Inledning
Vänsterpartiet hävdar att alla medborgare har rätt till grundläggande samhällsservice på postområdet. Vi anser att rätten egentligen borde utökas i stället för som nu inskränkas genom nedläggningar av postkontor.
Det betyder att vi anser att lönsamma delar av Postens verksamhet måste få bekosta de olönsamma delarna. För att hålla reda på lönsamhet hos olika delar av verksamheten kan givetvis särredovisning behöva ske. Vissa delar av verksamheten kommer alltid att kunna gå med vinst.
Vi anser vidare att de anställda inom de statliga verken måste få utveckla en arbetsplatsdemokrati som effektiviserar verksamheten. Denna möjlighet försvåras ytterligare om avsikten att omvandla Posten till aktiebolag fullföljs. Dessutom reduceras möjligheterna till offentlig insyn i verksamheten.
Postverket bör utveckla sin verksform i stället för att bolagiseras. Om Posten ändå bolagiseras bör dess verksamhet hållas samman i en koncern.
Kapitalavkastning och servicemål
Om brevmonopolet släpps och de statliga betalningarna styrs andra vägar än över postgirot kommer Posten vid en full konkurrenssituation att få stora svårigheter. Konkurrenter kan plocka ut de lönsamma resterande bitarna ur verksamheten. Därmed får Posten inte möjlighet att själv klara den olönsamma delen av verksamheten. Om kapitalavkastningskravet överordnas målen för service och kvalitet blir tendensen att dessa mål hela tiden naggas i kanten.
Som framgår av budgetpropositionen måste staten redan med den nuvarande anpassningen av verksformen i riktning mot aktiebolagsform ersätta posten med 300 miljoner kronor för att upprätthålla olönsam betalnings- och kassaverksamhet.
Den kapitalavkastning som nu begärs av postverket måste naturligtvis kunna reduceras om postverket kan redovisa kostnader för olönsam verksamhet som är nödvändig av sociala eller regionalpolitiska skäl eller för att upprätthålla rikstäckande kassa- och bankservice.
Ett exempel på hur de marknadsekonomiska principerna kommer att göra servicen sämre är principen att kunder som själva lämnar in brev på posten ges lägre porto. Äldre och handikappade, folk utan bil osv. som inte har lätt att ta sig till postkontoret har då själva mindre möjlighet att välja det lägre portot. På del efter del av verksamheten kommer dessa segregerande principer att slå igenom på ett eller annat sätt. Resursstarka kunder får fördelar. Servicen kommer lätt att präglas av social orättvisa.
Om staten ska köpa allt som behövs av sociala och regionalpolitiska skäl blir det dyrt för statskassan och mer redovisningsarbete för postverket.
I Sverige har vi haft förhållandevis låga posttaxor och hög framkomlighet för brev trots att landet är långt och glesbefolkat. I t.ex. Frankrike kommer bara hälften så många brev fram över natten som i Sverige där 96 % kommer fram. I Spanien kommer 21 % fram och i Italien 15 %. Någon EG-anpassning på detta område behöver vi inte.
Postverket fungerar relativt väl och kan bli ännu bättre genom en ytterligare förbättrad personalpolitik som syftar till att utveckla kreativitet och arbetsglädje.
Postens ensamrätt till statliga utbetalningar via postgirot bör bibehållas som en inkomstkälla för att klara nödvändig service.
Ska bankerna tillåtas konkurrera med postgirot måste postgirot ges rätt att agera på samma villkor som bankerna och fritt bestämma över räntor och ge krediter. Postkontoren bör också få rätt att kalla sin verksamhet för ''Bank'' där de har rätt att utföra banktjänster åt Nordbanken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om postverkets ombildning till aktiebolag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reducering av kapitalavkastningskravet om postverket inte kan upprätthålla service enligt uppställda mål,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att postverkets ensamrätt till brevbefordran bör kvarstå,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att postgirot även framgent i huvudsak bör förmedla statens betalningar för att kunna upprätthålla rikstäckande kassa- och bankservice.1
Stockholm den 27 januari 1992 Bengt Hurtig (v) Annika Åhnberg (v) 1 Yrkande 4 hänvisat till FiU