I propositionen föreslås att nuvarande rigida och föråldrade statsbidragsbestämmelser, som förhindrar privat etablering och konkurrens inom barnomsorgen, ändras. Detta är mycket positivt. Framför allt därför att det kommer att ge småbarnsfamiljerna möjligheter att själva fritt välja omsorgsform för sina barn, samtidigt som det bidrar till ökad rättvisa.
Enligt regeringsförklaringen skall en omläggning av familjepolitiken ske i flera steg. Där sägs bl.a. att:
I ett första och omedelbart steg tas existerande hinder för fri etablering och fritt utnyttjande av olika former av barnomsorg bort. Barnomsorgsbidraget följer det val som föräldrarna träffar. Statsbidrag kommer också att utgå, t.ex. då förskollärare startar eget och för dagbarnvårdares egna barn. Genom dessa åtgärder skapas förutsättningar att snabbare nå målet full behovstäckning inom barnomsorgen.
Trots regeringsförklaringens utfästelse lägges i propositionen inget förslag om att ge rätt till statsbidrag för dagbarnvårdarnas egna barn.
Om detta säger föredragande statsråd:
Enligt min mening bör dagbarnvårdarnas egna barn ge rätt till statsbidrag på samma villkor som gäller för andra yrkesarbetandes barn, men säger därefter att i nuvarande samhällsekonomiska läge är jag inte beredd att föreslå ett genomförande av denna reform.
Det är således av ekonomiska skäl som regeringen valt att göra detta avsteg från regeringsförklaringen.
Enligt propositionen skulle ett genomförande av reformen kosta 455 miljoner kronor per år. Därmed utgår man ifrån att alla kommuner, i och med rätten att få utöka målgruppen för barnomsorg med dagbarnvårdarnas egna barn, omedelbart och inom ett år kommer att öka utbyggnadstakten av barnomsorgen med 25.000--26.000 platser.
Detta är mot bakgrund av det ekonomiska läget i kommunerna ett fullständigt orealistiskt antagande och måste vara baserat på någon form av missförstånd om hur systemet i praktiken fungerar.
Systemet att låta dagbarnvårdares egna barn få kommunal barnomsorg i det egna familjedaghemmet initierades genom ett enigt beslut i Linköpings kommun 1985. Beslutet överklagades inte och vann därför laga kraft så att ett genomförande kunde påbörjas 1985/86. Därefter har flera kommuner, bl.a. Uppsala, infört systemet.
Uppsalas beslut överklagades ända upp i Regeringsrätten där det fastslogs att det inte stod i strid med gällande lagstiftning.
Förmodligen är det skälet till att systemet kommit att kallas ''Uppsalamodellen''.
''Linköpingsmodellen'' och ''Uppsalamodellen'' skiljer sig i princip endast i ett avseende. I Linköping anvisas dagbarnvårdarnas barn plats via barnomsorgskön i tur och ordning enligt gällande köregler medan man i Uppsala får förtur.
För att förhindra en spridning till flera kommuner ändrade den dåvarande socialdemokratiska regeringen statsbidragsförordningen (1987:60), så att statsbidrag inte utgår till dagbarnvårdarbarn som är placerade som dagbarn i det egna familjedaghemmet.
Den formella förändring som behövs för att statsbidrag skall utgå är således en justering av statsbidragsförordning 1987:60.
Därmed skulle kommunerna få rätt till statsbidrag för det ökade antal platser som fordras om man beslutar utöka målgruppen för barnomsorg med dagbarnvårdarnas egna förskolebarn.
Det finns dock ingen anledning att anta att man kommer att öka den planerade utbyggnadstakten av barnomsorgen även om dagbarnvårdarna får rätt att ställa sina barn i barnomsorgskön.
I praktiken kommer man sannolikt att budgetera samma antal nya platser per år som hittills men fortsätta med detta under något längre tid.
För statsbidragsanslagen kommer detta att leda till ett successivt ökat behov som under det första året kommer att begränsas till några tiotals miljoner för de kommuner som redan infört systemet och för de kommuner som nu har full behovstäckning och beslutar påbörja en utbyggnad av det.
Mot bakgrund av att kommunerna hittills inte lyckats uppnå den utbyggnadstakt som riksdagen förutsatt bör detta resursbehov gott och väl kunna täckas inom befintlig anslagsram.
Först sedan kommunerna byggt ut sin barnomsorg, till den nivå som riksdagen på relativt osäker grund ansett vara full behovstäckning, kommer ett reellt behov av ökade anslag att uppstå.
Ur budgetsynpunkt innebär det sannolikt ingen skillnad mellan att genomföra reformen redan nu eller att vänta ett par år. Huvuddelen av kostnaderna kommer ändå vid samma tidpunkt.
För många dagbarnvårdare, som genom nuvarande regler inte kan få heltidstjänster därför att man har egna förskolebarn, är alternativet att övergå till annat förvärvsarbete. I dessa fall uppstår inte bara ett behov av nya barnomsorgsplatser för de dagbarn man haft inskrivna i sitt familjedaghem, utan även för de egna barnen.
Det finns därför skäl att även se till de kostnader för stat och kommun som följer av detta.
I den aktuella delen av propositionen hänvisas avslutningsvis till de mer generella statsbidrag som kan bli följden av kommunalekonomiska kommitténs kommande förslag.
Med en övergång till ett generellt statsbidragssystem följer att kommunerna själva har att avgöra frågan om barnomsorg för dagbarnvårdarnas barn inom ramen för de generella bidragen.
Såvida staten i det sammanhanget inte avser att tillskjuta mer medel för detta ändamål gör det ingen skillnad om man redan nu inom ramen för befintliga statsbidragsanslag ger kommunerna samma rätt.
Enligt min mening kan därför statsbidragsförordning 1987:60 omedelbart ändras i enlighet med vad som här anförts utan att statsbidragsanslaget behöver höjas under de närmaste två åren.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett omedelbart införande av statsbidrag för dagbarnvårdarnas egna barn.
Stockholm den 19 november 1991 Roland Larsson (c)