1. Vänsterpartiets ställningstagande i sammanfattning
Vänsterpartiet yrkar avslag på proposition 1991/92:60. Vänsterpartiet grundar sitt avslagsyrkande på flera skäl. Ett bifall till de skattesänkningar på kapital och företag som regeringen föreslår skulle medföra sneda fördelningspolitiska effekter. Detta kan inte vänsterpartiet godta.
Vänsterpartiet menar att det statsfinansiella läget inte tillåter ofinansierade skattesänkningar. Stora och ökande budgetunderskott pressar upp ränteläget, underblåser inflationstendenser, och hämmar den ekonomiska tillväxten.
Vänsterpartiet konstaterar att proposition 1991/92:60 brister vad gäller motivtexter och konsekvensanalyser kring de föreslagna åtgärderna.
Av framför allt närings- och konjunkturpolitiska skäl föreslår vänsterpartiet att skatterna på arbetande kapital och skogsvårdsavgifterna slopas.
Med anledning av propositionen föreslår vänsterpartiet att skatteskalorna för 1992 justeras. Det framstår som orimligt att ge full kompensation för skatteomläggningens prishöjande effekter till höginkomsttagare, samtidigt som motsvarande kompensation inte ges till andra grupper t.ex. pensionärer. Vänsterpartiet föreslår därför att skatteskalorna inte skall räknas upp med fullt konsumentprisindex, utan att avdrag görs för skatteomläggningens prishöjande effekter.
Vänsterpartiet föreslår att grundavdraget skall höjas efter samma beräkningsgrund som gäller för skatteskalorna. Av fördelnings- och statsfinansiella skäl föreslår vänsterpartiet att grundavdraget slopas för inkomster över brytpunkten dvs. för de inkomster där statsskatt skall utgå. Med vänsterpartiets alternativ för skatteskalans uppräkning innebär detta att grundavdrag inte skall utgå för inkomster över 185 000 kr under 1992.
2. Propositionen
I proposition 1991/92:60 ''skattepolitik för tillväxt'' föreslår regeringen ''grundläggande förändringar av den svenska skattepolitiken'' (prop. 1991/92:60 s. 1).
I propositionen lägger regeringen fram en rad förslag till skattesänkningar för kapital och företag. Det gäller bl.a. slopad förmögenhetsskatt 1995, och sänkt kapitalbeskattning från 30 till 20%.
För 1992 föreslår regeringen bl.a. sänkt reavinstbeskattning av aktier, sänkt skatt på kapitalförsäkringar, sänkt skatt på värdepappersfonder, slopade ränteavdragsbegränsningar, avskaffande av den allmänna löneavgiften, slopade socialavgifter på vinstandelar, sänkt arvsskatt m.m.
För 1992 kostar dessa skattesänkningar enligt regeringens egna beräkningar statskassan ca 6,3 miljarder. Sänkningarna fördelar sig enligt följande för 1992.
Sänkt förmögenhetsskatt = 1 000 mkr Sänkt skatt på kapitalinkomster = 2 370 mkr Sänkt arvs- och gåvoskatt = 420 mkr Sänkt företagsbeskattning = 2 470 mkr Summa ovan = 6 260 mkr
Till detta kommer riksdagens beslut om att slopa omsättningsskatten på aktier, vilket kostar statskassan drygt 2 000 mkr för 1992.
3. Skatter och tillväxt
Regeringens syn
I propositionerna 1992/92:60 om skattepolitik för tillväxt och 1991/92:38 om den ekonomiska politiken anger regeringen att Sveriges skattetryck är en viktig orsak till landets ekonomiska problem. Regeringen förutsätter att sänkt skatt skapar tillväxt, och som målsättning anger man skattesänkningar på 10 miljarder per år fram till mitten av 1990-talet.
Denna inställning och analys påminner om de propåer som framställts från olika påtryckarorganisationer, särintressen, och lobbyistgrupper, som t.ex. Skattebetalarnas förening, Industriförbundet, eller stiftelsen ''den nya välfärden''. Även om denna hållning i skattepolitiken således är väl representerad också på andra håll i samhället så är den ingen vetenskaplig sanning utan mer en ideologisk tro.
Vänsterpartiets syn
Vänsterpartiet delar inte denna uppfattning. Sverige har ett högt skatteuttag. Men begreppet skattekvot är inte något bra mått på skatternas betydelse i ekonomin. Skattekvoten rymmer olika beståndsdelar i olika länder. Skattekvoten skiljer sig bl.a. genom olika sätt att räkna transfereringar inom socialförsäkringssektorn. Skattekvoten skiljer sig vidare genom att skilda länder har en olikartad befolkningsstruktur. Skattekvoten i många europeiska länder hålls vidare nere genom att man underbalanserar sina statsbudgetar, dvs man lånar till utgifterna.
Om man tar hänsyn till sådana skillnader så finner man att Sveriges justerade skattekvot inte är särskilt mycket högre än i jämförbara länder. Detta framgår även av beräkningar som gjorts inom ramen för Långtidsutredningen 1990 (se LU90 bil 26, Stefan Fölster).
Ett bättre mått för jämförelser är att tala om skattetryck i betydelsen utgiftstryck, dvs. de utgifter som skall finansieras via skatter. Om man korrigerar utgiftstrycket bl.a. för sådana faktorer som angetts ovan så finner vi att ett flertal länder i Europa har ett högre utgiftstryck än Sverige. Detta gäller t.ex. Belgien, Holland och Irland.
Ofinansierade skattesänkningar bidrar till att öka budgetunderskotten. Stora och växande budgetunderskott pressar upp ränteläget. Höga räntor verkar inflationsdrivande och hämmar investeringsviljan. Ofinansierade skattesänkningar riskerar därmed att förvärra arbetslösheten och dämpa en kommande konjunkturuppgång. Skattesänkningar för att ge Sveriges ekonomi en ny start, kan istället komma att betyda ny fart på budgetunderskott och inflation.
I ord tycks regeringen acceptera dessa samband och man skriver att ''skattesänkningar måste finansieras med minskade utgifter'' (prop. 1991/92:38 s. 43). I praktiken har regeringen hittills inte visat prov på denna insikt. Genom skatteomläggningen sänktes inkomstbeskattningen kraftigt. Skatteomläggningen förutsattes bli finansierad genom breddad moms och kapitalbeskattning, samt s.k. dynamiska effekter. Många tecken tyder nu på att skatteomläggningens finansiering slagit fel, och att väsentliga delar av de växande budgetunderskotten är en följd av skattereformen.
Det är vänsterpartiets mening att det var riktigt att minska beskattningen av arbetsinkomster och dämpa marginaleffekterna i låga och normala inkomstlägen. Det var likaledes riktigt att försöka finansiera den sänkta inkomstbeskattningen.
Genom en alltför långtgående sänkning av inkomstbeskattningen så krävdes en motsvarande alltför stor ökning av skatteuttaget från andra skattebaser, indirekta skatter, moms, boende etc. Detta kombinerat med sneda fördelningseffekter och stegrad inflation ledde till att skatteomläggningen fick en åtstramande verkan i de inkomstgrupper som vann lite eller inget på skatteomläggningen. Skatteomläggningen kan därmed även ha bidragit till att förstärka den pågående lågkonjukturen genom en minskad efterfrågan från dessa inkomstgrupper.
4. Skattepolitiska principer
Regeringens principer
Regeringen hävdar i proposition 1991/92:60 ''att de grundläggande principerna bakom skattereformen ligger fast'' (s. 61). Å andra sidan hävdar samma regering att ''i propositionen föreslås grundläggande förändringar av den svenska skattepolitiken'' (prop. 60 s. 1).
Vänsterpartiet är berett att dela den senare av regeringens två bedömningar. Vänsterpartiet stod inte bakom det som har kallats ''århundradets skattereform'', skattepakten mellan socialdemokraterna och folkpartiet. Vi kan dock konstatera att den stora reformen inte överlevde sitt första levnadsår.
Regeringen har visat prov på snabbhet vad gäller att lägga fram förslag till skattesänkningar, tyvärr har detta lett till brister vad gäller motivtexter och konsekvensanalyser av propositionens förslag. Förväntningarna eller kraven på stora svepande reformer är säkert också stora från regeringens kärngrupper, och de sidoorganisationer som hjälpt regeringspartierna att vinna majoritet i valmanskåren.
Detta får dock inte leda till att beslutsunderlaget till riksdagen blir knapphändigt i stora skattefrågor, som t.ex. vad gäller slopandet av förmögenhetsskatten, eller sänkt kapitalbeskattning och ytterligare minskad avdragsrätt. I t.ex. det senare avseendet pekar regeringen på problem som bör ses över i ett mindre forcerat sammanhang, och lösas tillsammans med hela bostadsfinansieringen.
Normalt så brukar beslut som betyder ''grundläggande förändringar av den svenska skattepolitiken'' (prop. 60 s. 1) föregås av såväl ett visst utredningsarbete som remissomgångar. Så har ej skett i detta fall, och detta beklagar vi.
Tyngden i regeringens skattepolitik ligger nu hos moderata samlingspartiet och folkpartiet. Regeringens huvudlinje i skattepolitiken är att sänkta skatter ger ny start för Sverige. Fördelningspolitiska överväganden görs summariskt eller saknas i regeringens skattepropositioner. Regeringen tycks inte ens tillmäta statsfinansiella intressen någon avgörande betydelse i skattepolitiken.
Vänsterpartiets skatteprinciper
Det bör tillsättas en parlamentarisk beredning med uppgiften att föreslå justeringar av skatteomläggningen enligt nedanstående principer.
Vänsterpartiet anser att skattesystemet har två grundläggande uppgifter:
1. Skatterna skall finansiera de offentliga utgifterna.
2. Skatterna skall utjämna skillnader i inkomster och förmögenhet.
Skatteintäkterna ger samhället medel att finansiera den offentliga sektorns skydd och service samt resurser till långsiktiga investeringar. Skattemedlen ger också samhället möjlighet att föra över pengar till personer och hushåll med låga inkomster.
Vänsterpartiet menar att ett rättvist skattesystem skall utgå från följande principer: Progressiv beskattning av arbetsinkomster. Ett riktmärke bör vara att normala inkomster inte träffas av en högre marginaleffekt än ca 50 %. Höginkomsttagare betalar högre marginalskatt än 50 %. Ökad skatt på kapital. Enhetlig kapitalbeskattning. På sikt skall rätten till avdrag för ränteutgifter avskaffas. Detta förutsätter ett nytt system för boendefinansiering. Sparande gynnas genom att ränteavdrag ej medges. Differentierade indirekta skatter. Lägre skatt på basvaror och miljövänlig konsumtion t.ex. kollektivtrafik. De indirekta skatterna kan då tas ut på ett brett underlag vad gäller varor och tjänster. Ökad skatt på produktionen. Ett rakt och enhetligt system för företagsbeskattning utan reserveringssystem. Frågan om skatt på företagens nyttjande av produktionsresurser bör prövas vidare. Skatten på energi utformas efter miljöpolitiska mål. Energiskatterna utgör en del av den samlade skattebasen, medan miljöavgifter viks för satsningar inom miljöområdet. Skatter och avgifter ska styra i riktning mot minskat råvaruuttag och ökad återvinning när det gäller produktionen. Nya finansieringsformer för kommunsektorn, sänkta och utjämnade kommunalskatter. Detta förutsätter en bättre kommunal skatteutjämning, och ökade statsbidrag till kommunsektorn, liksom en breddad skattebas för kommunerna. Skattesystemet bör grundas på reala principer. En real kapitalbeskattning gör att skalan kan höjas och sparandet kan skyddas mot inflation.
5. Förmögenhetsskatten 5.1. Regeringens förslag
Regeringen föreslår att förmögenhetsskatten görs proportionell fr.o.m. 1993 års taxering och att den helt avvecklas fr.o.m. 1995 års taxering.
I propositionen föreslår regeringen att avvecklingen inleds under 1992 genom att det översta skiktet i skatteskalan slopas, att skatten slopas för arbetande kapital och att definitionen på arbetande kapital utvidgas till noterade aktier, begränsningsregeln sänks från 75 % till 55 % och sambeskattningen av fosterbarn slopas.
Förslagen leder enligt propositionen till ett skattebortfall för 1992 på ca 1 miljard, varav 700 miljoner härrör från slopad skatt på s.k. arbetande kapital, och sänkt spärrbelopp miskade intäkter på 250 milj kr.
5.2. Vänsterpartiets ställningstagande
Vänsterpartiet anser att det av fördelningspolitiska och statsfinansiella skäl är felaktigt att slopa förmögenhetsskatten. Vänsterpartiet yrkar i särskild ordning avslag på de förslag till sänkningar som regeringen redovisar för 1992.
Vänsterpartiet föreslår en allmän översyn av förmögenhetsskatten i avsikt att finna mer enhetliga regler som bidrar till att öka den ekonomiska tillväxten samtidigt som de försvårar skatteundandragande.
Förmögenhetsskatten har nyligen sänkts på initiativ från den förutvarande socialdemokratiska regeringen. Samtidigt med första steget av skatteomläggningen i december 1989 beslutade riksdagen att sänka förmögenhetsskatten genom att fördubbla det skattefria bottenbeloppet till 800 000 kr, och lätta på skatteskalorna. Förändringarna innebar att intäkterna från förmögenhetsskatten minskade med en fjärdedel.
Genom riksdagens godkännande av proposition 1989/90:50 fastställdes skatteskalan enligt följande:
800 000 -- 1 600 000 kr 1,5 % 1 600 000 -- 3 600 000 kr 2,5 % 3 600 000 -- 3,0 %
Vänsterpartiet accepterade en höjning av det skattefria bottenbeloppet bl.a. med hänsyn till de höjda taxeringsvärdena som följde på 1990 års fastighetstaxering. Vänsterpartiet yrkade dock att skattebortfallet skulle kompenseras genom att skärpa skattesatserna i de högre skikten.
Vänsterpartiet påtalade dessutom att värderingsgrunderna för förmögenheter borde bli föremål för översyn. Dagens regler gör att skatten är väsentligt olika för olika typer av förmögenhet. Detta leder till snedvridningar och inlåsningseffekter. Några exempel som kan illustrera olikformigheterna, vid en marknadsvärderad förmögenhet på 2 mkr är följande.
Förmögenhetstyp Skatt
Obelånat småhus 10 500 Småhus 4 milj + lån 2 milj kr 3 000 Börsnoterade aktier 10 500 Börsnoterade aktier 4 milj + lån 2 milj 3 000 Bankmedel 22 000 OTC- noterade aktier 0 Konst, antikviteter etc 0 Säljoptioner, guld etc 0
Med stöd av nuvarande regler kan förmögenhetsskatt undvikas bl.a. genom lånefinansierade placeringar i aktie- eller avkastningsfonder, som endast behöver sträcka sig över årsskiftet.
I en departementspromemoria, Ds 1990:91, har redovisats förslag för ett breddat skatteuttag kombinerat med en proportionell beskattning. Skatteintäkterna för promemorians alternativ varierar från sänkta till ökade skatteintäkter. Promemorians förslag innebär bl.a. att den s.k. begränsningsregeln slopas. Den regel som gör att den faktiska skattens andel av förmögenheten ofta minskar när förmögenheten ökar. Förslaget innebär vidare en förskjutning av skatteuttaget från små till stora förmögenheter.
Det är enligt vänsterpartiets mening riktigt att söka beskattningsformer som motverkar inlåsningseffekter i ekonomin. Åtgärder måste också vidtagas mot manipulerande av lån etc för att nedbringa förmögenheten vid taxeringstillfället. I dessa avseenden delar vänsterpartiet de överväganden som redovisats i ovan nämnda promemoria. Vänsterpartiet menar dock att fördelningspolitiska skäl talar för en bibehållen progression i förmögenhetsbeskattningen. Det finns dessutom näringspolitiska skäl till att lätta på beskattning av arbetande kapital i mindre företag.
Förmögenhetsskatten har nyligen sänkts. Den kraftiga förmögenhetstillväxt som ägde rum under 1980-talet talar för att det totala skatteuttaget från förmögenhetsskatten borde ökas.
De ökade förmögenhets- och inkomstsskillnaderna har bl.a. påtalats av den statliga långtidsutredningen som skriver:
Mätt på detta sätt utjämnades skillnaderna relativt kraftigt från mitten av 1960-talet fram till slutet av 1970- talet. Under 1980-talet har inkomsterna istället tenderat att bli mer ojämnt fördelade. (LU90 s. 359)
Vad som hänt under 1980-talet tycks framför allt vara att inkomsttagarna i det allra högsta inkomstskiktet dragit ifrån de övriga. (LU90 s. 359)
samt
År 1976 uppgick finansbolagens finansiella tillgångar till närmare 15 miljarder kr. År 1988 hade de ökat drygt tio gånger till över 160 miljarder kr. Under samma period var ökningen av bankernas finansiella tillgångar mindre än femfaldig, från drygt 230 miljarder till närmare 1 100 miljarder kr. (LU90 s. 324)
och
Från 1970 till 1980 steg börsvärdet från knappt 24 miljarder kr till drygt 56 miljarder kr. Därefter skedde en snabb värdestegring och i slutet av december 1989 var börsvärdet drygt 740 miljarder kr. (LU90 s. 326)
Vänsterpartiet menar att ett minimikrav är att skatteuttaget från förmögenhetsskatten återställs till den nivå som rådde innan den senaste sänkningen. Detta kan ske bl.a. genom ett breddat skatteunderlag och mer likformiga regler, i enlighet med vad som redovisats ovan. Vänsterpartiet föreslår att riksdagen hos regeringen begär en översyn av förmögenhetsskatten i enlighet med dessa riktlinjer.
Genom skatteomläggningens sänkta marginalskatter så minskade skattesystemets inkomstomfördelande effekt påtagligt. Vid en sänkt förmögenhetsskatt enligt proposition 1991/92:60 så skulle dessa sneda fördelningseffekter förstärkas.
Regeringen har inte i propositionen kunnat visat vilka påtagliga positiva effekter det skulle ha för produktionen att genomföra propositionens förslag till lättnader av förmögenhetsskatten. Enligt vänsterpartiets uppfattning finns det inte heller några direkta och enkla samband mellan regeringens föreslagna skattelättnader och förutsättningarna för ökade investeringar, ekonomisk tillväxt och fler jobb.
Lättnader t.ex. vad gäller förmögenhetsskatt påverkar inte merparten av Sveriges mindre företagare. Detta beror på det enkla faktum att de flesta småföretagare inte har någon förmögenhet och därför inte betalar någon förmögenhetsskatt. Även i de fall där småföretagaren verkligen betalar förmögenhetsskatt så är den direkta positiva påverkan för produktionens villkor i de flesta fall relativt begränsad.
Företagarna som grupp har inte heller haft en relativt sämre inkomstutveckling än andra grupper under 1980- talet. Detta konstaterades av långtidsutredningen som skrev: ''efter 1982 har också företagarna haft en betydligt mer gynnsam utveckling av inkomststandarden än vad anställda haft'' (LU90 s. 363).
Skatt på arbetande kapital
Endast på ett område kan man förvänta sig ett mer direkt samband och det gäller förslaget att slopa förmögenhetsskatten på det som man kallar ''arbetande kapital'', dvs. kapital som är bundet direkt i produktionen. Betydelsen av ett sådant förslag skall dock inte överdrivas. Redan idag finns lättnadsregler för sådant kapital och det behöver inte redovisas till mer än 30 % av värdet. I proposition 1991/92:60 föreslår regeringen att denna lättnadsregel skall utökas till skattebefrielse. Regeringen föreslår vidare att definitionen av arbetande kapital skall utvidgas till att omfatta aktier som noteras på fondbörsen.
Som framgår av ovanstående anser vänsterpartiet att närings- och konjunkturpolitiska skäl talar för att slopa förmögenhetsskatten för s.k. arbetande kapital. Vänsterpartiet anser dock att det inte finns tillräckliga skäl till att utvidga lättnadsregeln till att omfatta även noterade aktier. I första hand bör skattebefrielsen för arbetande kapital gälla för 1992 års taxering. Riksdagen bör därefter göra en översyn av lättnadsregeln så att skatten på arbetande kapital kan inordnas i de riktlinjer till förmögenhetsskatt som vänsterpartiet föreslagit ovan.
6. Arvs- och gåvobeskattningen
Regeringen föreslår att arvs- och gåvobeskattningen sänks i alla klasser genom justeringar i skatteskalan. Enligt propositionen ger sänkningarna ett inkomstbortfall på ca 420 miljoner kr. I propositionen anges vidare att finansdepartementet för närvarande bereder frågan om den framtida arvs- och gåvobeskattningen. Detta beredningsarbete sker bl.a. utifrån arvs- och gåvoskattekommitténs slutbetänkande SOU:1987:62.
Skiktgränserna ändrades av riksdagen senast under hösten 1990 och ändringarna trädde i kraft den 1 januari 1991. Ändringen innebar att skiktgränserna höjdes med 40 %.
Det är riktigt att den svenska arvsskatten i ett internationellt perspektiv framstår som tämligen hård. Det är dock också ett faktum att skattskyldiga genom skatteplanering kan undgå hela eller väsentliga delar av den effektiva skattebelastningen.
Regeringen anger att finansdepartementet håller på med en samlad översyn av arvs- och gåvobeskattningen. Det är vänsterpartiets uppfattning att justeringar av skatteskalan bör anstå till dess att en samlad bedömning kan göras kring arvsoch gåvobeskattningen.
Det är vidare vänsterpartiets mening att en översyn bör göras av principerna för förmögenhetsbeskattningen. Frågan om arvsoch gåvobeskattningen bör då samordnas med denna översyn av förmögenhetsbeskattningen.
Av ovanstående följer att vänsterpartiet yrkar avslag på propositionens förslag till förändringar i arvs- och gåvobeskattningen.
7. Kapitalinkomstbeskattningen 7.1. Propositionens förslag
I propositionen föreslår regeringen en rad sänkningar av kapitalinkomstbeskattningen. Det gäller dels sänkt skattesats från 30 till 25 % 1993, men även förslag som som skall träda ikraft från den 1 januari 1992. Det senare gäller följande förslag. Beräkningen av skattebortfallet under 1992 är regeringens egen:
Skattesänkning Minskad inkomst 1992 kr -- sänkt reavinstskatt på aktier till 25 % 840 miljoner kr -- sänkt skattesats för avkastning på kapitalförsäkring från 30 till 25 % 510 miljoner kr -- sänkt skatt på överskott i värdepappersfond från 30 till 25 % 390 miljoner kr -- sänkt skatt på avkastning av privat pensionsförsäkring från 15 till 10 % 320 miljoner kr -- slopad ränteavdragsbegränsning 200 miljoner kr -- nya regler för beskattning av delägare i fåmansföretag 110 miljoner kr Summa ovan skattebortfall = 2 370 miljoner kr
Sänkt skattesats -- rundgång
Regeringen föreslår att kapitalinkomstbeskattningen sänks från 30 % till 25 % 1993. I ett andra steg aviserar regeringen att skatten skall sänkas till 20 %. Regeringen föreslår dessutom att rätten till ränteavdrag reduceras i motsvarande grad, dvs. från 30% till 25 %. Av bostadspolitiska skäl föreslås att dessa ändringar skall träda i kraft 1993.
Statsfinansiellt betyder skattesänkningen en inkomstökning på ca 1.1 miljarder från 1993. Detta kan tyckas som den perfekta skattesänkningen, skattepolitikens perpetuum mobile, dvs. skattesänkningen som genererar inkomster till staten. I verkligheten är situationen mer komplicerad.
Inkomstförstärkningen kommer bl.a. från minskade underskottsavdrag på ca 2,9 miljarder i inkomstslaget kapital. Å andra sidan reduceras samhällets inkomster från överskott på kapital med ca 3,2 miljarder.
Den minskade avdragsrätten belastar många hushåll med tämligen begränsade inkomster och höga boendekostnader. Bland de särskilt utsatta märks barnfamiljerna. Det finns således en risk för att den sänkta kapitalbeskattningen respektive avdragsrätten leder till att vissa hushåll med höga kapitalinkomster och låga avdrag får sänkt skatt, medan andra hushåll med måttliga inkomster och höga boenderäntor får en ökad skattebelastning.
Detta är enligt vänsterpartiets mening oönskade och ej acceptabla effekter. Vi riskerar att få en situation där regeringens föreslagna skattesänkningar reser krav på ökade bidrag för att klara de ökade boendekostnader som propositionens förslag medför. Detta skulle innebära en ny moderat rundgång, dvs. skattesänkningar som måste mötas med ökade bidrag för att hushållen inte skall drabbas av oväntade och alltför stora höjningar av sina boendekostnader.
Frånvaron av fördelningsperspektiv
I samband med skatteomläggningen så sade reformens tillskyndare att de sneda fördelningseffekterna av sänkt marginalskatt skulle kompenseras via ett högre effektivt skatteuttag från kapitalbeskattningen.
I propositionen föreslår regeringen en rad skattesänkningar vad gäller beskattningen av kapitalinkomster. I propositionen finns dock ingen fördelningspolitisk analys av hur regeringens förslag kommer att påverka utfallet från skatteomläggningen. Detta är en uppenbar brist och en av anledningarna till att förslaget bör avvisas av riksdagen.
Myten om likformighet
En grundläggande princip som man också hävdade i samband med skatteomläggningen var likformighetsprincipen. Denna innebar att alla inkomster skulle beskattas med 30 %. Således 30 % i skatt på arbetsinkomster, och 30 % i bolagsskatt, samt 30 % i enhetlig kapitalbeskattning.
Vänsterpartiet hävdade redan vid beslutet om skatteomläggningen våren 1990, att talet om den enhetliga kapitalbeskattningen till stor del var en myt.
Vänsterpartiet konstaterade i sin motion till skattepropositionen: ''Tyvärr tvingas vi emellertid konstatera att regeringen i en rad avseeenden frångått principen om likformighet. Den enhetliga skattesatsen på 30 % är i den framlagda propositionen snarare undantag än regel.'' (motion 1989/90:Sk81 s. 18)
Denna analys bekräftas nu av propositionen där regeringen skriver: ''Enligt nuvarande regler uppgår skattesatserna till 30, 23, 20, 15 och 10 % för hushållens normala kapitalinkomster.'' (prop. 1991/92:60 s. 70)
I propositionen hävdar regeringen att ''Skattesatsen för fysiska personers kapitalinkomster på 30 % är förhållandevis hög i ett internationellt perspektiv, med hänsyn till att beskattningen omfattar alla slag av nominellt beräknade kapitalinkomster och således även reavinster. I andra länder förekommer både lägre och högre skattesatser men den faktiska beskattningen är ofta väsentligt lägre genom omfattande undantag från beskattning.'' (prop. 1991/92:60 s. 69)
Vänsterpartiet kan delvis instämma i denna beskrivning. Redan i samband med skatteomläggningen våren 1990 konstaterade vänsterpartiet följande i sin skattemotion:
Då skatten beräknas på nominella inkomster kan den formellt låga nivån visa sig vara en hög uttagsnivå. Detta gäller t.ex. för banksparande till relativt låg ränta under tider av hög inflation. Vpk menar därför att förslaget om real kapitalbeskattning borde prövas i en parlamentarisk utredning. På sikt bör systemet med avdrag för ränteutgifter slopas. Detta skulle skapa ett rakare system och möjligheterna till skatteundandragande samt lånefinansierad och skattesubventionerad konsumtion skulle minimeras. En slopad rätt att dra av låneräntor fordrar dock en övergångstid. Slopade ränteavdrag kräver därjämte nya system för att finansiera boendekostnaderna. (motion 1989/90:Sk81 s. 18)
Vänsterpartiets överväganden
Vänsterpartiet yrkar avslag på propositionen i dess helhet då den strider mot fördelningspolitiska och statsfinansiella krav.
Vänsterpartiet yrkar dessutom i särskild ordning avslag på samtliga de förslag till förändrad kapitalinkomstbeskattning som regeringen ställt för 1992.
De av regeringen föreslagna skattesänkningarna ger sammantaget ringa eller inga effekter för att stärka den direkta produktionen -- tillväxten. Växande budgetunderskott riskerar att pressa upp räntor, inflation och skulle därmed hämma investeringsvilja och tillväxt.
Det finns dock skäl till en allmän översyn av kapitalbeskattningen i syfte att ge den en utformning som såväl främjar tillväxt som fördelningspolitiska krav. Vänsterpartiet föreslår att riksdagen ger regeringen detta till känna, och att en utredning tillsätts med uppgift att lägga förslag till ny kapitalbeskattning. Ett beslut om förändrad kapitalbeskattning bör föregås av en bred remissomgång så att riksdagen kan erhålla ett fullgott beslutsunderlag.
För att motverka skatteplanering och inlåsningseffekter vad gäller sparande och investeringar, bör kapitalbeskattningen vara enhetlig. Vissa avsteg kan dock bli nödvändiga främst vad gäller bostadsbeskattningen.
En nominell kapitalbeskattning på 30 % kan visa sig vara en tämligen hård beskattning för kapital med låg avkastning vid hög inflation. Detta gör att det i en framtid kan vara lämpligt att justera ned skattesatsen. En sänkt nominell skattesats skall kombineras med fördelningspolitiska åtgärder som höjd marginalskatt och reducerade avdragsmöjligheter.
8. Företagsbeskattning 8.1. Propositionen
I propositionen aviserar regeringen att man avser att lägga fram ett flertal förslag som gäller företagsbeskattningens framtida utformning. I propositionen lägger regeringen dessutom fram ett antal konkreta förslag för 1992.
För 1992 gäller det förslag om att avskaffa den allmänna löneavgiften, sänkt särskild löneskatt, slopande av socialavgifter på vinstandelar, samt förslag om slopad skogsvårdsavgift. Vidare ställer regeringen vissa förslag, vad gäller räntefördelning för enskilda näringsidkare och handelsbolag, samt förslag om särskilda regler för skadeförsäkringsföretagen vid 1992 års taxering.
Regeringens förslag för 1992 beräknas enligt propositionen ge ett skattebortfall enligt följande.
-- Avskaffande av den allmänna löneavgiften 1 000 milj kr -- Slopande av socialavgifter på vinstandelar 1 000 milj kr -- Slopad skogsvårdsavgift 330 milj kr -- Sänkt särskild löneskatt 90 milj kr -- Särskilda regler för försäkringsföretag 50 milj kr Summa skattebortfall enligt ovan 2 470 milj kr 8.2. Vänsterpartiets principer för företagsbeskattning
Svenska företag har länge haft en mycket förmånlig beskattning och skatteomläggningen har inte ändrat detta. Vänsterpartiet anser att skatteomläggningen borde ha lett till ökade skatter på främst de stora företagen som finansiering av sänkt skatt på arbetsinkomster.
I stället ledde den nya företagsbeskattningen till att Sverige har fått Västeuropas lägsta företagsskatt. Allmänt sett gäller dock fortfarande att skatteuttaget är högre på mindre företag och exempelvis familjeföretag jämfört med de större börsnoterade bolagen.
Vänsterpartiet anser att det genomsnittliga skatteuttaget från företagssektorn bör ökas, och detta främst genom att skatteuttaget ökas på de större börsnoterade företagen. SURV-systemet bör avskaffas för att motverka inlåsningar av kapital i företagen och snedvridningar av satsningar i industri och övrigt näringsliv.
Det totala skatteuttaget på produktionen utgörs inte bara av inkomstskatten. Även andra skatter och avgifter påverkar kostnadsläge, vinst- och löneutrymme samt investeringar och sysselsättning. Övriga skatter som påverkar detta är bl.a. energibeskattningen och miljöavgifter, samt socialavgifter. I grunden utgör arbetsgivaravgifterna avgifter för sociala förmåner, men till en del kan de ses som en lönebaserad skatt.
Det är en defensiv industri- och näringspolitisk strategi att söka trygga den ekonomiska tillväxten genom låg bolagsbeskattning eller andra skattesubventioner. Resultatet av en sådan politik blir låg produktivitetstillväxt och inlåsningseffekter. Starka fördelningspolitiska skäl talar därjämte mot en alltför låg bolagsbeskattning.
En ny företagsskatteutredning bör tillsättas med uppgift att se över det totala skatteuttaget från produktion så att företagsbeskattningen utformas efter en samlad fördelnings- och näringspolitisk bedömning.
8.3. Vänsterpartiets ställningstagande för 1992
Vad gäller regeringens förslag för 1992 så yrkar vänsterpartiet i särskild ordning avslag på förslagen att avskaffa den allmänna löneavgiften, och förslaget om slopande av socialavgifter på vinstandelsmedel. Som framgår av nedanstående avsnitt så anser vänsterpartiet att övervägande näringspolitiska skäl talar för att skogsvårdsavgifterna slopas, dock under förbehållet att medel i annan ordning reserveras för att täcka vissa naturvårdande insatser.
Syftet med skogsvårdsavgiften har varit att finansiera verksamhet som är till nytta för skogsbruket. Kritik har riktats mot att dessa verksamheter fördelats orättvist över landet. Kritik har också gällt olika skogsägares olika möjligheter att få tillgång till medel. De stora bolagen har möjlighet att systematiskt arbeta med att begära bidrag för olika ändamål, till skillnad från enskilda skogsägare, som inte har resurser att avsätta för sådant arbete. Dessutom visar utredningar att de norra delarna av landet drabbas hårdare än de södra eftersom man har en längre omloppstid på ett bestånd. Här tar skogsvårdsavgiften uppemot 60% av avkastningen. Av likformighets- och regionalpolitiska skäl föreslår vi att skogsvårdsavgiften avskaffas.
9. Skatteskalorna för 1992
Vänsterpartiet anser att skatt skall utgå efter bärkraft. Detta gäller såväl inkomstbeskattning som beskattning av konsumtion. Det är i detta perspektiv man skall se vänsterpartiets krav om slopat grundavdrag för inkomster över ''brytpunkten'', liksom kravet på sänkt/slopad matmoms. Ökad progression innebär ett effektivare skatteuttag och därmed minskade behov av transfereringar/bidrag.
Regeringen väljer att gå den motsatta vägen. I propositionen föreslås en rad skattelättnader, ''de mest skadliga skatterna'', som skulle öka förmögenhets- och inkomstskillnaderna. Samtidigt signalerar regeringen om besparingar som särskilt skulle drabba inkomstsvaga grupper.
Mot denna bakgrund och i ett läge där reallöneutvecklingen varit mycket svag, och löntagarna tvingats visa återhållsamhet måste enligt vänsterpartiets mening den indexeringsmetod som valts för 1992 års skatteskala ändras.
Skatteskalan räknas upp med fullt konsumentprisindex, samt ett tillägg på 2 %, det s.k. reallöneskyddet. Detta innebär med en inflation på 7,8 % att gränsen för statsskatt justeras upp med 9,8 %. Basbeloppet räknas däremot bara upp med 4,7 %, dvs. inflationen exklusive skattereformens prishöjande effekter.
Systemet får till följd att höginkomsttagarna får full kompensation för de prisökningar som var en direkt följd av skatteomläggningen. Låginkomsttagare, pensionärer och andra grupper som är beroende av bidrag som är relaterade till basbeloppet ges däremot inte kompensation för de skattehöjningar som följde på skatteomläggningen.
Det framstår uppenbarligen som absurt att ge full kompensation för skatteomläggningen till höginkomsttagarna, samtidigt som basbelopp och grundavdrag räknas upp med avdrag för de prishöjningar som blev följden av skatteomläggningen. Denna form av indexering gynnar återigen de inkomstgrupper som tjänade mest på skatteomläggningen.
Brytpunkten där 20 % i statsskatten skall utgå kommer vid gällande regler för 1992 att ligga vid en beskattningsbar inkomst på 186 600 kr. Till detta kommer schablonavdraget på 4 000 kr samt grundavdrag på drygt 10 000 kr. Systemet gör att det blir möjligt att tjäna över 200 000 kr under 1992 utan att behöva erlägga någon statsskatt.
Folkpartiets linje om att gränsen för statsskatt borde ligga vid en inkomst på 200 000 är därför tillgodosedd för 1992. Det kan diskuteras om detta var en avsedd eller icke avsedd effekt när socialdemokraterna och folkpartiet våren 1990 enades om att fastställa gränsen för statsskatt vid en inkomst på 180 000 kr.
Vänsterpartiet anser att riksdagen bör korrigera skatteskalorna för 1992. De prisökningar som föranleddes av skatteomläggningen bör ej ingå i den beslutade uppräkningen. Detta skulle skapa en bättre överensstämmelse med vad som gäller för beräkningen av basbeloppet.
Brytpunkten för 1992 kan då fastställas till 181 400 kr i beskattningsbar inkomst. Med ett schablonavdrag på 4 000 kr blir det möjligt att tjäna upp till 185 400 kr innan statsskatten inträder.
Vad gäller grundavdraget så bör detta räknas upp efter samma principer som gäller för skatteskalan i övrigt. Vänsterpartiet menar vidare att det vore fördelningspolitiskt rimligt och statsfinansiellt riktigt att slopa grundavdraget för inkomster över brytpunkten, dvs. för de inkomstskikt som skall erlägga statsskatt. Här finns inkomstgrupper som gynnats av marginalskattesänkningarna, och den effektiva skattehöjningen som följer av det slopade grundavdraget kan mot den bakgrunden betraktas som måttlig.
Ett beslut om slopat grundavdrag för inkomster över brytpunkten ger väsentliga skatteinkomster som kan brukas för att stärka den ekonomiska tillväxten. Det kan röra sig om offentlig konsumtion alternativt investeringar, eller fördelningspolitiska satsningar på hushållskonsumtion via sänkt indirekt beskattning. Vänsterpartiets förslag om slopat grundavdrag för inkomster över brytpunkten förutsätter att grundavdraget trappas ned successivt i likhet med vad som gäller för det förhöjda grundavdraget.
I den offentliga debatten kring 1992 års skatteskalor har även diskuterats att för 1992 dra in det s.k. reallöneskyddet på 2%. Vänsterpartiet menar att fördelningspolitiska skäl talar för denna åtgärd.
Vänsterpartiet har ställt förslag om att slopa grundavdraget för inkomster över brytpunkten. Detta skulle innebära en större skatteskärpning för höginkomsttagare än förslaget om slopat reallöneskydd. Om grundavdraget för inkomster över brytpunkten ej skulle slopas stödjer vänsterpartiet ett avskaffande av det s.k. reallöneskyddet på 2 % av 1992 års skatteskalor. Vi har dessutom föreslagit att skatteskalorna ej skall justeras med hänsyn till skatteomläggningens prishöjande effekter. Vänsterpartiet menar att detta uppfyller viktiga fördelningspolitiska krav.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på proposition 1991/92:60 hos regeringen begär förslag till en parlamentarisk beredning med uppgift att föreslå justeringar av skatteomläggningen i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående riktlinjerna för reformering av förmögenhetsbeskattningen,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om slopad förmögenhetsskatt på arbetande kapital enligt vad i motionen anförts,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående riktlinjerna för reformering av arvs- och gåvobeskattningen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående riktlinjerna för reformering av kapitalinkomstbeskattningen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående riktlinjerna för reformering av företagsbeskattningen,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag till slopade skogsvårdsavgifter enligt vad i motionen anförts,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändrad skatteskala enligt vad i motionen anförts,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ny beräkningsgrund för grundavdraget enligt vad i motionen anförts,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag till slopat grundavdrag för inkomster över brytpunkten enligt vad i motionen anförts,
11. att riksdagen, vid avslag på yrkandena 9, 10 och 11, hos regeringen begär förslag om slopande av den 2
% extra indexeringen av 1992 års skatteskala,
12. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår regeringens förslag att slopa det översta skiktet i skatteskalan för förmögenhetsskatten,
13. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår regeringens förslag att sänka procentsatsen för det spärrbelopp som begränsar det sammanlagda uttaget av inkomst- och förmögenhetsskatt från 75
% till 55
%,
14. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår regeringens förslag att sänka skatteskalorna för arvs- och gåvobeskattningen,
15. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår regeringens förslag att sänka reavinstbeskattningen på aktier och andelar i handelsbolag,
16. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår regeringens förslag att sänka skattesatsen för avkastning på kapitalförsäkringar och värdepappersfonder,
17. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår regeringens förslag att sänka skatten för avkastning på privat pensionsförsäkring från 15
% till 10
%,
18. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår regeringens förslag att slopa ränteavdragsbegränsningen,
19. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår regeringens förslag vad gäller förändrade regler för beskattning av delägare i fåmansföretag,
20. att riksdagen, vid avlsag på yrkande 1, avslår regeringens förslag att avskaffa den allmänna löneavgiften,
21. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår regeringens förslag att slopa uttaget av socialavgifter på vinstandelsmedel.
Stockholm den 25 november 1991 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Elisabeth Persson (v) Annika Åhnberg (v) Lars Bäckström (v)