Arbetsgivarinträde innebär att arbetsgivaren administrerar den anställdes sjukfrånvaro. Den sjukskrivne behöver bara vända sig till arbetsgivaren som sedan sköter resterande administration. Försäkringskassan betalar ersättningen till arbetsgivaren som sedan betalar ut lön till den anställde, med de föreskrivna avdragen.
Det nyligen införda systemet med lagstadgad sjuklön under de första 14 sjukdagarna i varje sjukperiod utesluter inte ett system med arbetsgivarinträde. Efter de första 14 dagarna med sjuklön finns det mycket som talar för att arbetsgivaren även fortsättningsvis bör administrera den sjukskrivnes sjukpenning. Det finns flera fördelar med ett arbetsgivarinträde, nämligen:Den sjuke behöver bara vända sig till en instans. Arbetsgivaren får i samband med ett sjuklönesystem mer rutin att administrera sjukfrånvaro, och det kan knappast uppfattas som ett merarbete att även efter de 14 första dagarna göra det. Dessutom har arbetsgivarna redan i dag ett visst administrativt merarbete när arbetstagaren är sjuk.Med arbetsgivarinträde skulle den sjukskrivne få sin lön regelbundet från arbetsgivaren. Inkomsterna blir då regelbundna, vilket inte alltid är fallet vid sjukskrivningar i dag. Sjukpenningen betalas för närvarande ut oberoende om arbetsgivaren gör ett avdrag på lönen innevarande månad eller nästkommande. Detta medför därför att arbetstagaren ena månaden kan få betydligt högre inkomster än normalt, och nästkommande månad blir inkomsterna därför ofta kännbart låga. Försäkringskassorna skulle ytterligare avlastas vissa tunga administrativa uppgifter, t.ex. genom att det bör bli möjligt att betala ut sjukpenningen till arbetsgivarna en gång per månad.Arbetsgivarinträde fyller ett syfte även i rehabiliteringshänseende, eftersom den sjuke inte lika lätt blir bortglömd av sin arbetsgivare då denne måste administrera sjukpenningen.
Arbetsgivarinträde är särskilt praktiskt inom stora företag. Jag föreslår därför att detta införs i kombination med sjuklön. Eventuellt kan ett införande föregås av en försöksverksamhet i större skala. Detta för att inhämta erfarenheter av hur ett arbetsgivarinträde skall organiseras. Arbetsgivarinträdet bör tillämpas så länge som anställningsförhållandet varar. Vissa undantag från arbetsgivarinträde bör få finnas. Dessa undantag bör vara av liknande karaktär som undantagen för sjuklönen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsgivarinträde.
Stockholm den 21 januari 1992 Ulla Orring (fp)