Pensionsåldern i Sverige, 65 år, är i en EG-jämförelse inte särskilt låg. Länder som Frankrike och Italien har 60
år och i Tyskland är den i princip 65
år med möjlighet att välja mellan 63--67
år. Länder med högre pensionsålder är Danmark, England och Portugal där pensionsåldern är 67
år.
Delpension -- en viktig del i pensionssystemet
Av det tillgängliga utrymmet valde vi i Sverige en annan väg genom införandet av möjligheten till delpension från 60
års ålder den första juli 1976. Det innebär att det med fog kan hävdas att folkpension, ATP och delpension är delar i samma pensionssystem.
Tidigare riksdagsbeslut och dess effekter
Under den förra borgerliga regeringsperioden försämrades ersättningsnivån från 65 till 50 % vilket fick till konsekvens att delpensioneringen på LO-sidan minskade dramatiskt. Inkomstförlusten för de relativt sett lågavlönade på kollektivsidan blev för stor och antalet deltidspensionärer sjönk oavbrutet fram till 1987.
Då rådde en mycket påtaglig snedfördelning av reformens nyttjare som främst kunde tas i anspråk av företrädesvis tjänstemän som hade tillräckligt hög lön och därmed ekonomiskt utrymme kvar för en skälig levnadsnivå.
Efter förslag 1987 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen återställde riksdagen ersättningsnivån till 65 % men med en ändrad beräkningsmetod för den pensionsgrundande lönen.
Regeringens förslag att avskaffa rätten till delpension
I den sociala nedrustning, som den borgerliga regeringen nu på olika områden föreslår, ingår avskaffandet av rätten till delpensionering för att ge lättnader för det regeringen betecknar som de välståndsskapande krafterna -- företags- och kapitalägare.
Som argument för avskaffandet anförs att det varit relativt sett färre lågavlönade som kunnat utnyttja möjligheten till delpension.
För att få detta att stämma räknas till högavlönade normala inkomstnivåer för heltidsarbetande industri- och yrkesarbetare vilket framgår av regeringens egen redovisning, som visar att 65 % av dem som har delpension hade löner mellan 130 000 och 200 000 kr. per år före pensioneringen. Dessutom bortses från det faktum att det i arbetargrupperna är långt vanligare att arbetstagarna slås ut redan innan åldern för rätt till delpension uppnås.
I de tal för lägre avlönade som används i jämförelserna torde ligga att många i dessa lönelägen redan arbetar deltid och att deltidspension från deltidsarbete inte ter sig meningsfyllt om det ens är möjligt.
Regeringens alternativ utan realism
Det alternativ som regeringens företrädare anvisat, förtida uttag av pension, är för vanliga löntagare utan realism. Ett förtida uttag är liksom delpension ett frivilligt val. Till skillnad från delpensionen reducerar emellertid ett förtida uttag från 60
års ålder ålderspensionen livslångt med 30 % och får även återverkningar på rätten till KBT. Dessutom är pensionen vid ett förtida uttag inte pensionsgrundande, vilket delpensionen är.
För många kvinnor är det i dag väsentligt att kunna bättra på sin ATP i åldrarna 60--65
år. Om möjligheten till delpension försvinner är återkommande sjukskrivningar och förtidspension för den som inte orkar med ett heltidsarbete de sista åren före 65
år därför ett ekonomiskt väsentligt fördelaktigare och därmed mer realistiskt alternativ än ett frivilligt valt förtida uttag.
Förslaget måste avvisas
För de löntagare som nu har sett fram emot att kunna trappa ner kommer regeringens förslag som ett dråpslag, som inte ens aviserats i det val som hölls för bara några månader sedan och där till och med nu i regeringen ingående partier framställde sig som garanter för inte minst pensionärernas villkor och direkt även för delpensionens bevarande.
Det är löntagare som efter ett långt arbetsliv, som i många fall för dessa åldersgrupper påbörjades redan i 14-- 15
års ålder i fysiskt och psykiskt slitsamma arbeten i verkstäder och på kontor, nu när arbetslivets omvandling går i en allt snabbare takt har sett möjligheten till delpension som en hjälp och, i många fall en möjlighet, att vara kvar i sitt arbete och yrke de sista åren innan full pensionsålder uppnås.
För dessa löntagares skull måste delpensionen vara kvar.
Statsfinansiellt kommer kostnaderna för delpension i stället att till betydande delar överföras till sjukskrivningar och förtidspensioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att avslå regeringens förslag om delpensionens avskaffande.
Stockholm den 23 januari 1992 Sten Östlund (s) Anita Johansson (s) Bo Finnkvist (s) Doris Håvik (s) Håkan Strömberg (s)