I propositionen föreslås riksdagen fatta beslut om att villkoren för statsbidrag till kommunerna för barnomsorg ändras så att verksamheten i form av daghem och fritidshem som drivs av annan än en kommun underlättas.
Sammanfattningsvis handlar förslaget om att göra det möjligt att bedriva barnomsorg i aktiebolagsform vilket f.n. ej är tillåtet.
Mot bakgrund av erfarenheter från befintlig barnomsorg i enskild regi förefaller det nödvändigt att uppmärksamma behovet av att kvalitetskrav fastställs samt att barnens rättssäkerhet tillgodoses innan ''fri etableringsrätt'' kan övervägas.
Enligt socialtjänstlagen skall den enskilda barnomsorgen stå under kommunernas, länsstyrelsernas och socialstyrelsens tillsyn. Det finns även bindande föreskrifter som gäller för enskilda förskolor och fritidshem. Gällande statsbidragsbestämmelser innehåller krav och riktlinjer för verksamheten. Varje enskild kommun beslutar också om villkoren för de förskoleverksamheter som skall upptas i kommunens barnomsorgsplan.
Det har dock visat sig att många kommuner avstår från att teckna avtal med enskilda huvudmän. Det är heller inte ovanligt att rutiner för tillsyn saknas. Detta beror enligt vår mening bl.a. på att de enskilda huvudmännens rättsstatus gentemot myndigheterna är oklar. Vi anser också att det enskilda huvudmannaskapets såväl juridiska som praktiska innebörd inte är tillräckligt definierad.
Vidare finner vi att brukarintresset måste beaktas -- både från kvalitetsmässig och rättslig synpunkt -- om etableringsrätten skall utvidgas. Föräldrarnas möjligheter till inflytande är osäkra om huvudmannen är en sammanslutning som inte bygger på en demokratiskt styrd organisation. Vi menar således att det inte går att bortse från i vilket syfte verksamheten bedrivs. Vi finner det också angeläget att utreda de skattemässiga konsekvenserna av de företagsformer som kan komma ifråga. Vi vill dock samtidigt poängtera att en mer genomarbetad proposition mycket väl kan visa att och hur dessa farhågor kan undanröjas.
De föräldrakooperativa daghemmen är tills vidare den alternativa form av barnomsorg som bäst synes uppfylla de höga krav som måste ställas. De bygger på ett engagemang från föräldrar och barn som ger möjlighet att utforma verksamheten efter de behov som finns. I kooperativen finns möjligheter att konkret visa på solidaritet, ansvar för svaga, ansvar för oss själva, respekt för varandra samt ett gemensamt ansvarstagande. I kooperativen finns möjligheter att inte bara påverka utan också att vara med och skapa. Det är därför angeläget att man innan alla frågetecken rätats ut fortsätter att uppmuntra det föräldrakooperativa alternativet.
I de få personalkooperativa barnstugor som finns är föräldrarnas medverkan inte lika självklar. Personalkooperativ är i första hand ett sätt att ta tillvara personalens engagemang och deras kreativitet och att ge dem möjlighet att utvecklas i arbetet.
I grunden finns en viktig skillnad mellan ett kooperativ och ett aktiebolag. Kooperativet är till för att öka sina medlemmars välfärd genom den verksamhet som man aktivt deltar i. Aktiebolaget finns för att öka aktieägarnas förmögenhet, och själva verksamheten är alltså underordnad. Denna grundläggande skillnad kommer förr eller senare att visa sig i beteendet på marknaden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av de enskilda huvudmännens rättsstatus inom den alternativa barnomsorgen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kooperativ barnomsorg.
Stockholm den 19 november 1991 Inga-Britt Johansson (s) Marianne Carlström (s) Alf Egnerfors (s) Bo Bernhardsson (s)