Posten och televerket skall förbli vår gemensamma egendom
Infrastrukturen är en samhällelig angelägenhet. Till denna hör post- och betalningsförmedling, ett fungerande telenät och bra teletjänster i hela landet. De är nödvändiga förutsättningar för välfärd och goda betingelser för näringslivet.
Under lång tid har dessa verksamheter bedrivits i affärsverksform, ägda av staten. Medborgarna har via riksdagen och regeringen kunnat påverka verksamheten. Detta har varit garanten för att ensamrätten inte missbrukats. Postverket och televerket har utvecklats positivt. I en internationell jämförelse står sig de båda verken gott. Hög effektivitet och låga taxor och avgifter är kännetecknande för de båda affärsverken.
Vi ställer vissa grundläggande krav på posten och televerket: Det skall gå att lämna ett brev i postens gula låda med visshet om att det når adressaten inom utsatt tid. Det skall gå att nå alla andra telefoner i landet från telefonen i bostaden.
Till detta kommer de mål som vi socialdemokrater av solidaritets- och rättviseskäl värnar:Vi skall ha ett enhetsporto för privatbrev.Posten skall ha mottagnings- och utdelningsplikt.Man skall kunna göra in- och utbetalningar på Posten.Teletaxorna skall vara enhetliga och främja ett ''rundare'' Sverige.Telefon skall installeras i permanentbostad till enhetlig avgift i hela landet.
Väl fungerande postservice och teletjänster kommer hela samhället till godo. De strikt företagsekonomiska kalkylerna ger ingen information om dessa politiska värderingar. Kortsiktiga krav på avkastning kommer att tränga undan samhällsmålen.
Det är därför ett grundläggande samhällsintresse att det även framöver ytterst kommer att vara möjligt att med politiska beslut garantera den service medborgarna kräver. Posten och televerket är gemensamma tillgångar, uppbyggda som en del av folkhushållet. Det är genom en fortsatt gemensam förvaltning av dessa tillgångar vi socialdemokrater vill fortsätta att bygga landet. Vi känner ett ansvar att föra detta demokratiska uppdrag vidare som en motvikt till de kortsiktiga kapitalintressena på marknaden. Därför säger vi socialdemokrater bestämt nej till utförsäljning av Posten och televerket.
Nya förutsättningar -- nya problem -- nya medel
En föränderlig omvärld förutsätter en omprövning av de medel som står till buds för att de politiska målen skall uppfyllas. Ny teknik, friare flöden över gränserna och andra förändringar gör att gamla medel kompletteras med nya.
Under lång tid har affärsverket varit det medel som staten använt för sin post- och telepolitik. Med hjälp av regeringens direktivrätt gentemot verken har riksdagens politiska vilja omsatts i praktiska lösningar.
Teknisk utveckling, nya produkter och flera aktörer på marknaden medför att verken inte längre ensamma kan ges ansvar för de politiska mål riksdagen fastställer. Andra medel måste användas tillsammans med de fortsatt statligt ägda av verken.
Flera av de sektorer för vilka regeringen nu framlägger principiella förslag om avreglering, bolagisering och en framtida utförsäljning saknar i stort sett lagstiftning som reglerar rättigheter och skyldigheter för inom branschen verksamma företag.
Regeringen aviserar lagstiftning på dessa områden. Även kontrollorgan skall tillskapas. Enligt vår uppfattning kan en marknad kontrolleras med hjälp av enbart lagstiftning endast om antalet aktörer är stort och samhällsintressena begränsade.
Så kommer inte att vara fallet inom post- och teleområdet. Allt talar för att Posten och televerket under lång tid kommer att vara dominerande företag på den svenska marknaden.
De sociala och regionala mål som riksdagen fastställer måste uppnås på annat sätt när endast ett fåtal aktörer finns på marknaden. En väg kan vara att införa någon form av koncessionsprövning. De företag som t.ex. vill dela ut post inom landet skall också bidra till att de politiska målen uppfylls, i annat fall är de inte välkomna. Ingen skall kunna ''skumma grädden'' av marknaden på solidaritetens bekostnad.
I de fall antalet företag skulle vara tillräckligt stort för att en effektiv konkurrens kan anses råda, kan man tänka sig att staten via upphandlingsförfarande ser till att de social- och regionalpolitiska målen uppfylls. Det företag som till lägsta kostnad åtar sig att utföra en uppgift får göra detta. Finansiering av dessa uppgifter kan ske på flera olika sätt, t.ex. via statsbudgeten eller via avgifter som inbetalas av företag i branschen.
Vissa verksamheter är naturliga monopol. Då är det helt omotiverat att med konstlade medel försöka åstadkomma konkurrens genom att reglera marknaden så att det naturliga monopolet slås sönder. De som förordar detta är villiga att betala ett samhällsekonomiskt högt pris för en konkurrens som endast etableras för dess egen skull.
De förslag till förändringar av post- och telemarknaden som regeringen nu lägger fram saknar en genomtänkt analys av sambanden mellan de sociala och regionala målen, de medel som föreslås och den marknadssituation som faktiskt kommer att råda.
I regeringens förslag blir konkurrensen ett självändamål, övriga förändringar genomförs för att denna skall bli så ''fri'' som möjligt.
Vi utvecklar nedan vår syn på vilka medel som bör användas för att de politiska målen skall nås på post- och telemarknaden.
Posten
Brevdistribution
Posten har en bra service, hög effektivitet och rimliga taxor. Ingenstans i världen fungerar postdistributionens marknad bättre än i Sverige. Detta har uppnåtts genom ett sammanhållet system med formellt monopol där stordriftens fördelar tagits tillvara. En heltäckande postservice i hela landet har möjliggjorts bl.a. genom korssubventionering mellan olika kundkategorier.
Detta är också den normala ordningen internationellt. Trots EG:s i andra sammanhang uttalade intresse för avreglering föreslår man att brevmonopol skall få finnas. Inga andra alternativ har entydigt visat sig bättre för att uppnå de politiska mål som formulerats. Sverige har speciella geografiska förhållanden. Vi är ett stort land med i huvudsak utspridd befolkning, men med en viss koncentration till ett par tre storstadsområden.
De inbrytningsförsök på brevmarknaden som nu genomförs i storstadsområdena har applåderats av borgerliga politiker. De har deklarerat att det är bra att Posten får konkurrens och att postdistributionen därmed kan förbilligas. Så är kanske fallet i storstadsområdena, men då på bekostnad av glesbygden.
Postens taxor har hittills i huvudsak varit enhetliga. De kunder som utfört visst sorteringsarbete har erhållit rabatter som motsvarat postens minskade kostnader. Skälet för enhetsportot är uppenbart. De finns ingen förutsättning att, om man som posten skall bedriva en landsomfattande verksamhet, differentiera prissättningen mellan olika kunder av regionala skäl. Kostnader för utdelning av brev i glesbygd har finansierats av det överskott som uppkommit i tätorterna. De som nu anser att det är en god samhällsekonomisk ordning att kostnadsanpassa priset på brevdistribution i tätort slår i praktiken undan möjligheterna för en solidarisk postförsörjning i hela landet.
Om intäkter för denna inte kan fås genom en allmän portohöjning måste merkostnaden finansieras via statsbudgeten. Samhällets totala kostnader för brevbefordran kommer inte att markant förändras. Däremot belastas statsbudgeten med ytterligare en tung utgift.
Regeringens förslag till avreglering och bolagisering av posten slår sönder det nuvarande postsystemet. Möjligheterna att föra överskott från ''lönsamma'' delar till glesbygd och mindre orter minskar. Kontorsnätet kommer att glesas ut i än högre omfattning, speciellt i de större städernas förortsområden.
Vi avvisar regeringens förslag och föreslår att regeringen i stället snabbutreder förutsättningarna för att införa en modern monopollagstiftning för brevbefordran i enlighet med EG:s regelverk, alternativt en koncessionslagstiftning som ställer sådana krav på postdistributörer att en solidarisk finansiering av regionala och sociala kostnader inom sektorn bibehålls. Regeringen bör därefter återkomma till riksdagen med förslag om den framtida postförsörjningen. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Kassanätet och postgirot
Posten har en viktig uppgift som ansvarig för att en rikstäckande betalningsförmedling fungerar. En allt mer utbredd användning av olika gireringssystem har medfört att transaktionsvolymerna på postkontoren kraftigt minskat under 1980-talet.
En stor del av postens kostnader för den rikstäckande betalningsförmedlingen täcks i dag av den s.k. floaten i postgirot. Med float menas att betalningsförmedlaren kan tillgodogöra sig ränta på betalningsmedlen under viss tid. Det starka samband som finns mellan postgirot som statens ''kassör'' och postens ansvar för en rikstäckande betalningsförmedling fungerar tillfredsställande.
Regeringen föreslår nu, i linje med sin övertygelse om att konkurrens är bra därför att den är bra, att detta samband skall brytas upp.
''I praktiken skall postgirots ensamrätt till statens betalningar avskaffas'', skriver regeringen. På samma sida står det: ''Postgirot förmedlar cirka hälften av statens alla betalningar.'' Enligt vår mening bör postgirot även fortsättningsvis ha rollen som statens ''kassör''.
Genom att minska floattiden för betalningar till staten till högst en dag, vilket anses motsvara en marknadsmässig avkastning, avser regeringen att minska postgirots intäkter med cirka 500 milj.kr.
Samtidigt föreslås ett nytt anslag till Posten, K1 Ersättning till Postverket för rikstäckande betalnings- och kassaservice. För budgetåret 1992/93 föreslås anslaget uppgå till 300 milj.kr.
Dessa budgetmedel skall användas så att ett rikstäckande kontorsnät för betalnings- och kassaservice kan bibehållas på orter där alternativ saknas. Däremot skall posten inte framöver ha skyldighet att tillhandahålla denna service på orter med konkurrerande betalnings- och kassafunktioner.
Konsekvenserna för medborgarna av denna omstrukturering redovisas inte i propositionen. Enligt vår uppfattning kommer en ytterligare utglesning av postens kontorsnät enligt den föreslagna modellen att medföra stora problem för konsumenterna, speciellt i större tätorters ytterområden. Utan betalningsförmedling och kassaservice är det tveksamt om posten kommer att kunna upprätthålla en hög servicenivå även för brev och paket i ett rikstäckande nät.
Av principiella skäl avvisar vi regeringens förslag att inrätta ett nytt anslag för köp av rikstäckande betalningsoch kassaförmedling. De merkostnader som krävs för detta bör även fortsättningsvis finansieras sektorsinternt. Det finns ingen anledning att öka ''rundgången'' i statsbudgeten.
Den ordning som i dag råder för statens köp av olönsam trafik på järnväg visar vilka problem som uppkommer då en köpare (staten) och en säljare (SJ) skall ''förhandla''. Vi menar att regeringen slår in på fel väg när man etablerar motsvarande ordning för kassa- och betalningsförmedling. Inom överskådlig tid kommer det endast att vara Posten som med sitt kontorsnät kan komma ifråga som ''säljare''.
Intill dess att ett alternativt system utarbetats bör därför postgirot kvarstå som statens ''kassör'' och få tillgodoräkna sig floatmedel motsvarande Postens merkostnader för att upprätthålla en rikstäckande betalnings- och kassaservice.
Bolagisering av televerket -- på vissa villkor
Den svenska telemarknaden är sedan 1987 formellt helt avreglerad. Nya aktörer utmanar televerket både som operatörer och näthållare.
Telenätet torde vara vår viktigaste gemensamma framtidsinriktade infrastruktur. I diskussionerna om den framtida telemarknaden har vissa debattörer förespråkat en uppdelning mellan televerkets nät och televerket som teleoperatör.
Televerket har, i samarbete med svensk industri, utvecklat såväl telenät som teletjänster till ett effektivt sammanhållet system. FoU-samarbete och teknikutveckling har drivits fram bl.a. tack vare televerkets goda kunskap om hela marknaden och produktionskedjan. Staten, via televerket och näringslivet har i samverkan utvecklat världsledande teknologi för telekommunikationer. Sysselsättning och kompetens har ökat.
Organisatoriskt skulle det kanske vara möjligt att driva ett telenätsbolag och ett teletrafikbolag separerade (denna uppdelning finns administrativt inom dagens televerk). Däremot är det av långsiktigt konsumentintresse att marknadssignaler och teknikutveckling snabbt kan omsättas i praktiska lösningar. En direkt kanal inom samma koncern är en av de förutsättningar som krävs för att så skall kunna ske.
Ett separat ''nätverk'' skulle också enligt vår uppfattning medföra att övriga aktörer antingen fick separera sina verksamheter på motsvarande sätt eller att ett formellt nätmonopol infördes. De administrativa regler som detta skulle kräva torde inte motsvaras av ökade effektivitetsvinster för konsumenterna.
Det helstatliga affärsverket televerket har utvecklat ett av världens mest effektiva telenät och tillhörande teletjänster. Låga taxor, i ett internationellt perspektiv, och hög servicenivå till både hushåll och företag karaktäriserar dagens televerk.
Telelagsutredningen har till uppgift att reglera den i dag så gott som helt oreglerade telemarknaden i Sverige. Vissa centrala frågor i telepolitiken, som telelagsutredningen har att ta ställning till, påverkar i hög grad förändringen av televerkets associationsform. Tillgång till telefoni på rimliga villkor i hela landet är en övergripande målsättning för telepolitiken. Till detta kommer sociala mål som t.ex. tillgång till telefoni för personer med olika former av handikapp.
Lagstiftningen måste vara sådan att staten kan utkräva ett socialt och regionalt ansvar från alla aktörer som uppträder på den svenska telemarknaden, inte bara televerket.
Alternativ med finansiering av sociala och regionala kostnader via statsbudgeten måste avvisas, av flera skäl. I den nuvarande telepolitiska målsättningen ligger en korssubventionering mellan olika typer av hushåll och regioner. En större differentiering av teletaxorna än dagens, vilket blir den yttersta följden av en strikt kostnadsprissättning, leder till regionalpolitiska och socialpolitiska spänningar.
Detta kan undvikas med t.ex. en koncessionslagstiftning där alla operatörer solidariskt finansierar de regionalt och socialt betingade skillnaderna i kostnader.
Vi accepterar en ombildning av televerket till aktiebolag, under förutsättning att regeringen återkommer till riksdagen med förslag som garanterar att de av riksdagen fastlagda målen för telepolitiken kan upprätthållas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statligt ägande av posten och televerket,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om framtida associationsform för postverket,
3. att riksdagen avslår propositionens förslag om nytt anslag K
1 Ersättning till postverket för rikstäckande betalnings- och kassaservice,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vissa villkor för en ombildning av televerket till aktiebolag.
Stockholm den 24 januari 1992 Birger Rosqvist (s) Sven-Gösta Signell (s) Håkan Strömberg (s) Sten-Ove Sundström (s) Margareta Winberg (s) Bo Nilsson (s) Anita Jönsson (s) Jarl Lander (s) Ines Uusmann (s) Christer Skoog (s) Sten Östlund (s) Lisbet Calner (s) Ulrica Messing (s) Georg Andersson (s)
1 Yrkande 3 till FiU