Inledning
Samhällets insatser måste samordnas så att en allsidig regional utveckling främjas. Den omfattande och allvarliga avfolkningen i stora delar av landet måste vändas till inflyttning och befolkningstillväxt. Centern har som en grundläggande politisk målsättning att hela Sverige skall leva och utvecklas. Ett strategiskt viktigt område för att uppnå detta är trafikpolitiken.
Ett lands utveckling och välstånd står i direkt proportion till dess utbyggnad av infrastruktur. Infrastruktur är inte bara materiella anläggningar som exempelvis vägar och järnvägar utan i lika hög grad icke-materiella förutsättningar. Till dessa räknar vi bland annat utbildning och forskning.
Investeringar i infrastruktur är nödvändiga av flera skäl. För det första behöver en mycket stor del av infrastrukturen rustas och förnyas. För det andra är investeringar i infrastruktur en viktig förutsättning för utveckling och tillväxt i hela landet.
Infrastrukturen måste också ses utifrån ett helhetsperspektiv. Det är samhällsekonomiskt klokt att göra investeringar på alla nivåer i infrastrukturen för att uppnå en så hög effektivitet och produktivitet som möjligt. Detta synsätt bekräftas bland annat i produktivitetsdelegationens expertrapport nr 9. Där dras bl a följande viktiga slutsats: ''Skall svenska regioner behålla sina positioner i Europa utan vidgade skillnader inom landet, behöver tre typer av infrastruktur förbättras. Det gäller för det första internationella transport- och kommunikationslänkar. Det gäller vidare mellanregional infrastruktur som kan förstärka det ekonomiska samspelet mellan olika delar av landet. För det tredje gäller det infrastrukturens kapacitet och kvalitet inom varje del av landet.''
Vikten av att investeringar i infrastruktur sker utifrån målet om regional balans understryks också i budgetpropositionen genom att den utgår från 1988 års trafikpolitiska beslut i riksdagen. Dessutom framhåller det ansvariga statsrådet: ''Regeringsdeklarationen slår fast att hela Sverige skall leva. Det förutsätter en aktiv regionalpolitik. Satsningar på bättre infrastruktur, dvs moderna järnvägar och ett förbättrat vägnät är viktiga delar i denna politik.''
Vidare angavs i ett riksdagsbeslut våren -91 att ''syftet med anslaget för särskilda infrastrukturinvesteringar är att det skall användas för att möjliggöra en kraftsamling till större sammanhållna investeringar av nationell betydelse ... som gagnar tillväxten och miljön. Det betyder att vissa regioner i landet inte direkt får del av dessa medel. Det gäller Norrlands inland, Dalarna, Värmland, norra Dalsland och sydöstra Sverige. Riksdagen anser det därför angeläget att en större del av ordinarie anslag tillförs dessa regioner. Och att regeringen därför beaktar detta då direktiven för nästa planeringsomgång fastställs.''
Utskottet anförde dessutom: ''Ett nationellt vägnät kan behöva kompletteras med stråk och förbindelser som är av betydelse för att öka landsdelars tillgänglighet till olika marknader och regioner. En tillfredsställande vägstandard skall säkerställas i alla delar av landet, även på lågtrafikerade delar av vägnätet.''
Dessa grundläggande regionalpolitiska mål måste ingå som en viktig förutsättning i den kommande investeringsplaneringen.
Infrastrukturens betydelse för regional utveckling och tillväxt
Det finns en stor samsyn bland regeringspartierna när det gäller vikten av rejäla investeringar i infrastruktur.
Regeringens förslag under hösten innebär att 1 500 milj kr redan avsatts för sysselsättningsskapande åtgärder genom tidigareläggning av vissa infrastrukturinvesteringar. Vikten av infrastrukturinvesteringar tas upp av flera statsråd i budgetpropositionen. Sammantaget anger de att det är angeläget både utifrån näringspolitisk, regionalpolitisk och sysselsättningspolitisk utgångspunkt att göra stora investeringar i infrastruktur. Detta är också helt i linje med den politik som centern sedan länge företrätt.
För att uppnå regeringens mål med utveckling och tillväxt i hela landet bör ytterligare åtgärder övervägas. Sådana ytterligare investeringar har två syften. För det första förbättras förutsättningarna för Sverige att ta sig ur den rådande lågkonjunkturen på en så offensiv nivå som möjligt, med relativt hög sysselsättningsgrad och en god infrastrukturell potential. För det andra förbättras möjligheterna till utveckling och tillväxt i hela landet.
I det rådande arbetsmarknadspolitiska läget är det extra angeläget att tidigarelägga denna typ av investeringar. Som exempel kan nämnas Västerbottens län där över hälften av alla lastbilar och schaktmaskiner för närvarande är utan arbete (ca 570 enheter). Bara räntekostnaden för den outnyttjade maskinparken är i storleksordningen 60 milj kr per år. A-kasseersättningar för fordonsförarna utgår med ca 200 000 kr per dag. Liknande situation som i Västerbotten går att återfinna i framförallt skogslänen men även i stor utsträckning i övriga län.
Urvalsprincipen för ytterligare investeringar i vägar bör vara följande:Kommuner med låg sysselsättningsgrad. Beläggning av grusvägar -- i första hand alla vägar med trafik över 125 fordon per dygn.Bärighetsupprustning av belagda vägar med sikte på EG-anpassad bärighet och tjälsäkerhet.Drift och underhåll av det statliga vägnätet -- länsvägarna
I budgetpropositionen tas ett första steg för att tillgodose trafikutskottets begäran förra våren om att regeringen ''borde återkomma med förslag till en ökning av anslaget till underhåll av vägnätet''. I propositionen föreslås att Vägverket ska ges möjlighet att ompröva utformning m m av de projekt som regeringen beslutat ska finansieras via infrastrukturanslaget. Det ansvariga statsrådet skriver: ''De på detta sätt uppkomna besparingarna på projekten bör av verket få disponeras för ökade underhållsinsatser. Därvid bör Vägverket beakta det eftersatta underhållet på många vägar i de glest befolkade delarna av landet.''
Det är av största vikt att dessa omförhandlingar påskyndas och att ett antal underhållsprojekt därefter snabbt utformas. För att skapa ytterligare möjlighet till angelägna investeringar i infrastruktur bör regeringen överväga möjligheten att finansiera dessa genom upplåning i riksgälden med den kommande utförsäljningen av statlig verksamhet som säkerhet. Det finns flera motiv för detta, bland annat de två syften som nämndes ovan samt att det är väsentligt att kunna invänta den affärsmässigt mest riktiga tidpunkten för utförsäljning av statlig verksamhet.
Satsning på järnvägsinvesteringar
Järnvägen har under en mycket lång tidsperiod eftersatts. Investeringarna har varit helt otillräckliga. Jämfört med andra länder som exempelvis Japan och USA ligger Sverige långt efter i investeringsnivå. Också inom EG görs stora satsningar på järnvägens infrastruktur. Det är nu också hög tid även för Sverige att göra omfattande investeringar för att bygga upp ett heltäckande, effektivt och konkurrenskraftigt järnvägsnät i hela Sverige.
Det trafikpolitiska beslutet 1988 innebar att regeringen föreslog en investeringsram på tio miljarder under tio år. Redan vid riksdagsbehandlingen framhöll centern att investeringsramen borde ligga flerdubbelt högre för att den önskvärda utbyggnaden och moderniseringen skulle kunna ske fram till sekelskiftet. Centern föreslog att minst 40 miljarder kronor bör anslås för investeringar i järnvägsnätet under 1990-talet. Denna nivå överensstämmer med det förslag till ny- och ombyggnader av bannätet som SJ föreslagit för samma period.
Inom ramen för det särskilda infrastrukturanslaget har hitills beslutats om järnvägsinvesteringar för 7,7
miljarder kronor under resten av 1990-talet. Det är en bra början men för att verkligen nå målet om utveckling och tillväxt i hela landet bör regeringen överväga ytterligare investeringar under de närmaste åren. För att möjliggöra detta bör regeringen, liksom när det gäller väginvesteringar, undersöka möjligheten till upplåning i riksgälden med de framtida intäkterna från utförsäljningen av statlig verksamhet som säkerhet.
Även det eftersatta underhållet av befintliga bandelar måste beaktas vid en bedömning om ytterligare infrastrukturåtgärder. I annat fall riskerar vi stora kapitalförstöringar i redan gjorda investeringar. Särskilt allvarligt är läget för vissa lågtrafikerade sträckor eftersom dessa inte fått del av de alltför knappa medlen de senaste åren.
Sammanfattningsvis bör urvalsprinciperna för ytterligare investeringar i järnvägar vara: Nyinvesteringar i stomjärnvägar.Reinvesteringar i drift och underhåll.Medverka till att främja sysselsättningen i redan sysselsättningssvaga regioner.Underlätta för snabba godstransporter så att transportsystemet inte hindrar den ekonomiska tillväxten.Underlätta introduktionen av snabbare tåg.
Storstädernas trafiksystem
Biltrafiken utgör ett av de största miljöproblemen i storstäderna. Avgaserna från såväl bensin- som dieseldrivna fordon är en viktig orsak till bland annat försurning och övergödning, ökad sjuklighet och sönderfrätande kulturföremål. Det är bland annat kväveoxidutsläppen som måste reduceras mycket kraftigt. Det är därför rimligt att biltrafiken kraftigast minskas i områden där effekterna av de miljöstörande utsläppen är som störst. I sådana områden finns också befolkningsunderlag för att snabbt förstärka en fungerande kollektivtrafik.
En förutsättning för att kunna reducera biltrafiken är att alternativa resemöjligheter byggs upp. Det är nödvändigt att det kollektiva trafikutbudet präglas av komfort, turtäthet, enkelhet och snabbhet om det ska bli ett realistiskt alternativ till bilen. Det kräver bland annat terminaler, byteshållplatser och infartsparkeringar i lämpliga lägen. I första hand bör en utbyggnad inriktas på spårburen trafik.
Modern teknik för miljövänlig trafik måste utvecklas. Den moderna datatekniken kan utvecklas till att styra små vagnar av personbilsstorlek (exempelvis Sky Cab) på ett lätt och billigt spår, s k spårtaxi. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag på hur behovet av nödvändiga resurser för utveckling och forskning kring Sky Cab- projektet kan tillgodoses.
Syftet med de överenskommelser som nyligen träffats av de s k storstadsförhandlarna var att större hänsyn till miljön skall tas, tillgängligheten ökas och att förutsättningarna för regionernas utveckling förbättras. För att dessa syften skall uppnås bör man i det vidare planeringsarbetet noga ompröva de hittills föreslagna trafiklösningarna ur både miljö- och tillgänglighetsperspektiv. Särskilt bör då undersökas sådana alternativ som nämnts ovan, bland annat upprustad och utvecklad järnvägstrafik, ut- och uppbyggnad av spårvagnstrafik, upprustning av tunnelbanan, införande av spårtaxisystem (Sky Cab), etanolbussar och elbilar.
Det viktigaste medlet för att förbättra storstadsmiljöerna ligger trots allt på stadsplaneringsnivå. Det handlar helt enkelt om att genom en förändrad stadsplanepolitik minska behovet av längre stadsresor. Detta kan uppnås genom att bygga upp lokala miljöer där kompletta utbud av bostäder, arbetsplatser och service finns tillgängliga -- s k lokalsamhällen.
Luftfart
Flygtrafiken har sin främsta betydelse på längre sträckor. Genom snabbtåg har järnvägen redan blivit konkurrenskraftig på sträckan Stockholm--Göteborg och snabbtågstrafiken kommer att byggas ut på ytterligare ett antal sträckor där man konkurrerar med flyget. Flygtrafiken måste dessutom klara stränga miljökrav för att begränsa miljöskadorna. Detta kan bland annat ske genom utveckling av motorer och drivmedel som leder till minskade utsläpp och lägre bullernivåer.
Vi tror att den planerade utvecklingen av snabbtågsförbindelser och de allt tyngre vägande miljöaspekterna kommer att frigöra en viss del av flygets kapacitet för internationell trafik. Detta skapar i sin tur utrymme för att avlasta Arlanda från en del av den totalt sett ökade kakan av internationell trafik.
För att förbättra konkurrensen och därmed också effektiviteten är den förestående avregleringen av inrikesflyget ett viktigt medel, allt under förutsättning att det går att lösa de regionalpolitiska kraven. Konkurrensutredningens förslag om att ta ut en generell avgift på all inrikestrafik för att den vägen finansiera de svagare sträckorna är ett exempel på en sådan lösning.
Ur konkurrenskommitténs delbetänkande 1990:58, s.
162:
Regionalpolitiskt motiverade linjer som vid en given tidpunkt inte väntas kunna drivas med företagsekonomisk lönsamhet skall kunna ges bidrag av särskilda medel, vilka erhålls genom en särskild avgift på inrikes flygresor. Trafikutövarna skall utses genom anbudskonkurrens. Principer för val av linjer och omfattning av stödet bör beslutas av statsmakterna... Med dagens trafikvolym och transfereringsbehov skulle avgiften bli i storleksordningen 10 kr per enkelresa.
Regeringen har nu intensifierat arbetet med denna fråga. I budgetpropositionen aviseras att regeringen överväger en mer fullständig avreglering redan under 1992. Luftfartsverket skall därför ges i uppdrag att utreda de åtgärder som kan komma att krävas för att tillgodose de trafikpolitiska målen om tillgänglighet, effektivitet, säkerhet, miljöpåverkan och regional balans.
I det fortsatta arbetet inför en ytterligare avreglering av det svenska inrikesflyget är det nödvändigt att klargöra hur trafiken på kommersiellt icke lönsamma men regionalpolitiskt viktiga linjer skall upprätthållas långsiktigt.
Tele och post
Tillgång till bra teletjänster är en viktig förutsättning för att människor skall kunna bo och verka över hela landet. Staten skall ansvara för att grundläggande telefonitjänster finns tillgängliga i hela landet. Vi anser att regeringen borde överväga att till de grundläggande telefonitjänsterna också föra tjänster för text- och datakommunikation. Detta är särskilt viktigt för att möjliggöra företagande i alla delar av landet.
Inför den bolagisering av Televerket och den avreglering av telemarknaden som nu utreds och förbereds inom regeringen är det nödvändigt att skapa långsiktiga garantier för att de sociala och regionalpolitiska målen med telepolitiken skall kunna upprätthållas.
En fungerande postverksamhet, med service och tillgänglighet i alla delar av landet, är en väsentlig del av en fungerande infrastruktur och en förutsättning för att hela Sverige skall leva. Även på postens område är det nödvändigt att skapa långsiktiga garantier för att de sociala och regionalpolitiska målen för postens verksamhet kan upprätthållas inför den förestående avregleringen och bolagiseringen.
Med anledning av det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att grundläggande regionalpolitiska mål måste ingå som en viktig förutsättning i den kommande investeringsplaneringen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att finansiera ytterligare investeringar i infrastrukturer genom upplåning i riksgälden med den kommande utförsäljningen av statlig verksamhet som säkerhet,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om angelägenheten av att omförhandlingar av planerade projekt under anslaget L1 sker skyndsamt och att ett antal underhållsprojekt därefter snabbt utformas,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsningar på järnvägsinvesteringar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om storstädernas trafiksystem,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det vidare planeringsarbetet i samband med storstadsöverenskommelsen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att klargöra hur den inrikes flygtrafiken på kommersiellt icke lönsamma men regionalpolitiskt viktiga linjer skall upprätthållas,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det inför den kommande bolagiseringen av Televerket och avregleringen av telemarknaden är nödvändigt att skapa långsiktiga garantier för att de sociala och regionalpolitiska målen med telepolitiken skall kunna upprätthållas,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att skapa långsiktiga garantier för att de sociala och regionalpolitiska målen för postens verksamhet kan upprätthållas inför den förestående avregleringen och bolagiseringen av verksamheten.
Stockholm den 27 januari 1992 Lennart Brunander (c) Rune Thorén (c) Elving Andersson (c) Anders Svärd (c) 1Yrkande 2 hänvisat till FiU