakeriet försvårar det politiska arbetet med EES-avtalet.
Ur svensk synvinkel är ett utvecklat samarbete för ökad frihandel och människors rätt till fri rörlighet nödvändigt och önskvärt. Detta gäller EG och hela Europa. Den oro, som vänsterpartiet redan från början har uttryckt, handlar om att en fördjupning av samarbetet inte får ta sådan form, att självständiga politiska beslut ytterligare försvåras. Vi har särskilt pekat på ovissheten när det gäller välfärdspolitik och miljöpolitik.
De djupa klyftorna i världen, etniska och nationella motsättningar och förtryck av mänskliga rättigheter ökar risken för krig och växande flyktingproblem. Att då med en trång europeisk orientering bygga en västeuropeisk gemenskap, som för en protektionistisk politik, präglas av de forna kolonialmakterna och bygger murar mot omvärlden, är utmanande för världssamfundet och kan leda till handelskrig. EG:s uppbyggnad har redan framkallat protektionistiska reaktioner på andra håll i världen med ett nordamerikanskt och ett östasiatiskt handelsblock. Ett EES-avtal får inte binda Sverige till EG:s trånga västeuropeiska orientering.
Innan riksdagen tar beslut om EES-avtalet, bör det göras en mer noggrann ekonomisk analys av avtalets effekter på såväl vårt land som omvärlden. Nuvarande och framtida kostnader för kontroll av att ursprungsregler följs och särskilda kostnader för EG-anpassningsprocessen i Sverige måste klart redovisas och analyseras. Effektiviteten i användningen av den summa, som ska tillskjutas EFTA:s fond för ekonomisk och social utjämning, bör granskas.
Vänsterpartiet bedömer att av den totalsumma på 930 miljoner kronor, som redovisas i budgeten som kostnader för arbetet med den västeuropeiska integrationen, bör 10% eller 93 miljoner kunna inbesparas. Regeringen bör fördela denna inbesparing.
Det är också så att den ekonomiska integrationen med EG-området redan utnyttjas av starka politiska krafter i Sverige för att underordna svensk politik de beslut, som tas inom EG. Vänsterpartiet kommer att värdera konsekvenserna av ett EES-avtal för samtliga politikområden. Det slutgiltiga ställningstagandet kommer vi att fatta efter ett noggrant studium av avtalet och dess regelverk.
I enlighet med andan i riksdagsbeslutet i juni 1988, som ligger till grund för de svenska förhandlingarna om EES- avtalet, har vänsterpartiet hävdat att ett EES-avtal inte får innebära försämringar av svenska fackliga rättigheter, arbetsmiljölag, hälso- och miljölagar och sociala rättigheter.
Handelsminister Anita Gradin lovade i riksdagen den 26 januari 1989, att regeringen inte skulle acceptera någon social nedrustning, försämrad arbetsmiljö, minskat konsumentskydd, urholkad arbetsrätt, eftergifter på jämställdhetsområdet eller försämrade arbetsvillkor. Sverige skulle ha möjlighet att bibehålla och även införa strängare normer för att skydda hälsa, miljö och säkerhet, samtidigt som en önskvärd avveckling av tekniska handelshinder sker, sa hon.
Nu förefaller våra förhandlare inte ha uppnått några permanenta undantag för Sverige. Frågan kan t.ex. resas, om asbest kan komma tillbaka i produkter på den svenska marknaden. Vi vill också veta, hur det blir med bestämmelser angående motorfordon, kemikalier, klorerade organiska lösningsmedel, kvicksilver, arsenik, kadmium och organiska tennföreningar, freoner och andra ozonnedbrytande ämnen, bekämpningsmedel, handelsgödsel, batterier, elektrisk materiel, maskinsäkerhet samt förekomst av bly och kadmium i keramiskt gods.
På alla väsentliga områden och i synnerhet områdena hälsa, miljö och säkerhet måste offentliga konsekvensanalyser av övergångsarrangemangen föreligga, innan riksdagsbeslutet om EES-avtal kan tas. Varje försök av regeringen eller myndighet att sekretessbelägga sådana analyser är fullständigt oacceptabelt.
Våra slutsatser
Vänsterpartiet har vägt samman alla dessa aspekter av ett eventuellt svenskt EU-medlemskap -- vad det skulle medföra för demokratin, för säkerhetspolitiken, för den samhällsekonomiska effektiviteten. Vi har granskat de framförda argumenten för och emot medlemskap. Den slutsats, som vi då har kommit fram till, är att Sverige inte ska söka medlemskap i Europeiska unionen.
Folkomröstning
Frågan om svenskt medlemskap i Europeiska unionen gäller huruvida Sverige ska tvingas ge upp sitt nationella självbestämmande i en omfattning, som saknar motsvarighet i vår moderna historia. Det ska avgöras i en folkomröstning.
Den utlovade folkomröstningen måste bli fri från partipolitiska och taktiska hänsyn. Det får inte göras några försök att manipulera väljarna. Vi ser två risker.
Den ena uppstår, om folkomröstningen läggs på den ordinarie valdagen för att utnyttja partitroheten. Den andra uppkommer, om man går fram med fler än två alternativ, så som skedde vid folkomröstningen om kärnkraften 1980.
En särskild socialdemokratisk valsedel, som skulle förespråka ett ''löntagarnas Europa'' eller en ''social dimension'', skulle ställa väljarna inför ett val, som inte har med medlemskapet att göra. Medlemskapet i Europeiska unionen är odelbart. Det innebär att ansluta sig till ett existerande regelverk. Det är det folkomröstningen gäller.
Vilken politik som Sverige ska driva i EU, om det skulle bli majoritet för medlemskap, avgörs dels genom val till den svenska riksdagen, som bestämmer vilken regering, som ska företräda Sverige i EU:s ministerråd, dels genom val till EU:s parlament.
Det enda rimliga sättet att genomföra folkomröstningen är att hålla den skild från ordinarie riksdagsval. Det ska endast finnas två alternativ: ja eller nej till medlemskap. Utfallet av omröstningen ska vara avgörande.
Oavsett utfallet av folkomröstningen, kommer många av våra skäl och argument mot den Europeiska unionen att kvarstå. Om det blir ett ja till medlemskap, kommer vi -- utifrån de nya förutsättningarna -- att arbeta för mer demokrati, bättre miljöpolitik och rättvisare sociala villkor inom EU. Vår önskan är och förblir ett samarbete på lika och demokratiska villkor mellan alla Europas nationer och den övriga världen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nej till svenskt medlemskap i EG,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkomröstning om medlemskap i Europeiska unionen separat från ordinarie riksdagsval, med endast två alternativ, ja och nej, och där omröstningens utfall skall vara avgörande,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sveriges säkerhetspolitik alltfort skall vila på principen alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ett eventuellt avtal om svenskt EU-medlemskap icke får innehålla förpliktelse att insätta svensk väpnad styrka utomlands,
5. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om de samhällsekonomiska för- och nackdelarna för Sverige av ett EU-medlemskap,2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett alternativ till EG,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om noggrann analys av EES-avtalets effekter före riksdagens beslut om godkännande av EES- avtalet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av konsekvensanalyser av övergångsarrangemang på väsentliga områden före riksdagens beslut om godkännande av EES-avtalet,
9. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag, som innebär att de olika anslagen för den västeuropeiska integrationen skall minskas med 93 000 000 kr. under budgetåret 1992/93.
Stockholm den 23 januari 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Bengt Hurtig (v) Gudrun Schyman (v) 1 Yrkande 2 hänvisat till KU 2 Yrkande 5 hänvisat till FiU